Άραγε πρέπει μόνο στους "έξυπνους" και "χρήσιμους" μετανάστες να επιτρέπεται η είσοδος σε χώρες της Ευρώπης; Αυτή είναι η άποψη του πασίγνωστου γάλλου τραγουδιστή Σαρλ Αζναβούρ για την επίλυση του προσφυγικού και έτσι όπως την ανέλυσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής. 

 

«Πρέπει να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Ανάμεσά τους μπορεί να υπάρχουν διάνοιες ή τουλάχιστον άνθρωποι που μπορεί να μας είναι χρήσιμοι. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν είναι όλοι ευπρόσδεκτοι εδώ. Δεν θα ήταν ούτε εύκολο ούτε σωστό κάτι τέτοιο.

 

» Μπορούμε όμως να κάνουμε μια ενδιαφέρουσα διαλογή (σ.σ.: αναζητώντας τους πιο έξυπνους και χρήσιμους) μεταξύ προσφύγων και μεταναστών», δήλωσε ο Αζναβούρ και αυτό που ακολούθησε ήταν αναμενόμενο.

 

Το όνομα του έγινε hashtag δίπλα στα οργισμένα μηνύματα γάλλων πολιτών που όχι μόνο που τον κατηγορούσαν για ρατσισμό και επικίνδυνη ανοησία.

 

Ακόμη χειρότερα επειδή δεν είναι κάποιος τυχαίος ο 93χρονος Αζναβούρ: έχει γράψει γύρω στα 900 από τα πιο γνωστά γαλλικά τραγούδια, έχει πουλήσει πάνω από 100 εκ. δίσκους, θεωρείται ο Γάλλος "Φρανκ Σινάτρα" και το ακόμη πιο τρομακτικό; Είναι γιος Αρμένιων μεταναστών... 

 

Δυστυχώς, οι δηλώσεις του έγιναν σε μία χρονική στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται στο στόχαστρο κριτικής για τη στάση των αρχών της απέναντι στις προσφυγικές ροές.