Υπήρξαμε για λίγο βασιλιάδες του κόσμου. Aπο την Βάλια Σκουρτσή

 Υπήρξαμε για λίγο βασιλιάδες του κόσμου. Aπο την Βάλια Σκουρτσή Facebook Twitter
Φωτογραφία: Ναν Γκόλντιν
13

Υπήρξαμε για λίγο βασιλιάδες του κόσμου. Νέοι, ωραίοι, έξυπνοι και ταλαντούχοι.  Αφήναμε πίσω μας μία δικτατορία που μας απαγόρευε να έχουμε μακριά μαλλιά, να φοράμε μίνι φούστες, να ακούμε, να βλέπουμε και να διαβάζουμε ότι μας άρεσε, και ξεκινούσαμε ένα ταξίδι μαγικότερο κι από αυτό του Νιλς Χόλγκερσεν.  Ήμασταν μία παρέα που χώραγε τους πάντες. Από τον πατατέμπορα της λαχαναγοράς μέχρι τον χίπστερ ηθοποιό που είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Studio 54 της Νέας Υόρκης. Γεμίσαμε τους κινηματογράφους τέχνης, αδειάσαμε τα ράφια των εναλλακτικών βιβλιοπωλείων, δώσαμε ζωή σε πλατείες. Οργανώσαμε πάρτι και μεταμεσονύκτιες προβολές.  Στήσαμε περιοδικά, παραστάσεις, φεστιβάλ. Χωρίς σπόνσορες και χορηγούς, με μόνο όπλο τη φαντασία μας  που έτρεχε με την ταχύτητα του φωτός. Στα τραπέζια των μπαρ και των καφενείων στήναμε ομάδες και μοιραζόμασταν όνειρα και φόβους. Η δημιουργία ήταν αυτό που ανέβαζε την αδρεναλίνη μας, και οι περισσότερες ιδέες μας αποκτούσαν εύκολα στερεά μορφή. Γυρίσαμε ταινίες με τους φίλους μας, κάναμε μόνοι μας τη μουσική μας δίσκους, τα γραπτά και τις ζωγραφιές μας βιβλία και περιοδικά.

Καθυστερήσαμε όσο μπορούσαμε την  ένταξη μας στην «παραγωγή». Με ατέρμονες σπουδές και αντίστοιχα ταξίδια. Με ένα σακίδιο στην πλάτη επιβιβαζόμαστε στο interail, στο πλοίο της άγονης γραμμής, χωρίς προορισμό. Πέφταμε για ύπνο με το sleeping bag κάτω από κάποιο δέντρο σε μία απίστευτη παραλία στη μέση του πουθενά και ,όταν ξυπνάγαμε το πρωί, βρίσκαμε δίπλα μας ένα ποτήρι γάλα και λίγες ντομάτες που είχε αφήσει η γριούλα που έβοσκε τα πρόβατα λίγο παραπέρα. Χωρίς δραχμή στην τσέπη, γράψαμε άπειρα μίλια στο κοντέρ, γευτήκαμε τη ζωή μαγευτικών πόλεων, βρίσκοντας καταφύγιο το βράδυ σε κάποιο φιλικό φοιτητικό δωμάτιο ή youth hostel.

Βουλιάξαμε στον κόσμο των βιβλίων και της γνώσης. Συνδυάσαμε τις σπουδές της Ιατρικής με τη Σκηνοθεσία, τα Οικονομικά με την Ηθοποιία, τη Γεωπονική με τη Μουσική.  Ακροβατήσαμε πάνω στα τεντωμένα σκοινιά του νου και καταλήξαμε σε διδακτορικά με θέμα το Λευκό στην Τέχνη. Ο στόχος μας ήταν να βρούμε τους εαυτούς μας, να μαζέψουμε εμπειρίες, να ομορφύνουμε τον κόσμο γύρω μας.

Όχι ότι ζούσαμε μια άνετη ζωή. Κάναμε δουλειές του ποδαριού για να τα βγάζουμε πέρα και «χορταίναμε» με την ελπίδα. Στη διαδρομή πολλοί χάθηκαν από τα ναρκωτικά, που ξεκίνησαν σαν ένα παιχνίδι αυτογνωσίας και κατέληξαν ένα κύμα που σάρωσε ευαισθησίες και ανθρώπους. Κάποιους μας τους πήραν τα μηχανάκια και ο καρκίνος. Ήμασταν η πρώτη νέα γενιά μετά από αυτήν της κατοχής που συναντήθηκε τόσες φορές σε νεκροταφεία.

Ήμασταν όμως ευτυχείς. Ρεαλιστές που ζητούσαν το αδύνατο και πίστευαν ότι μπορούσαν να το πετύχουν. Παιδιά του Μάη του ’68 που πίστευαν ότι τα λιβάδια με τις φράουλες είναι παντοτινά.

Κι ύστερα, ξαφνικά, στις 18, αποκτήσαμε σοσιαλισμό. Και εμείς γίναμε ανάρπαστοι. Οι ιδέες μας ήταν το καλύτερο περιτύλιγμα για τα lifestyle προιόντα τους. ‘Oσοι  γράφαμε, φωτογραφίζαμε, ζωγραφίζαμε, βρήκαμε καλοπληρωμένες δουλειές σε περιοδικά και διαφημιστικές εταιρείες. Δήμοι, ημικρατικοί φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις, γραμματείς και φαρισαίοι, μαζέψανε τους σκηνοθέτες, τους μουσικούς, τους ηθοποιούς, τους εικαστικούς. Κάθε κρανίου τόπος απέκτησε το πολιτιστικό του τμήμα. Και εμείς πανευτυχείς, που κάναμε το κέφι μας, και πληρωνόμασταν κι από πάνω. Απολαμβάναμε πλήρη ελευθερία κινήσεων και η κοινωνία μας αντιμετώπιζε πια σαν celebrities και όχι σαν rebels without a cause.

Τα πρώτα σύννεφα δεν άργησαν να φανούν. Η τάδε μάρκα τσιγάρων ή προφυλακτικού έπρεπε να «ενταχθεί  λειτουργικά μέσα στο έργο μας».  Το έργο έπρεπε να προσαρμοστεί στα «τοπικά ήθη και έθιμα». Συμβιβασμός και ίντριγκες, λέξεις που γράφονταν για πρώτη φορά στο λεξιλόγιο μας. Άρχισαν οι πρώτες αποχωρήσεις. Επιφανή μυαλά βρήκαν δουλειές στο περιθώριο της κοινωνίας, ίσα να βγάζουν τα προς το ζην και να χαίρονται ένα βιβλίο, μία ταβέρνα, ένα ταξίδι μια στο τόσο.

Σιγά-σιγά, η πραγματικότητα αποκαλύφτηκε. Ήμασταν τα τραπουλόχαρτα, τα καρέ και τα φλος ρουαγιάλ, σε μία παρτίδα που παίζονταν τα λεφτά της Ευρωπαικής  Ένωσης. Διάφοροι καρεκλοκένταυροι έχτιζαν παλάτια με πισίνες και μοίραζαν σε μας τα ψίχουλα.  Ανάμεσα τους και πολλοί φίλοι μας, με τους οποίους είχαμε σηκώσει μαζί πανό σε κάποια διαδήλωση ή είχαμε αδειάσει ποτά και γεμίσει τασάκια κάνοντας κοινά όνειρα. Άνθρωποι που πληρώνονταν από το κράτος για να κάνουν «αριστερή» πολιτική. Οι πιο «προχώ» αριστεροί της γενιάς μας στελέχωσαν υπουργεία, κρατικούς φορείς  και έγιναν σύμβουλοι της κυβέρνησης. Όμορφα  μυαλά βυθίστηκαν στο βούρκο της ελληνικής τηλεόρασης. Άλλοι κατέθεσαν  τις ψυχές τους στο χρηματιστήριο της αρπαχτής και της λαμογιάς. Όλοι μαζί άντλησαν και τις τελευταίες σταγόνες νερού.

Και το πηγάδι στέρεψε. Rien ne va plus. Ταπί και ψύχραιμοι. Όλοι αυτοί που έπαιξαν το παιχνίδι, δεν έχουν πρόβλημα, θα συνεχίσουν  να επιβιώνουν, αφού το παιχνίδι συνεχίζεται, απλά οι λέσχες έγιναν prive. Με τους υπόλοιπους τι γίνεται που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και επικοινωνούνε μόνο μέσω facebook και twitter. Σαν τον Bruce Willis στο Surrogates, γερασμένοι και ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, έχουν αμολήσει στους δρόμους του διαδικτύου μία νεανική ρομποτική εκδοχή του εαυτού τους.  

Όσοι στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, δεν διάλεξαν το δρόμο του δημοσιουπαλληλισμού, αυτοί τη στιγμή είναι άνεργοι . Όσοι δεν είχαν στόχο να κάνουν περιουσίες, αλλά να ζήσουν μία όμορφη, μετρημένη ζωή, στα πλαίσια της καταραμένης κομμουνιστικο-χριστιανικής ηθικής που μας μεταδώσανε οι γονείς μας, δεν έχουν σήμερα κομπόδεμα για να πληρώσουν χαράτσια ή να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρουν το δρόμο τους. Ένα πιάτο φαί θα βρεθεί, η απελπισία όμως πως γιατρεύεται;  Γίνονται άπειρες τσάμπα παραστάσεις και εκδηλώσεις σε ολόκληρη την πόλη και δεν πατάει κανείς. Όπως λέει και η ποιήτρια, χτίσανε γύρω από τους εαυτούς τους ένα φράκτη από συρματόπλεγμα και εξέταση που κανείς δεν μπορεί να τον σπάσει με κατάρα, γροθιά, απειλή ή έστω αγάπη.

Δεν περίμενα ποτέ η πολιτεία ή τα media να σκύψουν πάνω σε αυτούς τους ανθρώπους. Άλλωστε οι ίδιοι δεν επεδίωξαν ποτέ την ανταμοιβή. Οργίζομαι όμως να τους βλέπω να παρουσιάζονται από τα media ως γραφικότητες της σύγχρονης εποχής. Και δεν τσαντίζομαι τόσο με αυτούς που κάνουν τα θέματα, όσο με τους ίδιους τους φίλους μου που επιτρέπουν στους εαυτούς τους να φωτογραφίζονται με τις παντόφλες σε σκηνικά παρακμής. 

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

11 σχόλια
Και το τραγικότερο όλων είναι ότι όσοι από τη συγκεκριμένη γενιά συμμετείχατε στη φούσκα του lifestyle (γιατί μην απατάστε, υπήρχε και πολύ κόσμος που τα πόδια του πατούσαν στο έδαφος και έβλεπαν ότι κάτι δεν πάει καλά), είναι ότι συνεχίζετε να μας τα πρήζετε μιλώντας νοσταλγικά ή γεμάτοι τύψεις για το τι ζήσατε και τι δε ζήσατε. Τη λογική του "όλα περιστρέφονται γύρω απ'την καταπληκτική πάρτη μου" ακόμα να την αποβάλλετε. Τι θα'πρεπε δηλαδή να λένε οι σημερινοί 18, 20, 22ρηδες τότε που δεν έζησαν και πιθανότατα δε θα ζήσουν ποτέ κάτι να τους γεμίσει ελπίδα; Αρκετά με τις αναλύσεις και τα αυτομαστιγώματα κατόπιν εορτής, δεν ενδιαφέρουν κανέναν πέραν από εσας τους ίδιους.
Καποιοι ανθρωποι ακομα επιβιωνουν, ακομα ανταποκρινονται στις ολοενα αυξανομενες και σε αρκετες περιπτωσεις αδικες υποχρεωσεις που τους εχουν επιβληθει..Αυτο που με τρομαζει ειναι οτι ακομα κι αυτοι, βιωνουν πια για τα καλα πως ο,τι και να κανουν, οσο και να προσπαθησουν, η καταληξη θα ειναι η ιδια..Καποια στιγμη απλα δεν θα μπορουν.Και τοτε τι?Πως το αφηνεις πισω σου ολο αυτο?..Αφου μ'αυτο μεγαλωσες, αυτο σε προσδιοριζει..Αυτο εισαι.Η ζωη ειναι ενας αγωνας.Αρκει να βλεπεις φως, να πιστευεις, να ελπιζεις.Απελπιζομαι στη σκεψη πως δε μπορουμε τιποτα να ορισουμε πια.Και αυτο ειναι πια καλα μπολιασμενο στο μυαλο μας.Γι'αυτο και υπαρχει τοση αδρανεια..Δεν ξερω αν μου εχει μεινει πια οργη.Σιγουρα εχω μεσα μου τον φοβο.Κι αυτο με κανει δυστυχως ανελευθερη.Εμενα και τοσους αλλους.Τους περισσοτερους δυστυχως..
"Όσοι στο κρίσιμο σταυροδρόμι της ζωής, δεν διάλεξαν το δρόμο του δημοσιουπαλληλισμού, αυτοί τη στιγμή είναι άνεργοι . Όσοι δεν είχαν στόχο να κάνουν περιουσίες, αλλά να ζήσουν μία όμορφη, μετρημένη ζωή, στα πλαίσια της καταραμένης κομμουνιστικο-χριστιανικής ηθικής που μας μεταδώσανε οι γονείς μας, δεν έχουν σήμερα κομπόδεμα για να πληρώσουν χαράτσια ή να βοηθήσουν τα παιδιά τους να βρουν το δρόμο τους." Πηγή: www.lifo.grΟι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή την κοινωνία πιστεύουν και διαλαλούν ότι η καθημερινότητα του αριστερού και η καθημερινότητα του δεξιού, ειδικά σε αυτή τη χώρα, διαφέρει. Ειλικρινά, μένω έκπληκτη και συνάμα εξοργίζομαι όταν διαβάζω ή ακούω αυτό το πράγμα. Αλλού ζείτε ρε παιδιά? Ή έχετε την εντύπωση ότι το 70% των Ελλήνων που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα τελευταία τριάντα χρόνια, τρώνε σήμερα με χρυσά κουτάλια? Ή πιστεύετε ότι όλοι όσοι δηλώνουν αριστεροί ή είναι κομμουνιστικο-χριστιανικής κουλτούρας, δεν έχουν κάνει καβάτζες ή δεν τρώγανε με ΧΡΥΣΕΣ ΜΑΣΕΛΕΣ από επιδοτήσεις για να κάνουν το ψώνιο τους? Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι άνθρωποι αφελώς αυτοπροσδιορίζονται με βάση τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, τα πολιτικά τους πιστεύω, την οικονομική τους κατάσταση ή τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Για μένα οι άνθρωποι στη βάση τους μπορεί να είναι είτε άνθρωποι είτε λέρες. Δηλαδή, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να κλέψουν, να καταχραστούν, να βρίσουν, να χτυπήσουν, να σκοτώσουν και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν μπορούν. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν γαλουχηθεί από κομμουνιστο-χριστιανικό περιβάλλον και ζούνε μια μετρημένη ζωή. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω και υπήρξαν ψηφοφόροι των δυο μεγάλων κομμάτων και επιθυμούσαν να ζήσουν το μεγάλο όνειρο του καπιταλισμού, στην ουσία ζούσανε μια μετρημένη οικογενειακή ζωή.Και ειλικρινά, βλέπετε κανέναν, εκτός από την ανώτερη οικονομική τάξη, κι αυτό υπό συζήτηση, να μην είναι απελπισμένος σήμερα? Όταν διαβάζω σχόλια και ακούω συζητήσεις για τις ομοιότητες και τις διαφορές του κομμουνιστικού και του καπιταλιστικού συστήματος, όπως αυτά εφαρμόστηκαν, τουλάχιστον, και τα αποτελέσματα που έχουν επιφέρει αμφότερα στις κοινωνίες των ανθρώπων, αντιλαμβάνομαι ότι καμία ελπίδα δεν υπάρχει. Κάθονται εκατομμύρια άνθρωποι κατεστραμμένοι, χωρίς μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους, χωρίς πρόσβαση σε υγεία και παιδεία και μαλώνουν ποιός είναι λιγότερο κατεστραμμένος. Πραγματικά άξιο μελέτης το φαινόμενο.
Ένας χουντικός είχε πει: "Η Ελλάδα είναι σκατά κα σύννεφα". Ας μη μουτζουρώνουμε τα σύννεφα (σ' αυτά αγιάζει το μάτι) και για να μη... γλιστρήσουμε ας αλλάξουμε τόπο. Έστω τόπο δράσης, με διαδικτυακές συνεργασίες στη αλλοδαπή.Ξένες γλώσσες και όρεξη, οι μόνες προϋποθέσεις. Η Ελλάδα θα κάνει δεκαετίες να συνέλθει, δυστυχώς...
Ναι υπήρξαμε για λίγο (τι λίγο; πάνω από μισή ζωή!) βασιλιάδες του κόσμου. Αλλά ποτέ δεν μπορέσαμε να δράσουμε αποτελεσματικά. Απολαύσαμε αλλά δεν αλλάξαμε: Τις χρόνιες Ελληνικές στρεβλώσεις και παρεκκλίσεις. Αφοσιωμένοι στον ναρκισσισμό των ιδεοληψιών και του beau monde, αφήσαμε να τρέχουν τα πράγματα αυτοί που στις αίθουσες των σχολείων μας ήταν οι ανύπαρκτοι, οι φανφαρόνοι, τα τσινάρια, οι γιοί των μπαμπάδων τους... Δείτε ποιοι ασχολήθηκαν και διακρίθηκαν με τα κοινά στο περιβάλλον του καθενός μας. Στα πανεπιστήμια χλευάζαμε τις πολιτικές νεολαίες όλων των κομμάτων και συμπαθούσαμε τους ΠΠΣΠηδες και τους Καταστασιακούς και έτσι οι διάφοροι καρεκλάδες Μήτσοι που σφιχταγκαλιάστηκαν με τις κομματικές νεολαίες, ανέλαβαν την χώρα, πλούτισαν, έβγαλαν τα απωθημένα και επέβαλαν το γούστο τους. Όμως είμαι πιο αισιόδοξος από την αρθρογράφο. Είμαστε ακόμη στο παιχνίδι, είμαστε μορφωμένοι-κι ένας μορφωμένος άνθρωπος δεν πεινάει ποτέ-και ζούμε την μητέρα όλων των κρίσεων που θα αλλάξει την κατάσταση θέλοντας και μη. Γι' αυτό τώρα που η Ελλάδα των Ελληναράδων γκρεμίζεται και αυτοί στον πανικό τους κάνουν μάγκες την Δούρου, τον Τσίπρα και τον Κασιδιάρη, εμείς θα οδηγήσουμε τα πράγματα μπροστά: Δεν είμαστε πια έγκλειστοι στα διαμερίσματά μας. Έχουμε τα social media γηια να επικοινωνούμε και να οργανωνόμαστε, πλατειά εικόνα, διεθνείς παραστάσεις και καμιά ανάγκη από το υπάρχον κράτος για να επιβιώσουμε. (Πλάκα κάνω! Δυστυχώς δεν πρόλαβα να παίρνω και γω μια μίζερη συνταξούλα, ένα επίδομα, ένα ταπεινό κρατικό μισθό, να μπορώ τώρα να διαμαρτύρομαι και να περιμένω την Χρυσή Αυγή και τον Σύριζα να υπερασπιστούν τα κεκτημένα!)
Πολυ ωραιο το αρθρο!!Παντως εσεις τουλαχιστον ζησατε εστω και για λιγο σαν ''βασιλιαδες του κόσμου''.. Με εμας τι γινεται? (19 χρονων) βγηκαμε τωρα στον πραγματικο κοσμο, κι εμεις νέοι, ωραίοι, έξυπνοι και ταλαντούχοι με ονειρα αλλα περισσοτερους φοβους. Δεν αραζουμε πια σε πλατειες και δεν μοιραζομαστε τις σκεψεις και τα σχεδια μας, εχουμε μαθει να ζουμε με εναν αυτιστικο τροπο ο οποιος μας εχει βολεψει και μαζι με εμας και τους γονεις μας γιατι δεν ανησυχουν πια για το που τριγυρναμε και με ποιες παρεες ειμαστε. Εμεις πιο πιθανον ειναι να παρουμε ενα σακιδιο και να παμε με το ΚΤΕΛ μεχρι την Πατρα παρα να γυρισουμε με το interail ολη την Ευρωπη γιατι δεν υπαρχει ''μια'', και ο υπνος κατω απο καποιο δεντρο δεν ειναι πια και τοσο καλη ιδεα γιατι πια τρεμεις και τη σκια σου. Εχουμε την θεληση να μαζεψουμε εμπειριες και να ομορφυνουμε τον κοσμο γυρω μας ομως βλεπουμε οτι αυτος ο κοσμος ασχημαινει μερα με τη μερα . Τωρα πια περισσοτεροι πεθαινουν απο ''μπαλκονι'' (αυτοκτονιες) παρα απο καρκινο και ναρκωτικα(αυτη ειναι η λυση η δικη τους στην απελπισια). Τουλαχιστον τοτε υπηρχε και μια ποιοτητα, πλεον εχουμε βουλιαξει απο τις φθηνες ψευτικες φιγουρες που πολλοι δυστυχως θεωρουν πως ειναι και προτυπα, εχουμε καταντησει να συζηταμε τι εκανε ο καθε μ#!$#$ς στην τηλεοραση αντι να κατσουμε να συζητησουμε για το μελλον μας, να ονειρευτουμε και να γελασουμε. Δεν ειμαι απαισιοξος ανθρωπος απλα ηθελα να κανω μια συγκριση και να πω πως κατα τη διαρκεια εκεινης της ζωης που ζησατε καποια στιγμη σας φτασαμε κι εμεις, δυστυχως για εμας σας φτασαμε στο σημειο της κατρακυλας και μαζι με εσας κι εμεις..
Ε όχι διαφωνώ... Εγώ είμαι 25 και τα τελευταία πέντε χρόνια έχω μοιραστεί φόβους και όνειρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία πίσω από τη Ροτόντα με μια μπύρα στο χέρι, στα γρασίδια της φιλοσοφικής ενώ παίζει κάποιο καμμένο συγκρότημα, στα γρασίδια του λευκού πύργου παρέα με σκυλιά που προσπαθούν να κλέψουν τη σακούλα με τα σουβλάκια. Γνώρισα ανθρώπους με φαντασία και ταλέντο σε μικρά θεατράκια ή μέσα από ερασιτεχνικά διηγήματα. Ξύπνησα σε παραλία της Γαύδου κι ένας κόκορας κακάριζε στα δύο μέτρα. Οπότε βλέπεις και σ'αυτή την εποχή μπορείς να ζήσεις ωραίες στιγμές και να γιορτάσεις που είσαι νέος κι ωραίος κι ας μην έχεις "μία" όπως λες. Δεν καθορίζουν τα λεφτά τέτοια πράγματα. Αρκεί να βρεις ανθρώπους που να κάνουν όνειρα... Το σίγουρο είναι πως ενώ άλλες γενιές μπορούσαν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να δουλέψουν πάνω σε αυτά που αγαπούν, εμείς ίσως να δυσκολευτούμε παραπάνω. Ίσως και να φοβόμαστε να παλέψουμε, δεν ξέρω...
Υπήρξαν όμως και κάποιοι που δεν ανακατεύτηκαν μ' αυτή τη φούσκα. Πέρασαν δύσκολα, αλλά προτίμησαν τη δημοσιογραφία από το Lιfe style. Την τέχνη τους από το τηλεοπτικό καρακατσουλιό. Κυνηγούσαν τη δουλειά τους – την ουσία της δουλειάς τους - αντί να σουρομαδιόνται στα πάνελ. Καθαρά μυαλά, ψύχραιμα, που αντιλαμβάνονταν τις διαστάσεις και τα μεγέθη, που δεν θαμπώθηκαν, που δεν μιλούσαν ούτε έγραφαν τα μισά στα αγγλικά κι ας ήξεραν τρεις γλώσσες, που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ στην ζωή τους τα επίθετα «λαμπερός» κι «εκπληκτικός». Έμειναν συνεπείς με λιγοστά χρήματα και τράβηξαν δρόμο δύσκολο, ανηφορικό και μοναχικό. Εγώ αυτούς γουστάρω...Οι άλλοι είναι κατά τη γνώμη μου συνυπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας και δεν τούς έχω μεγάλη έννοια, όχι τουλάχιστον μεγαλύτερη από όλους τους υπόλοιπους άνεργους που υποφέρουν σήμερα...