Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής με 171 «ναι», σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών. «Όχι» είπαν 114. 

  

Το επίμαχο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη, είχε διχάσει το κυβερνητικό στρατόπεδο. Το συγκεκριμένο άρθρο πέρασε με 148 θετικές ψήφους (124 «όχι» και 13 «παρών»).

 

Τα άρθρα 1, 2, 4, 5, 6 και 7 υπερψηφίστηκαν από 165 βουλευτές, ενώ 119 δήλωσαν «όχι» και ένας «παρών». Την τροπολογία για την αναγνώριση σωματείων με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -που αφορά την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης»- υπερψήφισαν 248 βουλευτές, ενώ 39 την καταψήφισαν.

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ψήφισε, με επιστολική ψήφο, «όχι» στο άρθρο 3, «παρών» στα υπόλοιπα. Το άρθρο 3 καταψήφισαν και οι υπόλοιποι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, πλην του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι».

 

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι ψήφισαν «ναι» σε όλα. Υπήρξαν δύο διαφοροποιήσεις εντός ΣΥΡΙΖΑ, με τη βουλευτή Γεωργία Γενιά να ψηφίζει ναι επί της αρχής και «όχι» στο άρθρο 3, και την Νίνα Κασιμάτη που ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». 

 

Σημειώνεται πως από τον ΣΥΡΙΖΑ απείχαν οι βουλευτές Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Μάρκος Μπόλαρης. Ο Τάσος Κουράκης, ο οποίος επίσης απουσίαζε, ψήφισε «ναι» με επιστολή, όμως η ψήφος του δεν προσμετράται.

 

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να αποτελέσει βάση νομοθέτησης η πρόταση που είχε καταθέσει το κόμμα χθες. Υπερψήφισαν ωστόσο την τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

 

Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «όχι» σε όλα.

 

«Παρών» στο άρθρο 3 ψήφισε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ενώ υπερψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ψηφίζοντας «ναι» στο άρθρο 3. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η Φώφη Γεννήματα, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «πάρων» στο άρθρο 3.

 

Ακόμη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη απουσίαζαν και οι Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Κρεμαστινός, Βασόλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Τσελέπης. Από τη Νδ απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς και από την Ένωση Κεντρώων οι Μάριος Γεωργιάδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιάννης Κατσαντώνης και Τάσος Μεγαλομύστακας.

 

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές  ο Χάρης Θεοχάρης ψήφισε «ναι» σε όλα, πλην του άρθρου 3 . Ο Δημήτρης Καρράς δήλωσε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρο 3, ενώ Στάθης Παναγούλης και Νίκος Νικολόπουλος ψήφισαν «όχ»ι σε όλα και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου καταψήφισε το άρθρο 3.

 

Από τους μουσουλμάνους βουλευτές, οι τρεις από το ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Ζεμπέκ, Μ. Μουσταφά και Αϊχ. Καραγουσούφ καθώς και ο Αχμ. Ιλχάν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισαν την τροπολογία.