Μίκης Θεοδωράκης: Σκεφτήκατε τι θα είχαμε σήμερα εάν έλειπε ο κόκκινος στρατός και ο Στάλιν;

Μίκης Θεοδωράκης: Σκεφτήκατε τι θα είχαμε σήμερα εάν έλειπε ο κόκκινος στρατός και ο Στάλιν; Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
13

Επιστολή με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για τον κομμουνισμό που άνοιξε μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην παραστεί στο συνέδριο της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τα «εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα», έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μίκης Θεοδωράκης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο του προς την εφημερίδα «με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας. Ως νέος κομμουνιστής είχα την τιμή να παλέψω μέσα απ' τις γραμμές του ΕΑΜ για την κατάκτηση της Ελευθερίας. Αργότερα, την εποχή της Χούντας, μέσα από το Πατριωτικό Μέτωπο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας».

Στην επιστολή – άρθρο συνεχίζει αναφέροντας: «όμως για την πάντοτε ενιαία εθνικοφροσύνη και για σας που την εκπροσωπείτε μαζί με τα υπόλοιπα ΜΜΕ δεν έχουν καμιά σημασία οι όποιες πράξεις με αριστερό πρόσημο, ακόμα και οι πιο σημαντικές, όσο και αν αυτές βοηθούν και τιμούν την πατρίδα και το λαό μας. Ακόμα και την αναγνωρισμένη από εχθρούς και φίλους, ντόπιους και ξένους προσφορά μας στην ανάδειξη του νεοελληνικού πολιτισμού, την αγνοείτε επιδεικτικά.

Το μόνο που μετράει για σας είναι η ήττα μας στον Εμφύλιο και η ενόχλησή σας γιατί η ιδεολογία της Αριστεράς εξακολουθεί να υπάρχει, να δρα και να επιδρά ύστερα από τόσους και τόσους διωγμούς.

Εντάξει λοιπόν! Νικηθήκαμε και μπήκαμε στην γωνία! Τι άλλο θέλετε από εμάς εσείς οι νικητές και ξύνετε τις πληγές μας; Με το αίμα το δικό μας που συνέβαλε αποφασιστικά στην κατάκτηση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας τα πήρατε όλα! Κράτος, Κυβέρνηση, Παιδεία, Πολιτισμό, Στρατό, Αστυνομία, Τράπεζες, Τύπο, Τηλεοράσεις. Εμείς μείναμε στην γωνία, ουσιαστικά και πάλι (όπως στον Εμφύλιο) πολίτες β' κατηγορίας.

Και από τον Στάλιν δεν θυμάστε παρά μόνο τα εγκλήματά του... Το μόνο που δεν άκουσα γι' αυτόν είναι ότι με το πρωινό του έτρωγε τηγανητό ανθρώπινο κρέας. Για κείνον τον Στάλιν, τον Αρχιστράτηγο του Κόκκινου Στρατού με τις νίκες στο Στάλινγκραντ, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ και στο Βερολίνο, δεν έχετε τίποτα να πείτε;

Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Άραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Άουσβιτς; Φαντάζεστε την Ελλάδα γεμάτη με στρατόπεδα εξόντωσης; Εκεί πάνω στην Ευρώπη και ειδικά στα ρατσιστικά κράτη, ξέρω γιατί πονάνε και τα βάζουνε με τον Στάλιν και τον κομμουνισμό. Γιατί νίκησε κατά κράτος τον πολυαγαπημένο τους Φύρερ. Τον Αδόλφο Χίτλερ!

Όμως εσείς εδώ, τι λόγο έχετε; Εσείς τους κομμουνιστές τους σκοτώνατε σαν μύγες. Με τις συμμορίες τύπου Σούρλα και Βρεττάκου. Με τα στρατοδικεία και τις εκτελέσεις 16.000, νέων κυρίως κομμουνιστών. Αγοριών και κοριτσιών. Με τα Μακρονήσια όπου μαρτύρησαν 100.000 Έλληνες κομμουνιστές. Με τα σφαγεία της Ασφάλειας, όπου βασανίστηκαν με τις πιο φρικαλέες μεθόδους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες.

Τι είμαστε λοιπόν όλοι εμείς, εγκληματίες ή θύματα; Και γιατί παλεύαμε; Δεν αγωνιζόμασταν τάχα για την Ελλάδα και τον Ελληνικό Λαό; Μήπως μέσα από τις γραμμές μας ξεπήδησαν ο θρόνος, οι παρακρατικές οργανώσεις που σκότωσαν τον Λαμπράκη και η Χούντα; Για να μην αναφερθώ στους συνεργάτες των ξένων κατακτητών που πάνω τους στηρίχτηκε η Αμερικανοκρατία που ζει και βασιλεύει μεταμφιεσμένη σε Μνημόνια και Τρόικες που μας έχουν οδηγήσει στο χείλος της εθνικής καταστροφής».

Ο Μίκης Θεοδωράκης, καταλήγει λέγοντας: «Πιστεύω ότι εύκολα μπορείτε να κατανοήσετε το θυμό μου, γιατί για μένα όπως και για χιλιάδες άλλους, η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο».

Η εφημερίδα δημοσιεύει την επιστολή αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«"ΤΑ ΝΕΑ" έλαβαν και ευχαρίστως δημοσιεύουν επιστολή - άρθρο από τον Μίκη Θεοδωράκη. Οφείλουν όμως να διευκρινίσουν ότι ποτέ δεν συμμετείχαν σε εκστρατεία αντικομμουνισμού και ούτε εξισώνουν τον κομμουνισμό με τον ναζισμό. Διατηρούν όμως το δικαίωμά τους να καταγγέλλουν τα σταλινικά εγκλήματα, όπως άλλωστε έκαναν και κάνουν πολλοί Αριστεροί και κομμουνιστές που τα έζησαν».

Πολιτική
13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Πλάκα-πλάκα, οι Γερμανοί μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους. Πού να το περίμεναν ότι, όταν κατά τον ΑΠΠ φυγάδευσαν τον Λένιν στην Ρωσία (από την Ελβετία όπου ήταν εξόριστος) για να δημιουργήσουν την γνωστή ανατροπή και να βγάλουν από την μέση την Ρωσία από την Entente και τον πόλεμο, θα τους έβρισκαν μπροστά τους τρεις δεκαετίες αργότερα!
Ο κοκκινος στρατος ενεργοποιηθηκε στον ΒΠΠ οταν η ΕΣΣΔ δεχτηκε επιθεση μεχρι τοτε δεν ειχε συμμετάσχει σε καμια επιχηρηση. Ουτε πολεμησε στην ερημο της αφρικης μια σημαντική μαχη και ισως αν δεν δεχοταν επιθεση οι Ρώσοι ο κοκιννος στρατος να μην ασχολείτο ποτε με τον φασισμο χωρις διαφεση να επενεβη για αλλαγη στάτους σε μια Ευρωπη κατεκτημενη απο τον φασισμό.Αλλα ολα αυτα ειναι ιστορια πια δεν καταλαβαίνω το επιχείρημα του υπουργου επι ΝΔ Θεοδωράκη απο την στιγμη που σε ολους τους εορτασμούς για τις μαχες του ΒΠΠ συμμετέχουν ολες οι συμαχικες χωρες με την Ρωσία παντα παρουσα και με αυτο τον τροπο αναγνωριζουν έκαστος την συμετοχη του καθενος στην νικη κατα του Ναζισμου.
Οι σύμμαχοι πότε μπήκαν στον πόλεμο είπαμε; Ακόμα και το Ελ Αλαμέιν το '42 έγινε. Ειλικρινά περιμένατε από την ΕΣΣΔ που αντιμετώπιζε τον κύριο όγκο των γερμανικών στρατευμάτων να στείλει στρατό εκεί; Επίσης ο κόκκινος στρατός είχε κινηθεί προς Ρουμανία μεριά μπας και κατάφερνε να κόψει της πήγες ανεφοδιασμού με καύσιμα πριν ξεκινήσει το Μπαρμπαρόσα. Τέλος,το 1939 η ΕΣΣΔ έπεσε μπούφλες με την Ιαπωνία στα ανατολικά της σύνορα. Γενικά,αν δεν το κατέχετε ,μην μιλάτε με τόση σιγουριά.
Εσυ δεν το κατεχεις καθολου ηταν καθολικο δογμα του Σταλιν ο κοκκινος στρατος να μην αναμειχθεί σε καμια επιχείρηση εξω απο τα συνορα άλλαξε γνωμη οταν καταλαβε οτι οι συμαχοι θα επικρατήσουν. Στην Ρουμανία κινήθηκαν πριν το 42? Η αλλη μεγαλη κουμουνιστικη δυναμη που βρίσκεται ακριβως απέναντι απο την Κινα στο χαρτη ποια συνεισφορά ειχε στην μαχη κατα του ναζισμού???
Αν και δεν αγαπώ τις υποθετικές αναλύσεις στην πολιτική και την ιστορία: 1. Θα είχαμε περισσότερους νεκρούς και θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο μέχρι να λήξει ο Β'ΠΠ με τον ίδιο τρόπο που έληξε. 2. Δεν θα είχαμε μάθει να σκεπτόμαστε πολιτικά στη λογική των δίπολων και να ωφελούμαστε αναίτια από τα περιτρίμματα αυτών με όσα αυτό επέφερε στο πολιτικό ήθος. 3. Η ΕΕ θα είχε γίνει, κατά πάσα πιθανότητα.
Δηλαδη το να πολεμας τους ναζι σημαίνει ότι δεν έχεις πραξει ποτε κανενα εγκλημα κατα την Αριστερη λογικη....οι ΗΠΑ πολεμησαν τους Ναζι αρα η ρίψη δυο ατομικων βομβων σε κατοικιμενες πολεις απο αμαχους ΔΕΝ είναι εγκλημα αφου αν το αναγνωρίσουμε ως τετοιο εξισώνουμε τους πολέμιους του ΝΑζισμου με τους Ναζι...χμμμ... κατι μου λέει ότι επειδη δεν είναι Κουμουνιστες δεν τυνχάνουν της ιδιας αντιμετώπισης... ο Κουμουνισμος είναι Θρησκεία, είναι Ιδεα και έχει το Αλανθαστο του Πάπα.Πάντως οι Κουμουνιστες και οι Αριστεροι ωραία το έχουν βρει...μας ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΑΙ; ΜΑΣ ΕΞΙΣΩΝΕΤΑΙ! ΜΑ ΠΩΛΕΜΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ...καλα και οι Αστικες Δημοκρατιες τους πολεμήσανε αλλά δεν είναι το ίδιο....γιατί; τι εννοεις γιατί; μα αφου έχουνε καπιταλιστικες πινακίδες λέμε... το λέει και ο Μπάμπης ο Σταλινιστης.Δεν θυμάμαι ποιος το είχε πει αλλα η διαφορα Χιτλερ/Σταλιν επι της ουσίας είναι ο ένας εσφαξε εκτος συνόρων ο άλλος εντος και ως γνωστων το τι κάνουν εντος συνόρων ποσως μας λυπει...Το ότι βεβαίως η πλειοψηφία των κουμουνιστικων κομμάτων ιδρύσανε αντάρτικα όχι με την έναρξη του πολέμου αλλά με την μεταγενεστερη παραβίαση του Συμφώνου μη εχθροπραξιών μεταξυ Ναζι και Σοβιετίας κατα την συμφωνιμένη διχοτόμηση της Πολωνίας τον Σεπτεμβριο του 1939, είναι αυτη η Ιδεολογικη έχθρα βλέπεις.Το τραγικο με την Αριστερη Ιδεοληψία είναι ότι δεν μπορουν να αντέξουν το γεγονός ότι μπορουν να εχουν και τα ευσημα ότι αν και αργα τουλάχιστον ναι χωρις αυτους η Ναζιστικη Ιδεολογία δεν είναι καθολου σιγουρο ότι θα είχε κατατροπωθει αλλά παραλληλα έκαναν και εγκληματα κατα της ανθρωπότητας...η Ιδεοληψία προστάζει απλοϊκες σκεψεις...η απολυτο καλο ή απολυτο κακο, οτιδήποτε γκρίζο προβληματίζει και ο προβληματισμος δημιουργεί κριτική σκεψη, τον εχθρό δηλαδη της Ιδεοληψίας.Οπως οι ΗΠΑ έτσι και οι Κουμουνιστες νικησαν τον Ναζισμο αλλα παραλληλα διέπραξαν εγκληματα κατα της Ανθρωπότητας...ουτε δυσκολο είναι, ουτε εξισωση με τον ναζισμο. Είναι η πραγματικότητα.Υ.Γ. Προφανως και είμαι αντι-Κουμουνιστης, όπως και πολλα άλλα αντι-, όπως και οι Κουμουνιστες είναι αντι-Αστικοι και πολλα αλλα αντι-, δεν καταλαβαίνω γιατί το να είναι καποιος αντι-"ιδεολογίας που διαφωνει" να είναι μεμπτο, και για να είμαστε ειλικρινεις μονο το αντι-κουμουνιστης είναι "κακο", τα υπολοιπα είναι Θεαρεστα "αντι-".
Για στάσου, κύριε Μίκη μου! Δηλαδή, πριν τον Στάλιν και τον κόκκινο στρατό ήταν ακατοίκητη η Ρωσία; Δεν είχε λαό; Δεν είχε στρατό;Αυτό το επιχείρημα απευθύνεται σε ηλίθιους.
Υπάρχει, κατα την γνώμη μου, μια λεπτομέριεα που ξεφεύγει στον κ. Θεοδωράκη (και σχεδόν στο σύνολο των αριστερών αλλα και των φιλελευθερων οραματιστών).Τις περισσότερες φορές ο "λαός" δεν μπορεί να διαχειριστεί την ελευθερία του. Ο Α. Κάλβος έγραψε "Θέλει αρετή και τόλμη και τόλμη η ελευθερία"Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι ο λαος (ως μια οντότητα) δεν έχει ούτε αρετή αλλά ούτε και τόλμη. Και γι'αυτό δεν μπορεί να χαρεί αλλά ούτε και να διαχειριστεί την ελευθερία του.
"Η στράτευση και οι αγώνες μας κάτω από την Κόκκινη Σημαία αποτελεί την ιερότερη περίοδο της ζωής μας, που είχε ένα και μόνο στόχο, να κάνει τον Λαό μας ελεύθερο, ανεξάρτητο και ευτυχισμένο». Βρείτε μου έναν λαό όπου κέρδισε η κόκκινη σημαία και έζησε ελεύθερος, ανεξάρτητος κι ευτυχισμένος. ΕΝΑΝ!Κανένας. Γιατί καλές είναι οι θεωρίες του στα βιβλία αλλά στην πράξη δεν λειτουργούν. Πάρτε το απόφαση. Ο κομμουνισμός όσο επέζησε επέζησε επειδή επιβλήθηκε με τη βία, την επιβολή, τον αυταρχισμό, την αδικία. Καταδίκασε γενιές και γενιές στη δυστυχία και το σκοτάδι. Την ανελευθερία, το φόβο, τη φτώχεια, την εξαθλίωσξ, Γι'αυτό και όσοι μπόρεσαν τον ξεφορτώθηκαν. Ακόμα και δίνοντας τη ζωή τους. Βγείτε από τις σαρκοφάγους σας και επιστρέψτε στην πραγματικότητα και τη λογική.
Ο μεγάλος Μίκης έχει μερικά αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα για την προσφορά της Αριστεράς στην εξέλιξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως αρνείται και αυτός να παραδεχτεί τα εγκλήματα που έγιναν στο όνομά της. Σαν πολλούς αριστερούς, κατακεραυνώνει τον καπιταλισμό και δεν του αναγνωρίζει κανένα ελαφρυντικό για την δική του συμβολή στην εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Γίνεται εξ ίσου υποκριτής με αυτούς στους οποίους αναφέρεται γιατί ούτε αυτός βλέπει πέρα από την δική του καμπούρα. Και αναρρωτιέται τι ζητάμε πια από τους ηττημένους αριστερούς και γιατί ξύνουμε τις πληγές τους. Μεγάλε Μίκη, θέλουμε να παραδεχτείτε ότι ο σοσιαλισμός σας δεν ήταν ένας παράδεισος, ότι υπήρχαν μεγάλα σφάλματα, εγκληματικές ενέργειες, και αριστερός φασισμός, ότι δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα αλλά μόνο μερικά κι αυτά με κόστος νέα, δικά του προβλήματα. Γιατί κανένα σύστημα δικαυβέρνησης δεν είναι τέλειο, όλα έχουν κενά ή τυφλά σημεία, και πάντα ο άνθρωπος θα βρίσκει τον τρόπο να τα εκμεταλλευτεί για ίδιον ώφελος.Και κάτι άλλο. Τον Χίτλερ και το Τρίτο Ράϊχ του δεν τον νίκησαν οι Ρώσοι μόνοι τους. Αμερικανοί, Βρετανοί, Γάλλοι, το λάθος του Μουσολίνι να εισβάλλει στην Ελλάδα, η Ελληνική αντίσταση, η κακή χρονική συγκυρία της εισβολής στη Ρωσία, η απάνθρωπη και αυτοκαταστροφική τακτική της καμμένης γης των Ρώσων, όλα έπαιξαν το ρόλο τους. Ίσως και χωρίς τον Κόκκινο Στρατό να είχαν κερδίσει οι Σύμμαχοι σε δεύτερο χρόνο, ή ίσως να είχε κερδίσει τον πόλεμο η Γερμανία και σήμερα να μιλούσαμε για τον Μεγάλο Μυστακοφόρο Πατερούλη που ομογενοποίησε και ένωσε την Ευρώπη. Το "τι θα είχε γίνει αν" είναι άσκηση ματαιότητας. Η ουσία είναι ότι πρέπει κάποτε να παραδεχτούμε ότι, παρά τις ευγενείς προθέσεις του, ο σοσιαλισμός απέτυχε και για τον απολυταρχικό τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε αλλά και γιατί δεν έφερε τον παράδεισο που ευαγγελιζόταν.
Λένε ότι όταν μαλώνουν τα βουβάλια συνήθως την πληρώνουν τα βατράχια. Το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι υπήρξαν & υπάρχουν πάρα πολλά βατράχια που θα αυτοκτονούσαν από μόνα τους για το δίκαιο των βουβαλιών...