Στο σημερινό «Α μπα»: φτάνει πια με τους έρωτες

Στο σημερινό «Α μπα»: φτάνει πια με τους έρωτες Facebook Twitter
68

 

Το "Α μπα" κάνει ένα σύντομο καλοκαιρινό διάλειμμα και επιστρέφει στις 15 Ιουνίου.


__________________
1.

Α μπα μου πάνσοφη και αγαπημένη.Μακάρι να ήσουν κολλητή μου και να με συμβούλευες συνέχεια!Η ερώτηση που έχω να σου θέσω είναι η εξής : Είμαι 33 χρονών, είμαστε 2,5 χρονια μαζί με το αγόρι μου και λέμε να αρχίσουμε τις προσπάθειες για παιδάκι.Το θεμα μου είναι ο γάμος και οτι κανένας από τους δυο μας δεν θέλει να παντρευτεί σε εκκλησία.Το πρόβλημα μου ειναι οι γονείς μου,οι οποίοι ειναι θρησκευομενοι και πηγαίνουν συχνα στην εκκλησια.Έτσι μας μεγάλωσαν και με τον αδερφό μου, που απο μικρός τους δήλωσε οτι ειναι άθεος.Εγω τα τελευταία χρόνια έχω απομακρυνθεί και πλέον συνειδητά έχω την ίδια άποψη,χωρίς όμως να το εχω πει καταμουτρα στους γονείς μου.Από την μία δεν θέλω να τους στενοχωρήσω γιατί ξέρω πως το περιμένουν πως και πως να με δουν νυφούλα στην εκκλησία,απο την άλλη δεν θέλω ολόκληρη γαιδάρα να κάνω κάτι μόνο επειδη το θέλουν οι γονείς μου.Να σημειώσω οτι και ο σύντροφος μου ειναι άθεος και μόνο για χατήρι μου θα έκανε θρησκευτικό γαμο.Έχω προσπαθήσει να τους πετάξω υπονοούμενα για την μη τέλεση τέτοιου γάμου,αλλά χωρίς επιτυχία,γιατί το θεωρούν δεδομένο οτι θα παντρευτώ σε εκκλησία,όπως έκανε όλος τους ο κύκλος.Απο την μία σκεφτομαι δεν ειναι και τόσο φοβερό να τους κάνω αυτή την μια χάρη,από την άλλη λέω γιατί να κάνω κάτι που δεν με εκφράζει.Σε παρακαλώ πες μου την αποψη σου μήπως μπορέσω και σκεφτώ πιο καθαρά.
- bride2be


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πόσο φοβερό ή μη φοβερό είναι να τους κάνεις αυτή τη χάρη, μόνο εσύ το ξέρεις. Για κάποιον μπορεί να είναι αφόρητο, για άλλον κάπως αδιάφορο. Ευτυχώς έχεις σύντροφο με μεγάλη κατανόηση, γιατί εκεί θα μπορούσε να προκύψει το μεγάλο πρόβλημα. Τώρα που είναι μόνο στο χέρι σου, ειλικρινά, δεν είναι τόσο σπουδαίο. Πριν παντρευτείς νομίζεις ότι είναι το θέμα της δεκαετίας. Δεν έχει και τόση σημασία, αν δεν του δώσεις εσύ τόση σημασία. Μια βραδιά είναι, και οι περισσότεροι καλεσμένοι θα την ξεχάσουν πολύ σύντομα.


Ένας γάμος μπορεί να είναι γκράντε, κιτς, ή μετρημένος, είτε είναι σε εκκλησία είτε σε δημαρχείο. Όλα μπορείς να τα φέρεις στα μέτρα σου, αν θέλεις. Μπορείς να τους κάνεις τη χάρη, αν αυτοί σου κάνουν τη χάρη να μην καλέσουν και τα τρίτα ξαδέλφια, ας πούμε. Αν συμβιβαστείς, διεκδίκησε συμβιβασμό και από την άλλη πλευρά, για να μην νιώθεις ότι καταπατήθηκες. Η ώρα η καλή ?

__________________
2.

Καλησπέρα Λένα.
Κάθε χρόνο καθώς μπαίνει η άνοιξη και πλησιάζει το καλοκαίρι εγώ για πολλοστή χρονιά θα κλειστώ μέσα στο σπίτι.Θα με αποφύγουν οι παρέες μου και θα μείνω μονάχη.Η όποια σχέση είχα δημιουργήσει το προηγούμενο διάστημα θα με παρατήσει.Άσε τα κακεντρεχή σχόλια που ακούω γύρω μου για το πόσο ίδρωσα και πως είμαι έτσι,αφού το μακιγιάζ για εμένα το καλοκαίρι είναι πλήρως απαγορευτικό,όπως και το ότι είμαι υποχρεωμένη να έχω τα μαλλιά μου συνέχεια πιασμένα με ένα κλάμερ.
Ίσως να σου φαίνομαι ότι αυτό το έχω δεδομένο,όμως μπορώ άνετα να το παραδεχτώ και να σου πω πως αυτό μου συμβαίνει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.Πάντοτε ίδρωνα πολύ.Τόσο πολύ που αν χρειαστεί να βγω εκτός σπιτιού την εποχή του καλοκαιριού,πάντα θα κουβαλάω μαζί μου και μια αλλαξιά ρούχων ακόμα και εσωρούχων.Η κατάσταση μου είναι τραγική.Ιδρώνω πάρα μα πάρα πολύ εύκολα.Ακόμα και σε παραλία να πάω και να κάτσω κάτω από μια ομπρέλα και πάλι θα ιδρώσω.Ιδρώνω ακόμα και μέσα στην θάλασσα.Εδώ και τον χειμώνα ιδρώνω. Να φανταστείς πως τον χειμώνα αν είναι να επισκεφτώ τον αδελφό μου που έχει μικρά παιδιά και ανάβει τα καλοριφέρ στο φουλ,πάντα βάζω κοντομάνικο και βγαίνω συχνά στο μπαλκόνι. Έχω πάει σε γιατρούς και γιατρούς κι έχω κάνει αμέτρητες εξετάσεις να δω τι φταίει, όμως κανένας δεν μου βρίσκει κάτι,κάποιο αίτιο γι'αυτή την κατάσταση. Έπειτα αν και δεν είμαι καθόλου αγχώδης άνθρωπος,πήγα και σε ψυχολόγο μήπως και είναι τέτοιο θέμα,όμως δεν θεώρησε πως υπήρχε λόγος να συνεχίσουμε τις συνεδρίες,αφού με βρήκε μια χαρά σε όλα μου.Πήγα και σε άλλον και σε άλλον,όλοι μου απάντησαν το ίδιο στο τέλος.Σήμερα κατέληξα να ψάχνω ιντερνετικά μιαν απάντηση,όμως απάντηση δεν βρίσκω γύρω απ'το πρόβλημα και θα μου πεις,τι θέλω εδώ;Αφού δεν μου έδωσαν απάντηση οι γιατροί πως θα περιμένω από εσένα και θα έχεις χίλια δίκια,όμως ήθελα απλα να γράψω το πρόβλημα μου μήπως και υπάρχουν κι άλλα άτομα που είναι σαν εμένα.
- Ιδρωμένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν αναρωτιέσαι αν υπάρχουν κι άλλα άτομα σαν κι εσένα, δεν το έχεις ψάξει καθόλου καλά στο ίντερνετ. Ειλικρινά πιστεύεις ότι είναι πιθανό να πάσχεις από κάτι που δεν έχει κανείς άλλος, σε όλο τον ανθρώπινο πληθυσμό; Θα ήσουν εξωγήινη τότε. Εδώ το έχω διαβάσει εγώ πολλές φορές στο ίντερνετ αυτό το θέμα, χωρίς να το έχω ψάξει καν. Για δες ας πούμε αυτό.

 

Μια από τις λύσεις που υπάρχουν είναι το μπότοξ στις μασχάλες, ακόμα και στα πέλματα. Υπάρχουν κι άλλες. Δεν ξέρω σε τι γιατρούς έχεις πάει, αλλά οι δερματολόγοι είναι αυτοί που μπορεί να ξέρουν από τέτοια.

__________________
3.

Αχ ρε α μπα, διαβάζω ξαναδιαβάζω, ερωτήσεις, απαντήσεις, σχόλια, από το σήζον 1 σε παρακολουθούμε. Όλο λέμε και ξαναλέμε " α, έκανα λάθος επιλογή συντρόφου", "έχω χαμηλή αυτοεκτίμηση", "ναι βέβαια, πρέπει να ψάξεις μέσα σου τι είναι αυτό που σε κάνει να διαλέγεις λάθος ανθρώπους κατ'επανάληψη", κλπ κλπ. Κι αναρωτιέμαι ρε αμπα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν τέτοια εφόδια ψυχικά, εγκεφαλικά, χαρακτήρα, παραστάσεις, σεκιουρ ατάτσμεντ ή ό,τι άλλο, ώστε αβίαστα να επιλέγουν το σωστό και να κάνουν υγιείς σχέσεις; και ποια είναι αυτά τα εφόδια; έχει σχέση με το πως μεγάλωσαν αυτοί οι άνθρωποι; ή έτσι γεννιέται κανείς; αγέρωχος;
Έτσι όπως την περιγράφουμε τη σωστή σχέση αγάπης αλληλοστήριξης δέσμευσης κλπ, απέχει παρασάγκας από όλες μου τις σχέσεις! Παρόλο που έκανα κάμποσες και παντρεύτηκα κιόλας! Γιατί ρε γαμώτο; εννοώ δηλαδή, γιατί για άλλους είναι εύκολο και για άλλους δύσκολο; είναι ζήτημα αρχών; αν ας πούμε είσαι πιστός στις αρχές σου δεν παίρνεις λάθος αποφάσεις; Προϋποθέτει ότι έχεις αρχές εννοείται. Τις οποίες έχεις χτίσει καλλιεργώντας την προσωπικότητά σου. Θέλει δουλειά δηλαδή. Ενώ οι υπόλοιποι τι; είμαστε ακατέργαστα φοβισμένα ανθρωπάκια που άγονται και φέρονται από παρορμήσεις τις στιγμής και δεν τιμούν τον εαυτό τους αφήνοντας ακατάλληλα άτομα να ποδοπατούν την αξιοπρέπειά τους; Είναι αυτή μια σωστή κατεύθυνση να δείξω στο παιδί μου τουλάχιστον;! Να γίνει μια γυναίκα σωστή, με ενδιαφέροντα, δυναμισμό, αξίες και να γνωρίσει την αληθινή αγάπη! Αυτή τουλάχιστον αφού δεν μπόρεσα εγώ!
- Σ'ευχαριστώ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ούτε μόνο μεγαλώνεις έτσι, ούτε μόνο γίνεσαι, ούτε είσαι καταδικασμένος από την καταγωγή σου. Ο πιο εύκολος τρόπος για να είσαι ισορροπημένος – γιατί αυτό είναι το κλειδί, η ισορροπία, όχι η αυτοπεποίθηση – είναι να μεγαλώσεις από ισορροπημένους, άνετους γονείς, που ξέρουν ποιοι είναι και είναι εντάξει με αυτό που είναι. Ξέρεις πολλούς ανθρώπους που είναι ισορροπημένοι και άνετοι; Άρα πόσο πιθανό είναι να μεγαλώσεις με τέτοιους γονείς; Οι άνθρωποι που είναι γύρω σου, αυτοί είναι που κάνουν παιδιά, δεν είναι ιδανικά μυθικά πρόσωπα.


Οπότε, αν και αυτός είναι ο πιο εύκολος τρόπος, είναι και ο πιο σπάνιος, ειδικά αν βάλουμε και μια ακόμα απαραίτητη συνθήκη, που είναι η οικονομική ασφάλεια. Ας μην περιμένουμε από τους γονείς μας, λοιπόν. Τότε, θέλει δουλειά, ανεπτυγμένη νοημοσύνη (ή, νοημοσύνη που παίρνει ανάπτυξη), και τύχη. Χρειάζονται και τα τρία. Αν λείπει έστω και το ένα από αυτά, και πάλι δεν γίνεται.


Εσύ μιλάς για το παιδί σου, οπότε αφού ξέρεις ότι δεν είσαι ο ιδανικός, ή μάλλον ιδεατός, ισορροπημένος γονιός, πρέπει να δεις πόσο μπορείς να ευνοήσεις τις συνθήκες στη ζωή της κόρης σου ώστε να βρει την όρεξη για την δουλειά, το κίνητρο για να αναπτύξει τη νοημοσύνη της, και να της υποδείξεις τα καλύτερα μονοπάτια που είναι πιθανότερο να συναντήσει την τύχη. Ενθάρρυνση χρειάζεται, αρκεί να έχεις πειστεί εσύ ότι γίνεται να τα καταφέρει. Αν δεν το πιστεύεις, θα το καταλάβει.

__________________
4.

Είμαι 32 χρονών και πρόσφατα η κοπέλα (28χρ.) που είμαστε μαζί σχεδόν ένα χρόνο μετακόμισε στην πόλη που δουλεύω. Το θέμα συγκατοίκηση το συζητήσαμε για αρχή να μην το προσπαθήσουμε και να νοικιάσουμε δύο σπίτια για το λόγο ότι είναι κάτι φρέσκο και δεύτερον θα έχει πολλές επισκέψεις από γονείς(πρώτη φορά που φεύγει από το σπίτι). Το θέμα είναι ότι έγω το θέλω πολύ αλλά περιμένω να περάσει λίγος καιρός για να της κάνω κουβέντα. Στην ουσία μαζί μένουμε και το δεύτερο σπίτι το έχουμε πιο πολύ αποθηκευτικό χώρο για τα ρούχα μου. Εκεί που κολλάω είναι ότι ενώ εγώ δεν δίνω σημασία στο σπίτι μου πχ να το διακοσμίσω η' να αγοράσω και άλλα έπιπλα αυτή το φτιάχνει συνέχεια και όλο μου λέει τις αλλαγές που θέλει να κάνει. Απο μεριά μου έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα μείνω μαζί της αλλά από αυτήν δεν βλέπω κάποια κίνηση να το δείχνει. πχ να μου δώσει ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι για τα ρούχα μου και κάθε μέρα πηγαινοέρχομαι με μια τσάντα σαν τον ταξιδιώτη. Και επίσης το σπίτι της δεν είναι το τόσο μεγάλο που θα μας χωρέσει άμα μείνουμε μαζί. Πως θα μπορούσα να καταλάβω αν θέλει ή όχι να το πάμε στο επόμενο βήμα; Και δεν θέλω να πάρω πρωτοβουλίες από μόνος μου και να αρχίσω να αφήνω πράγματα στο σπίτι της. Ευχαριστώ!
- Αλέξανδρος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είπες ότι το συζητήσατε το θέμα συγκατοίκησης και ότι δεν το αποφασίσατε γιατί είναι φρέσκια η σχέση σας και επειδή θα έχει συχνές επισκέψεις από γονείς. Άλλαξε κάτι; Αν όχι, γιατί να θέλει να πάει στο επόμενο βήμα; Και αν εσύ ήθελες να πας στο επόμενο βήμα, γιατί συμφώνησες με την αρχική συμφωνία; Και έτσι όπως τα γράφεις, δεν κατάλαβα αν θέλεις να μείνεις μαζί της επειδή θέλεις πιο κοντινή σχέση, ή επειδή δεν σου αρέσει το σπίτι σου. Γιατί αναφέρεις ότι εσύ δεν το προσέχεις και αυτή το φτιάχνει συνέχεια;


Έχεις δίκιο που θέλεις ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι για να μην κουβαλάς πέρα δώθε τα πράγματα σου, αφού μένετε συχνά μαζί. Αφού το θέλεις, ζήτα το. Μην περιμένεις να σου πέσει από τον ουρανό. Από την αντίδραση της θα καταλάβεις πολλά.

__________________
5.

Έχω εθιστεί στο πορνό. Μπορεί να σου φαίνεται ασήμαντο και χαζό αλλα δεν είναι καθόλου, για μένα είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Νόμιζα ότι μόνο οι άντρες μπορεί να το πάθουν.Ξοδεύω ώρες στον υπολογιστή κάθε μέρα. Δουλεύω, δεν έχω σχέση και δεν υπάρχει υποψήφιο ταίρι στον ορίζοντα. Έχω ενδιαφέροντα, δεν έχω φίλους. Είμαι 35 χρονων. Τι να κάνω; Σε ρωτάω πολύ σοβαρά
- Αναΐς


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν θα έπαιρνα κανέναν εθισμό στην πλάκα. Ούτε ασήμαντο είναι, ούτε χαζό. Όπως όλοι οι εθισμοί, έτσι και αυτός, χρειάζεται θεραπεία, δηλαδή χρειάζεσαι ψυχολόγο που ξέρει από εθισμούς.

__________________
6.


Θα ήθελα να βοηθήσετε στο εξής ερώτημα:
Αν κάποιος είναι μόνος (μόνη) εκ πεποιθήσεως η γιατί δεν πείσθηκε ότι κάποιο απο τα άτομα που έτυχε να γνωρίσει (και ήταν αρκετά) δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θεωρητικά απαιτούνται για μια σωστή σχέση ζωής, δεν έχει κανέναν η δεν θέλει να επιβαρύνει κάποιον απο το συγγενικό περιβάλλον (στενό) με την φροντίδα του στο τέλος της ζωής του όποτε έρθει αυτό και σε περίπτωση που έχει η μη, την δυνατότητα του σκεπτεσθαι πως θα μπορούσε να το χειριστεί? ( Δεν εννοώ οίκο ευγηρίας) . Παράκληση να μην θεωρηθεί μακάβρια ή ανόητη ερώτηση και αν σκεφτείτε έτσι αγνοήσετε την.
Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
- Λαρα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτός που είναι μόνος (ή μόνη) πρέπει να ξέρει ότι ο γάμος και τα παιδιά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν φροντίδα στο τέλος της ζωής του (της). Μπορεί να μείνει πολύ εύκολα κάποιος μόνος (ή μόνη), έχοντας περάσει από σχέση ζωής, αν η σχέση ζωής πεθάνει πρώτη, αν τα παιδιά φύγουν πολύ μακριά, ή αν και αυτά πεθάνουν πρώτα – τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ακόμα και αν αυτός (ή αυτή) ήθελε να επιβαρύνει κάποιον από το συγγενικό του περιβάλλον (στενό) δεν είναι απαραίτητο ότι θα τα κατάφερνε. Είναι βέβαιος αυτός (ή αυτή) ότι υπάρχει κάποιος πρόθυμος για κάτι τέτοιο; Και αν ναι, με τι αντάλλαγμα, ή με τι επιβράβευση θα το έκανε;


Οπότε, αυτός (ή αυτή) που ρωτάει αυτό που ρωτάει, δεν είναι σε διαφορετική θέση από όλους τους υπόλοιπους που δεν έχουν γεράσει ακόμα. Συνοπτικά, η εξέλιξη εξαρτάται από τα προβλήματα υγείας που θα παρουσιαστούν στον καθένα μας. Ακόμη πιο συνοπτικά, αν δεν βρεθεί κάποιος να μας αναλάβει, όλα λύνονται με λεφτά, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα τα έχουμε.


_________________
7.

Αγαπητη α, μπα,
Είμαι 15 χρονών. Εδώ και 3 χρόνια εχω να ερωτευθω πραγματικα. Την τελευταια φορα που μου ημουν ερωτευμενη με καποιον και ετρεμα μολις τον συναντησω και με επιανε ενας κομπος στο στομαχι κτλ ηταν πριν 5 χρονια και ολο αυτο που ενιωθα για κεινον κρατησε 2 χρονια. Δεν μπορω πλεον να τα νιωσω ολα αυτα. Υπαρχουν ατομα που μου αρεσουν σαν προσωπικοτητες αλλα ως εκει. Δεν τρελαινομαι πλεον οπως τοτε. Βλεπω τις φιλες μου που κανουν σαν τρελες απο ερωτα και γω τιποτα. 3 χρονια τωρα πειθω τον εαυτο μου οτι μου αρεσει ο ενας η ο αλλος αλλα στην πραγματικοτητα κοροϊδευω τον εαυτο μου. Δεν ξερω τι μου συμβαινει. Νιωθω ασχημα να μιλανε ολες για τα αγορια τους και γω να καθομαι σε μια γωνια και να ακουω απλα. Ισως να ναι λιγο οτι θελω να χω να πω και γω για καποιον. Δεν ξερω... Ισως πιεζω τον εαυτο μου να ερωτευθει. Αλλα το θελω τοσο πολυ... Το ξερω οτι ειμαι μικρη και ισως βιαζομαι να μεγαλωσω αλλα δεν εχω στον μυαλο μου να κανω αυτο που κανουν ολα τα 15χρονα πλεον. Δεν μου αρεσουν καθολου... Αλλα θελω να νιωσω και γω για καποιον σημαντικη... Δεν ξερω τι αλλο να σκεφτω. Μπορει να ζηλευω... Θελω να μου πεις ομως γιατι δεν μπορω να ερωτευθω οπως πρωτα τι συμβαινει με μενα... Εαν θεωρεις αναγκαιο εναν ψυχολογο ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα οποτε δεν μπορω να κανω κατι τετοιο... ΥΓ μπορει να θεωρεις γελοια την ερωτηση μου η να εκνευριστεις η να με θεωρεις ως ενα χαζοδεκαπενταχρονο αλλα δεν ειμαι ελπιζω να καταλαβεις (δεν εχω καπου αλλου να μιλησω και να παρω μια σοβαρη και απο αλλη οπτικη γωνια απαντηση) και ελπιζω να δημοσιευσεις την ερωτηση μου
ευχαριστω για τον χρονο σου
- Απελπισμενη για ερωτα


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν και είσαι δεκαπέντε, είπες συνοπτικά, μέσα σε μια πρόταση, αυτό που θέλεις να νιώσεις, και το έχεις βαφτίσει «έρωτα», γιατί έτσι έχεις μάθει να κάνεις, γιατί όλοι γύρω σου έτσι κάνουν, γιατί αυτό νομίζεις ότι είναι αυτό που χρειάζεσαι. Και όμως, άθελα σου το έγραψες. Αυτό που θέλεις είναι να νιώσεις σημαντική για κάποιον. Και αυτό το θέλεις επειδή δεν ξέρεις αν είσαι σημαντική, επειδή δεν ξέρεις πώς σε βλέπουν οι άλλοι, επειδή δεν ξέρεις καν αν υπάρχεις καλά καλά, ο μόνος τρόπος που ξέρεις για να καταλάβεις ότι έχεις υπόσταση και δεν είσαι αέρας, είναι αυτός ο «έρωτας», δηλαδή η αδρεναλίνη που σου θυμίζει ότι είσαι εδώ, και κάποιος μπορεί να σε δει, επειδή τον βλέπεις εσύ.


Δεν φταις που σκέφτεσαι έτσι, με αυτό μεγαλώνουν τα κορίτσια. Μαθαίνουν να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν μέσα από τις ερωτικές εμπειρίες, που τον λένε «έρωτα» για να ακούγεται μαγική η διαδικασία. Είναι κρίμα που δεν μας λες τίποτα άλλο για τη ζωή σου, πέρα από αυτό, γιατί για να λυθεί αυτή η δυσαρέσκεια που έχεις, πρέπει να ασχοληθείς με ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ που υπάρχουν στη ζωή σου, εκτός από τον «έρωτα». Όλα, όμως. Με το σχολείο, με τις φίλες και τους φίλους, με τα εξωσχολικά, με τους δασκάλους σου, με τα σπορ, με τους γονείς σου, με τα χόμπι σου, με ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ. Και όταν λέω «να ασχοληθείς», εννοώ να τα ξεζουμίσεις, να τα στύψεις. Να γίνεις πολύ καλή φίλη, να γίνεις πολύ καλή μαθήτρια, να γίνεις πολύ καλή κόρη, μαγείρισσα, χορεύτρια, ζωγράφος, τραγουδίστρια, αθλήτρια, συγγραφέας, ό,τι σου αρέσει ό,τι σου τραβάει την προσοχή. Αυτό να κάνεις. Αυτό να κάνεις, και άσε τους έρωτες επιτέλους για ένα λεπτό.

68

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
#4 Μην αποκλείεις και το να είναι τελείως 'βούρλο' σε τέτοια θέματα. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που ήρθε έξαλλο το αγόρι μου (πλέον άντρας μου) με ένα συρτάρι και μου φώναξε: επιτέλους, πηγαινοέρχομαι με μια τσάντα και δεν σου κόβει να μου αδειάσεις ένα συρτάρι τόσο καιρό!Το πήρα, να ξέρεις, αυτό είναι δικό μου! Σύξυλη εγώ, έμεινα με τα δρακουλίνια καθοδόν, δεν μου είχε περάσει καν απ'το μυαλό ότι το χρειαζόταν :) Έτσι χρειάστηκε σε όλα για να προχωρήσουμε, να κάνει αυτός την κουβέντα, εγώ κοσμάρα... Οπότε, για να καταλήξω και κάπου, απλά μίλα της!
Γιατί αποκλείεις τον οίκο ευγηρίας; Οι γονείς μου που έκαναν αυτήν την επιλογή, περνάνε φίνα. Οκ, ξέρω ότι στην Ελλάδα είναι φορτωμένο αρνητικά αυτό, δε θα σου πω για τα επιθετικά, ειρωνικά και τρομαγμένα σχόλια που ακούσαμε στην αρχή, το θέμα είναι πάντως ότι ζουν σε ένα άριστο περιβάλλον, με όλες τους τις ανάγκες καλυμμένες και με το παραπάνω. Εγώ τι να σου πω, νομίζω ότι την έχω βρει τη λύση για τα γεράματα μου. Ούτε στα παιδιά μου να φορτωθώ, ούτε να ανησυχώ ποιος θα με αναλάβει αν φτάσω να μην μπορώ να εξυπηρετηθώ μόνη μου.
Κι εμένα μου φαίνεται πολύ καλή ιδέα και περιβάλλον για τα γεράματα και απορώ πώς είμαστε τόσο πίσω σε αυτόν τον τομέα. Πρακτικά πιστεύω ότι αν κάποιος επενδύσει σοβαρά και προσεγμένα σε αυτόν τον κλάδο θα κάνει πολύ καλή επιχειρηματική κίνηση.
#7 Μέχρι να διαβάσω για δεύτερη φορά πως είσαι 15χρονη νόμιζα πως το αρχικό 15 ήταν λάθος κι εννοούσες 25.Αυτός ο τρόπος σκέψης δεν συνάδει καθόλου με την ηλικία σου. Δεν είναι πως δεν βρίσκω φυσιολογικό στην εφηβεία να σε απασχολούν και οι έρωτες. Εσύ όμως από τα 10 σου, παιδί ακόμα, ασχολείσαι με αυτό. Πού πήγε η παιδικότητα σου; Υπό ποιες συνθήκες χάθηκε τόσο πρόωρα; Φταίνε οι παρέες σου; Φταίει η σχέση με τους γονείς σου; Είναι κοντά σου; Μιλάς μαζί τους; Μοιάζεις σαν ένα παιδί χωρίς άγκυρα που το παρασέρνουν τα κύματα.
Σουβλιτσα κι εγώ σκέφτηκα το ίδιο, ειδικά εκεί που είπε οτι εχει να νοιώσει ερωτευμένη τα τελευταία 5 χρόνια! Εμένα στα 10 το να φιληθώ με αγόρι μου φαινόταν αηδιαστικό... Ομως δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην σχέση με τους γονείς ή στα πρόωρα ερεθίσματα που δέχονται τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, και πολλά απ αυτά ακατάλληλα. Παλιά που υπήρχαν μόνο η τηλεόραση και τα περιοδικά ήταν πιο ελέγξιμο αλλά τώρα που οι γονείς δίνουν το τάμπλετ στα παιδιά απ τα δυο για να τα απασχολήσουν τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η τόσο εύκολη και μη ελεγχόμενη πρόσβαση στο ίντερνετ μεγαλώνει κάποια παιδιά πρόωρα. Κι αν κάποια κάνουν πιο ελεγχόμενη χρήση τότε οι συμμαθητές τους επηρεάζουν.Θα συμφωνήσω με την Αμπα οτι έχει ανάγκη να νοιώσει σημαντική για κάποιον και αυτό το μεταφράζει ως έρωτα και οταν όλες οι φίλες της έχουν "αγόρια" κι αυτή όχι την κάνει να αισθάνεται αποκλεισμένη. Γι αυτό αγαπητή εξομολ. μην είσαι απελπισμένη για έρωτα γιατί, αν και χιλιοειπωμένο, είσαι μικρή κι έχεις άπλετο χρόνο. Και είσαι σημαντική για τους γονείς και φίλους σου. Μάθε πράγματα, ξεκίνα χόμπυ, συγκεντρώσου στα μαθήματά σου, καλλιέργησε τον χαρακτήρα σου, διάβαζε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς και απόλαυσε τα ανέμελα μαθητικά σου χρόνια. Ο έρωτας δεν φέρνει μόνο όμορφα συναισθήματα και σίγουρα θα τον νοιώσεις κάποια στιγμή όμως μάθε να απολαμβάνεις κάθε φάση της ζωής σου γιατί αυτά τα χρόνια δε θα ξαναγυρίσουν.
Καταλαβαίνω την απορία σου, όμως αν ήμουν 15 μπορεί να πληγωνόμουν διαβάζοντας τη γιατί θα την εκλάμβανα ως επικριτική. Έτσι αισθάνεται, να προσπαθήσει να καταλάβει τους λόγους, ναι, αλλά δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα που "χάθηκε η παιδικότητά της".
6Δυστυχώς, δεν λύνονται όλα με τα λεφτά.Στην Ελλάδα δεν υπάρχει όχι απλά μέριμνα για κάτι τέτοιο, αλλά ούτε καν ένας οργανισμός, μια εταιρία που να παρέχει εξειδικευμένα, εγγυημένα άτομα που δεν θα σε κλέψουν όταν κοιμάσαι ή δεν θα σου φέρονται άσχημα όταν είσαι κατάκοιτος. Αν δεν πάνε σε οίκο ευγηρίας (που οι πλούσιου οίκοι είναι σουπερ λουξ, δε λέω) όλοι βολεύονται με αλλοεθνείς γυναίκες που δεν είναι επαγγελματίες, απλά είναι γνωστή γνωστού. Σε άσχημες περιπτώσεις κλέβουν, μην πω τί άλλο, γιατί ένας ηλικιωμένος που δεν έχει κανέναν να τον νοιαστεί είναι βορά στα αρπακτικά. Η κατασταση σώζεται μόνο αν υπάρχει κάποιος νεότερος ενήλικας που να επιβλέπει αυτήν την παροχή υπηρεσιών και να νοιάζεται, έστω και τυπικά για τον ηλικιωμένο. Αναρωτιέμαι πώς λύνονται καταστάσεις όπως το να πάει σε μια δημόσια υπηρεσία ο ηλικιωμένος για κάποιο θέμα που σίγουρα θα προκύψει. Θα κάνει εξουσιοδότηση στην γυναίκα που τον κοιτάει; Οι πιο πολλές δεν γνωρίζουν καν ελληνική γραφή. Πόσα λεφτά να δώσει και σε ποιον; Αν κάποιος είναι άρρωστος ή πάσχει από άνοια και δεν έχει κανέναν παρά μόνο τα λεφτά του, το λέω με απέραντη λύπη αλλά, την έβαψε.
Όχι ότι δεν έχεις δίκιο, αλλά μου έχει τύχει και γριούλα δίπλα μου να φωνάζει στη Βουλγάρα βοηθό της πολύ άσχημα και να τη βάζει να τη βοηθάει και στην παραμικρή κίνηση (μιλώντας της ταυτόχρονα πολύ απαξιωτικά). Κυκλοφορούσε με το Π και ήθελε μέχρι και να την ταίζει, αλλά όταν γύριζε την πλάτη η βοηθός κινούνταν κανονικά και ήταν μες στην ενέργεια! - ήθελε μόνο να τη βασανίζει και να την τρέχει όλη μέρα. Στα κλεφτά η κυρία μου είχε πει 'σπούδασα και ήρθα με όρεξη να δουλέψω γι'αυτό;'. Αχ.
Ξέρω πολλές περιπτώσεις στο περιβάλλον μου που οι γυναίκες που πρόσεχαν ηλικιωμένους τους κατακλεψαν: σεντόνια, ασημικά, κοσμήματα, λεφτά, τρόφιμα από το ψυγείο, απορρυπαντικά, έδιναν ηρεμηστικά στον ηλικιωμένο για να κοιμάται και να φέρνουν γκόμενο και να π#διούνται. Όλα εξακριβωμένα από τα παιδιά τους που μέναν μακριά και επισκέπτονταν κάθε μήνα. Είπα να μην αναφέρω περιπτώσεις που ξέρω, αλλά μια και είπες για τη δική σου περίπτωση, το λέω Neverlander μου.
Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει για περιστατικά κλεψιματος κλπ,αλλά προσωπικά μιας και δουλεύω σε γραφειο ευρέσεως εργασίας και ένας τομέας είναι οι γηροκόμοι, έχω να πω οτι αυτες οι κυρίες είναι ηρωίδες πραγματικά γιατί δεν εχει ωράριο η φροντιδα ηλικιωμένου και το γεγονός ότι ολη μέρα ξεσκατιζουν (μετα συγχωρήσεως) ηλικιωμένους και φροντίζουν τις κατακλησεις τους, καθετηρες και οτι αλλο χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος για 500 ευρώ μερα νύχτα εμένα μου λέει πολλά! Και αν οχι όλες, οι περισσοτερες ειναι μορφωμένες κυριες στη χώρα τους απο φιλόλογοι μέχρι και νοσοκόμες,γιατροί και καθηγήτριες μουσικής και όπερας εχω συναντήσει. Απλά πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις που δυσφημούν όλες τις γυναίκες για αυτό προτείνω να ζητάτε συστάσεις κ να απευθύνεστε σε νόμιμα γραφεία με εγγύηση αντικατάστασης για παν ενδεχόμενο.
Αγαπητή 2, για να μη νιώθεις μόνη σου λέω πως έχω φίλη η οποία ιδρώνει τόσο που αναγκάστηκε στις Πανελλαδικές να γράψει με πλαστικά γάντια (χειρουργείου) για να μη βρέχεται το γραπτό. Εντούτοις, ούτε μόνη της μένει, ούτε οι φίλοι της την αφήνουν, ούτε χωρίζει και μάλιστα είναι άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός. Σίγουρα η ψυχολογία σου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο σε αντιμετωπίζουν οι άλλοι. (επιπλέον, οι καλοκαιρινοί μήνες επιβάλλουν σε όλους μας ελαφρύ μακιγιάζ, λίγη μάσκαρα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις όμορφα χωρίς να έχει τον κίνδυνο να "λιώσει") Καλό καλοκαίρι:) [και καλές διακοπές Λένα]
#7 "ηταν πριν 5 χρονια και ολο αυτο που ενιωθα για κεινον κρατησε 2 χρονια." Το αρκουδάκι σου ερωτεύτηκες; Ή τον Ρος Λίντς από το Ώστιν και Άλι; Γιατί στα 10 -12 με κάτι τέτοια σου δένεται κόμπος το στομάχι. Χαλάρωσε κουκλα μου θα εισαι 60+ χρόνια ενήλικος αλλα μόνο 18 παιδί κοιτα να το χαρείς όσο μπορείς.
Το'χω ζήσει κι εγώ να είμαι δέκα χρονών και να νιώθω κόμπο στο στομάχι και να τρέμω από την ανυπομονησία. Όταν πήγαινα με τον μπαμπά μου αγοράσει τη barbie Jasmine (από τον Aladdin) που είχε επιτέλους κυκλοφορήσει. :ΡΑλλά τι να σου πω, μάλλον δεν είμαι και το μέτρο σύγκρισης: Οι συμμαθητές μου με κορόιδευαν επειδή ήμουν τόσο "νιάνιαρο", και ασχολούμουν με "παιδικά πράγματα" όπως οι κούκλες, τα ρομπατάκια και τα καρτούν. Ω ναι.
Καλέ τούτη ερωτεύτηκε 10 χρονών; ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΩΝ; Εμείς όταν ήμασταν 10 ήταν τα αγόρια-ιππότες-κορίτσια-μαύρες-κότες, και τα αγόρια ήταν άσχημα και χαζά και η μεγάλη μας έγνοια ήταν ποια έφερε σήμερα λάστιχο να παίξουμε στο διάλειμμα. Θεε μου την περνάω 10 χρόνια και νομίζω πως αν το διαβάζει θα της ακούγομαι σαν τη γιαγιά της. Εντάξει δεν ξέρω αν παίζουν ακόμα λάστιχο και κρυφτό στο προαύλιο αλλά έστω Πόκεμον δεν κυνηγάνε; Έρωτες θέλουν από τα 10; Αυτά τα μωρά, που γεννήθηκαν ΜΕΤΑ ΤΟ 2000, σαν να λέμε προχτές, είναι κοτζαμάν άνθρωποι και ερωτεύονται κιόλας; I can't deal.
Δεν είναι έτσι, κι εμείς οι προ-1980 στα 10 ερωτευτήκαμε πρώτη φορά! Ερχόταν το αγόρι να μας πάρει να πάμε μαζί στο πάρτυ του συμμαθητή να χορέψουμε μπλουζ. Και υπήρχε και αντίζηλος μάλιστα, που όταν της έδωσε σημασία γράψαμε δεκάδες σελίδες ημερολόγια! Κάτσε ντε. Προεφηβεία είναι στο κάτω κάτω.
δεν χρειαζεται να μπερδευουμε τους πρωτους ερωτες με τις ερωτικες σχεσεις.το οτι "ερωτευτηκε", δεν σημαινει ουτε οτι εκανε σεξ, ουτε οτι το ηξερε και το αγορακι...επσης , δεν εχω καταλαβει γιατι ο αντιλογος στον ερωτα η 'ερωτα" πρεπει να ειναι το παιχνιδι.δεν μπορει καποιος να νοιωθει (οποιαδηποτε συναισθηματα) και να παιζει ταυτοχρονα?προφανως προβαλεται ετσι η δεδομενη "αθωοτητα των παιδιων, που οποιος δενε χασε ακομα την μνημη του, θα ξερει οτι δεν ειναι καθολου δεδομενη και καθολου απολυτη οπως παρουσιαζεται...προσωπικα "ερωτευομαι" απο 3 χρονων κι ελπιζω να μην σταματησω ποτε . δεν ειχα ποτε σχεση ερωτικη πριν τα 16 ομως. ουτε καν πλατωνικη.
Καλό θα ήταν να μην κοροϊδεύουμε εναν ανθρωπο που βρίσκεται σε μικρή ηλικία,στερείται εμπειριών και ειναι μάλιστα στην εφηβεία με όλη την έκρηξη των ορμονών και ο,τι αυτή συνεπάγεται. Προσωπικα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Α,μπα γιατι βλέπω και την κόρη μου που ειναι λιγο πιο μικρή,ποσο η ζωή της καθορίζεται απο τα αγόρια.Εχει την ανάγκη να κανει "σχέση" και το συζητάμε και προσπαθώ να καταλάβω πώς ορίζει τη σχέση αλλα ποτέ δεν είχα αντιληφθεί οτι μέσα απο αυτο που εσφαλμένα βαφτίζουμε ερωτα τα παιδια θέλουν να νιώσουν σημαντικά και αποδεκτά.Λένα σε ευχαριστώ και θα συζητήσω τις συμβουλές σου με το παιδί μου! Καλές διακοπές :)
Έχω κόρη ΑΚΡΙΒΩΣ στην ίδια ηλικία με της γράφουσας. Και πριν πέντε χρόνια ήταν ερωτευμένη με τον Ρος Λίντς από το Ώστιν και Άλι. Και πριν τρια χρόνια της δενόταν κόμπος το στομάχι με το Φορ από την τριλογία της απόκλισης, και πρόπερσι με τον Τζέϊκομπ από το Λυκόφως. Δεν κοροϊδεύω καθόλου. Μου φαίνεται σαφώς πιο νορμάλ να είναι ερωτευμένη με τον Τζέϊκομπ παρά με τον συμμαθητή της. Στα δέκα αυτόν το κόμπο νιώθεις, άντε να θεωρήσεις "έρωτα" και τον γιωργακη που σου εδωσε το γλυφιτζούρι του στο διαλειμμα. Επειδή τώρα βρίσκεται στο μεταίχμιο θέλει να νιώσει τις "πεταλούδες" από το γλυφιτζούρι σε ενήλικο. Ε δεν γίνεται, ας το χαρεί τώρα που είναι ακόμα παιδί και ας αφήσει τους κόμπους για αργότερα. (το ίδιο λέει και η Α-μπα)ΥΓ. Επαιξε και ο Ζακ Εφρον ενα τριμηνο πριν δυο τρία χρόνια στους "έρωτες" αλλα τον παρατησε γιατι "πολύ μεγάλος ρε μαμα".
Συγγνωμη γιατι αποπαιρνουμε το παιδι ετσι; φυσικα και μπορει να νοιωσει πραγματα και στα δεκα..απλα αυτο που ενιωσε το βαφτισε ερωτα...νομιζω ειστε λιγο αχρειαστα αποτομοι...
Τις προάλλες μια μαθήτρια μου,δευτέρα δημοτικού παρακαλώ, έλεγε με υφακι στις υπόλοιπες ότι χώρισε με τον φίλο της και θα του δείξει αυτή και ταυτόχρονα κατεβαζε τους ώμους της μπλούζας και έκανε σκέρτσα. Μου φάνηκε τόσο σουρεαλ η όλη εικόνα σε αυτή την ηλικία...
Πάντως, η προεφηβία λένε πως έχει κατέβει προς τα χάμω, πιθανόν υπάρχουν και κάποιοι βιολογικοί παράγοντες, για το early blooming, αλλά προφανώς παίζουν ρόλο και τα πρότυπα. Και μου φαίνεται πιο έκδηλο στα κοριτσάκια (τα αγόρια παραμένουν μπουνταλάδ ...αχέμ παιδιά, για περισσότερο χρόνο) ίσως φταίνε και τα ρούχα; Δεν ξέρω! σαν μικρομέγαλα είναι πολλά.Εννοείται δεν το λέω ούτε με κακία, ούτε από τη άποψη της ηθικής (...χεστήκαμε), αλλά είναι όντως λίγο περίεργο να βλέπεις κορίτσια των 10 ετών με κολλητά τζην σορτσάκια, φουλ κοριτσέ κοριτσέ στον υπερθετικό βαθμό ρούχα, να τραβάνε σέλφυζ και να κάνουν ντάκφεις και γενικώς ...κινησιολογία 17χρονων, μαλλιά-σκέρτσο-ομιλία κ.λπ. Ίσως μου ξενίζει που εμείς όλοι κορίτσια αγόρια ήμασταν πιο πολύ προς στο unisex: φαρδιά ρούχα, φόρμες αθλητικές, βερμούδες, zeta, strike και ξύλο και λαστιχάκι και άλμπουμ αυτοκόλλητων θάντερκατς και κάρολαιν. Ποπο, γέρασα μου φαίνεται :-P
Παιδια τι λέτε κι εσείς; Όταν ήμουν τέσσερα τα είχα με το Δημητράκη και κυκλοφορούσαμε χεράκι χεράκι στο νηπιαγωγείο και καθόμασταν πάντα μαζί στην τάξη και βγαίναμε μαζί στην τραμπάλα και στις κούνιες. Μεγάλος έρωτας ο Δημητράκης ώσπου με παράτησε για την κολλητή μου την Αλεξία και κλάμα εγώ... Το χειρότερο ήταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς που παίξαμε θέατρο και ο Δημητράκης ήταν ο πρίγκιπας, η Αλεξία η πριγκίπισσα και εγώ η κακιά μάγισσα. Δράμα, δεν ήθελα να πηγαίνω σχολείο. Ευτυχώς τον επόμενο χρόνο μετακομίσαμε και άλλαξα σχολείο και βρήκα καινούριο έρωτα. Δεν τρολάρω, αλήθεια είναι. Ο πρώτος μου έρωτας ήταν ο Ραφαήλ στα 3 μου, αλλά δεν κάναμε σχέση μ'αυτόν, ήμουν μικρή.
σωστή η μικρή, έχει πιάσει το νόημα... έτσι πάει χωρίζει ο κόσμος το καλοκαίρι και κάνει σκέρτσα! πέρα απτη πλάκα αφήστε τα ήσυσχα να ερωτευτούν τώρα.. πότε θα ερωτευτούν όταν θα δουελέυουν 15 ώρες τη μέρα και θα γκρινιάζουν που δεν έχουν λεφτά και χρόνο;
Οταν σεξουαλικοποιουμε νεαρα κοριτσια, παιδια - φταιμε ΜΟΝΟ εμεις. Οι προεφηβοι, οι εφηβοι, τα παιδια νιωθουν οτι αγαπουν κ ερωτευονται και φυσικα κι αισθανονται το ξυπνημα της σεξουαλικοτητας τους. Μονο που αυτη ειναι ΜΟΝΟ δικο τους θεμα (εκτος αν ειμαστε κηδεμονες και κινδυνευουν). Και τελος παντων αρκετα με το διαγωνισμο για το ποιος ειχε τα πιο αθωα παιδικα χρονια - αλλωστε, δεν υπαρχει καλύτερος παραμορφωτικος φακος απο τη μνημη. Τα κοντα σορτσακια ειναι προβλημα του μυαλου που τα βλεπει προβληματικα.
...Μην ανησυχείς Cream, είμαι μάλλον το τελευταίο άτομο απ' το οποίο "κινδυνεύουν" τ' ανήλικα, στην υπαρκτή ή την φαντασιακή σφαίρα, εξίσου. Επίσης, σε περίπτωση που δεν κατάφερα να το καταστήσω σαφές προηγουμένως, εννοείται πως δεν επιρρίπτω "βάρος" στα παιδιά και υπάρχει μία ...όχι και τόσο μικρή διαφορά μεταξύ του να σεξουαλικοποιείς ένα πρόσωπο και του να παρατηρείς πράγματα που γίνονται μπροστά σου. Και, πίστεψέ με, αυτά τα έχω, πρωτίστως, ακούσει να τα λένε γονείς, οι οποίοι προβληματίζονται επ' αυτών των θεμάτων (και το very early "blooming") και που και οι ίδιοι μπορούν να ανατρέξουν στην ανάλογη "παιδική" τους εποχή και να κάνουν κάποιες συγκρίσεις. Αν οι τελευταίες έχουν, τελικώς, νόημα ή όχι είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα. Παραμόρφωση μπορεί να υπάρχει μεν, αλλά όχι τόση όσο υπονοείται.Επιπλέον η βιομηχανία ρούχων, ακόμη και η παιδική, δεν είναι απαραίτητα αθώα και εφόσον κρίνουμε τα πρότυπα για τους ενήλικες, ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί πρέπει να μην κρίνονται και για τους ανήλικους και πώς αυτά καταπίνονται μασημένα ή αμάσητα. Από, φεμινιστικό και μόνο, ενδιαφέρον παρατηρώ την διαφορά όχι μόνο μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά και μεταξύ κοριτσιών και αγοριών στις διαφημίσεις, και σε αρκετές, λοιπόν, για παιδικά ρούχα, και ειδικά όπου ποζάρουν κορίτσια (βλ. αυτοκόλλητα σε τζαμαρίες καταστημάτων κ.ά), τα κάνουν σαν λολίτες και -όχι- δεν νομίζω πως βλέπω οράματα, και -όχι- δυστυχώς δεν μου προκαλεί έκπληξη, αλλά ούτε και μου αρέσει, ιδιαίτερα, που αφαιρείται, σχεδόν με το στανιό, η παιδικότητα τους, έχοντας -πάντοτε- ως σκοπό το κέρδος, φυσικά:http://image.dhgate.com/albu_623313509_00/temp2.0x0.jpghttps://crawler-cache-jellolabs-com.imgix.net/6udijQ4nI8kFts4f/source_photo.jpg?auto=compress,format
Βλαχακι το σχολιο ηταν μια γενικη αντιδραση σε πραγματα που διαβασα στα κομμεντς και δεν ηταν στοχευμενο! Φυσικα και σηκωνει κριτικη η βιομηχανια μοδας/ρουχων. Και περισσοτερο, κατα τη γνωμη μου, στο κομματι που παει να φορεσει (pun intended) εμφυλους ρολους σε νεαρα παιδια - και με την πλεον στερεοτυπικη εννοια του ρολου. Η στο βαθμό που πειθει νεαρα κοροτσια οτι το σωμα τους δεν ειναι οπως πρεπει - οτι υπαρχει ενος ειδους μονο ομορφο σωμα. Δεν αποδιδω κακη προθεση σε κανεναν απο τους παραπανω σχολιαστες. Να τι λεω: μιλα ενα κοριτσι 15 χρονων. Προφανως και παιζει τη μεγαλη, την ωριμη, την ενηλικη. Ποιος εφηβος δεν παιζει τον μεγαλο; (Προσωπικα γελαω μεχρι δακρυων διαβαζοντας ποσο μεγαλοστομα τα ελεγα στο ημερολογιο μου - γιατι προφανως το ζουσα σαν ηρωιδα της Ωστιν - στα 15 μου!). Και ξαφνικα φτανουμε να μιλαμε για το πώς ντυνονται τα κοριτσια και αν εμεις στα 12 παιζαμε ακομα πεντοβολα!! Ριχνουμε μεγαλο βαρος στα κοριτσια να ειναι σωστα, να ειναι χαριτωμενα, να ειναι παιδια - οπως εμεις φανταζομαστε τα παιδιά ως ενηλικες - αυτο λεω. Το παιδι δεν ξερει οτι ειναι παιδι. Τα κοριτσια εχουν πολλη κριτικη να φανε οταν θα γινουν γυναικες -ας προσπαθησουμε να μην τους την φορτωνουμε και οσο ειναι παιδια.
Βλαχάκι, προσυπογράφω πλήρως τα σχόλιά σου, ειδικά δε το δεύτερο. Μου γυρίζει το μάτι μ'αυτά τα ρούχα και ναι, όχι εις βάρος των παιδιών αλλά των βιομηχανιών (και μερικών γονέων). Άσε, μη θυμηθώ κάτι διαφημίσεις των Jumbo για αποκριάτικα και τα πάρω τελείως.Cream έχεις δίκιο, δεν έχει νόημα να τα χώνουμε σε ένα μικρό κορίτσι - ελπίζω να μην φάνηκε έτσι. Αν και την αμαρτία μου θα την εξομολογηθώ, εκ μέρους μου ίσως ήταν λίγο έτσι, ασυναίσθητα. Ναι τώρα που είμαστε ενήλικες μπορεί να είναι mainstream και της μόδας να λέμε πόσο "παιδική" ήταν η παιδική μας ηλικία. Αλλά όταν ήμουν παιδί είχα φάει χρόνιο bullying που μ'ενδιέφεραν τα παιχνίδια και η Disney κι όχι τα αγόρια. Παιδιά ήταν κι αυτά βέβαια, δεν έφταιγαν. Αλλά κι εγώ παιδί ήμουν, φερόμουν ως τέτοιο και είχα μετατραπεί σε κοινωνικό παρία γι'αυτό. Ίσως γι'αυτό το λόγο αντιμετωπίζω ακόμη πιο αρνητικά την πρόωρη υπερσεξουαλικοποίση των παιδιών. (Σε περίπτωση που δεν κατέστη σαφές, δε με σοκάρουν τα όσα λέει ότι νιώθει ως 15χρονη αλλά ως 10χρονη.)
Είτε, όμως ήταν στοχευμένο το σχόλιό σου cream, είτε όχι, εγώ ήμουν που αναφέρθηκα στα (κοντά τζην) σορτσάκια (στα ΠΡΟέφηβα παιδιά) κι επειδή ο επίλογός σου υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις θα ήθελα να πω πως όπου χρειάζεται χρησιμοποιώ το ίδιο επιχείρημα με σένα (το "θέμα" το έχει αυτός που βλέπει το παιδί σεξουαλικά κι όχι το ίδιο το παιδί), όταν πρέπει να αντιπαρέλθω έως και σε slut shaming που μπορεί να γίνεται σε κάποια παιδιά. Πέραν αυτού, προσωπικά, δεν ασχολήθηκα, ούτε απευθύνθηκα στην περίπτωση της προχωρημένης στην εφηβεία 15χρονης (και εννοείται πως τα "ερωτικά" σκιρτήματα και οι μικροπειραματισμοί είναι -ρεαλιστικά μιλώντας- υπαρκτοί ...και από τα 10 ή πιο πριν. Σημειωτέον τα "πεντόβολα!!" και τα χελωνονιντζάκια δεν σε εμποδίζουν να γουστάρεις ή να αλληλογουστάρεσαι με κάποι@). Οπότε όλοι οι σχολιαστές έχουμε εστιάσει και κάπου αλλού και πολλές φορές η συζήτηση μπορεί με μία αφορμή να μετακυλήσει σε κάτι άλλο και δεν βρίσκω πώς κάποιες σκέψεις που μπορεί να συζητάνε ενήλικες μεταξύ τους μπορούν να προξενήσουν την οποιαδήποτε όχληση ή πίεση σε μικρά παιδιά, δεδομένου κιόλας, ότι η παρούσα στήλη δεν θα μπορούσε να απευθύνεται σε αυτά. Επίσης πώς μπορούν να διαπιστώνονται οι διαφορές, η πρόοδος, η οπισθοδρόμηση, τα κατά τόπους, στα έμφυλα κ.λπ αν όχι και δια μέσου της συγκρίσεως; (κι όχι, απαραίτητα, για να πούμε "κάθε πέρυσι και καλύτερα"). Τέλος δεν χρειάζεται να σπρώχνουμε θέματα κάτω από το χαλί με την λογική του "μην εγγίζετε".
2) Αυτό που έχεις λέγεται υπεριδρωσία. Εχει η κολλητή μου, η οποία δεν φοράει ποτέ σαγιονάρες, και πανελλήνιες έγραφε με γάντια υφασμάτινα, γιατί μουτζούρωνε τις κόλλες.Η λύση, somewhat, είναι ενέσεις μποτοξ. Μπορείς να κάνεις σε 2 απο τα 3 βασικά μερη που ιδρώνεις (χέρια, μασχάλες,πατουσες) και έχεις πρόβλημα, ώστε να αφήσεις και ένα σημείο να ''αναπνέει''. Κρατάει περίπου 6 μήνες την φορά. Ξεκίνησε έτσι πριν πας σε κάτι ποιο δραστικο όπως πχ. laser ιδρωτοποιών αδένων, κτλ.