Τσακαλώτος: Το πακέτο μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί - Κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν

Τσακαλώτος: Το πακέτο μέτρων δεν έχει οριστικοποιηθεί - Κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στα νέα μέτρα, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι δεν έχει ενημερώσει ο ίδιος για τις εξελίξεις στο τελευταίο Eurogroup, ο υπουργός σημείωσε: «Πρέπει να πως σε όλους και σε όλες ότι είναι πολύ συγκινητικό που όλοι με αναζητείτε, διότι σας έλειψα. Θέλω να ευχαριστήσω και τη ΝΔ που μου έδωσε συγχαρητήρια για τα ελληνικά μου, ότι βελτιώνονται και γι' αυτό τούς ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι ενημερώσεις γίνονται από την κυβέρνηση. Από ό,τι ξέρω από το Σύνταγμα υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης και όταν μιλάει ο κ. Τζανακόπουλος δεν μιλάει για πάρτη του, αλλά μιλάει για όλη την κυβέρνηση». 

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην επικείμενη ενημέρωση της διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την προσεχή Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, για να προσθέσει ότι έτσι θα έχει τον χρόνο η ΝΔ για να ξεπεράσει και τη στενοχώρια της, διότι «έλεγε ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση και έλεγε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα 4,6 δισ. τη μία στιγμή ή 8,3 δισ. ευρώ την άλλη, όπως έγραφαν κάποιες εφημερίδες που στηρίζουν τη ΝΔ».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει καθαρή δημοσιονομική επίπτωση από τα νέα μέτρα. «Θέλω να σας πω ότι όλα τα λεφτά ήταν μία λέξη που είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. Όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε πώς ισχυρίζεται η ελληνική κυβέρνηση πως δεν θα πάρει νέα μέτρα ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, απάντησε με την αγγλική λέξη "net", δηλαδή, καθαρά. Παρόλο που εσείς περιμένατε να πάρουμε 2, 4, 6, 8, 10 μέτρα. Καθαρή δημοσιονομική επίπτωση δεν θα υπάρχει. Το είπε ο Π. Μοσκοβισί, "net"», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

«Δηλαδή, εάν είναι ένα πακέτο 1 δισ. που θα είναι μέτρα που περιορίζουν τη ζήτηση, θα υπάρχει και 1 δισ. μέτρα θετικά, που θα επιστρέφουν στην οικονομία», πρόσθεσε και και επικαλέστηκε και τη δήλωση του κ. Nτάισελμπλουμ, ο οποίος είπε ότι «πάμε από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές αλλαγές».

«Κάποιοι μπορεί να χάσουν, βεβαίως, αλλά και κάποιοι θα κερδίσουν. Δηλαδή, κάποιοι που τώρα δεν βοηθάμε, και πρέπει να τους βοηθήσουμε, θα τους βοηθήσουμε. Μερικοί μπορεί να χάσουνε, εμείς θα κάνουμε τα πάντα στη διαπραγμάτευση, να περιορίσουμε αυτά που θα χάσουν και να πάρουν κάτι ως αποζημίωση», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος και επεσήμανε ότι αυτό το πακέτο δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι το φορολογικό σύστημα τα τελευταία 40 χρόνια ήταν βέλτιστο. Ποτέ δεν είπαμε ότι μέσα από το πελατειακό σύστημα φτάσαμε σε ένα κοινωνικό σύστημα, που η αναδιάρθρωσή του ήταν βέλτιστη και άρα είμαστε πάντα ανοιχτοί σε συζητήσεις, τώρα που θα έχουμε μηδέν δημοσιονομική επίπτωση, αλλά θα έχουμε αναδιαρθρώσεις», υπογράμμισε.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση συζητά ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, που είναι μέσα στο «πακέτο» για να περιορίσει την λιτότητα - «αυτή που υπήρχε, όχι που θα έρθει», όπως ανέφερε παρενθετικά - με προγράμματα απασχόλησης και για το θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Μα καλά, για ΤΟΣΟ ηλίθιους τους έχει τους ψηφοφόρους του; Η μήπως πρόκειται για θράσος;Σε ένα σημείο συμφωνώ πάντως μαζί του. Κάποιοι θα χάσουν και κάποιοι θα κερδίσουν σίγουρα. Αυτοί που θα χάσουν θα είναι ο ελληνικός λαός και αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι γερμανικές ελίτ.Πως είναι δυνατόν τα μέτρα να είναι ουδέτερα όπως σκίζονται να μας διαβεβαιώνουν; Αν όσα μας παίρνουν με το ένα χέρι μπορούσαν να μας το δώσουν με το άλλο, τότε γιατί έγινε όλος ατός ο χαβαλές;Θα μπορούσαμε να μείνουμε στην παλιά κατάσταση και να γλυτώσουμε και τα αεροπορικά εισητήρια της δρακουλέσκου.Ολη αυτή η ιστορία έγινε για να μας ΠΑΡΟΥΝ λεφτά, όχι για να μείνουμε στα ίδια.