Έρευνα Παντείου Πανεπιστημίου: Ένας στους πέντε άντρες απατά - Πιο άπιστες οι Ελληνίδες απ' ό,τι στο παρελθόν

Έρευνα Παντείου Πανεπιστημίου: Ένας στους πέντε άντρες απατά - Πιο άπιστες οι Ελληνίδες απ' ό,τι στο παρελθόν Facebook Twitter
7

Σε διπλάσιο βαθμό απιστούν οι άνδρες απ' ό,τι οι γυναίκες, που βρίσκονται σε μόνιμη σχέση, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της γυναικείας απιστίας εμφανίζονται πιο αυξημένα σήμερα σε σύγκριση με το παρελθόν, σύμφωνα με έρευνα του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, την οποία παρουσίασε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας των διαπροσωπικών σχέσεων, Πάνος Κορδούτης.

Η έρευνα που διενεργήθηκε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, ηλικίας 25- 45 ετών, κατέδειξε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό.

Ωστόσο, οι νέες γυναίκες κάτω των 30 φεύγουν πιο εύκολα από μία σχέση, όταν υπάρξει απιστία από οποιαδήποτε πλευρά, σε αντίθεση με τους άνω των 40.

Όσον αφορά την κρίση, φαίνεται πως έχει πλήξει περισσότερο την ανδρική πλευρά στις ερωτικές σχέσεις, με τις γυναίκες να μην στηρίζουν επί μακρόν τους συντρόφους τους, όταν έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Οι άνδρες απιστούν κατά 20%, ενώ οι γυναίκες σχεδόν στο μισό

Παραδοσιακά, τα κίνητρα για απιστία είναι σωματικά για τους άνδρες και συναισθηματικά για τις γυναίκες, παραδέχεται ο κ. Κορδούτης, ωστόσο όπως τονίζει, αυτό που πλέον έχει αλλάξει είναι ότι τα νούμερα είναι λίγο πιο διογκωμένα για τις γυναίκες από ό,τι ήταν παλιά, ή ίσως οι γυναίκες παραδέχονται πλέον πιο εύκολα ότι απιστούν.

«Στην έρευνα που κάναμε από τα μέσα του 2015 έως τα τέλη του 2016 σε δείγμα 500 ατόμων, από την Αθήνα, από 25 έως 45 ετών (μέσος όρος ηλικίας τα 35 έτη) από όλα τα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες απιστούν κατά 20% και οι γυναίκες σχεδόν στο μισό, το οποίο επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες, που μας λένε ότι οι άνδρες απιστούν σχετικά περισσότερο.

»» Αυτό το 20% των ανδρών περιλαμβάνει κυρίως σωματική απιστία, η οποία δεν έχει πάντα τις ίδιες βαρύνουσες συνέπειες για τη μόνιμη σχέση, δηλαδή μπορεί να την διαταράξει, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα την οδηγήσει σε χωρισμό.

»» Αντίθετα, το 10% των γυναικών έχει πιο βαρύνουσες συνέπειες, γιατί οι γυναίκες τείνουν να απιστούν περισσότερο συναισθηματικά, επομένως αυτό είναι καταλυτικό για τη σχέση και μπορεί να οδηγήσει πιο συχνά σε χωρισμό. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην περιγραφή των χαρακτηριστικών και την κατανόηση των στενών σχέσεων σήμερα. Ειδικότερα με το ζήτημα της απιστίας ασχολήθηκε ο διδάκτορας κ. Αντώνης Κατσουρός».

Πιο αμαρτωλό το παρελθόν και για τα δύο φύλα

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που διαφάνηκε από την έρευνα, σύμφωνα με τον κ. Κορδούτη, ήταν ότι όταν οι άνθρωποι μιλούν για περασμένες, εκτός γάμου σχέσεις, τα ποσοστά ανδρών- γυναικών πλησιάζουν πάρα πολύ.

«Από συνεντεύξεις ατόμων που μετείχαν στην έρευνα και μίλησαν για παρελθοντικές σχέσεις τους, φάνηκε ότι σε αυτές οι άνδρες απιστούν κατά 40% και οι γυναίκες κατά 30%. Κάτι το οποίο μας δείχνει ότι οι άνθρωποι κάνουν ενσυνείδητα εσφαλμένες εκτιμήσεις για το τι σημαίνει απιστία και τι όχι. Βρήκαμε επί παραδείγματι ότι πολλοί άνδρες, ενώ απιστούν δεν το καταγράφουν. Το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και με αρκετές γυναίκες. Και οι δύο καταγράφουν την παρελθούσα απιστία με μεγαλύτερη συνέπεια και αληθοφάνεια. Επίσης βρήκαμε από συνεντεύξεις ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους στην απιστία, και να μην επηρεαστεί η μόνιμη σχέση τους. Ωστόσο αυτό είναι υπό εκτίμηση. Γιατί τα συναισθήματα δεν είναι ελέγξιμα όσο νομίζουμε, και η απιστία προχωράει σε πιο βαθιά πεδία».

Η ηλικία βασικός παράγοντας για τη διάλυση μιας σχέσης μετά από απιστία

Ποια είναι η έκβαση, όμως, της μόνιμης σχέσης όταν απιστεί ο άνδρας και ποια όταν απιστεί η γυναίκα; Σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως δεν παίζει ρόλο το φύλο αλλά η ηλικία.

«Όταν ο άνδρας είναι κοντά στα 45, παρά το ότι απιστεί περισσότερο σε αυτή την ηλικία, είναι πιο συντηρητικός, γιατί μπορεί μεν να απιστεί, παράλληλα θέλει να διατηρεί και τη μόνιμη σχέση του. Αντίθετα οι γυναίκες όταν είναι κάτω των 30 τείνουν να φεύγουν από τη σχέση όταν διαπιστώσουν απιστία του συντρόφου ή όταν απιστήσουν οι ίδιες. Όταν είναι μεγαλύτερες, γύρω στα 40-45 είναι πιο συγχωρητικές και απέναντι στην απιστία του συντρόφου και απέναντι στον εαυτό τους».

Η κρίση επηρεάζει περισσότερο τους άντρες σε μία σχέση

Η κρίση πάντως έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στις ερωτικές σχέσεις με τους άνδρες να πλήττονται βαρύτατα, καθότι ο ρόλος του «κουβαλητή» όπως φαίνεται είναι απαιτητός ακόμα και σήμερα, παρά το γεγονός ότι η θέση της γυναίκας έχει ισχυροποιηθεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Η κρίση έχει επιβαρύνει αρκετά τα ζευγάρια, γιατί μπορεί να μην έχουμε πολύ καλά συγκριτικά στοιχεία, ωστόσο διαπιστώσαμε ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η ανισοτιμία στο ζευγάρι. Οι άνθρωποι προσδιορίζονται πάρα πολύ από την επαγγελματική τους ιδιότητα και το οικονομικό τους στάτους. Το γεγονός ότι πολλοί άνδρες χάνουν τη δουλειά τους ή μειώνεται δραματικά ο μισθός τους, αντανακλάται στην εικόνα που έχουν και αντανακλάται και μέσα στη σχέση. Οι σύντροφοί τους μπορεί να δείχνουν αρχικά κατανόηση και υπομονή, αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Υπονομεύεται το στάτους τους και το κύρος τους. Από τη άλλη μεριά όταν η γυναίκα βρεθεί σε μία αντίστοιχη θέση ανεργίας η σχέση της δεν κινδυνεύει στον ίδιο βαθμό».

Τι δείχνει εν εξελίξει έρευνα του Παντείου για την απιστία μέσα στον γάμο

Και το ερώτημα βέβαια που προκύπτει εν τέλει είναι πώς σχετίζονται τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας με τον έγγαμο βίο.

«Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε και παντρεμένα ζευγάρια από την αρχή. Έχουμε ήδη αρχίσει να το κάνουμε και από τις πρώτες ενδείξεις διαπιστώνουμε ότι τα δεδομένα μοιάζουν. Αυτό συμφωνεί και με τα δεδομένα που έχουμε από την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική βιβλιογραφία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Τι ντροπή επιστήμονας άνθρωπος να μιλάει για ''σωματική'' και ''συναισθηματική'' απιστία ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Καταρχάς, προφανώς και δεν υπάρχει απιστία χωρίς συναισθηματικές προεκτάσεις κι όποιος πιστεύει το αντίθετο πλανάται πλάνην οικτρά. Από κει και πέρα, αν πρέπει αν υπεραπλουστεύσουμε, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που απατούν γιατί έχουν συγκεκριμένο liaison μεταξύ ego & sex και ΑΝΘΡΩΠΟΙ που απατούν γιατί αντί να αντιμετωπίσουν το ότι η σχέση τους δεν τους καλύπτει σε κάποιο επίπεδο, προτιμούν να πάνε να ερωτευτούν, θεωρώντας ότι αυτό θα τους δώσει τη διέξοδο. Δεν υπάρχει ποιοτικά ελαφρύτερη ή βαρύτερη απιστία βάσει απλώς του δίπολου συναισθηματικής/σωματικής - ο ίδιος ο χαρακτηρισμός είναι ρευστός.Ούτε και οι άντρες είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τις γυναίκες. Αυτό που ίσως να μοιάζει συχνότερο είναι ότι για λόγους κοινωνιολογικούς(βλ. πατριαρχία) περισσότεροι άντρες ''ενθαρρύνονται'' - ας πούμε - κοινωνικά να απατήσουν: αυτή η ενθάρρυνση εξαργυρώνεται συνήθως στο ότι αργούν να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες της εμπλοκής τους με μια άλλη (σε σχέση με μια γυναίκα σε αντίστοιχη φάση, που καλείται και κοινωνικά -και όχι από παραπάνω ένστικτο- να τριβελήσει παραπάνω στο μυαλό της το αν θα ενδώσει). Αυτό όμως είναι σίγουρα μόνο η δική μου γνώμη με βάσει τις παρατηρήσεις μου στο μικρόκοσμό μου. Αυτό που δεν είναι απλώς αυθαίρετη δική μου παρατηρησάρα, είναι ότι οι γυναίκες απατούν μια χαρά σωματικά. Get on with it, που θα έλεγαν και οι Monty Python.
<<Αυτό το 20% των ανδρών (που απατά) περιλαμβάνει κυρίως σωματική απιστία>>Άρα, εφόσον σε αυτή την σωματική απιστία το τρίτο πρόσωπο είναι μια γυναίκα, βγαίνει το συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό γυναικών κάνει σωματικό σεξ με δεσμευμένους άντρες.Άρα,δεν ισχύει η θεωρία ότι εμείς οι γυναίκες δεν μπορούμε να κάνουμε σεξ χωρίς συναίσθημα.
Υπεραπλουστευμένες λογικές συνεπαγωγές οδηγούν σχεδόν πάντα σε λανθασμένα συμπεράσματα. Στην συγκεκριμένη βέβαια, κατέληξες σε ένα σχετικά σωστό συμπέρασμα, αλλά χωρίς να το τεκμηριώνει η λογική σου. Εν' ολίγοις, αντρες και γυναίκες ψάχνουν συνήθως (όχι πάντα) διαφορετικά πράματα μέσα από το σεξ. Ή για να το πω πιο σωστά, οι γυναίκες πολλές φορές ψάχνουν περισσότερα πράματα μία "σκέτη" απόλαυση - οι άντρες το κάνουν αυτό πολύ πιο σπάνια.
Θα συνιστουσα στους Ελληνες αντρες που κουβαλανε το βαρυ στερεοτυπο του κουβαλητη να διαλεγουν πολυ πιο προσεκτικα τις συντοφους τους . Να διατηρουν δικο τους ατομικο λογαριασμο(εστω και αν εχουν ψιχουλα μεσα)και να προσπαθησουν να φυγουν απο τετοιου τυπου τοξικες σχεσεις που ειναι τιγκαρισμενες με τα στερεοτυπα που εχει περασει η Ελληνιδα μανα στη κορη της ... Θελουμε ανεξαρτησια αλλα θελουμε και κουβαλητη ....Αρκετες Ελληνιδες εχουν αυτη τη κακομαθημενη πρωτογονη αντιφαση μεσα τους . Ειμαστε στο 2017 δεν μπορουμε να κουβαλαμε μυαλα του προηγουμενου αιωνα . Οι στερεοτυπικες σχεσεις πρεπει καποια στιγμη να σταματησουν. Ειμαστε ολοι ανθρωποι ανεξαρτητως φυλου εισοδηματος και σεξουαλικων επιλογων . Εχουμε μεγαλωσει με λαθος και αρρωστημενα ψυχικα προτυπα σχεσεων στην Ελλαδα και η κριση απλα το αναδεικνυει .