Σάλος με τη φωτογραφία νεοσυλλέκτων που σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους

Σάλος με τη φωτογραφία νεοσυλλέκτων που σχηματίζουν τον αλβανικό αετό με τα χέρια τους Facebook Twitter
23

Αίσθηση προκάλεσε μια φωτογραφία που τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκε στο διαδίκτυο και έδειχνε μαι ομάδα νεοσύλλεκτων στρατιωτών. Οι στρατιώτες ποζάρουν σχηματίζοντας με τα χέρια τον "αλβανικό αετό".

Η φωτογραφία φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα σε θάλαμο στρατιωτών χωρίς να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την τοποθεσία και το χρόνο.

Ωστόσο την Κυριακή το απόγευμα, το ΓΕΣ ανακοίνωσε πως οι στρατιώτες εντοπίσθηκαν.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για νεοσύλλεκτους που παρουσιάσθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (κέντρο εκπαιδεύσεως).

«Η ενέργεια αυτή θα διερευνηθεί περαιτέρω, ενώ θα ληφθεί υπόψη τόσο κατά την απόδοση των ειδικοτήτων όσο και κατά τις προσεχείς τοποθετήσεις τους στις μονάδες εκστρατείας. Συναφώς διερευνώνται διοικητικές ευθύνες», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΓΕΣ.

23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω που ειναι το πρόβλημα. Γιατι δηλαδή χαιρόμαστε όταν ο Ελληνοαμερικάνος που μπορεί κ να μην εχει πατήσει ποτέ το πόδι του στη χώρα μας (βλέπε Μαρία Μενούνος) κυματίζει την ελληνική σημαία αλλα όταν ένας Έλληνας υπήκοος αισθάνεται υπερήφανος για την χώρα καταγωγής του το θεωρούμε προδοσία; δηλαδή οι άλλοι λαοί δεν μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για τη χώρα των προγόνων τους; δεν μπορεί κάποιος δηλαδή να αισθάνεται Έλληνας αλλα και Αλβανός ταυτόχρονα; έχω την αίσθηση πως έχουμε μπερδέψει την εντάξη με την αφομοίωση. Η πολιτισμική κληρονομιά του κάθε ανθρώπου ειναι πολυ σημαντική. Κ επειδη τυχαίνει να ειμαι κάτοικος εξωτερικού αν ποτέ κάνω παιδιά θα ήθελα να ειναι ενταγμένα, να αγαπάνε την χώρα που μεγαλώνουν όσο και τη χώρα καταγωγής τους.
Το προβλημα ειναι οτι ειναι Αλβανοι.Εγω μενω και δουλευω στο εξωτερικο και δουλευω με ατομο αλβανικης καταγωγης.Αυτο με την μεγαλη αλβανια δεν το δεχονται ολοι στην αλβανια.Οι αλβανοι που μενουν χρονια στην Ελλάδα λενε οτι ειμαστε Αλβανοί και Έλληνες ταυτόχρονα και δεν θελουν για κανεναν λογο την μεγαλη Αλβανία.Τα αλβανικα ΜΜΕ τα λενε ολα υπερ της Αλβανιας τα ελληνικά υπερ της Ελλαδας.Σε ολες της χωρες εχει ατομα που θελουν παλιες περιοχες που ειχαν πριν πολλα χρονια.Εχει ατομα στην Ελλάδα που εχουν φαγωθει με την κωσταντινουπολη,θα την παρουμε ξανα κ.λ.π. δεν ειναι ολοι στην Ελλαδα με αυτην την λογικη.Ετσι ειναι και με τους αλβανους εχει ατομα με την ιδεα της μεγαλης Αλβανιας αλλα δεν ειναι ολοι με αυτην την ιδεα στο μυαλο.Χαλαρωστε με αυτα τα παιδακια πολυ πιθανον να μην μπορουν να μιλήσουν αλβανικα καλα καλα.Εγω οταν πηγα ειχε ατομα απο γεωργια,ρωσια και εκει γυρω χωρες εκαναν 3 μηνες στρατο,δεν μιλουσαν Ελληνικά και δεν εκαναν καμια δουλεια μονο εμπαιναν και εβγεναν μετα απο 3 μηνες.Πετυχα 2 ατομα εξω απο το στρατο Και μιλουσαν μια χαρα ελληνικα απλα το κανουν για να περασουν 3 μηνες χωρις να κανουν τιποτα.Δεν ειδα να γινεται κατι για αυτους.Για αυτο δειτε εσεις που μπορειτε να στρωσετε λιγο λιγο την Ελλάδα να μην φευγουμε στο εξωτερικο.Αφησαμε τα παντα για να μπορεσουμε να ζησουμε σαν ανθρωποι.
Συνέργεια και αφέλεια των πολιτικών ταγών από την ελληνική πλευρά, θράσος, αχαριστία και υποκρισία των νεοσυλλέκτων από την αλβανική πλευρά. Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά.Παλαιότερα, και άλλοι Αλβανοί κληρωτοί του ελληνικού στρατού έχουν απαθανατιστεί παρομοίως σε φωτογραφίες οι οποίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο και τα ΜΜΕ χωρίς να γίνει κάποιος σάλος. Δεν θίχτηκε κανείς. Γιατί τώρα; Παρομοίως και στον ελληνικό αθλητισμό. Ο Αλβανός ποδοσφαιριστής της Εθνικής Ελλάδος Παναγιώτης Κονέ -όμως εκτός αγωνιστικού χώρου και με πολιτική περιβολή- ο Άντυ Λίλα στο Καραϊσκάκη φορώντας μάλιστα την φανέλα της Εθνικής (Ελλάδος) και ο Κασάμι φορώντας όμως την φανέλα του Ολυμπιακού. Άντε να εισβάλλουν οι Τούρκοι στα Αιγαίο και αμυνόμενος δίπλα σου να έχεις βοήθεια Αλβανούς εθνικιστές / πατριώτες. Και μάλιστα σε μια περίοδο που η Αλβανία α) έχει δεθεί για τα καλά στο τουρκικό άρμα και μιμείται τακτικές της τουρκική πολιτικής (πληθυσμιακή αλλοίωση της ομογένειας στην Β. Ήπειρο και υφαρπαγή της περιουσίας της όπως των Κωνστ/λιτών, τσάμηδες-Ν. Ήπειρος, πετρέλαια Ηπείρου και Ιονίου) και β) υποστηρίζει την επώαση θυλάκων του ISIS εντός της Αλβανικής επικράτειας με την στρατολόγηση Αλβανών μαχητών. Οι νεοσύλλεκτοι της παραπάνω φωτογραφίας μάλλον έπαιζαν. Είναι νεαρά παιδιά και ίσως επιπόλαια πάνω στην πλάκα. Στατιστικώς μιλώντας, δεν είναι όλοι έτσι. Ας ζητήσουν συγγνώμη εάν νομίζουν ότι έκαναν λάθος (εξέφρασαν τα αισθήματά τους αναπαριστώντας τον αλβανικό αετό της καρδιάς τους) και με την πάροδο του χρόνου θα απεμπολήσουν τα εθνικιστικά τους αισθήματα αφομοιωμένα από την αλληλεπίδρασή τους με την ελληνική κοινωνία και τα πολιτιστικά της στοιχεία. http://www.epiruspost.gr/reportaz/politics/42333-2017-01-17-17-32-39.html http://www.pelasgoskoritsas.gr/2016/01/corriere-della-sera-rreziku-terrorist.html http://www.protothema.gr/world/article/643626/repoublika-oi-simaies-ton-tzihadiston-upsonodai-se-horia-tis-alvanias/
Μία διόρθωση: Σε φωτογραφία που φυσικά κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο ο Λίλα φοράει την φανέλα τους ΠΑΣ Γιάννενα όπου διετέλεσε παίκτης της ηπειρώτικης ομάδας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωσή του μετά από το συμβάν: http://www.sport24.gr/football/omades/PasGiannina/tet-a-tet-me-lila-ston-pas-gia-ton-panhgyrismo.3688987.htmlΤέλος ένα παλαιότερο περιστατικό του 2015 με εθνικιστικούς αλβανικούς αετούς στον ελληνικό στρατό που διέφυγε του παραπάνω χθεσινού μηνύματος και δείχνει πως 'σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση':http://www.pelasgoskoritsas.gr/2015/06/blog-post_24.htmlhttp://www.himara.gr/epikairotita/4597-alvanoi-fantaroi-ston-elliniko-strato-sximatizoun-ton-alvaniko-aeto
Στις απόψεις μου για τα εθνικά θέματα είμαι αρκετά παραδοσιακός και μαχητικός. Πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να διεκδικεί περισσότερα πράγματα, π.χ. διεθνοποίηση του Κυπριακού (να συνομιλεί η Λευκωσία με την Άγκυρα, και όχι με τον Ακιντζί), μια γεωγραφικά και εθνικά ουδέτερη ονομασία των Σκοπίων (αφού σε 10 χρόνια οι Σλάβοι δεν θα είναι παρά η μεγαλύτερη μειονότητα), κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή (δεν χρειάζεται προξενείο σε μια περιοχή χωρίς Τούρκους πολίτες), αποζημιώσεις για τις περιουσίες των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης (που εθνικοποιήθηκαν μέσω του varlik vergisi), αυτονομία στην Ίμβρο και στην Τένεδο (προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης) και αυτονομία στη Βόρεια Ήπειρο (προβλέπεται από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που υπέγραψε και η Αλβανία).Αφού τα είπα αυτά, για να μη με νομίσετε για κάνα διεθνιστούλη από αυτούς που μισούν την Ελλάδα επειδή δεν μπόρεσαν να υψώσουν το ανάστημά τους στη μαμά και στον μπαμπά όταν ήταν έφηβοι, θα πω τη γνώμη μου για το συμβάν με τους αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτους.Οι συγκεκριμένοι αλβανικής καταγωγής νεοσύλλεκτοι Έλληνες πολίτες έβγαλαν μια φωτογραφία σχηματίζοντας το εθνικό σύμβολο της χώρας καταγωγής τους και πατρίδας των γονιών τους. Δεν ξέρω αν υποκρύπτεται κάτι σε αυτό, αλλά εγώ δεν βλέπω τίποτα το μεμπτό όταν παιδιά μεταναστών που υπηρετούν τη θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό (σε αντίθεση με πολλούς Ελληνοέλληνες που πήραν απαλλαγή επειδή δεν ήθελαν -και όχι επειδή δεν μπορούσαν για λόγους υγείας- να υπηρετήσουν) αποτίουν έναν φόρο τιμής στην πατρίδα των προγόνων τους. Θα με ενοχλούσε πάρα πολύ αν έβλεπα τους στρατιώτες αυτούς να καταστρέφουν τα ελληνικά εθνικά και θρησκευτικά σύμβολα, αλλά αυτό θα με ενοχλούσε ακόμη κι αν το έκαναν οι γνωστοί Ελληνοέλληνες "επαναστάτες" των Εξαρχείων. Δεν θα με ενοχλήσει επίσης, αν δω τον Αντετοκούμπο να φορά παραδοσιακή φορεσιά των Γιορουμπά τής Νιγηρίας, ούτε αν δω έναν Ελληνοαμερικάνο γερουσιαστή ή στρατηγό να κρατά περήφανος την ελληνική σημαία.Κι αυτά τα λέω εγώ, που οι 9 στους 10 αναγνώστες τής lifo θα με πείτε εθνικιστή, για τις απόψεις μου για τα εθνικά θέματα.
Vorrior, έχω την εντύπωση πως τα έχεις μπερδέψει λίγο. Υποστηρίζεις την αυτονομία της καταπιεσμένης Β. Ηπείρου -κάτι έτσι και αλλιώς νόμιμο και προβλεπόμενο- αλλά δεν έχεις πρόβλημα όταν Αλβανοί "παιδιά μεταναστών που υπηρετούν τη θητεία τους στον Ελληνικό Στρατό (...) αποτίουν έναν φόρο τιμής στην πατρίδα των προγόνων τους". Δηλαδή, δεν σε πειράζει οι Αλβανοί που γεννήθηκαν και ζουν στην Ελλάδα να χρησιμοποιούν αλβανικό εθνικιστικό αλυτρωτικό σύμβολο (Μεγάλη Αλβανία) στην χώρα πρώτον για την οποία η Αλβανία των γονιών τους τρέφει εδαφικές αξιώσεις και δεύτερον που τους δέχτηκε και ενέταξε (και τους ίδιους) στους κόλπους της κοινωνίας της. Το πιο σημαντικό είναι ότι η επίδειξη του συμβόλου αυτού έλαβε χώρα μέσα στον ελληνικό στρατό, ήτοι ο θεσμός που η μοναδική αποστολή του είναι "η υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας, η εξασφάλιση του εθνικού της χώρου και η αποφασιστική τους συμβολή στην επίτευξη των στόχων της πολιτικής της χώρας". Σε ειρηνική περίοδο δε, ένα από τα κύρια έργα των Ε.Δ. είναι "η συνεχής επαγρύπνηση για την ασφάλεια του εθνικού χώρου"(Βικιπαίδεια). Επίσης, το σύμβολο αυτό επιδεικνύεται από τους νεοσύλλεκτους με την ελληνική στρατιωτική περιβολή και με το εθνόσημο στην κεφαλή. Αυτό φαντάζει προσβολή του ελληνικού εθνικού και θρησκευτικού συμβόλου (σταυρός, στολή). Δεν σε ενοχλεί μιας και είσαι παραδοσιακός και μαχητικός; Δεν ξέρω αν μπορείς να καταλάβεις τα νοήματα. Εάν ναι τότε ελπίζω να μην προπαγανδίζεις.Εμένα πάντως με ενοχλεί προπάντων από την ηθική διάσταση του θέματος που σημαίνει αχαριστία και έλλειψη σεβασμού. Ασέβεια στους Έλληνες δασκάλους τους, στους Έλληνες φίλους τους, στην ελληνική πολιτεία που θεσμοθέτησαν την ελληνοποίησή τους με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας (εξίσωση σε δικαιώματα και υποχρεώσεις με τον γηγενή πληθυσμό και ό,τι αυτό συνεπάγεται). Ήξεραν πολύ καλά τί εκπροσωπεί το σύμβολο αυτό. Έχει ξανασυμβεί στον Ε.Σ. και εάν πρόκειται για 'πλάκα' ή ανταγωνισμό μεταξύ των Αλβανών νεοσυλλέκτων -ίσως για να καυχηθούν σε συμπατριώτες τους, κοίτα το κάναμε και εμείς - τότε είναι κακόγουστη. Το μεμπτό που βλέπω εγώ εδώ από τον δικό μου οπτικό φακό είναι πως σε ένα μέρος των παιδιών μεταναστών που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έλαβαν (τουλάχιστον) βασική σχολική εκπαίδευση στην Ελλάδα -ίσως χωρίς εικόνες της Αλβανίας- έχουν απήχηση σύμβολα του αλβανικού εθνικισμού. Περνάει δηλαδή από γενιά σε γενιά. Αυτό μου φαίνεται προβληματικό και με κάνει σκεπτικό. Έτυχε πρόσφατα να διαβάσω την παρακάτω δήλωση του προέδρου του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων, Σπετίμ Ιντρίζι στην αλβανική τηλεόραση:«τα οστά των παππούδων μας και των συγγενών μας θα πρέπει να είναι ισοδύναμα με εκείνα των Ελλήνων στρατιωτών (που πολέμησαν κατά των Ιταλών φασιστών το 1940), έτσι δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση νεκροταφείο Ελλήνων στην Αλβανία, χωρίς να γίνει αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, η αποδοχή των τάφων των προγόνων μας και η παραδοχή της γενοκτονίας από τους Έλληνες». Να εδώ Vorrior:http://www.echedoros-a.gr/2017/01/blog-post_564.htmlΕλπίζω να ξέρεις περίπου τί εστί Άλβανοτσάμηδες'. Και τί ειρωνεία, οι νεοσύλλεκτοι παρουσιάστηκαν στο 2/39 Σύνταγμα ΕΥΖΩΝΩΝ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου). Τώρα το γεγονός που επικαλείσαι για τους 'Ελληνοέλληνες' που κέρδισαν την απαλλαγή, είναι άσχετο και πρόκειται καθαρά περί θεσμικής ανεπάρκειας και ξεπεσμού καθώς και έλλειψης κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτό δεν δικαιολογεί την πράξη των αετόπουλων. Δηλαδή, αφού κάποιοι απαλλάσσονται τότε εγώ που παρουσιάζομαι μπορώ και έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ εθνικιστικά σύμβολα των 'προγόνων' μου. Τέλος, όσον αφορά τους 'Ελληνοέλληνες' των Εξαρχείων ενημερώσου πως πολλούς από δαύτους είναι και αλλοδαποί 'αντιεξουσιαστές' του κοινού ποινικού δικαίου. Τόσο η ώσμωση με τους τελευταίους όσο και η εισαγωγή αντιεξουσιαστών από την αλλοδαπή είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Να μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο: http://www.kathimerini.gr/824261/article/epikairothta/ellada/kai-allodapoi-stis-grammes-kroyshs-antie3oysiastwn
Λοιπόν δύο επισημάνσεις: Προέρχομαι από τις τάξεις των ειδικών δυνάμεων, έχω εκπληρώσει τη θητεία μου το 1993 ως στρατεύσιμος λοχίας καταδρομών. Στο στρατό πάντα υπάρχει μια τάση αντίδρασης που εκδηλώνεται βλακωδώς, σε διάφορα επίπεδα. Τι σημαίνουν τα δύο: (α) Η ενέργεια των 19χρονων είναι ηλιθιότητα και δεν πρέπει να της δοθεί η έννοια του ... εθνικού κινδύνου. Απλοί νεοσύλλεκτοι, το γραφείο πληροφοριών ούτως ή άλλως τους γνώριζε, προορίζονται για αγγαρείες, δεν είναι αυτοί που σηκώσουν το βάρος μιας πολεμικής ενέργειας. (β) Διάφοροι ζητούν παραδειγματικές ποινές και διερωτώνται ... πώς μπήκαν τα κινητά στο κέντρο, όπερ απαγορεύεται. Κινητά υπάρχουν παντού στο στρατό και στα κέντρα εκπαίδευσης, δεν ανήκουν στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων για να τους λιώσουν μπαίνοντας. Εξοντωτικές ποινές για κάτι τέτοιο είναι αδικαιολόγητες, ένα τσούρμο ανόητοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με στρατιωτικές φυλακές, γιατί θα γυρίσουν στην κοινωνία επικίνδυνοι ενώ δεν είναι. (γ) Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αποκλειστικά επαγγελματικό στρατό, αν δεν μας αρέσουν -που δεν μας αρέσουν- τέτοιες εικόνες. Υπάρχει ανάγκη εξειδίκευσης και συνέπειας που δεν μπορούν να δείξουν πια στην πλειοψηφία τους οι στρατεύσιμοι, για διαφορετικούς λόγους και λόγω καταγωγής κάποιοι. Και (δ) κάτι τελευταίο για την αντίδραση: στην πρωινή ανάκρουση του εμβατηρίου για τη σημαία, κάποιες παλιοσειρές χόρευαν και στις μοίρες καταδρομών ... οι ίδιοι που θα σκοτώνονταν πρώτοι για τη σημαία αν συνέβαινε ένα πολεμικό επεισόδιο
Η προσέγγιση ¨ενα τσούρμο ανοητοι ¨ και ¨προοριζονται για αγγαρειεσ¨ δε με βρίσκουν σύμφωνο. Το ότι 7 εκπαιδευόμενοι σε ενα κέντρο εκπαίδευσης βρέθηκαν και αντέδρασαν με το συγκεκριμένο τροπο ειναι αξιοσημείωτο γεγονός που θέλει παρακολούθηση. Στα μετωπισθεν γίνονται οι ζημιές.
Μήπως καταλάβαμε τωρα γιατί απειροελάχιστες χώρες του κόσμου παραχωρούν ιθαγένεια σε όποιον απλα γεννηθεί στο έδαφος τους και η συντριπτική πλειοψηφία μονο σε οσους είναι πραγματικοί Ελληνες, Ιταλοι, Γάλοι, Ιαπωνεζοι ανα περίπτωση?
Είμαι από την Αλβανία και αποκτήσα την ιθαγενεια με τον νόμο ραγκουση λόγο σπουδών. Δεν θεωρώ σωστό κάποισ που είναι στο ελληνικό στρατό να το παίζει πατριωτησ για κάποια άλλη χώρα εφωσω είσαι Έλληνας πολίτης και κανεισ το στρατό σου πρέπει να σέβεσαι κάποια πράγματα. Τα παιδιά αυτά να πρεπει να τιμωρηθουν ακομα και αφερεσει τησ ιθαγενειασ. Εξάλλου δεν σε αναγκάζει κάνεις να γίνεις Έλληνας πολίτης. Ο νόμος για την απόκτηση της ιθαγενειασ είναι σωστός γιατί υπάρχουν πραγματικά παιδιά που έχουν το ελληνικό πνεύμα μέσα τους παρόλο που δεν έχουν το "ελληνικό αίμα ". Είμαι περήφανος Έλληνας πολίτης με καταγωγή από την Αλβανία.
Μπράβο σου φιλε μου! Ως Ελληνας πολίτης με καταγωγή από την Ελλάδα, σε ευχαριστώ για οσα λες και αποδεικνύεις οτι υπάρχει ελπίδα να συνυπάρξουμε ως γειτονικοί λαοί με σεβασμό και καλή διάθεση ο ένας για τον άλλο.
Να προσθέσω, αγαπητέ φίλε, πως υπάρχουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πολλοί "Έλληνες" με 100% ελληνικό αίμα, που μισούν την Ελλάδα και βρίζουν τους Έλληνες από το πρωί ως το βράδυ. Προτιμώ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ μια Ελλάδα με ανθρώπους σαν κι εσένα, παρά με Έλληνες που μισούν τα ίδια τους τα άντερα.
Αθανασια συγνώμη τώρα περιμένεις τέλειες σχέσεις. Εδώ βλέπεις οικογένειες αδέρφια μαλωνουν για μαλακιεσ . Είχα την ευκαιρία να ζήσω σε 2 διαφορετικές πόλης στην ελλαδα και οι δημότες της κάθε πόλης βριζαν της γειτονικές τους πόλης . Και όσο για τα εθνικά θέματα αυτά δεν μπορεί να τα λύσουν οι απλοί άνθρωποι που το τελευταίο ιστορικό βιβλίο που διάβασαν ήταν στο λύκειο. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άγνοια από ιστορία και πολιτική και το παίζουν ξερολλεσ. Όσο για τα Βαλκάνια ήμαστε πολλά χρόνια πίσω σε αυτό μπορώ να συμφωνήσω αλλά είναι στο χέρι μας να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση.
Εκτός από τους Αλβανούς που έχουν μεγαλώσει και σπουδάσει στην Ελλάδα και θέλουν την ελληνική ιθαγένεια για να ολοκληρώσουν τυπικά και ουσιαστικά την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία γιατί έτσι νιώθουν, υπάρχουν και πολλοί που αναγκάζονται είτε για να πάρουν το ελληνικό διαβατήριο και να φύγουν στο εξωτερικό π.χ. για δουλειά ή/και λόγω σπουδών ώστε να είναι φοιτητές μέλους-κράτους Ε.Ε. αποφεύγοντας overseas fees, είτε για να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, να παίρνουν διαφόρων ειδών επιδόματα (π.χ. πολυτέκνων) και αργότερα ισόβιες συντάξεις (εάν ισχύουν ακόμα ελέω μνημονίων). Οπότε αναγκαστικά και υπομονετικά σπαταλούν 9 μήνες για να τους ανταλλάξουν/εξαργυρώσουν με τα παραπάνω πλεονεκτήματα. Costs and benefits δηλαδή.
Παντού υπάρχει αυτό. Το βλέπω και με το brexit στην βρετανια πολύ Ευρωπαίοι και ανάμεσα του πολύ Έλληνες που έχουν πολλά χρόνια στην βρετανια τρέχουν να γίνουν Βρετανοί πολίτες. Νιώσανε μήπως ξαφνικά Βρετανοί όχι φυσικά αλλά θέλουν το βρετανικό διαβατήριο για να είναι σίγουροι ότι θα μπορέσουν να μείνουν στην βρετανια και μετά το brexit. Γιατί απλωσ εδώ είναι η ζωή τους.
Physio,ίσως όχι εάν έπρεπε να υπηρετήσουν στον αγγλικό στρατό. Βεβαίως και η πρακτική που περιέγραψα γίνεται παντού. (Και) εκεί που είσαι ήμουν. Έχω γνωρίσει περιπτώσεις Ελλήνων που αιτήθηκαν την έκδοση αλλοδαπού διαβατηρίου για διάφορους λόγους και για οικονομικούς όπως και για συναισθηματικούς προς την αντίστοιχη χώρα. Συμπλήρωσα στο επιχείρημά σου -ότι δεν αναγκάζονται να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια- το οποίο αφορά την ελληνική περίπτωση και τα ελληνικά δεδομένα (ιθαγένεια-υποχρεωτική στρατιωτική θητεία-οικονομικό συμφέρον) και εσύ αντέστρεψες και γενίκευσες το δικό μου επιχείρημα φέρνοντας ως παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο. Μου φάνηκε κάπως σαν υπεκφυγή. Όπως και στο πολύ εύστοχο ερώτημα της Αθανασίας στο οποίο επίσης έδωσες γενική απάντηση αποφεύγοντας να δώσεις ξεκάθαρη απάντηση (και όχι τέλεια). Πέρα από αυτό, δεν αμφιβάλλω για το ελληνικό πνεύμα που νιώθεις μέσα σου ενώ έχεις αλβανική καταγωγή. Υπάρχουν Αλβανοί που πραγματικά πονούν/αγαπούν την Ελλάδα και δεν τους ενδιαφέρει να επιστρέψουν στην Αλβανία. Τοποθετήθηκες ειλικρινά και σε τιμάει αυτό ακόμη περισσότερο στην περίπτωσή σου. Δηλαδή μετανάστης στο Η.Β. (δεν γεννήθηκες εδώ αν κατάλαβα σωστά), έχοντας ήδη μεταναστεύσει στην Ελλάδα, ακόμα και αν μετά από χρόνια αιτηθείς αγγλικό διαβατήριο για τους δικού σου λόγους.Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε αυτό που κάνεις όπου βρίσκεσαι.