Ποιος λυπήθηκε τον Τσίπρα που ήρθε αντιμέτωπος με έναν μίνι-Τσίπρα;

Ποιος λυπήθηκε τον Τσίπρα που ήρθε αντιμέτωπος με έναν μίνι-Τσίπρα; Facebook Twitter
20
Ποιος λυπήθηκε τον Τσίπρα που ήρθε αντιμέτωπος με έναν μίνι-Τσίπρα; Facebook Twitter

Μακάρι να μην είναι έτσι, όμως όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα τα μέλη της κυβέρνησης θα θερίσουν όσα έσπειραν ως αντιπολίτευση: Την ψευτομαγκιά, τα γιαουρτώματα, την ανοχή στην παρανομία, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, το μίσος για τους κυβερνώντες, την ασέβεια προς τους θεσμούς. 

Μέχρι στιγμής βέβαια φτηνά την έχουν γλιτώσει.Όσο θυμάμαι εκείνον τον καημένο τον Χατζιδάκι της ΝΔ που παρότι ήταν στην αντιπολίτευση και παρότι είχε καταψηφίσει το Μνημόνιο, τον είχαν βαρέσει με μίσος κάτι απίθανοι τύποι (όχι αριστεροί θέλω να πιστεύω) αφήνοντάς τον αιμόφυρτο, τόσο σκέφτομαι πόσο άδικα τις έφαγε και πόσο τυχεροί είναι οι τωρινοί. Μακάρι να παραμείνουν. 

Πάντως προς το παρόν, ο Τσίπρας θερίζει όσα έσπειρε με τη δήθεν αντισυμβατικότητά του και την άποψη ότι "τα παιδιά έχουν πάντα δίκιο". Σήμερα πρώτη είδηση στο σάιτ είναι το ότι τον σνόμπαρε ένας μαθητής της ομογένειας κι αρνήθηκε να του δώσει το χέρι, θυμίζοντας εποχές του 2011.

Κάποιοι θεώρησαν αγενή το μαθητή. «Αγενέστατος ο νεαρός και δεν αντιλαμβάνομαι τι ''μήνυμα'' ήθελε να περάσει με αυτή την κίνησή του» σχολίασε ο Διογένης ο Κυνικός. «Ο κ. Τσίπρας μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να είναι ό,τι χειρότερο έχει περάσει από το 1974 (τουλάχιστον) και μετά, αυτό όμως δεν παύει να τον καθιστά εκλεγμένο πρωθυπουργό και άνθρωπο, και αν τον έβρισκα στο δρόμο φυσικά και θα τον χαιρετούσα και θα του μίλαγα, ίσως σούρνοντάς του (ευγενικά εννοώ) όσα θα ήθελα. Μην ξεχνάμε πάντως ότι είμαστε η χώρα που δικαιολογούσε λίγο πολύ τις μούντζες από μαθητές στη διάρκεια παρελάσεων σε εθνικές επετείους...»

Ο δε skeletor έγραψε στο LIFO.gr: «Ντροπή στον μαθητή, ελπίζω να έχει τη σωστή αντιμετώπιση από τους γονείς του και σε κάθε περίπτωση το σχολείο του.

Ασχέτως τι είναι ο Τσίπρας - ξέρετε την άποψή μου και ξέρετε ποια εκτιμώ θα είναι η κατάληξή του - ο μαθητής εκείνη την ώρα οφείλει να σεβαστεί τον θεσμό. Αν του είναι αδύνατον λόγω προσωπικών αντιλήψεων, πεποιθήσεων κτλ, ας μην κάτσει στη σειρά. Κανένας δεν τον αναγκάζει.»

Όμως, κανένας δεν τον αναγκάζει και να κάνει χειραψία με τον οποιονδήποτε, μόνο και μόνο επειδή αυτός είναι ένας απλός μαθητής ενώ ο άλλος είναι... Θεσμός. Παρότι συμφωνώ πως αν ήθελε θα μπορούσε να μην πάει μπροστά, διαφωνώ με όλα τα υπόλοιπα. Είναι παράπτωμα που χρήζει τιμωρίας (απ' τους γονείς που θα τον κάνουν ντα κι απ' το σχολείο που θα τον αποβάλλει;) το να μη δώσεις το χέρι σου; Ούτε χαστούκι έδωσε, ούτε μούντζωσε: Επέλεξε το αν θα επικοινωνήσει δια χειραψίας με κάποιον. Όσο για τους θεσμούς, πόσο υποκριτικό θα ήταν να κάνεις κάτι που δε νιώθεις μόνο και μόνο επειδή "έτσι είθισται". 

Λέει ο oberon: «"Εκείνη την ώρα οφείλει να σεβαστεί τον θεσμό"; Γιατί; Επειδή έτσι ειναι το τυπικον (sic); Αν δεν εκτιμάς κάτι ή καποιον, ή δεν θέλεις ρε παιδί μου να κάνεις χειραψία, είναι καλυτερο να παίξεις θεατρο δηλαδή για να μη χαλάσει το γλυκό;»

O "κάτω η γραβάτα" Τσιπρας καλλιεργησε αυτην την κουλτουρα: Το "αν δε γουσταρεις, γαμα τις τυπικουρες", το "δεν είναι αγένεια, είναι αποψη", το "δεν απευθύνομαι στον θεσμό, αλλά προσωπικά στον μαλάκα που βρίσκεται σε αυτην τη θέση", τα παιδιά που "έχουν δίκιο που τα σπάνε γιατι το σύστημα τους αδικεί".

«Η εθιμοτυπική χειραψία είναι μια απόπειρα του κατεστημένου να δείξει προς τα έξω τη διάθεση συνεργασίας αυτών που σφίγγουν τα χέρια» τόνισε ο Azrael269. «Είναι ένας εκφυλισμός της χειραψίας και όσων αυτή συμβολίζει. Ο συγκεκριμένος μαθητής δείχνει για μένα πως γνωρίζει ακριβώς τι είναι η χειραψία και προς ποιούς θα πρέπει να προσφέρεται ειλικρινώς. Επίσης η χειραψία είναι ένδειξη εμπιστοσύνης, όχι ευγένειας, και ο εν λόγω μαθητής δείχνει πως έχει και παιδεία, αφού γνωρίζει το νόημα της χειραψίας, και ήθος, αφού παρά τη δυσφορία του δεν έβρισε ούτε χειροδίκησε. Η ψεύτικη ευγένεια της υποταγής στην εθιμοτυπική χειραψία, από την άλλη, δείχνει τη διάθεση συνεργασίας με τον οποιοδήποτε τυχάρπαστο, ακόμα κι αν οι πράξεις του έχουν καταστροφικές συνέπειες.»

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ χειρότερη η ψεύτικη ευγένεια απ' τη μία και ο προπηλακισμός απ' την άλλη, απ' ό,τι είναι η χαμογελαστή οπισθοχώρηση. Όσοι θέλουν να υποκρίνονται δείχνοντας εντελώς ψεύτικη ευγένεια μπορούν να το κάνουν, χωρίς βέβαια να απαιτούν απ' όλους τους άλλους να τους μιμηθούν. Υπάρχει μια χρυσή τομή μεταξύ της χοντρής αποδοκιμασίας και της υποκριτικής ευγένειας και, πιστεύω, ο μαθητής την βρήκε.

Λέει πάλι ο Azrael269: «Η χειραψία είναι ένδειξη διάθεσης σύναψης σχέσης με τον άλλον, είτε προσωπικής είτε επαγγελματικής. Η αποφυγή χειραψίας υποδηλώνει έλλειψη αυτής της διάθεσης, συνήθως γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο που τείνει χειραψία. Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι ασέβεια να δείξεις σε κάποιον ότι δεν προτίθεσαι να έχεις οποιαδήποτε σχέση μαζί του, ειδικά όταν αυτός έχει δείξει με λόγια και έργα ότι δεν διαθέτει φερεγγυότητα. Ούτε συγκρίνεται η αποφυγή χειραψίας με την έμπρακτη ασέβεια όπως η μούντζα ή η βρισιά.»

Τέλος, ενδιαφέρον μου φάνηκε και το σχόλιο του/της επιπλέω, που εντοπίζει εύστοχα την γεννεσιουργό αιτία πολλών ανάλογων συμπεριφορών:

«O "κάτω η γραβάτα" Τσιπρας καλλιεργησε αυτην την κουλτουρα: Το "αν δε γουσταρεις, γαμα τις τυπικουρες", το "δεν είναι αγένεια, είναι αποψη", το "μουτζώνω τους επισημους", το "δεν απευθύνομαι στον θεσμό, αλλά προσωπικά στον μαλάκα που βρίσκεται σε αυτην τη θέση", τα παιδιά που "έχουν δίκιο που τα σπάνε γιατι το σύστημα τους αδικεί".

Είμαι εναντίον της πρακτικής αυτής, αλλά εν προκειμένω θα πω: KARMA IS A BITCH!»

 

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ