Η Νωαίνα «ξεβράκωσε» την πανελλήνια σοβαροφάνεια

Η Νωαίνα «ξεβράκωσε» την πανελλήνια σοβαροφάνεια Facebook Twitter
Φωτ.: Νάκης Αντωνίου / nakis. photography
7

“Το ήθος δεν εξαντλείται ούτε στη σεμνοτυφία αλλά ούτε στον πουριτανισμό!”

Η παίκτρια του φετινού ελληνικού X-Factor με καταγωγή από τη Λεμεσό, το περίεργο όνομα και το μουστάκι μπορεί να μη κατάφερε να περάσει σε ημιτελικό και τελικό, εντούτοις κατάφερε κάτι μεγαλύτερο κατά τη δική μου και παντοτινά ταπεινή (λέμε τώρα) άποψη. Κατάφερε να ξεβρακώσει την πανελλήνια δήθεν σεμνότητα και σοβαροφάνεια.

Προφανώς και αναφέρομαι για τη κίνηση που έκανε η Νωαίνα, εντελώς αυθόρμητα, στο green room το σόου, που είχε ως συνέπεια την έκρηξη στα σόσιαλ μίντια ανά το πανελλήνιο. Κάτι σαν Eurovision 2005 που κέρδιζε η Παπαρίζου κι όλοι -αργόσχολοι και μη- μιλούσαν για το βρακί (sic). Όσοι δε το χετε δει, λόγω αποχής σας από τον ψηφιακό σοσιαλμίντια κοσμοχώρο, μη φανταστείτε και τίποτα εξωπραγματικά τραγικό. Είμαι σίγουρη ότι θα το 'χετε συναντήσει ουκ ολίγες φορές στη καθημερινότητα σας. Μια χαραμάδα - literally του κώλου. Σαν αυτές που θα έχετε αντικρίσει είτε μέσα στα καταστήματα παπουτσιών όταν οι πελάτες κάθονται για να δοκιμάσουν παπούτσια, είτε στο σπίτι όταν έρχεται ο υδραυλικός, είτε ακόμα βολτάροντας σε πάρκα που δίπλα υπάρχουν οικοδομές. Βέβαια, πάντα το μικρό γίνεται μεγάλο, κι αμέσως έρχεται ο κακός χαμός - ή μάλλον δικός τους καημός;

Άλλοι που μπορεί και να μην ενοχλήθηκαν αλλά για τους δικούς τους λόγους σπεύδουν να προλάβουν το λαβράκι προτού το πιρουνιάσει ο παραδίπλα και χάσουν τον μεζέ - μαζί τα clicks και τα views. Σε εσάς αναφέρομαι συνάδελφοι. Σε εσάς που κάνετε ειδησεογραφία με κάτι χαρακτηρισμούς τύπου 'ξινή΄ , 'ξινήλλα', 'κοίτα τι είπε' , 'απίστευτο', 'προκλητικό, 'σοκ και δέος'. Αυτά μάλλον θα παρέχουν μια σαφώς καλύτερη παιδεία στους αναγνώστες. Έτσι δεν είναι;  Θου κύριε...  Βέβαια, όταν έρχεται η παγκόσμια ημέρα κατά του bullying το παίζετε όλοι εναντίον. Κατακρίνεται αυτούς που το αρχίζουν και δε το σταματάνε. Και  πολύ καλά κάνετε. Έλα όμως που το bullying δε ξεκινά και δε τελειώνει στα σχολεία.

Υπάρχουν και οι άλλοι. Αυτοί οι ακόμα πιο σοβαροφανείς, συντηρητικοί χωρίς αιτία. Ενοχλήθηκαν, λέει, οι άνθρωποι που είχαν μπροστά τα παιδιά τους. Λες κι αν δουν τα παιδιά ένα κωλαράκι (χαραμάδα ήταν) θα χαλάσει η εξαίρετη παιδεία που έχουν - παρεμπιπτόντως μια ώρα να κάτσουν (που σίγουρα κάθονται) μπροστά στη τηλεόραση για να απολαύσουν MAD και MTV, θα αντικρίσουν σίγουρα πολλά παραπάνω από μια χαραμάδα. Κι αν με ρωτάς, δε θα πάθουν και τίποτα! Ίσα, ίσα θα εξοικειωθούν με τα απολύτως φυσιολογικά του ανθρώπινου σώματος και θα γλιτώσουν με τα κάθε λογής ταμπού που τα φορτώνει η κάθε προηγούμενη γενιά. Και άλλοι που ενοχλήθηκαν καθότι τους χάλασε την αισθητική, κατ' αυτούς. Όταν όμως έλεγαν στη Νωαίνα οι κριτές να γίνει λίγο πιο σέξι-παιχνιδιάρα on stage τότε τους ήταν καλαίσθητο αυτό. Τι σας τα λέω όμως τώρα κι εγώ; Ας το παραδεχθούμε ότι ζούμε σε μια πατριαρχικά δομημένη και καρακλειστή κοινωνία με δήθεν καθωσπρεπισμούς. Άλλωστε η τραγική ειρωνεία της αντίδρασης σε ότι έγινε αναφορικά με τη Νωαίνα αποτελεί άλλη μια απόδειξη για τις μικρότητες μιας συμπλεγματικής κοινωνίας που είναι γεμάτη με προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία έχουν ως απόρροια τη δημιουργία φοβισμένων ανθρώπων. Που αρνούνται να αποδεχθούν το νέο, το άλλο, το διαφορετικό. Που συγχέουν την παρουσία με την υπεροψία, καθώς και τη διαφοροποίηση με την ανισότητα.

Μια κοινωνία εφευρέτη του όπλου που σκοτώνει κάθε ευγενική και ειλικρινή φιλοδοξία και θεωρεί δεδομένο πως όποιος κινείται σημαίνει ότι «προβάλλεται». Που θεωρεί, επίσης, ότι όλα γίνονται για την προβολή. Κι όταν κάποιοι τολμήσουν επώνυμα να δημιουργήσουν, τότε τους αποκαλεί επιδειξίες. Όχι βέβαια πως δεν γίνεται και πολλή προσπάθεια για επίδειξη. Ακριβώς για αυτό όμως. Τόσο έχουν στερηθεί τον έπαινο οι δημιουργοί, που κάνουν τα πάντα για να τον αποκτήσουν. Και φτηνή επίδειξη γίνεται και κακή προβολή. Αλλά δεν είναι κάθε δραστηριότητα προβολή, ούτε κάθε δημιουργία διαφημιστικό κόλπο. Πρέπει κάποτε να μάθουμε να ψάχνουμε και να αξιολογούμε! Δε σημαίνει πως όποιος δεν ακολουθεί τη φτιαχτή κολεκτίβα είναι ψεύτικος, ψωνισμένος ή σνομπ. Τουναντίον, θα έλεγα! Έτσι και για τη Νωαίνα που έχει κατηγορηθεί για το μουστάκι, το οποίο ήταν μια εξαιρετικά ευρηματική ιδέα-δημιουργία της ίδιας για όποιο λόγο κι αν το έκανε. Όπως επίσης και για την καθ' όλα αυθεντική απάντηση που έδωσε στα τόσα παράλογα που της είχαν ζητηθεί μετά από εμφάνιση της στο σόου. Σέξι ήθελαν, σέξι πήραν. Αμ, δε τους άρεσε τότε. Τους ήρθε η ντροπή και θίχτηκαν οι όποιες «αρχές» τους. Μεταξύ μας, αν θεωρείς τη γυναίκα πράγμα και της ζητάς τα τετριμμένα που ενίοτε μοιάζουν σαν soft porn, τότε μη σοκάρεσαι όταν παίρνεις και αντίστοιχες hard core απαντήσεις. Το ίδιο ισχύει και για αντίστοιχα μοτίβα του ανδρικού γένους, που ναι υπάρχουν.

Απορώ πραγματικά! Και πίστεψε θα απορείς κι εσύ. Όχι για όλους αυτούς που κατακρίνουν συνεχώς, αλλά για αυτούς που δημιουργούν. Είναι πραγματικά περίεργο πως ακόμη έχουν το θάρρος, το σθένος και την αντοχή να χτίζουν, όταν οι κατεδαφιστές που τους περιβάλλουν γύρω τους είναι μυριάδες. Εγώ τους πάω πολύ αυτούς τους ανθρώπους. Για τους άλλους πάλι, είναι καλό να τους επαναλαμβάνουμε ότι το ήθος δεν εξαντλείται ούτε στη σεμνοτυφία αλλά ούτε στον πουριτανισμό. Όπως και η αντισυμβατική συμπεριφορά και ενίοτε προκλητική ενός καλλιτέχνη, εφόσον δε θίγει ουσιαστικά τον άλλο, δεν είναι ποτέ μα ποτέ κακή. Μάλλον είναι άξια χειροκροτήματος.

So, the show for Noaina must and will go on...
PS: Cheers peeps! 

 

 

 

ΖΩΗ ΠΑΝΑΓΗ,
Δημοσιογράφος / Αρθρογράφος

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

6 σχόλια
Τίποτα δεν ξεβράκωσε η Νωαίνα, εκτός από τον εαυτό της. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσοι πολλοί σεμνότυφοι, ώστε να σοκαριστούν από την κίνησή της, απλά όλοι απορήσαμε για ποιον λόγο να προβεί σε κάτι τόσο άτοπο και κακόγουστο.Και όχι, δεν παίζουν δικαιολογίες του τύπου "είναι καλλιτέχνης, κάνει ότι γουστάρει", δεν το έκανε στα πλαίσια κάποιας performance, το έκανε στο τελείως ξεκάρφωτο.Αλλά θα μου πείτε, όταν κάποιος είναι ατάλαντος, μόνο με τέτοια τεχνάσματα παραμένει στον αφρό...
Όταν γδυνόταν η Χειλουδάκη ζωντανά στο δελτίο του σταρ κάποια ζώα δεν την πίστευαν, τώρα θα την πιστέψουν δυστυχώς και τα ζώα.(Οι αναφορές σε Χειλουδάκη και Λεβέντη έρχονται από την μακρινή(!) δεκαετία '90 για τους μικρότερους).Πάντως πόσο κενοί είναι αρκετοί άνθρωποι που αναζητούν ήρωες και σύμβολα! Και σε ποιόν? Σε προϊόντα του ελλ. τηλεοπτικού "σταρ σύστεμ", μη χ..ω
Φτηνό κιτσάτο marketing για να κάνει ντόρο ήτανε ηρεμήστε.Οι αποσπασματικές κινήσεις - ενώ η γενική εικόνα είναι συντηρητική - βγαίνουνε κιτς. Αν το κάνει αυτό ο Iggy Pop θα ήταν νορμάλ γιατί υποστηρίζεται από την γενική του στάση και εικόνα και όχι αποσπασματικά. Επίσης υπερβολικό και εξίσου κιτς είναι να γίνονται κοινωνιολογικές και ηθικοπλαστικές αναλύσεις για μια σαχλαμάρα.
Στην trαsh τηλεόραση του σήμερα, μας ενοχλεί αυτό και όχι η συνεχής προβολή ενός προτύπου(αντι-προτύπου) γυναίκας που κάθε άλλο παρά σεβασμό δε δείχνει στο προαναφερθέν φύλο. Γιατί δηλαδή αυτό προκάλσε σοκ από "αισθητική" ή ηθική άποψη και δεν προκαλεί σοκ η επιτηδευμένη χαζοχαρουμενιά, το μακιγιάζ κλόουν ή τα ρούχα τα οποία έχουν λίγο... ύφασμα γύρω από τις τρύπες τους. Ή ακόμα και αν το δούμε από άποψη ηθικής, που βρέθηκε η ηθική στην τηλεόραση σήμερα? Στις στρεβλώσεις των δελτίων ή σε αυτούς που αναγκάζονται να "γλύφουν" τα αφεντικά τους.. Αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι ένα ακόμα απότοκο της υποκρισίας στην οποία έχουμε βυθιστεί, ένα καλό θεματάκι για να ασχολείται η TV, και φυσικά γέννημα μιας σκέψης μη- παραγωγικής, ουσιστικής που μας έχει επιβληθεί
Ήθελε να τραβήξει τα βλέματα,Χαλαρώστε , δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια δείχνει απόκρυφα σημεία.Άλλες έχουν δείξει τα ωραία τους στήθη live στον αέρα.Ένας άνθρωπος με προσωπικότητα κερδίζει με το λόγο του όχι με τον κώλο του , το αμάξι,το γιώτ ή τα χρήματα.. Δεν είναι θέμα σεμνότητας. Ήμαρτον, από το ένα άκρο στο άλλο..