Τι αυξήσεις θα έχουμε μετά το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ψηφισθεί σύντομα;

Τι αυξήσεις θα έχουμε μετά το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ψηφισθεί σύντομα; Facebook Twitter
4
Τι αυξήσεις θα έχουμε μετά το νέο πακέτο μέτρων που αναμένεται να ψηφισθεί σύντομα; Facebook Twitter
Ο φόρος στα τσιγάρα σχεδιάζεται να αυξηθεί από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής. Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO

Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, σειρά έχουν οι έμμεσοι φόροι – οι πιο άδικοι, όπως λέγονται. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή το επόμενο πακέτο των προαπαιτούμενων για να κλείσει η συμφωνία, που περιλαμβάνουν μια σειρά από αυξήσεις σε έμμεσους φόρους που θα επηρεάσουν όλους μας. Ας δούμε τι λένε οι πιο πρόσφατες πληροφορίες.

ΦΠΑ

Ο συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα αυξηθεί από το 23% στο 24%, και μάλιστα από την 1η Ιουνίου. Αυτό θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις βασικών προϊόντων, όπως τα τυποποιημένα είδη διατροφής (π.χ. μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά), τα αναψυκτικά-χυμοί, τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, οι υπηρεσίες κ.ά. Να σημειωθεί ότι ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί από το 2010 ήδη πέντε φορές. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Άνδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος και Σίφνος παύει να ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ.

Αλκοολούχα ποτά

Αναμένεται να καταργηθεί η έκπτωση του 50% στον ΕΦΚ για τα Δωδεκάνησα.

Μπίρα

Η κυβέρνηση λέγεται ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην μπίρα κατά 100%. Ειδικότερα, ο ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο εξετάζεται να αυξηθεί από τα 650 ευρώ στα 1.275. Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, σε επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, αναφέρει ότι ο ΕΦΚ στην μπίρα έχει ήδη αυξηθεί από το 2009 κατά 130%.

Τσιγάρα

Ο φόρος στα τσιγάρα σχεδιάζεται να αυξηθεί από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του πακέτου από 22 έως και 50 λεπτά ανά πακέτο. Στα στριφτά, ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Ενδεικτικά, για να κατανοηθεί το μέγεθος της φορολόγησης στα καπνικά προϊόντα, αν δεν υπήρχε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αλλά μόνο ο ΦΠΑ, το πακέτο που κοστίζει σήμερα 4 ευρώ θα στοίχιζε 0,84 ευρώ. Θα ισχύσει από 1/1/2017.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Θα επιβαρυνθούν και τα υγρά που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο με ειδικό φόρο κατανάλωσης ύψους 10 λεπτών ανά ml υγρού. Μια συσκευασία των 10 ml θα είναι ακριβότερη, δηλαδή, κατά ένα ευρώ. Από 1/1/2017.

Καφές

Επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό στον εισαγόμενο μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ ανά κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ ανά κιλό του στιγμιαίου. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανατιμήσεις στον καφέ που θα πίνουμε, γιατί επαφίεται στις δυνατότητες του κάθε μαγαζάτορα να απορροφήσει ή όχι τις αυξήσεις. Από 1/1/2017.

Τέλη ταξινόμησης

Οι τιμές των νέων τελών ταξινόμησης θα διαμορφωθούν ως εξής: 4% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή δεν υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ, 8% επί της λιανικής τιμής, εφόσον αυτή κυμαίνεται από 14.001 έως και 17.000 ευρώ, 16% επί της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή προ φόρων από 17.001 έως και 20.000 ευρώ, 24% της λιανικής τιμής για Ι.Χ. με τιμή από 20.001 έως και 25.000 ευρώ, 32% για Ι.Χ. με λιανική τιμή από 25.000 ευρώ και πάνω. Προβλέπεται ελάφρυνση κατά 5% αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο και αντίστοιχη αύξηση ανάλογα με τις εκπομπές των ρύπων.

Καύσιμα

Αυξάνεται ο ΕΦΚ από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η τιμή της σημερινής μέσης βενζίνης θα επιβαρυνθεί κατά 5 λεπτά. Η αντίστοιχη αύξηση στο πετρέλαιο θα κινηθεί περίπου στα 8 λεπτά ανά λίτρο. Για το υγραέριο κίνησης δεν έχει αποφασισθεί ακόμα τι θα γίνει, αλλά το οικιακό και βιομηχανικό αέριο θα αυξηθεί.

Συνδρομητική τηλεόραση

Εξετάζεται ειδικό τέλος 10% σε όλους τους λογαριασμούς. Από 1/1/2017.

Σταθερή τηλεφωνία

Εξετάζεται ειδικό τέλος 5% σε όλους τους λογαριασμούς. Από 1/1/2017.

Ξενοδοχεία-ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αναμένεται να επιβληθεί φόρος διαμονής ανά διανυκτέρευση, ύψους 2 ευρώ ανά δωμάτιο στα ξενοδοχεία τριών αστέρων και 4 ευρώ στα πέντε αστέρων. Αντίστοιχα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αναμένεται να επιβαρυνθούν με 0,5 ευρώ την ημέρα για την κατηγορία τριών κλειδιών και με 1 ευρώ για την κατηγορία των τεσσάρων. Από 1/1/2018.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη LIFO.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Διεθνή / Αμερικανικές εκλογές: Ποιον από τους δύο υποψήφιους προτιμούν τα δημόσια πρόσωπα;

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Τι δηλώνουν οι υποψήφιοι; Και ποια θέση παίρνουν κάποιες διασημότητες μεταξύ των δύο μονομάχων των επόμενων εκλογών;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Βιβλίο / Τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας της τελευταίας δεκαετίας

Όλοι οι συγγραφείς και ποιητές (ακόμα και μουσικοί, για τον ποιητικό τους λόγο) που βραβεύτηκαν από τα μέλη της Σουηδικής Ακαδημίας για το έργο τους από το 2011 μέχρι και φέτος και οι λόγοι για τους οποίους τους επέλεξαν.
THE LIFO TEAM
Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Διεθνή / Ruth Bader Ginsburg: Η ζωή της μέσα από τα δικά της λόγια

Μερικές χαρακτηριστικές φράσεις της από συνεντεύξεις, ομιλίες και δηλώσεις που συνθέτουν το προφίλ μιας εμβληματικής προσωπικότητας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του αγώνα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Ελλάδα / Δέκα μαραθωνοδρόμοι μοιράζονται την εμπειρία τους από τον αυθεντικό μαραθώνιο της Αθήνας

Στον αυριανό 36ο Μαραθώνιο έχει σημειωθεί ρεκόρ συμμετοχών και η διαδρομή θα έχει φέτος συμβολική σημασία. Μιλήσαμε με 10 δρομείς που θα είναι εκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ