Πέρασε και πάει η πιο καταθλιπτική ημέρα του 2013

Πέρασε και πάει η πιο καταθλιπτική ημέρα του 2013 Facebook Twitter
14

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Πέρασε και πάει η πιο καταθλιπτική ημέρα του 2013 Facebook Twitter

Αν έτυχε να τα δείτε και εσείς όλα μαύρα, δεν είναι προσωπικό. Ήταν η Μαύρη Δευτέρα του χρόνου, και κάθε χρόνου, η τρίτη Δευτέρα κάθε καινούργιας χρονιάς. Επιστημονικά, εδώ και επτά χρόνια, διεθνώς, The Blue Monday έχει αναδειχθεί σε Μέρα Μεγίστης Μιζέριας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες 364 του χρόνου, και αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι νιώθουν απόγνωση για τις δυσκολίες της ζωής τους, που ξεκινούν, λένε οι έρευνες, με γενικευμένη βαβούρα και χάος, κάθε τρίτη Δευτέρα του έτους, από νωρίς το πρωί.

Στις ΗΠΑ, οι οδηγίες για την χθεσινή ημέρα (που ξεκίνησε μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού), άρχισαν με συστάσεις διαχείρισης του εκνευρισμού από τις πρώτες πρωινές ώρες, που αποδεδειγμένα κάθε τέτοια μέρα του χρόνου παραλύει το traffic στους δρόμους,.... «γιατί η κακή ημέρα φαίνεται από το πρωί».

Για τους ειδικούς και τις επίσημες επιστημονικές εξηγήσεις της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, η Γκρίζα ή Blue Δευτέρα συνδέεται, ως προς τα συναισθήματα που μαζικά προκαλεί, με την μειωμένη ενθάρρυνση κινήτρων που προκαλεί στην ψυχολογία το παρατεταμένο διάστημα με τις χειμερινές ημέρες και την μειωμένη έλλειψη φωτός

'Έρευνα των Anglian Home Improvement σχετικά με τις επιπτώσεις της μειωμένης ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, κατέγραψε ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αισθάνεται ότι η σκοτεινιασμένη ημέρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευημερία του. Σύμφωνα με την έρευνα, το 79 τοις εκατό των ανθρώπων δηλώνει ότι οι συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που το φώς έχει πέσει νωρίς, έχουν αρνητική επίδραση στη διάθεση.

Αν και η αναλογία ημέρας-νύχτας αυτών των ημερών του Ιανουαρίου είναι αντίστοιχη με τα τέλη Νοεμβρίου, οι ειδικοί εξηγούν ότι το προηγούμενο διάστημα, υπάρχει η επήρεια των εορταστικών ημερών, οι ετοιμασίες και ο αναβρασμός, που κι αν δημιουργούν την γνωστή Μελαγχολία των Εορτών, δεν φέρνουν τους ανθρώπους αντιμέτωπους με τα άγχη και τις υποχρεώσεις της ζωής τους. Αυτό συμβαίνει κατά κανόνα σύμφωνα με τις μελέτες, ημέρα Δευτέρα, και την Τρίτη Δευτέρα του κάθε Ιανουαρίου, στον μεγαλύτερο βαθμό. Είναι η ημέρα που αναλογίζονται οι περισσότεροι ότι στις γιορτές των Χριστουγέννων δεν θα έπρεπε να κάνουν τόσα έξοδα, που νιώθουν ότι δεν υπάρχουν και πολλά κίνητρα για να χαρούν (μια και πρώτα από όλα οι επόμενες διακοπές είναι προς το καλοκαίρι) και που, τονίζουν οι ψυχολόγοι, διαπιστώνουν αρκετοί, ότι οι προσωπικοί τους στόχοι για να βελτιώσουν συνήθειες και συνθήκες της ζωή τους είναι δύσκολο να ευοδωθούν.

Είναι ο συνδυασμός των παραγόντων, έχουν καταλήξει οι ειδικοί, που κάνουν το μέλλον να φαντάζει αβέβαιο.

Για την Ελλάδα, όπως και να 'χει, τα ζητήματα αυτά είναι και θα είναι, για πολύ ακόμη, καθημερινά. Άλλωστε η θεωρία της Blue Monday έχει κατηγορηθεί από άλλους επιστήμονες ότι είναι φιάσκο, μια και επικράτησε μεν επιστημονικά διεθνώς, αλλά ξεπήδησε από τα βρετανικό ταξιδιωτικό κανάλι, και θεωρείται για πολλούς ένα έξυπνο ταξιδιωτικό τέχνασμα για ταξιδιωτικές κρατήσεις χειμερινών διακοπών. Σε εύκρατα κι ηλιόλουστα μέρη.

Παρά τη φτώχεια μας, είμαστε ένα από αυτά.

Άλλωστε ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα...

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT
Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM

σχόλια

12 σχόλια
"Επιστημονικά, εδώ και επτά χρόνια, διεθνώς, The Blue Monday έχει αναδειχθεί σε Μέρα Μεγίστης Μιζέριας"Μη μασατε. http://bengoldacre.posterous.com/blue-monday-is-bullshit-churnalism-beware-any
Δηλαδή σήμερα που δεν είναι η χειρότερη μέρα του χρόνου θα σου πει ο λογιστής κάτι διαφορετικό? (καμια ειρωνία για την περίπτωση σου, ισα ισα συμπόνοια περισσότερο)
Κλασική αυθυποβολή, πες τον κόσμο να προσέχει τις εντάσεις και θα είναι στην τσίτα. Αν έβγαιναν και έλεγαν, σήμερα είναι η ωραιότερη μέρα του χρόνου, να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για να δείτε την ομορφιά ή τα θετικά που θα φέρει η μέρα, όλοι θα ήταν ευδιάθετοι.
Ούτε το δεύτερο θα συνέβαινε σε όλους, γιατί μπορεί και η "ωραιότερη" μέρα, για κάποιον να ήταν πραγματικά χάλια. Νομίζω ότι αυτές οι "παγκόσμιες" μέρες, blue ή yellow είναι χάλια...
Βλακειες, για να δινει ο κοσμος λεφτα στους ψυχαναλυτες! Αλλα εμεις στην Ελλαδα δεν μασαμε απο τετοια! Και ηλιο ειχε και ωραια μερα ηταν (ενταξει οχι κατι ιδιαιτερο, αλλα πολυ μακρια απο αυτες τις ανοησιες που λενε). Μετα βεβαια συννεφιασε, αλλα οκ, χειμωνας ειναι...