Χάος στη Βενεζουέλα- Λεηλασίες και διαδηλώσεις ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί καν να τυπώσει χρήματα

Χάος στη Βενεζουέλα- Λεηλασίες και διαδηλώσεις ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί καν να τυπώσει χρήματα Facebook Twitter
24

Σκηνικό χάους επικρατεί στη Βενεζουέλα, όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό οι κάτοικοι εδώ και μέρες αναγκάζονται να ζουν στα σκοτάδια με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και δεν βρίσκουν τρόφιμα κι άλλα βασικά αγαθά λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις αγορές. 

Οι άνευ προηγουμένου για τη χώρα ελλείψεις εκτός από βασικά αγαθά έχουν εξαπλωθεί σε κάθε είδους προϊόντα, από τρόφιμα και πάνες μέχρι ασπιρίνες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα η χώρα δεν έχει πλέον ούτε χρήματα για να τυπώσει χαρτονομίσματα! Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή είναι τόσο χρεοκοπημένη που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα χρήματά της...

Όπως μεταδίδουν Forbes και Bloomberg, αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του πληθωρισμού, που το ΔΝΤ εκτιμά πως μέσα στο 2016 ενδέχεται να φτάσει μέχρι και το 500%, η Βενεζουέλα έχει αναγκαστεί να τυπώνει χαρτονομίσματα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Επειδή ωστόσο ο όγκος των χαρτονομισμάτων ήταν τεράστιος, η κυβέρνηση Μαδούρο έκανε την εκτύπωση σε τυπογραφεία στο εξωτερικό. Τα ταμειακά διαθέσιμα όμως έχουν πιάσει πάτο με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας να μην μπορεί πλέον να πληρώσει τους ξένους παρόχους. 

Όπως είναι φυσικό η όλη κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και οι κάτοικοι απελπισμένοι αλλά και εξαγριωμένοι έχουν αρχίσει μέχρι και να λεηλατούν καταστήματα για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από ό,τι έχει απομείνει. Καταστηματάρχες αναφέρουν πως πολίτες σπάζουν τα μαγαζιά τους και τα λεηλατούν και η αστυνομία κάνει πολύ λίγα πράγματα για να τους εμποδίσει.

Την Τετάρτη πολίτες της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, διαμαρτυρούμενοι για τις ελλείψεις σε νερό, ρεύμα και φαγητό, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι μαζεύουν υπογραφές για να κατεβάσουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

24

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι ο Σοσιαλισμός, ο "υπαρκτός σοσιαλισμός" και ο "σοσιαλισμός - κομμουνισμός" δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα των κοινωνιών. πολύ απλά γιατί αστυνομεύουν ακόμα και ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα στο σπίτι του κάθε πολίτη (δεν υπάρχει άσυλο κατοικίας). Παράλληλα, είναι μία ιδεολογία που παρ' όλο το λαϊκίστικο λεξιλόγιο είναι βαθιά ελιτίστικη, αφού η "vanguard of the proletariat" που λέει ο Λένιν, απολαμβάνει όλα τα αγαθά την ώρα που μετά από ώρες αναμονής στο κρατικό κατάστημα για κομμάτι κρέας χωρίς επιλογή για το μέρος του ζώου, η απάντηση από τον υπάλληλο είναι "νιάμα"! Σε καμιά περίπτωση δε θεωρώ τη σημερινή μορφή του καπιταλισμού "φιλάνθρωπη", όμως και να βλέπεις πετρελαιοπαραγωγό χώρα σ' αυτά τα χάλια πάει πολύ. Αν λάβουμε υπόψη ότι τα Αραβικά Εμιράτα παίρνουν μόνο το 20% - 25% των εσόδων από το πετρέλαιο που παράγεται στο έδαφός τους - το υπόλοιπο πάει στις Αγγλο - αμερικανικές εταιρίες που το εκμεταλλεύονται, και έχουν φοβερή ανάπτυξη με ουσιαστικά φεουδαρχικό - μοναρχικό σύστημα. Ο νοών νοείτο περί .... "Σοσιαλισμού"!!
Σε ολο τον κοσμο, τα κρατη του υπαρκτου σοσιαλισμου-κομμουνισμου κατερρευσαν και καταρρεουν μερα με τη μερα με ανθρωπους να μην εχουν να φανε οπως στην Κινα που ζουνε μεσα στα εργοστασια που εργαζονται ή στη Β. Κορεα που το '97 επεσε λιμος. Κι εμεις τι κανουμε? Τα εχουμε προτυπα! Γιατι σε αυτα τα κρατη καλα περναει η κομματικη νομεκλατουρα και τα κολληταρια τους. Πραγμα που ο Συριζα το φροντιζει καθημερινα. Κι εμεις εχουμε ακομα κατι φατσες σαν το Λαπαβιτσα που στη νικη του Συριζα εβαζε αναρτικα κι ανθρωπους που υποστηριζουν πως μια νικη το '49 του Δημοκρατικου Στρατου δεν θα ειχε ως αποτελεσμα να ειχαμε τα χαλια της Αλβανιας, Σοβιετιας, Κουβας, Καμποτζης κλπ κλπ.
Ένας ολόκληρος λαός υποφέρει επειδή ένας αγράμματος ..εφαρμόζει τον σοσιαλισμό !!! Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Φυσικά φταίει ο καπιταλισμός, ο φιλελευθερισμός κλπ κλπ. Δυστυχώς αυτοί που υποστηρίζουν τέτοια καθεστώτα "ζουν ανάμεσά μας".....
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μια ιδεολογία στην Ελλάδα όπου πιστεύεται ότι η κατάσταση στην Βενεζουέλα είναι κάτι καλό, μια μορφή νίκης, όμως μπερδεύεται ο όρος "επανάσταση" με τα ελληνικά δεδομένα και τα προβλήματα με τους δανειστές. Από τον καναπέ είναι πραγματικά εύκολο να ξεστομίζεις πράγματα χωρίς να έχεις γνώση των καταστάσεων και ιστορίας και βλέπω ότι πολλοί Έλληνες είναι πραγματικά αδαείς.Στην Βενεζουέλα η κατάσταση είναι τραγική. Τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν τρόφιμα και οι Βενεζολάνοι πρέπει να περιμένουν στην ουρά με δελτίο για να πάρουν λίγο αλεύρι (ούτε αστείο για γάλα ή κρέας ή ακόμα και για χαρτί υγείας!!). Οι Βενεζολάνοι που καταφέρνουν να πάνε σε κάποια άλλη χώρα βγάζουν φωτογραφίες στα σούπερ μάρκετ εντυπωσιασμένοι από την πληθώρα των προϊόντων... Στα λεωφορεία γίνονται επιθέσεις ληστείας σαν να ήταν τράπεζες σε τυχαία δρομολόγια οποιαδήποτε ώρα... από την άλλη τα επίπεδα εγκληματικότητας αγγίζουν τα σύννεφα, ούτε στο δρόμο τολμάς να κυκλοφορήσεις μιας που μπορούν να σε ληστέψουν/σκοτώσουν για πενταροδεκάρες πράγμα που δείχνει το επίπεδο της φτώχειας.Με βάση αυτά δε βλέπω κανένα πλεονέκτημα ούτε μια ενδιαφέρον πολιτική ηγεσία στην Βενεζουέλα (εύκολο κάποιος να το ερευνήσει στο ίντερνετ) χωρίς σαφέστατα να συγκρίνω ή να αναφέρομαι στα ελληνικά δεδομένα με την εξαίρεση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι -τουλάχιστον- εγγράμματος σε σύγκριση με τον Μαδούρο που δεν έχει τελειώσει ούτε σχολείο και δε ξέρει που του πάνε τα 4. Βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται μόνο επειδή ήταν ο σοφέρ του Τσάβεζ και ένα άτομο που εμπιστευόταν. Δυστυχώς απο παραδείγματα όπως ο Μαδούρο, ο Τραμπ και άλλοι φαίνεται η αγραμματοσύνη και αφέλεια του κόσμου.
Προτείνω να διαγραφούν από την ΕΣΗΕΑ οι δημοσιογράφοι που διαδίδουν τέτοιες ολοφάνερα ψευδείς ειδήσεις. Η επανάσταση νικάει σύντροφοι! Οι καμήλες λιμοκτονούν, αλλά το καραβάνι προχωρά.
Μπα, απλώς δεν έχουν αναθέσει στον κατάλληλο άνθρωπο, δηλ. το σύντροφο Ν. Παππά, την επικοινωνιακή διαχείριση κι έτσι αλωνίζουν τα "βοθροκάναλα" στη Βενεζουέλα. Ενώ στη Β. Κορέα, που ο κόσμος καταφεύγει στον κανιβαλισμό για να εδραιώσει την "επανάσταση", δεν κουνιέται λέπι. Δεν πειράζει όμως, η προφητεία της συντρόφισσας Ρόζας επαληθεύεται: ο καπιταλισμό πνέει τα λοίσθια, γιατί δεν έχει αναπτύξει τις σοσιαλιστικές αντοχές στη λιμοκτονία!!!
Δεν θέλω να θεωρηθεί το σχόλιό μου ελιτίστικο αλλά χώρα που έχει για πρόεδρο ...λεωφορειατζή, είναι πιο πιθανό να φαλίρει από το να πάει καλά οικονομικά.
Το επάγγελμα του Τσίπρα είναι πολιτικός μηχανικός. Αυτό σπούδασε και αντίστοιχο γραφείο έχει.Το πρόεδρος δεκαπενταμελούς είναι μια εθελοντική ασχολία που είχε όταν ήταν... μαθητής. Χαρακτηρίζεις κύρια ασχολία ενός 40άρη αυτό που έκανε 20+ χρόνια πριν, ενώ μετά άσκησε άλλο, πραγματικό, επάγγελμα.Πρόσεξε, δεν λέω ότι είναι κατάλληλος και ικανός. Για το θέμα του δεκαπενταμελούς μιλάμε. Δημιουργεί λάθος εικόνα να μειώνεις τον Τσίπρα με επιχειρήματα που δεν έχουν υπόσταση, ειδικά όταν υπάρχει πληθώρα επιχειρημάτων που δείχνουν τα πραγματικά του μειονεκτήματα.
Νικόλα, το "πρόεδρος δεκαπενταμελούς" αφορά τον απλοϊκό τρόπο σκέψης του κυρίου Πρωθυπουργού, τον τρόπο του "διαπραγματεύεται" με τουε εταίρους και δανειστές, τους αστείους εκβιασμούς που κάνει (και που όμως του βγαίνουν στο εσωτερικό--στο εξωτερικό προκαλούν άβολα γέλια) και άλλα τέτοια ωραία. δεν αναφέρεται στην απασχόλησή του ή στο CV του.
<<Το επάγγελμα του Τσίπρα είναι πολιτικός μηχανικός. Αυτό σπούδασε και αντίστοιχο γραφείο έχει.>>Ο άνθρωπος δεν ξέρει να μιλήσει...Πιστεύω ότι ζήτημα να έχει διαβάσει δύο-τρία βιβλία από αυτά που ¨κάναμε" παλιά στο Λύκειο...Ποιό Μετσόβειο,τώρα...?????!!!!!
Όσοι κάναν Μετσόβιο μπορούν να σου διαβεβαιώσουν ότι από το...ίδρυμα βγαίνουν λογιών λογιών φρούτα κάθε ποιότητας (καθώς και πολλοί έγκαβλοι νεολαίοι των κομμάτων - αυριανοί βουλευτές, μετά από τουλάχιστον πενταετή θητεία στα τραπεζάκια και στις συνελεύσεις).
Ακούγεται οτι ο Τσιπρας μπήκε στο Μετσόβειο ως εξής : τον έγραψε ο πατέρας του σ'ενα Πολυτεχνείο στην Πριστινα, όπου λόγω πολέμου οι Έλληνες φοιτητες έπαιρναν μεταγραφή σε ελληνικά πολυτεχνεία. Έτσι βρεθηκε ο Τσιπρας να φοιτά σε ελληνικό Πολυτεχνείο. Η ιστορία μου φαίνεται πιθανή πάντως. Σκέψου οτι για να περάσει κανεις στο Πολυτεχνείο ΤΟΤΕ, ήθελε τρελό διάβασμα. Που να βρει χρόνο ο Τσιπρας με τόση κατάληψη;;;
Είμαι περίεργη να δω τι έχουν να πουν όλοι οι εγχώριοι θαυμαστές του καθεστώτος, που δυο χρόνια πριν έλεγαν ότι όλες τις ταραχές τις έκαναν τα καθίκια οι "αστοί" ενώ ο λαός ήταν πανευτυχής και ο Μαδούρο μεσσίας. Οι δυστυχείς που έβλεπα τώρα να σκοτώνονται για λίγο αλεύρι και να ξεροσταλιάζουν για ένα δελτίο που δεν ήξεραν αν θα έχει αντίκρισμα δεν έμοιαζαν καθόλου μεγαλοαστοί πάντως...
Όλοι έχουν δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά ΟΚ, αν κάποιος σου λέει ότι (και καλά) μειώνει λίγο τα "προνόμια των αστών" για να εξισορροπήσει κοινωνικές αδικίες και να ενισχύσει τα πολύ χαμηλά οικονομικά στρώματα, του δίνεις κι ένα δίκιο (χωρίς να χρειάζεται να είσαι σούπερ σοσιαλιστής).Όμως αυτά που έκανε ο Μαδούρο ήταν εμβαλωματικές παροχές για να ικανοποιήσει προσωρινά τις μάζες, με μεθόδους που ήταν οφθαλμοφανές ότι δεν θα παρέμεναν βιώσιμες για καιρό.Και η αντιδημοκρατικές, δολοφονικές μέθοδοι καταστολής είναι φυσικά εξίσου εγκληματικές είτε έχουν θύματα εργάτες, αστούς ή "αστούς".