Σκηνικό χάους επικρατεί στη Βενεζουέλα, όπου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης από τον αχαλίνωτο πληθωρισμό οι κάτοικοι εδώ και μέρες αναγκάζονται να ζουν στα σκοτάδια με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος και δεν βρίσκουν τρόφιμα κι άλλα βασικά αγαθά λόγω των τεράστιων ελλείψεων στις αγορές. 

 

Οι άνευ προηγουμένου για τη χώρα ελλείψεις εκτός από βασικά αγαθά έχουν εξαπλωθεί σε κάθε είδους προϊόντα, από τρόφιμα και πάνες μέχρι ασπιρίνες και ανταλλακτικά αυτοκινήτων, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα η χώρα δεν έχει πλέον ούτε χρήματα για να τυπώσει χαρτονομίσματα! Η Βενεζουέλα αυτή τη στιγμή είναι τόσο χρεοκοπημένη που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα χρήματά της...

 

 

Όπως μεταδίδουν Forbes και Bloomberg, αυτό συμβαίνει γιατί, λόγω του πληθωρισμού, που το ΔΝΤ εκτιμά πως μέσα στο 2016 ενδέχεται να φτάσει μέχρι και το 500%, η Βενεζουέλα έχει αναγκαστεί να τυπώνει χαρτονομίσματα με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Επειδή ωστόσο ο όγκος των χαρτονομισμάτων ήταν τεράστιος, η κυβέρνηση Μαδούρο έκανε την εκτύπωση σε τυπογραφεία στο εξωτερικό. Τα ταμειακά διαθέσιμα όμως έχουν πιάσει πάτο με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας να μην μπορεί πλέον να πληρώσει τους ξένους παρόχους. 

 

 

Όπως είναι φυσικό η όλη κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο και οι κάτοικοι απελπισμένοι αλλά και εξαγριωμένοι έχουν αρχίσει μέχρι και να λεηλατούν καταστήματα για να εξασφαλίσουν λίγα τρόφιμα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης, από ό,τι έχει απομείνει. Καταστηματάρχες αναφέρουν πως πολίτες σπάζουν τα μαγαζιά τους και τα λεηλατούν και η αστυνομία κάνει πολύ λίγα πράγματα για να τους εμποδίσει.

 

Την Τετάρτη πολίτες της χώρας κατέβηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, διαμαρτυρούμενοι για τις ελλείψεις σε νερό, ρεύμα και φαγητό, ενώ την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι μαζεύουν υπογραφές για να κατεβάσουν τον Μαδούρο από την εξουσία.