Αν θέλουν να βάλεις μαντήλα, βάλε μαντήλα

Αν θέλουν να βάλεις μαντήλα, βάλε μαντήλα Facebook Twitter
21

Οι γυναίκες αεροσυνοδοί της Ερ Φρανς δυσανασχετούν, γιατί η εταιρεία τους επέβαλε να φορούν μαντήλα κατά την έξοδό τους από το αεροπλάνο όταν προσγειώνονται στο έδαφος της Τεχεράνης.


Μπορεί η αντίδραση των αεροσυνοδών να οφείλεται στα πρόσφατα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών σε Γαλλία και Βέλγιο. Μπορεί αυτή η εχθρότητα στους ισλαμικούς νόμους να υπόβοσκε από καιρό και με την ευκαιρία της ανανέωσης των πτήσεων της εταιρίας προς Τεχεράνη να εκδηλώθηκε. Ή μπορεί η Ερ Φρανς να έχει υπερβολικά αυστηρούς ενδυματολογικούς κώδικες για το προσωπικό της και η απόφαση να είναι μια αφορμή για να αντιδράσουν οι εργαζόμενες. Όποια κι αν είναι η αιτία, όλα δείχνουν πως οι αεροσυνοδοί βλέπουν στην επιβολή της μαντίλας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης μια παραβίαση της προσωπικής τους ελευθερίας.


Δε τη γουστάρουν, χαλάει την αισθητική τους, νιώθουν «υπό». Γιατί;


Δεν τους καταλαβαίνω τους δυτικούς που πάνε κόντρα στους ισλαμικούς νόμους όπου αυτοί ισχύουν. Τους δυτικούς που θέλουν να περάσουν έθιμα και συμπεριφορές με τα οποία γαλουχήθηκαν οι ίδιοι, σε κοινωνίες συντηρητικές, οργανωμένες σύμφωνα με μια κοσμοθεωρία εντελώς διαφορετική από τη δική τους.


Υπάρχουν ισλαμικά κράτη όπου οι γυναίκες πρέπει να κυκλοφορούν με το μισό κεφάλι καλυμμένο. Οι γκέυ να μην υπάρχουν και να γνωρίζονται μεταξύ τους υπό το πέπλο μυστηρίου, με κίνδυνο να τους πάρουν χαμπάρι και να τους κηρύξουν παράνομους. Τα πεθερικά να εξασφαλίζουν προίκα για να παντρέψουν τις κόρες τους. Οι πιστοί να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα γονυπετείς στον Αλλάχ. Η κοινωνία να εξουσιάζεται από ένα σωρό παρόμοια πράγματα, ακατανόητα στο δυτικό άνθρωπο.


Ε, και;


Ο δυτικός τα έχει λύσει αυτά τα θέματα, έχει «προχωρήσει». Η κοινωνία του έχει εκκοσμικευτεί. Την απασχολούν άλλα ζητήματα, μα δε θεσπίζει πια τυραννικούς κανόνες που δημιουργούν τεχνητά προβλήματα, βάζοντας εμπόδια στον ίδιο της τον εαυτό.
Η δυτική γυναίκα έχει το ελεύθερο να ντύνεται όπως θέλει, να διαλέγει τον άντρα που θα πάρει, να τον χωρίζει και να διαλέγει τον επόμενο, ξανά και ξανά. Είναι χειραφετημένη κι ελεύθερη. Τι την πειράζει να φορέσει μαντήλα στα κράτη όπου αυτό επιβάλλεται;


Με τον τρόπο που κάποιοι ευρωπαίοι απαντούν ενοχλημένοι στις μουσουλμάνες που τριγυρνούν στην Ευρώπη φασκιωμένες, με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσαν να απαντήσουν οι επίσημες (ανδροκρατούμενες) αρχές της Τεχεράνης στις γυναίκες που θέλουν να πουλήσουν «ευρωπαϊσμό» στους γενειοφόρους Άραβες: «Αν δε σας αρέσει, πηγαίνετε σπίτια σας».


Και θα είχαν απόλυτο δίκιο. Πόσος αλαζόνας έχει φανεί ιστορικά ο δυτικός άνθρωπος απέναντι σε όλους τους διαφορετικούς πολιτισμούς... Γιατί να απαιτεί να δεχτούν τα «απελευθερωμένα» του ήθη χώρες που αποτελούν την καρδιά του Ισλάμ; Για να επιδεικνύει την «ανωτερότητά» του; Να μοστράρει την «προχώ» σκέψη του; Για να τους εκνευρίζει; Να τους νουθετεί; Να τους μπερδεύει; Ή, μάλλον, για να τους κάνει ακόμη πιο εχθρικούς απέναντι στους αλλόθρησκους, «αμαρτωλούς» ξένους.
Τι μας υποχρεώνει ως προοδευτικές κοινωνίες να σεβόμαστε τα συντηρητικά έθιμα ενός λαού, όπως το μαντηλοφόρεμα; Μα, η ίδια μας η προοδευτικότητα.


Όταν πας στο σπίτι κάποιου που σου ζητά να βγάλεις τα παπούτσια σου και όπου όλοι κυκλοφορούν ξυπόλητοι, αν δε τα βγάλεις ίσως να μη σε διώξουν, αλλά θα σε πουν «γαϊδούρι» και μάλλον δεν θα σε ξανακαλέσουν. Δε βρίσκω το λόγο να προκαλείς τον άλλο στο ίδιο του το σπίτι. Δεν είναι μαγκιά. Δεν είναι ακτιβισμός. Είναι μόνο αγένεια κι ουδέν αποτέλεσμα φέρνει στο «ξύπνημα» των ανθρώπων αυτών από το πολιτισμικό «σκοτάδι».


Από την άλλη, τι μας υποχρεώνει να δεχόμαστε τις μουσουλμάνες με τη μαντήλα στους κοσμοπολίτικους δρόμους της Ευρώπης; Τίποτα. Μα αν δε το κάνουμε, πάμε ενάντια στις ίδιες μας τις αρχές. Την ανεκτικότητα απέναντι στο (ακίνδυνο) διαφορετικό.
Διαλέγουμε και παίρνουμε: Ή ως δυτικοί θα απαγορεύσουμε τις μαντήλες, στερώντας περιεχομένου τις προοδευτικές διακηρύξεις μας – εφόσον στερούμε από τον άλλον το δικαίωμα το απλώς να ...ντύνεται όπως θέλει. Σημείωση: Τότε, βεβαίως, το δίκαιο είναι ν' αφαιρέσουμε και τα σταυρουδάκια απ΄ το λαιμό, τα τατουάζ με σταυρούς από τα μπράτσα και τελικά να στραφούμε κατά της ελευθερίας τόσων πολλών ανθρώπων, που οι μόνοι ευχαριστημένοι θα είναι οι φανατικοί οπαδοί της πολιτικής ορθότητας.
Ή θα τις επιτρέψουμε, εφαρμόζοντας τις αξίες που η κοινωνία των δυτικών έχει κατακτήσει εδώ και δυο-τρεις αιώνες.
Ή θα σεβόμαστε την απόφαση των μη δυτικών να μας «καταπιέζουν» στις χώρες τους, επειδή ο δικός μας πολιτισμός μας έχει μάθει να σεβόμαστε. Ή θα το πάρουμε «πατριωτικά» και θα τους μπαίνουμε στο μάτι, δρέποντας περισσότερες απαγορεύσεις, καχυποψία, φανατισμό.


Οι αεροσυνοδοί της Ερ Φρανς έχουν την ευχέρεια να κυκλοφορούν με το μαλλί σινιέ, τα μίνι και τον τουπέ τους όλες τις μέρες κι ώρες του χρόνου που δεν βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης. Και πολύ καλά κάνουν. Δεν είναι δυνατόν να καταπιεστεί στο ελάχιστο η γυναικεία τους αξιοπρέπεια, ηθική, κώδικας αξιών και για ό,τι άλλο περηφανεύονται, αν από τη σκάλα του αεροπλάνου ως τη στιγμή που θα μπουν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου διανυκτέρευσης φορέσουν μαντήλα.


Εκτός αν η μαντήλα αυτή τους προκαλεί κάποιον ερεθισμό στο λαιμό λόγω αποπνικτικής ζέστης στην Τεχεράνη. Οπότε σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρω.

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

Στήλες / Από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ: Ο Χρήστος Νικολόπουλος γράφει για τον νέο οργανισμό διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων

«Το τραγούδι δεν το φέρνει ο άνεμος»: Ανοιχτή επιστολή του μουσικοσυνθέτη για το ζήτημα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων.
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

17 σχόλια
Εμένα μου φάνηκε ότι το κείμενο έχει πιο πολλά επειχειρήματα για το γιατί δεν πρέπει να υποχρεώνονται να φορούν μαντήλα παρά για το αντίθετο.
Εννοείται ότι σε μία δυτική κοινωνία που αναγνωρίζει στον κάθε άνθρωπο ελευθερία συνείδησης οφείλει να αναγνωρίζεται σε μια γυναίκα το δικάιωμα να φοράει ότι θέλει στο κεφάλι της ή να μην φοράει τίποτα αν δεν θέλει. Το πρόβλημα είναι τι γίνεται στις μουσουλμανικές χώρες που έχουν διαφορετικούς κανόνες και νόμους? Νομίζω ότι εκεί είναι ήδη διαμορφωμένη μια διαφορετική πραγματικότητα. Το ερώτημα λοιπόν είναι...είναι υποχρεωμένος κάποιος που είναι αλλόθρησκος και αντίθετος με τα ήθη και τα έθιμα και τους νόμους μιας κοινωνίας να τα ακολουθήσει? Σε ποιο σημείο οφείλει κάποιος να συμμορφώνεται με κανονισμούς που νιώθει ότι προσβάλλουν την αξιοπρέπειά του? Στον δυτικό κόσμο αυτό λύθηκε διαχωρίζοντας το κράτος από τη εκκλησία (δηλαδή δεν έχει ποινικές συνέπειες η παραβίαση θρησκευτικών κανόνων) και περιορίζοντας την ισχύ των θρησκευτικών κανόνων στους τόπους λατρείας. Ως μη μουσουλμάνος και ως άνθρωπος που αντιπαθεί τους θρησκευτικούς κανονισμούς και τα δόγματα και τις εξ αποκαλύψεως αλήθειες θα έλεγα να μην φορέσει καμιά γυναίκα μαντύλα αν δεν θέλει η ίδια και όσοι προσβάλλονται από αυτό ας πιουν ξύδι. Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι προσβολή προς τον Θεό να περπατάω όρθιος αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να του κάνω τη χάρη να βγαίνω έξω από το σπίτι μου κάθε μέρα μπουσουλώντας. Και στη βάση της αρχής της αμοιβαιότητας μάλλον πρέπει να αναγνωρίζεται στους δυτικούς το δικάιωμα να ακολουθούν τους δικούς τους θρησκευτικούς κανόνες όπως αναγνωρίζεται στους μουσουλμάνους το δικαίωμα αυτό στην δύση (με δεδομένο ότι αυτό ισχύει σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί κάποιος να αποφύγει μέρη που επιβάλλεται, δεν εννοώ ότι πρέπει να πάει κάποιος ή κάποια π.χ σε Τζαμί και να μην σεβαστεί τον χώρο). Ιδανικά θα έπρεπε να αναγνωρίζεται σε και στους πολίτες της χώρας το δικαίωμα να μην φοράνε ή να φοράνε ότι θέλουν αλλά δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις κοινωνίες αυτές τις δικές μας αξίες και δυστυχώς όταν πρόκειται για κοινωνίες με τόσο αυστηρούς κανονισμούς και όπου υπάρχει θρησκευτικός φανατισμός η μη συμμόρφωση ενδέχεται να είναι επικίνδυνη για το άτομο που δεν συμμορφώνεται...ας είναι πρώτα ενήμερες οι εν λόγω γυναίκες για τους κινδύνους που ενδεχομένως να διατρέχουν και μετά ας κάνουν ότι νομίζουν.
Απίστευτη αντίληψη...Καταχωρείται βέβαια σε ελληνικό έντυπο απο γυναίκα που -άκουσον άκουσον- έχει το δικαίωμα να το κάνει!!!! Ειναι ένα απο τα θαυμαστά πράγματα που οι γυναίκες εχουν το δικαίωμα να κάνουν σε μια δυτική κοινωνία!!! Στο Ιράν απο την άλλη...Μάλλον θα ...εξαφανιζόταν αν τολμούσε..ΑΝ υπήρχε καν έντυπο για να εκφράσει διαφορετική άποψη! Γιατί η κυρία που γράφει το άρθρο μάλλον έχει άγνοια για τις συνθήκες που επικρατούν σε μουσουλμανικές χώρες για τις γυναίκες, που δεν έχουν βέβαια το δικαίωμα να αποφασίςουν αν θέλουν να φορέσουν το απόλυτο σύμβολο καταπίεσης της γυναίκας.
Ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, η άγνοια και ο λευκός σουπρεματισμός στη Λάιφο καλά κρατούν. Δεν αντιλέγω κυρία Αντωνιάδου, αλλά:1)οι μουσουλμάνοι δεν μαζεύουν λεφτά να παντρέψουν τις κόρες τους, αλλά τους γιους τους.2)Οι δυτικές γυναίκες δεν είναι χειραφετημένες, απλά έχουν πιο διακριτικές και φαινομενικά ελκυστικές αλυσίδες. Αν θεωρούμε την κουλτούρα του πορνό διακριτική κι ελκυστική.3)Η Τεχεράνη στην πλειοψηφία της δεν κατοικείται από γενειοφόρους Άραβες, αλλά Πέρσες.4)Την ίδια γνώμη που έχετε κι εσείς για τη μαντήλα έχουν και οι Περσίδες και οι Πέρσες. Στην πλειοψηφία τους δεν την γουστάρουν. Ούτε είναι θρήσκος ισλαμικός λαός. Οι Περσίδες έχουν ανταύγειες, τατουάζ και πίρσινγκ κάτω από τις μαντήλες. Τα παιδιά πηγαίνουν σε χιπ χοπ πάρτυ με αλκοόλ, και βλέπουν αμερικάνικες ταινίες. Κάνουν προγαμιαίο σεξ αβέρτα. Ζουν όπως κι εσείς κι εγώ, αλλά κρυφά. Στα παπάρια τους το Ισλάμ. Δικτατορία έχουν.
3) Έχεις δίκιο, το είδα κι εγώ, αλλά ήταν αργά, το κείμενο είχε ήδη σταλεί.2) Το καταναγκαστικό του γεγονότος δεν αλλάζει, πως εν έτει 2000+ η ευτυχής κατάληξη ενός έρωτα συνδέεται με την παροχή χρημάτων.Γενικά, ευχαριστώ τους πάντες για τα σχόλιά τους, ακόμη και η αρνητική κριτική είναι καλοδεχούμενη.Το επιχείρημα του άρθρου συνοψίζεται ως εξής: Μην κάνεις μεγάλο θέμα τα ταμπού του άλλου, άμα επιμένει στον ενδυματολογικό κώδικα, βάλε μια μαντήλα και τέλος. Όταν ξαναβρεθείς σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου τη βγάζεις, και το θέμα θεωρείται λήξαν. Χώρα του είναι στο κάτω κάτω.Αυτά...
Εγώ, όντας υπέρ της ελεύθερης επιλογής και βούλησης των γυναικών, ανδρών, και πασάς εθνικότητας και φύλου, συμφωνώ μαζι σου. Η μαντήλα στο έδαφος χώρας που δια νόμου επιβάλλει τη μαντήλα, ειναι σαν να μην καπνίζει ο καπνιστής στα μαγαζιά που απαγορεύεται το κάπνισμα ή να ντύνεται ο γυμνιστής στις κανονικές παραλίες. Ας τους έδινε η εταιρεία το ελεύθερο να αλλάζουν θεση για αυτες τις πτήσεις με αεροσυνοδούς πρόθυμες να φορέσουν μαντήλα. Αυτη την ελευθερία την υποστηρίζω. Αλλα ως εκει. Καλως ή κακώς ειναι μια κουλτούρα και ένας πολιτισμός. Είτε καλως ομως είτε κακώς, η αλλαγή οφείλει να γινει εκ των έσω, και οχι να επιβληθεί με το ετσι θελω απο εμάς, που ειμαστε έξω απο το χορό. Αλλιως δεν ειμαστε καλύτεροι απο αυτούς που αναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν μαντήλα θέλοντας και μη.
Εχεις μπλεξει τα μπουτια σου Μαριλου η μου φαινεται? Το καπνισμα βλαπτει την υγεια και για αυτο απαγορευεται, η ελλειψη μαντηλας μονο φανατικα μυαλα βλαπτει.
Τα αεροδρόμια είναι μέρη όπου συναντιούνται διαφορετικές κουλτούρες. Αν έχουν πρόβλημα με αυτές τις συναντήσεις ας καταργήσουν τα αεροδρόμιά τους. Η μαντίλα είναι μέρος της θρησκείας τους. Δεν μπήκε κανείς σε θρησκευτικό τους χώρο χωρίς μαντίλα. Και μιλώντας για σεβασμό, ποιος ακριβώς είναι ο σεβασμός της Air France απέναντι στις υπαλλήλους της που τις υποχρεώνει να φορέσουν ένα θρησκευτικό σύμβολο στο οποίο δεν πιστεύουν;
Η Δυτική Κοινωνία πρεσβεύει την ελευθερία της επιλογής. Το να καλείσαι τα Δυτικά Ιδεώδη για να υπερασπιστείς τον σεβασμό σ' έναν θεσμό που καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, τουλάχιστον, οξύμωρο.Επιπλέον, αδυνατώ να κατανοήσω πώς μία γυναίκα δέχεται η αξία της να ετεροπροσδιορίζεται. Να επικροτεί τη συμμόρφωση σε νόμους ανεξαρτήτως του τι πρεσβεύουν. Η μαντήλα είναι ένα πολύ πολύ ξεκάθαρο σύμβολο. Υποδηλώνει την αντίληψη που επικρατεί στις Ισλαμικές Κοινωνίες, ότι η γυναίκα είναι υποδεέστερη, υποχείριο του ανδρός, άθυρμα στις σεξουαλικές ορέξεις του και άτομο άβουλο. Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν έγκειται σε έναν ερεθισμό του δέρματος, αλλά στην αποσάθρωση των θεμελίων των ιδανικών μας. Δεν ξέρω για την αξιοπρέπεια των γυναικών, η δική μου πάντως πλήττεται που υπάρχουν άνθρωποι που δε βρίσκουν την ΕΠΙΒΟΛΗ μαντήλας παραβίαση της προσωπικής ελευθερίας.
Ας μη συγχέουμε το δυτικό "διαφωτισμό" και τη δυτική "δημοκρατία" με μία πίστη όπως το Ισλάμ. Το Ισλάμ βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες που εκπορεύονται βασικά από το Ιερό Κοράνιο και μετέπειτα από την Παράδοση.Στο Ιράν ισχύει το Σιιτικό Ισλάμ που έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από το Σουνιτκό. Δεν είναι ο χώρος να περιγραφούν και να αναλυθούν εδώ. Το βασικό όμως είναι σε κρατικό επίπεδο ο σεβασμός από κάθε αλλοδαπό του δικαίου της χώρας την οποία επισκέπτεται. Αν κάποιος είναι αντίθετος με το Ισλάμ να μην επισκέπτεται Ισλαμικές χώρες. Αν επιθυμεί να επιβάλλει το "δίκαιο" και το "σωστό" σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα, τότε είναι κι αυτός αντίστοιχος του "τζιχαντιστή" που με τη βία θέλει να επιβάλλει τη Σαρία (Ισλαμικό Νόμο) σε χώρα που ο πληθυσμός δεν ασπάζεται το Ισλάμ!
Τι λες βρε Χασαν, αν καποιος ειναι αντιθετος με το Ισλαμ να μην επισκεπτεται ισλαμικες χωρες? Και τι δουλεια εχουν τοσοι φανατικοι ισλαμιστες σε δυτικες χωρες?
Φιλενάδα έχεις τραγικά άδικο! Ειδικά εκεί που υπονοεις ότι η διαμαρτυρία των αεροσυνοδων έχει ως υπόβαθρο την γυναικεία φιλαρεσκεια..η μαντίλα είναι ένδυμα θρησκείας..Και αν είναι τόσο θρησκόληπτοι να υποχρεώνουν όλους τους τουρίστες πριν πατήσουν το πόδι τους στα εδάφη τους να κάνουν και μια μίνι "βάπτιση". Τόσο γελοία τα πράγματα
Με συγχωρείς πολύ, αλλά νοοτροπίες που θέλουν τη γυναίκα ως κατοικίδιο ή ως οικοσκευή δεν είναι καθόλου σεβαστες και κατά συνέπεια δεν είναι αποδεκτές.Δεν θα ακυρωθούν αγώνες και αγώνες γυναικών για ισότητα, επειδή μόνο έτσι αισθάνεται άνετα ο κάθε Ταλιμπάν που ακόμα διανύει το δικό του ΜεσαίωναΑν θέλουν-που και πάλι αυτό δεν το ξέρουμε, δεν τις ρώτησε και κανείς- ας φορούν μαντήλα οι μουσουλμάνες, αλλά δεν είναι θεμιτό να θέλουν να τις επιβάλλουν και στις υπόλοιπες. Στην τελική στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, με εξαίρεση τη Γαλλία, οι μουσουλμάνες είναι ελεύθερες να φορούν μαντήλα κι ας θυμίζουν με αυτό τον τρόπο σε πολλές από τις υπόλοιπες, ότι για ένα μεγάλο ποσοστό του πλανήτη οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες*θυμωμένο emoticon
Ηλέκτρα Αντωνιάδου, θα ήταν σαν να υποχρεώναμε εμείς τις μουσουλμάνες να βγάλουν τη μαντίλα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Ε, δεν το κάνουμε. Καλό θα ήταν να είχατε μιλήσει με κανέναν πρόσφυγα-μετανάστη. Ολοι ονειρεύονται να ζήσουν σε μια χώρα όπου σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περισσότερο από τις χώρες προέλευσής τους!Καλά θα κάνουν οι κοπέλες της Air-France να μην υποχωρήσουν.
Σταματησα να διαβαζω το αρθρο οταν ειδα με εισαγωγικα την ανωτεροτητα. Φυσικα και ειμαστε ανωτεροι ανθρωποι οντας ελευθεροι και ειναι δικαιωμα μας να το ασκουμε.Αμα με την βουληση μας ποτε πεσουμε στο τριτοκοσμικο επιπεδο και τροπαρι του καθε μουσουλμανικου κρατους του νομου της Σαριας τοτε δεν μας αξιζει η ελευθερια. Δεν αξιζει σεβασμος σε οποιονδηποτε δεν σεβεται βασικες ανθρωπινες ελευθεριες και διολου με ενδιαφερει αν το επιτασει η <<θρησκεια του>>.Αμα εσυ Ηλέκτρα Αντωνιάδου δεν εκτιμας τα δικαιωματα που εχεις σαν γυναικα του Δυτικου Κοσμου τοτε πηγαινε να ζησεις εστω και μια εβδομαδα (αν αντεξεις) σε Ιραν/Ιρακ/Συρια/Αφγανισταν να δεις για ποτε θα αλλαξεις μυαλα, που μου υπερασπιζεσαι ιδεολογικα την πιο καθυστερημενη κουλτουρα της Υδρογειου.
Σοβαρά τώρα; Η μαντήλα στις μουσουλμανικές χώρες είναι σύμβολο καταπίεσης και κατωτερότητας της γυναίκας. Οι αεροσυνοδοί έκαναν πάρα πολύ καλά και δεν δέχτηκαν από τη στιγμή που δεν τις εκφράζει κάτι τέτοιο. Δεν γίνεται να είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε τα πιστεύω τους, αλλά εκείνοι να μη σέβονται τα δικά μας και να έχουν απαίτηση ακόμα και οι αλλόθρησκες αλλοδαπές γυναίκες να φορούν μαντήλα. Ακριβώς επειδή τα δυτικά κράτη είναι προοδευτικά θα έπρεπε να έχουν απαγορεύσει τη μαντήλα δια νόμου, επειδή συμβολίζει τον διαχωρισμό και την ανισότητα. Και όσοι τα θέλουν αυτά δεν είναι ρατσιστές, ξενοφοβικοί και φασίστες.
Η ανοχή στο διαφορετικό στις δυτικές κοινωνίες, τίθεται υπό αμφισβήτηση όταν από ακίνδυνο μετατρέπεται σε επικίνδυνο. Αντίστοιχα, ο σεβασμός δεν είναι προαπαιτούμενο όταν είναι μονομερής. Ως εκ τούτου, οι αεροσυνοδοί δικαίως διαμαρτύρονται και μακάρι να δικαιωθούν.
Σορρυ, αλλά τελείως μα τελείως όχι.Το έχεις πιάσει λάθος, το αναλύεις λάθος και όπως είναι λογικό καταλήγεις σε λάθος συμπεράσματα.Αν μία γυναίκα λόγω της θρησκείας της θέλει να φοράει μαντήλα, ΠΡΕΠΕΙ να είναι ελεύθερη να φορέσει μαντήλα.Αν μία γυναίκα δε θέλει, ΠΡΕΠΕΙ να είναι ελεύθερη να μη φορέσει.Δε θα ασχοληθώ με πόσο πραγματικά ελεύθερη είναι μία γυναίκα να κάνει αυτή την επιλογή όταν από παιδάκι μαθαίνει ότι πρέπει να το κάνει, γιατί αντίστοιχα παραδείγματα ανούσιων και σεξιστικών "εθίμων" υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες (π.χ. και στην Ορθόδοξη εκκλησία οι γυναίκες που έχουν περίοδο θεωρούνται ακάθαρτες - λες και είναι επιλογή τους!)Και αυτό δεν έχει να κάνει με τους "κακούς" (όπως για κάποιο λόγο τους παρουσιάζεις) δυτικούς που αρνούνται να σεβαστούν τη διαφορετικότητα του Ισλάμ, αλλά με το ότι η θρησκεία σου είναι μία προσωπική σου επιλογή και δε μπορεί να επιβάλλει σε εμένα ή οποιονδήποτε άλλο πώς θα φέρεται ή τι θα φοράει μία γυναίκα.Οπότε ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ.Ούτε οι γυναίκες της Air France πρέπει να φοράνε μαντήλα επειδή κάποιοι θεωρούν ότι θα τους κολάσουν, ούτε οι gay της Air France πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης γιατί κάποιοι τους θεωρούν προβληματικούς, και ούτε εμείς οι υπόλοιποι πρέπει να δεχόμαστε ό,τι βλακεία πασάρει μια θρησκεία απλά και μόνο "επειδή είναι θρησκεία".
Κοίτα δεν διαφωνώ μαζί σου, απλά πιστεύω πως και οι γκέι ή geneder, πρέπει αντίστοιχα να έχουν το δικαίωμα να φορέσουν μαντίλα αν το επιθυμήσουν (στην Air France ή οπουδήποτε).