Πόσα κουταλάκια ζάχαρης επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά;

Πόσα κουταλάκια ζάχαρης επιτρέπεται να καταναλώνουμε καθημερινά; Facebook Twitter
5

Συστάσεις για την προστασία της υγείας με τη μείωση της ποσότητας ζάχαρης που καταναλώνουν, απευθύνει  στους πολίτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει ότι η μείωση της ζάχαρης σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων είναι η ιδεώδης ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεται και παρέχει «πρόσθετα οφέλη».

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 6 κοφτά κουταλάκια του καφέ-μαζί βεβαίως με τη ζάχαρη που περιέχουν και τα τρόφιμα του εμπορίου.

Πάντως ο ΠΟΥ σημειώνει σύμφωνα με τα «Νέα», ότι είναι  «πιο ρεαλιστικός στόχος» η προγενέστερη σύστασή του, σύμφωνα με την οποία από ζάχαρη πρέπει να προέρχεται λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 12 κουταλάκια του γλυκού για τους ενήλικες.

Για τα παιδιά η σύσταση είναι να μην τρώνε πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα.

Αυτό, όμως, αυτομάτως σημαίνει ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τρώνε ολόκληρες πλάκες σοκολάτας ή πολλά επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, αλλά δεν πρέπει να πίνουν ούτε αναψυκτικά και φρουτοχυμούς με ζάχαρη.

Ένα κουτάκι των 330 ml κανονικού αναψυκτικού περιέχει 7 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ενώ 250 ml φρουτοποτού ή χυμού με ζάχαρη μπορεί να ξεπεράσει τα 6.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί επίσης ότι τρώμε πάρα πολλή «κρυφή» ζάχαρη όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και ροφήματα, για αυτό και θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων.

Εκτός από την παχυσαρκία, η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται επίσης με αύξηση των τριγλυκεριδίων στο αίμα και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καθώς και με τερηδόνα και με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρτίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT

σχόλια

5 σχόλια
Τι ειναι αυτο βρε παιδι μου, διαβάζεις τα συστατικά των τροφίμων και σε πιάνει ιλιγγος! Καλύτερα να επιλέγουμε τρόφιμα που δεν χρειάζεται να αναγράφονται καν τα συστατικά : λαχανικουλια, φρουτακια, αυγουλακια, ψαρακια, κρεατακι (κι αυτό με μέτρο )
Χειρότερο από τα κουταλάκια ζάχαρης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα τα οποία όχι μόνο περιέχουν αυτά τα 'δέκα κοφτά κουταλάκια' τα οποία επιτρέπει ο ΠΟΥ, αλλά και πρόσθετα, υδρογονωμένα λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες.. Του σατανά!