Ο Φίλης περνά στην αντεπίθεση και απαντά στις επικρίσεις

Ο Φίλης περνά στην αντεπίθεση και απαντά στις επικρίσεις Facebook Twitter
14

Την δική του απάντηση στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν όσα υποστήριξε στην εκπομπή «στον ενικό» για την γενοκτονία των Ποντίων έδωσε ο Νίκος Φίλης.

Ο κ. Φίλης μιλώντας νωρίτερα σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ, έκανε λόγο για στερεότυπα που κρατούν τη χώρα πίσω και για αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου.

«Είναι αλήθεια ότι είναι πολλές οι περισπάσεις που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε με εύλογο τρόπο τα προβλήματα... Συνεχώς μπροστά μας ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε μια ζωή χαμένων ευκαιριών. Τέτοια είναι μια αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου, τα ζούμε καθημερινά δυστυχώς, και ως υποτίθεται παρηγορητικό λόγο στις στιγμές της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας.

Στην εκδήλωση μίλησε και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σια Αναγνωστοπούλου, η οποία υπερασπίστηκε τον Νίκο Φίλη.

«Βλέπουμε φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού όταν τολμήσει ένας άνθρωπος να πει το οτιδήποτε, από τον πιο απλό πολίτη έως κάποιον που έχει θεσμικό ρόλο να πει κάτι που θα μπορούσε όχι να υιοθετηθεί αλλά να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζητήσεις» τόνισε η Σία Αναγνωστοπούλου.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

11 σχόλια
Ναι κ Φίλη, αλλά η γκάφα ολκής που διέπραξες (πάλι) δεν έχει να κάνει ούτε με στερεότυπα, ούτε με εθνικιστικά πάθη. Έχει να κάνει ότι είσαι Υπουργός της Εθνικής Κυβέρνησης και ο,τι λες έχει πολιτική σημασία. Ο Τουρκικός τύπος πήρε τα λεγόμενά σου και τα έβαλε πρωτοσέλιδο. Χαρακτήρισε την δήλωσή σου ''γενναία παραδοχή''. Οι Πόντιοι είναι έξω φρενών μαζί σου και θα έχεις την ευκαιρία να διαπιστώσεις ότι δεν αστειεύονται. Ακύρωσες μία υπόθεση, η οποία ήταν για τον Ελληνικό λαό τεράστιας σημασίας, να τοποθετηθεί δηλαδή η τραγωδία των Ποντίων δίπλα σ'εκείνη των Αρμενίων και να αναγνωριστεί ως γενοκτονία. Και όλα αυτά διότι νόμισες ο,τι ήσουν σε κάποιο ταβερνάκι, ή σε κάποια αίθουσα των Εξαρχείων και συνεδρίαζες με τον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, οπότε είχες περιθώριο να λες ο,τι σου κατέβει. Δυστυχώς για όλους μας όμως, είσαι Υπουργός και ο,τι αμολάς έχει άλλη βαρύτητα. Και κάτι για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ρε παιδιά, βλέπετε ότι ο Φίλης είναι ο Έβερτ της Αριστεράς. Δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα σε μία συζήτηση με υποτυπώδη αντίλογο και αμολάει κοτσάνες. Με την παραμικρή πίεση τα κάνει μούσκεμα. Άρα, γιατί τον αφήσατε να πάει στον Χατζηνικολάου; Ορίστε τώρα που εκτέθηκε και προσπαθεί να δικαιολογηθεί με δικαιολογίες χειρότερες της πράξεως. Μαντρώστε τον προτού κάνει κι άλλη ζημιά. (Σήμερα έγινε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και έπεσε και ξύλο, με θύμα τον Κουμουτσάκο και δράστες μάλλον Χρυσαυγίτες. Τα βλέπετε, ή είστε τόσο γκαβοί και ανόητοι;).
Ωραία τροφή στους ακραίους δίνεται με όλη αυτή τη δημοσιότητα. Μετά τη μήνυση από Κασδιαρ, έρχονται και οι πολιτευτές της χα να συνδράμουν: διαβάζω ότι ο "πατριωτικός σύνδεσμος Λακωνίας" κατέθεσε, επίσης, μήνυση. Ανεξάρτητα απ΄το αν ο κάθε φίλης αυτής της χώρας μού προκαλεί απέχθεια, τώρα θυμήθηκαν τα πολιτευόμενα χρυσαύγουλα τον αντιρατσιστικό νόμο; Γελάνε και οι πέτρες, αλλά σε λίγο θα κλαίνε τα βουνά.
Οταν του ετεθη σε καποια τηλεοπτικη παρουσια του το ερωτημα σχετικα με το εν λογω θεμα,ηταν αξαιρετικα απλο να απαντησει οτι"...αυτη ειναι μια αποψη/ιστορικη προσεγγιση την οποια διετυπωσε ο ιστορικος κ."ταδε".Εχει το επιστημονικο ενδιαφερον της και αυτη,οπως και πολλες αλλες,αλλωστε".Και το θεμα θα ειχε ληξει εκει.Χωρις,καν,να χρειασθει να πει καποιο "ψεμματακι".Αλλα αυτη θα ηταν μια "αστικη πολιτικη προσεγγιση",την οποια αγνοουν,η απεχθανονται,πολλοι στον Συριζα.Και συνεχιζουν,με αυτο τον τροπο,να "πυροβολουν τα ποδια τους".Κατι που θα απασχολουσε,βεβαια, μονον το κομμα τους,αν δεν ηταν,ταυτοχρονα,και κυβερνητικα στελεχη.Οποτε τα "ποδια" τους ταυτιζονται συχνα με τα ποδια της χωρας....
Συμμεριζόμενος τον πόνο τον Ποντίων, είπε πως συμφωνούσε με την άποψη κάποιων επιστημόνων πως πρόκειται περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας. Ούτε να ξαναγράψει την ιστορία ήρθε, ούτε να επιβληθεί σε κανέναν. Τώρα όλοι οι συγκαμένοι τραβάνε τα μαλλιά τους και ουρλιάζουν "danger! danger!" αγνοώντας ότι το συμβάν έχει περαστεί στην ιστορία ως γενοκτονία και ο Φίλης ούτε θέλει, ούτε μπορεί να κάνει κάτι γι'αυτό. Άλλοι το ξέθαψαν και το κάνουν θέμα για να επιτεθούν και να αμαυρώσουν την εικόνα ενός πολιτικού για τον οποίο δεν τρέφω καμία συμπάθεια.Εκεί, ό,τι σας σερβίρουν, πρόβατα.
Tο θέμα δεν είναι ο εθνικισμός κι η αναζωπύρωσή του καθώς δεν είναι σώφρον να υπονοούμε ότι όποιος διαφωνεί είναι φασίστας (είναι και μέγιστη ειρωνία). Το θέμα είναι ότι η αναζήτηση "εμπνευσης" συγκρούεται με το κοινό αίσθημα δεδομένου ότι τα ιστορικά γεγονότα είναι ακόμα αρκετά νωπά ώστε να υπάρχουν εν ζωή μάρτυρες ή να έχουμε εμείς οι ζώντες αυτήκοες αναμνήσεις διηγήσεων από μάρτυρές τους. Όπως η Ρεπούση που σωστά τα έλεγε μεν από επιστημονικής απόψεως σε αρκετά θέματα αλλά η αποκλιμάκωση του προσφυγικού ελληνισμού ειδικά βρήκε τοίχο στις διηγήσεις που είχαμε από συγγενείς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι που έζησαν την φρίκη στο πετσί τους. Άλλωστε όπως σχολίασα και σε άλλο άρθρο σχετικά ας μας δώσει ο κ.Φίλης κάποιο παράδειγμα που δεν έγινε εθνοκάθαρση που να περιελάμβανε και εγκλήματα πολέμου. Δεν τίθεται αμφιβολία πάντως ότι τέτοια περιστατικά είναι βούτυρο στο ψωμί εκείνων που όντως λαϊκίζουν με ψευτοπατριωτικές κορώνες.
Ε, όχι κυρίε υπουργε!Δε θα το γυρισεις ετσι!Οτι και καλά "οι άλλοι" έχουν εθνικιστικό λόγο όταν εσυ αρνείσαι τη γενοκτονία!Αντί να παραιτηθείς ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ!
Βασικά τους καταλαβαίνω.Μέσα σε ούτε ένα χρόνο έχουν φάει ήττα σε όλα τα ιδεολογικοπολιτικά τους και προσπαθούν να περάσουν και καμιά άποψή τους έτσι για το γκολ της τιμής.Μόνο που είναι τελείως ατσούμπαλοι και ατζαμήδες και πάνε και τα βάζουν με μία από τις πλέον συνειδητοποιημένες,διαβασμένες και αλληλέγγυες κοινωνικές ομάδες,τους Πόντιους.Ε καλά να πάθουν!
Συζητήσεις γύρω από το θέμα αυτό γίνονται εδώ και χρόνια από την ιστορική κοινότητα κύριε Φίλη και κυρία Αναγνωστοπούλου. Δεν χρειαζόμαστε την γνώμη του Φίλη και κάθε Φίλη για τέτοια θέματα, και στην τελική αντί να δημιουργείτε θέμα από το πουθενά (!), ασχοληθείτε με τα αμέτρητα προβλήματα της παιδείας μας.