Μέχρι και 66% αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

 

Όπως γράφει σε ρεπορτάζ του ο Μιχάλης Μυγιάκης για τον Ελεύθερο Τύπο, προκειμένου να αποφευχθεί ενιαία αύξηση της τιμής στο 1,30 ευρώ, εξετάζεται η κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με τη διαδρομή, που θα ξεκινά από 1,20 ευρώ και θα φτάνει τα 2 ευρώ, με στόχο οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών να παραμείνουν σε χαμηλές τιμές.

 

Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, οφείλεται στη μεταβολή του ΦΠΑ από 13% στο 23% που έφερε το τρίτο Μνημόνιο, αλλά και στην επιβάρυνση από την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών που ίσχυσε τις πρώτες ημέρες επιβολής ελέγχου κεφαλαίων, η οποία ανήλθε σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ!


Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας είναι πλέον αναπόφευκτες και ότι θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2016. Προσθέτουν ακόμη ότι οι ανατιμήσεις στα εισιτήρια θα στηριχτούν στις προτάσεις της επιχειρησιακής επιτροπής που θα συγκροτηθεί με εκπροσώπους όλων των συγκοινωνιακών φορέων, αλλά και των συναρμόδιων υπουργείων.

 

 

Τονίζεται μάλιστα στο ρεπορτάζ ότι οι εισπράξεις του Οργανισμού τον Ιούλιο του 2014 ανήλθαν σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2015, που ίσχυσε η ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ, ανήλθαν μόλις σε 6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, μόνον οι οφειλές του υπουργείου Εργασίας προς τον ΟΑΣΑ για τη μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.λπ.), ανέρχονται σε 186 εκατ. ευρώ.