FT: Γιατί απέτυχε η καμπάνια του «Ναι»

FT: Γιατί απέτυχε η καμπάνια του «Ναι» Facebook Twitter
Andreas Papakonstantinou / Tourette Photography / SOOC
20

Τα τρία βασικά σφάλματα της καμπάνιας του «Ναι» αναλύει ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου, τονίζοντας πως δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε με μια σαρωτική νίκη το δημοψήφισμα. Όπως γράφει όμως, είναι πολύ δυσκολότερο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί τώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι αντίπαλοί του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, έκαναν λάθος λόγω μιας σειράς εσφαλμένων εκτιμήσεων, και επισημαίνει τρεις εξ αυτών. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η ξεκάθαρα ενορχηστρωμένη παρέμβαση από αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, που είπαν ότι ένα «όχι» θα οδηγούσε σε Grexit. «Οι Έλληνες σωστά ερμήνευσαν αυτές τις απειλές ως προσπάθεια ανάμιξης στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας τους».

Το δεύτερο σφάλμα της καμπάνιας του «Ναι» ήταν η αποτυχία να εξηγηθεί πώς το πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει από οικονομικής άποψης. Δεν υπάρχει έγκριτη οικονομική θεωρία, βάσει της οποίας μια οικονομία που βίωσε οκτώ χρόνια ύφεσης να χρειάζεται νέο γύρο λιτότητας προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική προσαρμογή, επισημαίνει ο Μινχάου.

Το τρίτο μνημειώδες λάθος ήταν η αλαζονεία, προσθέτει. Οι υποστηρικτές του «Ναι» νόμιζαν ότι το είχαν δεδομένο, εξηγεί ο αρθρογράφος, αναφερόμενος επίσης στο επιχείρημα ότι το Grexit θα έφερνε μια οικονομική καταστροφή, λες και η καταστροφή δεν είχε ήδη συμβεί. «Εάν είσαι άνεργος για πέντε χρόνια, χωρίς καμία προοπτική για δουλειά, δεν κάνει καμία διαφορά εάν τα χρήματα που δεν παίρνεις είναι σε ευρώ ή σε δραχμές».

Άρα ποιες είναι πλέον οι επιλογές, αναρωτιέται ο Μινχάου. Το τελικό συμπέρασμα είναι πως θα είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί τώρα μια συμφωνία. Μετά το «Όχι» η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει σε μια πολύ διαφορετική συμφωνία με λιγότερη ύφεση. Θα επιμείνει -και θα έχει δίκιο να το κάνει- σε ελάφρυνση χρέους κάτι που συνάδει με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΔΝΤ.

Στην πραγματικότητα, υποστηρίζει ο Μινχάου, ο μόνος τρόπος για να εξαναγκάσεις τη Γερμανία σε συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους είναι να αρχίσεις να πτωχεύεις. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για Grexit.

«Ίσως η πιο ρεαλιστική συμφωνία τώρα είναι μια συμφωνία που θα καλύπτει μόνο την αναχρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ελληνική κυβέρνηση πτωχεύει έναντι των πιστωτών της, ενώ οι πιστωτές παύουν να παρέχουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα. Αυτό θα ελαχιστοποιούσε τη δέσμευση κάθε πλευράς, αλλά μια τέτοια ρύθμιση είναι και αυτή γεμάτη δυσκολίες».

Εν τέλει, είναι καλύτερο να μη σκέφτεται κανείς το Grexit ως μια επιλογή που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε είτε να κάνει είτε όχι, καταλήγει ο αρθρογράφος. Είναι μια επιλογή που κανείς δεν θα προτιμούσε. Το Grexit είναι αυτό που συμβαίνει όταν όλες οι άλλες επιλογές έχουν εξαντληθεί. Και αυτή τη στιγμή δεν έχουν απομείνει και πολλές, τονίζει.

20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Ο άνεργος έχει ακόμα την άνεση να τα μαζέψει και να πάει να βρει δουλειά σε όποια χώρα της Ε.Ε. θέλει, έχει μια διέξοδο. Αν τα καταφέρει η κυβέρνηση να μας βγάλει απ'την Ε.Ε. να δω τι θα κανει ο άνεργος, που θα βράζει στο ζουμί του και θα είναι εγκλωβισμένος σ'αυτή την τριτοκοσμική χώρα για πάντα. Τον βλέπω τον άνεργο να καβαλάει τις βάρκες και να τρέχει προς Ιταλία, σαν τους Σύριους πρόσφυγες. (όπου "άνεργος" συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου εδώ και 3 χρόνια)
Γειά στο στόμα σου. Δεν τα λες και σε άλλους μπας και λίγο μυαλό βάλουν μερικοί στην άθλια αυτή χώρα που νομίζουν πως μόνο να παίρνουν (και παίρνουν) πρέπει, όχι να δίνουν; Πρέπει να ξέρουν πως ΟΧΙ ψηφίσανε ΚΑΙ οι βολεμένοι!
"Ο άνεργος έχει ακόμα την άνεση να τα μαζέψει και να πάει να βρει δουλειά σε όποια χώρα της Ε.Ε. θέλει, έχει μια διέξοδο."Αν έχει τα χρήματα.Άν έχει τη δυνατότητα.Αλλιώς, μέχρι να τη βρει αυτή τη δουλειά (πες ότι έχει τα χρήματα για τα εισητήρια, που για έναν άνεργο δεν είναι λίγα) τί θα τρώει; Που θα μένει; Στην Ελλάδα τουλάχιστον *ίσως* έχει την επιλογή ενός πατρικού, μιας συγκατοίκησης, μιας υποστήριξης.Εγκλωβισμός δεν είναι μόνο η έξοδος από την Ε.Ε.Επίσης, εξοκολουθείτε να περνάτε σε ψιλά γράμματα ότι η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την Ε.Ε ήταν και εξακολουθεί να είναι (μέχρι στιγμής) παράνομη...
Το θέμα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να φύγεις. Για φαντάσου έναν στη Β.Κορέα ας πούμε, που δεν έχει καμία διέξοδο όσο άσχημα κι αν περνάει...Κάπως θα τη βρεις την άκρη άμα έχεις πάρει την απόφαση να φύγεις για να σωθείς, εδώ βρίσκουνε λεφτά οι πρόσφυγες και πληρώνουν το δουλέμπορο, το θέμα είναι να μη σκυλοπνιγείς κιόλας κατά την προσπάθεια. Έχω 2 φίλες που φύγανε για Αγγλία πριν 4 χρόνια με ελάχιστα λεφτά που είχανε μαζέψει από τις δουλειές του ποδαριού που κάνανε εδώ και χωρίς ιδέα πού θα μείνουν και τι θα κάνουν. Οι οικογένειές τους, κι εγώ για να πω την αλήθεια, περίμεναν να έχουν γυρίσει πίσω σε μια βδομάδα. Πιάσανε μαζί ένα δωμάτιο, τη μία την προσλάβανε στο πρώτο ξενοδοχείο που μπήκε και ζήτησε δουλειά και την άλλη στο 3ο-4ο καφέ που μπήκε. Σε δύο μέρες αυτά. Ε, είναι ακόμα εκεί. Δε βρήκανε τον παράδεισο, δουλεύουν πολύ και πληρώνονται λίγο για το εκεί κόστος ζωής, αλλά είναι πολύ καλύτερα από εδώ που ήταν συνέχεια στο τρέξιμο για μια εποχιακή δουλειά 2-3 μηνών όπου ξεπατώνονταν στα 12άωρα και στο τέλος τους τρώγανε και τα λεφτά. Εκεί νιώθουν ασφάλεια - μεγάλο πράγμα! Δεν ξέρω αν η έξοδος από Ε.Ε. είναι παράνομη όπως λες, μπορεί και να είναι, αυτό πάντως δε με καθησυχάζει καθόλου. Μήπως ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας ήταν νόμιμος; Η κατοχή της Κύπρου;
Η καμπάνια του ΝΑΙ βασίστηκε σε δύο πράγματα, εξ αρχής καταδικασμένα: Πρώτα απ' όλα στα ζόμπι που βγήκαν από τα ντουλάπια για να ψήσουν τον κόσμο να ψηφίσει ΝΑΙ. Μακρύς και κωμικός ο κατάλογος: Από τον Γιάννη Σμαραγδή που έκλαιγαν με τον Μπογδάνο απαγγέλοντας Καβάφη και Καζαντζάκη (πιο cheapy πεθαίνεις) μέχρι τον Επίτιμο, τον Λαλιώτη και τον Γλύξμπουργκ τζούνιορ. Διόλου τυχαίο που ο Κωστάκης Καραμανλής δεν έκανε καμία δήλωση μετά την ψήφο του (θα τού'παν ''σώσε μας κι ας φας λίγη καζούρα''). Έπειτα, τέτοια άθλια και απροκάλυπτη προπαγάνδα είχε πολλά χρόνια να γνωρίσει ο ελληνικός λαός. Οι πανικόβλητες μαριονέττες Κοσιώνη, Μπογδάνος, Τρέμη & CIA, στην προσπάθεια τους να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, ώθησαν τον κόσμο να ψηφίσει ΟΧΙ. Η προπαγάνδα τούς γύρισε μπούμερανγκ και συν τοις άλλοις έχασαν κάθε κύρος και αξιοπιστία. Μόνο ένας αφελής και ανόητος θα τους πίστευε μέχρι τέλους. Έλα, όμως, που ο ελληνικός λαος αργεί, μα δε λησμονεί. Κι ας φωνάζαμε ολοι επί μία 5ετία ότι οι Έλληνες ''κοιμούνται'' και δεν αντιδρούν. Να που αντέδρασαν, όχι με βιαιοπραγίες κατά τη συνήθη προπαγάνδα των τρομολάγνων, αλλά με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες.
"Το μεγαλύτερο λάθος ήταν η ξεκάθαρα ενορχηστρωμένη παρέμβαση από αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ, που είπαν ότι ένα «όχι» θα οδηγούσε σε Grexit. «Οι Έλληνες σωστά ερμήνευσαν αυτές τις απειλές ως προσπάθεια ανάμιξης στη δημοκρατική διαδικασία της χώρας τους». Πηγή: www.lifo.grTρομολαγνη προπαγανδα ενω δεν προβλεπεται εξοδος χωρας απο την ΕΕ στο καταστατικο της, ασε που θα ηταν μια πυρρειος νικη της ΕΕ αυτη, ή μαλλον μια ηττα αν τα βαλεις κατω. Εχουν πολλα να χασουν αν αποσχιστουμε και γι αυτο και καθονται τοσο καιρο στο τραπεζι των διαπραγματευσεων αντι να φαμε μια κλωτσια εξω απ το ΕυρωΤρομοπιεση και με το κλεισιμο των τραπεζων, πολεμος με ατιμα μεσα.Και παρ'ολα αυτα συν την τιβι να πανικοβαλλει ανυποσταστα τους ηδη φοβισμενους συνταξιουχους -κυριως- που δεν εχουν προσβαση στο ιντερνετ, και παλι ακουστηκε απ την Ελλαδα ενα βροντερο οχιΓιατι οταν εισαι βρεγμενος δεν φοβασαι τη βροχη. Γιατι αυτο το κολπακι του πανικου επιασε το 2012 που ειχαμε ακομη πολλα να χασουμε και τελικα χασαμε ακομη περισσοτεραΓιατι ειναι παραδοξο να ζητας να πεινασουμε για να μην χρεωκοπησουμε και πεινασουμεΚαι γιατι, τελος οταν εμφανιζεται μια σειρα εμετικων εγκληματιων κατα της χωρας, Αδωνις, Σαμαρας, Καραμανλης, Σημιτης,Ανθιμος, να προσπαθουν να σε πεισουν υπερ του Ναι αυτοματα θα πας στο απεναντι στρατοπεδο γιατι σιχαινεσαι ν ανηκεις σ εκεινη την πλευρα μαζι μ αυτους. Αρα η "διαφημιση" τους εκ του αποτελεσματος λειτουργησε πολυ πιο ελκυστικα για τον αντιπαλο. Αυτογκολ
Το καλύτερο σενάριο για τον Μινχάου για να έβγαινε το ΝΑΙ ήταν να σκοτώσουν όλους τους άνεργους που δεν τους ένοιαζε αν θα μετράνε τα ανύπαρκτα λεφτά τους σε ευρώ ή σε δραχμή.. Και τώρα, από εκεί που είχαμε τις απειλές στη περίπτωση του ΟΧΙ από τους εγχώριους ραγιάδες ξεκινάει η πραγματική μάχη με τη περίπτωση Grexit με τους "ευρωπέους εταίρους" μας. Η μόνη λύση τελικά είναι έξοδος και μονομερής διαγραφή του χρέους με τέτοιες συμπεριφορές. Αν έχει παντελόνια ο Tsipras αυτό πρέπει να κάνει και να ξεκουμπιστεί η πολιτική λαίλαπα της Ελλάδας που καταδυναστεύει τον εργατικό κόσμο.
Αχ γλυκιά μου φούσκα, αυτοί που κάνουν διακοπές σε κότερα εχουν τα χρηματάκια τους εξω. Τους βολεύει η οποιαδήποτε αναταραχή πόσο μάλλον να γυρίσει η Ελλάδα σε άλλο νόμισμα. Όλα θα τα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές. Αχ γλυκιά μου φούσκα που ζεις στη φούσκα σου εσύ όπως και οι άλλοι, αντί να μου λες ποιοι φανερά υποστήριζαν το ΝΑΙ, μπορείς να μου πεις ποιοι κρυφά στηρίζουν το ΟΧΙ; Στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι χρηματοδότησαν την πανακριβη καμπανια υπερ του ΟΧΙ η οποια φέρει την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ; Αχ γλυκια μου φουσκα, δεν μπορεις να φανταστεις γιατι ξαφνικα όλοι η σχεδον ολοι οι επιχειρηματιες , (οι μεγαλοι δεν λεω για τους μικρους κλπ) υποστηριξαν φανερα το ΝΑΙ; Τους θερωρεις ηλιθιους να μην γνωριζουν οτι κατι τετοιο θα εσπρωχνε το λαο που ζει με ταξικο μισος (ολοφανερο και απο το σχολιο σου) και οχι τη λογικη, στο να κανουν το αντιθετο απο αυτο που θα τους πουν αυτοι με τα κοτερα; Και ετσι θα τους οδηγησουν στο αποτελεσμα στο οποιο θελουν και μαλιστα ο λαος θα νομιζει πως το κανει εις βαρος της πλουτοκρατιας;Φρουδες ελπιδες....υ.γ. σαφεστατα υπαρχουν και αυτοι που επελεξαν να παραβλεψουν το προσωπικο τους συμφερον και τις τσεπης τους, και στηριξαν-στηριζουν αυτο το οποιο θεωρουν καλυτερο για την χωρα τους.
Αυτά που αναφέρεις είναι πιθανά, όμως έχω 3 παρατηρήσεις:1. Θεωρώ πως, είτε υπάρχει ταξικό μίσος όπως λες, είτε απέχθεια προς την αδικία και τον παραλογισμό, αυτά τα ίδια στοιχεία θα προστατέψουν το λαό από κάθε επιβουλή και υπόγειο σχέδιο άλλων τάξεων/ αδίκων ομάδων/ παράλογων απαιτήσεων.2. Το γεγονός ότι άνθρωποι με αντίθετα συμφέροντα και ιδεολογία συναντώνται σε κοινές απόψεις περί ορισμένων θεμάτων κάποιες φορές, δεν σημαίνει ότι ταυτίζονται Ίσως ενάντια στον κοινό εχθρό συνασπίζονται (αν και τις περισσότερες φορές τον πολεμάνε παράλληλα) και στη συνέχεια λύνουν τις δικές τους διαφορές σε πιο ξεκαθαρισμένο τοπίο. Επομένως αυτήν τη στιγμή δεν με ενδιαφέρει ο λόγος για τον οποίο κάποιοι επιθυμούν το "όχι" αλλά το γεγονός αυτό καθ'αυτό. Όταν επιχειρηθεί να εκμεταλλευτούν την επιλογή μου τότε θα με βρουν απέναντί τους.3. Οι Έλληνες πολιτικοί επανειλημμένα απέδειξαν ότι μας θεωρούν ηλίθιους - και έτσι τους αναγνωρίζω το τεκμήριο της αθωότητας όσον αφορά την επιλογή προσώπων απεχθών για τη στήριξη του "ναι". Παραδείγματα άπειρα αλλά ενδεικτικά αναφέρω τις αναφορές γεωργιάδη περί σαμαρά επί ΛαΟΣ και έπειτα επί ΝΔ, σαμαρά προ εκλογών 2012 και μετέπειτα, παπανδρέου πριν και μετά το 2008, σημίτη περί απολύτου άγνοιας σχετικά με τις δωροληψίες ατόμων του ΚΥΣΕΑ κτλ. Λαμπρό σημερινό παράδειγμα και η ομοφωνία όλων των κομμάτων σχετικά με το νόημα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος (θέση του πολίτη απέναντι στις συγκεκριμένες προτάσεις των δανειστών), ενώ μέχρι και την ώρα της ψηφοφορίας διερύγνυαν τα ιμάτιά τους ότι το ερώτημα ήταν € ή δρχ...
scoop."Οι επιχειρηματιες,οι μεγαλοι, τρομοκρατουσαν, απειλουσαν και εκβιαζαν τον λαο.... επιτηδες,για να αντιδρασει και να ψηφισει ΟΧΙ!!!".Ημουν σιγουρη πως θα ακουγοντουσαν τετοια (δεν θα τα χαρακτηρισω) επιχειρηματα αμεσως μετα το δημοψηφισμα!Μονο που τα αποτελεσματα της ψηφοφοριας στις πλουσιες περιοχες,εδειξαν αλλα (84% υπερ του ΝΑΙ στην Εκαλη!)."Ο λαος ζει με ταξικο μισος και οχι με λογικη"!!!Η συνεχης υποτιμηση της νοημοσυνης του Ελληνικου λαου....ακαρπη,αστοχη,περιττη και αναποτελεσματικη! Τζουφια με λιγα λογια. Τελικα το θεμα δεν ειναι ταξικο αλλα τοξικο!Αν οντως εχεις στοιχεια για τους "κρυφους" υποστηρικτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΟΧΙ,παρακαλω να τα παρουσιασεις.Δεν μενει να ακουσουμε, πως τα καναλια που σκιζαν τα ιματια τους ολες αυτες τις μερες και οχι μονο,το εκαναν για το καλο του λαου! Επιτηδες προεβησαν στη παρανομια,ατιμια,παραπληροφορηση,παραποιηση,μεροληψια,αντιδεοντολογια,στα ψεματα. Για το καλο μας το καναν...τα γλυκουλια! Η Τρεμη ας πουμε θα ανακυρηχθει καποτε ως μεγαλη ηρωιδα που θυσιασε την αξιοπιστια της και την καριερα της για το μελλον της χωρας! Ναι....καλα που λεει και ο Κουρουμπλης!Η Σταη παλι που γελουσε ειρωνικα και χαιρεκακα την μερα του δημοψηφισματος,οταν εφθασαν οι πρωτες σκληρες αρνητικες αντιδρασεις των Ευρωπαιων για το αποτελεσμα....θεατρο επαιζε!......Ναι καλα!
3 είναι τα σημεία της αποτυχίας:-To βασικό μήνυμα της καμπάνιας θα έπρεπε να είναι η έελιψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Το υιοθέτησαν στο πρώτο σποτ και μετά η στρατηγική εκτροχιάστηκε σε άσχετα μηνύματα.-Δεν υπήρχε ηγέτης, αλλά πομποί και μάλιστα λάθος. Με άλλα λόγια, Καραμανλής, Άδωνης, Λαλιώτης, Μπογδάνος και λοιποί έστελναν κόσμο τρέχοντας στο ΟΧΙ-Η τρομολαγνεία. Στις 25/01 ο κόσμος απέδειξε πως δεν συγκινείται από τον τρόμο. Έπρεπε να υιοθετηθεί μια γραμμή λογικής.
Η καμπάνια του ΝΑΙ απέτυχε γιατί ο κόσμος δεν είχε ψηφίσει ποτέ μνημόνιο, δεν θα το έκανε τώρα 6 χρόνια μετά.. έχοντας δει την καμμένη γη που αφήνει πίσω του...Η καμπάνια του ΝΑΙ απέτυχε γιατί η συνεργασία, το αγκάλιασμα και τέλος η κοινοπραξία των Ευραιπαίων ηγετών (που πάντα κοιτάμε καχύποπτα)με την πιο αισχρή μορφή διαπλοκής της Ελλάδας, έναντι μιας πρόσφατα δημοκρατικά εκλεγμένης Κυβέρνησης, έφερε ανατριχίλα ακόμα και σε ψηφοφόρους της ΝΔ.Οι μάσκες έπεσαν πια για όλους...Η καμπάνια του ΝΑΙ απέτυχε γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει πιο παράλογο πράγμα, από το να ζητάς σε κάποιον να υπογράψει την καταδίκη του.Δεν μιλάμε για αδικία, μιλάμε για διαστροφή.
ετσι ακριβως. Θα μας πει ο αναλυτης των ΦΤ γιατι δεν ψηφισαμε μνημονιο, που δεν εχει νιωσει ποτε στο πετσι του τι πα να πει μνημονιο. Πως να συμφωνησεις μ αυτο? Ας κανει μια βολτα ο αναλυτης στο κεντρο της αθηνας, κι ας μετρησει τα λουκετα και τα χαρτοκουτα των αστεγων κι αυτη η εικονα ειναι ηδη μια εμπεριστατωμενη αναλυση του γιατι δεν υπηρχε περιπτωση να κερδισει το ΝΑι
Απόλυτο δίκιο. Σε όλα!Μόνο που ξεχνάμε ένα πράγμα οι Έλληνες.Τον λογαριασμό!Για το λογαριασμό είναι υπεύθυνοι οι πολιτικοί των τελευταίων 10ετιών αλλά και οι πρακτικές βολέματος που μας διακατέχει σαν λαός.Ας μη ξεχνάμε πως εμείς πήγαμε για δανεικά. Εμείς δεν κάνουμε αυτοκριτική, όταν μας συμβαίνουν όλα τα κακά. Δεν θέλουμε μεταρρυθμίσεις, θέλουμε Δημόσιο, δημόσιο, δημόσιο. Αλλά έσκασε ο μουτζούρης (ο λογαριασμός) στα χέρια μας, στη γενιά μας.Μόνο που αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι πως υπάρχουν και χειρότερα. Έρχονται, κανείς δεν θα μπορεί να πει πως είναι αθώος.Μετά την επίσημη χρεοκοπία, τα συσσίτια, την ανεργία στο 50% θα ζητάμε πάλι ευθύνες. Να ξέρετε πως ένας εργαζόμενος συντηρεί κι αλλους ανθρώπους, χωρις εργασια, ουτε αυτους!Θα έρθει η ώρα που πρέπει να κοιτάξουμε στον καθρέπτη. Μετά, όποιος έχει αντοχή μπορεί να πάει να ρίξει ένα τσάμικο στο Σύνταγμα.υ.γ.: αν νομίζετε πως όταν κάποιος σας λεει πως υπάρχουν χειρότερα κινδυνολογεί ή είναι γερμανοτσολιάς, θυμηθείτε: πόσο καιρό λεμε πως φτάσαμε στον πάτο; πόσο;