Δεν είναι ρίσκο, είναι άλμα στο κενό

Δεν είναι ρίσκο, είναι άλμα στο κενό Facebook Twitter
Φωτ.: Εuropean Union
36

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα δεν είναι απλώς μια κίνηση πολιτικού ρίσκου. Μοιάζει περισσότερο με άλμα στο κενό. Με μια επιλογή που, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά της, τον εγκλωβίζει σε μια περιδίνηση από την οποία πολύ δύσκολα θα βγει κερδισμένος.

Αν κερδίσει το ΝΑΙ, ο ίδιος ο Τσίπρας προδιέγραψε μόνος του το μέλλον του ιδίου και της κυβέρνησής του. Η αριστερή παρένθεση θα έχει αποτελέσει αυτοεκπληρούμενη προφητεία και μάλιστα με απόφαση του ιδίου και παρά το γεγονός ότι μέχρι και πριν λίγες ημέρες απολάμβανε πλατιά και ευρεία λαϊκή στήριξη.

Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα κολοσσιαίο πολιτικό σφάλμα από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να απεγκλωβιστεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η δική του τύχη, αλλά οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα.

Όμως και στην περίπτωση που κερδίσει το ΟΧΙ, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα το αποτέλεσμα να επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά τα οποία επιδιώκουν οι υποστηρικτές του. Να επιφέρει δηλαδή μεγαλύτερη λιτότητα, πιο βαθιά ύφεση, κοινωνική κρίση και εν τέλει να αποδυναμώσει τόσο τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά και την πολιτική ισχύ της κυβέρνησης.

Και εξηγώ γιατί:
Ακόμα και αν δεχτούμε ότι δεν απαντάμε στο δίλημμα "Ευρώ η δραχμή" και υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα θα έχουμε ξανά διαπραγματεύσεις (το οποίο – επαναλαμβάνω – δεν είναι καθόλου δεδομένο, αλλά ας το θεωρήσουμε ως τέτοιο για την οικονομία της συζήτησης) όλο το σκεπτικό που λέει «πείτε ΟΧΙ για να διαπραγματευτώ πιο δυναμικά», είναι προβληματικό. Είναι επανάληψη της ίδιας αποτυχημένης λογικής ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να μη δεχτούν τις προτάσεις μας" και τα "τσίκεν γκέημ" του κ. Βαρουφάκη, η οποία μας έφερε ως εδώ. Με κλειστές τράπεζες, την οικονομία στον πάγο και τους ηλικιωμένους να ταλαιπωρούνται στις ουρές. Της ίδιας τακτικής του περασμένου 5μηνου η οποία ένα πρόβλημα που τον περασμένο χειμώνα λυνόταν με μέτρα 2 δις (1 δις το e-mail Χαρδούβελη και 1 δις που ζητούσαν οι δανειστές), μας οδήγησε στα 8 δις που πρότεινε ο ίδιος ο Τσίπρας.

Η λύση μετά το «Όχι» ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΗ διότι η κατάσταση στη χώρα θα έχει γίνει ακόμα χειρότερη.


Η ύφεση θα έχει μεγαλώσει μετά από όλη αυτή την κρίση και το χρόνο που θα πάρει για να αποκατασταθεί η ηρεμία. Το έλλειμμα στα κρατικά ταμεία θα είναι μεγαλύτερο, άρα και τα ποσά που θα χρειαστούν για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Το ίδιο το κράτος δεν θα έχει σάλιο ούτε για τα απαραίτητα.


Δεδομένου ότι το ελληνικό κράτος θα βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας, χωρίς καμία πρόσβαση σε δανεισμό η κυβέρνηση αναγκαστικά θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές περικοπές μισθών και συντάξεων υπό την πίεση της ασφυξίας και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε καταστάσεις κοινωνικά έκρυθμες.

Η διαπραγματευτική μας θέση συνεπώς θα είναι πιο αδύναμη διότι εμείς θα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, καθώς κάθε μέρα που θα περνάει η χώρα θα απειλείται με απόλυτη κατάρρευση.


Εκτός αν υπάρχει έστω και ένας που να φαντάζεται ότι φύγαμε μόνοι μας από τις διαπραγματεύσεις, απορρίψαμε την πρόταση, κάναμε μπάχαλο όλη την ευρωζώνη, είπαμε τους εταίρους μας «οικονομικούς δολοφόνους», «εκβιαστές», «εχθρούς της δημοκρατίας» και μετά θα έρθουν να μας επιβραβεύσουν με μια καλύτερη συμφωνία και θα μας δώσουν και 2-3 δις παραπάνω για ψυχική οδύνη;

Το αποτέλεσμα όμως εγκλωβίζει τον κ. Τσίπρα και σε εσωκομματικό επίπεδο.


Όλοι γνωρίζουν ότι ένας από τους λόγους που πήγαμε στο δημοψήφισμα είναι ότι το πακέτο 8 δις δεν πέρναγε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τους «σκληρούς» του κόμματός του. Θα περάσει τώρα, με ένα καταγεγραμμένο ΟΧΙ σε εθνικό δημοψήφισμα;


Ακόμα και αν ο Πρωθυπουργός επιχειρήσει μια απότομη στροφή, οι υποστηρικτές του που μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν πολωθεί, θα στοιχηθούν πίσω του σαν να μην τρέχει τίποτα; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να πάθει ό,τι και η ΝΔ τον Νοέμβριο του 2011, όταν μέσα σε ένα βράδυ ο κ. Σαμαράς μετετράπη από ηγέτη του αντιμνημονιακού αγώνα σε κυβερνητικό εταίρο μνημονιακής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να χάσει το 40% των βουλευτών και των ψηφοφόρων της.

Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα κολοσσιαίο πολιτικό σφάλμα από το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα δυσκολευτεί εξαιρετικά να απεγκλωβιστεί. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η δική του τύχη, αλλά οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη χώρα.

36

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Οπτική Γωνία / Μήπως οι εχθροί της «σώζουν» την Ευρώπη (που προκαλεί πλήξη στους άλλους);

Όσο τα θέματα της Ευρώπης θεωρούνται συζητήσεις που δεν «πουλάνε» δημοσιογραφικά ή θέματα επίδειξης λαμπερών ονομάτων, τόσο η Ευρώπη θα συναρπάζει κυρίως τους εχθρούς της.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια;

Ρεπορτάζ / Γιατί πεθαίνουν τα πλατάνια στην Ελλάδα;

Μια μεγάλη οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Πολύτιμα οικοσυστήματα πλατάνων νεκρώνονται από μια μολυσματική ασθένεια, η οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ανίκητη και έχει αποδεκατίσει χιλιάδες δέντρα. Υπάρχει λύση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Ρεπορτάζ / Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα δεν είναι πια εντελώς «ξεκρέμαστα»

Χρειάστηκαν επίμονες προσπάθειες από πολλούς ανθρώπους και φορείς, όμως το ζήτημα της φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών-προσφύγων, που είχε επανειλημμένως εκθέσει τη χώρα, φαίνεται ότι διευθετείται πλέον αρκετά ικανοποιητικά. Εξίσου μεγάλη σημασία έχει όμως το «μετά», καθώς μέχρι πρόσφατα, όσα παιδιά ενηλικιώνονταν, βρίσκονταν κυριολεκτικά στον «αέρα», κάτι που πλέον αλλάζει χάρη σε προγράμματα όπως αυτό του Κέντρου Κυψέλη που τρέχουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η IRC Hellas. Ο Κασμίρ και ο Ουσμάν, που πλέον ενηλικιώθηκαν, θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Ελλάδα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Οπτική Γωνία / Ο Τραμπ και η μαύρη μειονότητα

Ο Τραμπ συνεχίζει απτόητος να επιμένει ότι συκοφαντείται με στόχο την περιθωριοποίησή του, όπως συμβαίνει με τους Μαύρους Αμερικανούς. Επιμένει ότι, αντίθετα με τις «συκοφαντίες», δεν ήταν και δεν είναι καθόλου ρατσιστής.
ΑΝΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ
Αριστείδης Χατζής: «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 ως γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Οπτική Γωνία / «Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 σαν γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Το νόημα της εθνικής επετείου, τα κομβικά γεγονότα, οι πρωταγωνιστές και οι παρελάσεις. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Μ. Καραγιάννης / Το φάντασμα του πολέμου πλανιέται πάνω από την Ευρώπη; 

Πόσο πιθανή είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού; Οδηγείται η Ευρώπη σε πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία; Και πόσο θα επηρεάσει μια πιθανή εκλογή του Τραμπ; Απαντά ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Μάνος Καραγιάννης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οπτική Γωνία / Η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι ανατροπές που καταγράφονται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις

Οι μισοί σχεδόν ψηφοφόροι απαντούν στις δημοσκοπήσεις ότι θα πάνε στην κάλπη των ευρωεκλογών για να στείλουν μήνυμα στο κόμμα που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Αθήνα / «Μας πολιορκούν, αλλά ούτε το Δίπορτο θα κλείσει, ούτε το κτίριο πουλήθηκε»

Ο Χρήστος Μαργαρίτης, συνιδιοκτήτης του νεοκλασικού (γωνία Θεάτρου και Σωκράτους) στο υπόγειο του οποίου στεγάζεται η θρυλική ταβέρνα, διαψεύδει τα περί πώλησής του και ξετυλίγει την ιστορία του πατρικού του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
σπιρτζης καραμανλής

Οπτική Γωνία / Τα Τέμπη, η ευθύνη των υπουργών και η υποκρισία

Άλλη μία εξεταστική επιτροπή της Βουλής ολοκληρώθηκε χωρίς να καταλήξει πουθενά, με τα κόμματα να δίνουν τη μάχη των εντυπώσεων. Η Δικαιοσύνη, όμως, συνεχίζει την έρευνα και όλα παραμένουν ανοιχτά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ρεπορτάζ / Μετς: Μια τριπλή ζημιά στον αρχαιολογικό και αρχιτεκτονικό πλούτο από τον δήμο Αθηναίων

Ο Δήμος ετοιμάζεται να κατεδαφίσει μια από τις παλαιότερες κατοικίες της Αθήνας, υπονομεύοντας την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;/ Ζάρι: Μια πικρή «ερωτική εξομολόγηση»/

Οπτική Γωνία / Ποιος φοβάται τη Μαρίνα Σάττι;

Καρυάτιδες, συρτάκι, χωριάτικη και τζατζίκι, meraki, παντιλίκια στον Λυκαβηττό. Το «Ζάρι» μοιάζει με μια πικρή ερωτική εξομολόγηση, με αρκετή διάθεση αυτοσαρκασμού. Αντέχουμε να δούμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη;
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ

σχόλια

10 σχόλια
Μέρα με τη μέρα και με όλα αυτά που βλέπω και ακούω, λέω δεν μπορεί! δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ηλίθιοι αυτοί της κυβέρνησης και κάνουν τη μια πατάτα μετά την άλλη!Κάτι άλλο συμβαίνει, πραγματικά δεν το χωράει ο νους να είναι τόσο βλάκες. Ρε δε θες να είναι εγκάθετοι και πράκτορες - ένας Δούρειος Ίππος - για να πάει η Ελλάδα στα τέσσερα να παρακαλάει για συμφωνία? Και ο πιο βλάκας και ο πιο συστημικός και ο πιο δοσίλογος πρωθυπουργός θα έκανε καλύτερη δουλειά και θα είχε κλείσει ήδη καλύτερη συμφωνία.Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή και η επιμονή τους. Τώρα το ποιος είναι από πισω - αν είναι - δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ομπάμα, Μέρκελ, Πούτιν, Ερντογάν, Δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά πιο πιθανό μου φαίνεται απλά να μην έκαναν πίσω σε τίποτα οι Ευρωπαίοι, παρά να είναι πίσω από τον Τσίπρα ο Ομπάμα ή ο Πούτιν.Γιατί πέρα από τις απόψεις, τις εκδοχές, τις θεωρίες, έχουμε ένα γεγονός: Την πρόταση που κατέληξαν να κάνουν οι θεσμοί.Αν ήθελαν συμφωνία (ενώ δεν ήθελε ο Τσίπρας), θα έδιναν στον Τσίπρα εκείνα τα 1-2 σημεία που δεν θα μπορούσε να πει όχι ή απλά θα αποδεχόντουσαν την δική του πρόταση...
"Όλοι γνωρίζουν ότι ένας από τους λόγους που πήγαμε στο δημοψήφισμα είναι ότι το πακέτο 8 δις δεν πέρναγε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από τους «σκληρούς» του κόμματός του."εγώ πάλι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει και το θεματάκι αναδιάρθρωσης του χρέους και η εν γένει δυναμική απεμπλοκής από ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα;ακόμα απορώ πώς βγάζετε αβίαστα κάποια συμπεράσματα από οικονομικής φύσεως χωρίς να παραθέτετε αριθμούς και κάποια λογική σειρά, παρά μόνο διαισθήσεις, ενώ αποδεδειγμένα διαβάζοντας κάποια προηγούμενα άρθρα σας δείχνουν ότι πέσατε έξω στις εκτιμήσεις και διαισθήσεις σας π.χ. http://www.lifo.gr/team/apopseis/56095το άλμα στο κενό είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια με την διαχείριση των οικονομικών της χώρας μας από διεφθαρμένα πρόσωπα τα οποία όχι μόνο δεν είναι φυλακή, αλλά βγάζουν και λόγους ακόμη.προφανώς θυμάστε καλά ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην Τρόικα και αυτή του αρνήθηκε τα πάντα (βλ. επίσκεψη Γαλλία) και έτσι προκύρηξε πρόωρα προεδρικές εκλογές για να δώσει την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ.τότε ο κ. Σαμαράς ζητούσε αναδιάρθρωση του χρέους και άλλα βασικά μέτρα ώστε να ανανεωθεί η πίστη των Ελλήνων στην Ευρωπαική Ένωση + ότι πρόγραμμα χωρίς ΔΝΤ.το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή όχι μόνο δεν επιθυμούν αριστερή κυβέρνηση, αλλά έτσι μπορούν να σταματήσουν κάθε άνοδο κόμματος ή προσπάθειας με αντίδραση προς παρόμοια χρέη.προφανώς σε ένα τέτοιο δίλημμα απαντώ με ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ. Βέβαια υπάρχει ένα ΝΑΙ σε μια Ευρώπη για ειλικρινή διάθεση συνεργασίας που αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει. υπάρχει μόνο η διάθεση υποτίμησης μιας χώρας, ώστε όλες οι υποδομές (αεροδρόμια, λιμάνια, ευδαπ, δεη, οσε, υγεία και παιδεία), η εκμετάλλευση γης να γίνουν ιδιωτικά και σε ξεφτίλα τιμή και παράλληλα οι υπηρεσίες βλ. τουρισμός και οι μισθοί μας να είναι αντίστοιχης ξεφτίλας.με βάση αυτά λέω ΟΧΙ.σημείωση : δεν λέω "ναι σε όλα" στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.
το οτι η δυναμικη χρεους εκτροχιαστηκε φερει αποκλειστικη ευθυνη ο Βαρουφακης και η20/2. Διαβασε προσεκτικα και θα το δεις:Τα λεφτα (που δεν θελαμε στις 20/2) ηταν σταθερα και προβλεφθει να φτασουν ως τον Ιουνιο. Αυτοι τρεναραν τα παντα μεχρι τον Ιουνιο, και ετσι τωρα τα λεφτα παραμενουν τα ιδια, και λειπουν εππιπλεον αυτα που εδωσαν στο μεσοδιαστημα. Το να αυξησουν τα λεφτα ειναι αδυνατο και για αυτους, εχουν και αυτοι λαικιστες πολιτικους. Θα το εκαναν ισως αν εκλεινε το προγραμμα αλλα δεν το εκλεισαν.
λοιπόν κατά την γνώμη μου τα δεδομένα έχουν ως εξής :1) ο Σαμαράς έκανε πρόωρες εκλογές για να δώσει την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, εαν ήθελε το πήγαινε μέχρι Φεβρουάριο. για ποιο άλλο λόγο το έκανε αυτό;2) ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε με βασικό αίτημα να σταματήσει αυτή την αυξανόμενη ταπείνωση του βιοτικού επιπέδου του πολίτη αυτής της χώρας.3) η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν είχαν την πρόθεση, επειδή άλλαξε η πολιτική επιλογή του λαού της Ελλάδας, να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας του προγράμματος. και δεν είχαν την πρόθεση για ιδιοτελείς λόγους λες και μιλάμε για στρίκτλυ μπίζνες.4) εαν θέλουν, όλα μπορούν να γίνουν και να είναι φαινομενικά όλοι ευτυχισμένοι. win win κατάσταση που λένε.5) προς όφελος τους από πολλές απόψεις είναι να μας κρατήσουν στην Ε.Ε. τώρα αν γίνει και κάποιο σοκ (καπιταλ κοντρολ ή και κάτι ακόμη) για να μην το ξανακάνουμε, είναι μέσα στην διαπραγμάτευση.6) τα χρόνια του Προγράμματος του Μνημονίου με κυβερνήσεις αυτές που τώρα φωνάζουν το χρέος αυξήθηκε και το γενικότερο βιοτικό επίπεδο μειώθηκε. αυτές οι κυβερνήσεις μας έφεραν εδώ. ας μην το ξεχνάμε. 7) θέλω Ευρώπη, αλλά με άλλες αξίες, διαφορετικά δεν μπορώ να υπομείνω τέτοια μείωση βιοτικού επιπέδου.8) θεωρώ το ΟΧΙ ως ενίσχυση της διαπραγματευτικής μας ισχύς, οπότε ΟΧΙ.
Δεν έχει νόημα να επαναστατείς πλέον σ'αυτή τη χώρα.Οι έλληνες είναι διατεθειμένοι να τους πηδ*** μια ζωή αν αυτό σημαίνει να μείνουν στην Ευρώπη.Ούτε πλέον τα τελεσίγραφα προκαλούν αίσθηση πλέον στον νεοέλληνα.Και λίγα μας κάνουν αν βλέπω τόση προτίμηση στο ΝΑΙ.Και τον Κολοκοτρώνη πρωθυπουργό να είχαμε, θα τον είχατε παραιτήσει με την λιποψυχία σας.Adios
Μάλλον παρεξηγήθηκα. Μίλησα για αριστερή διακυβέρνηση. Κύριως μίλησα για Δημοκρατία χωρίς κανένα συμβιβασμό. Όταν λοιπόν έχουμε κρυφό plan B από τον λαό, αυτό είναι συμβιβασμός. Όταν δεν εξηγούμε δημοσίως, και στους δανειστές (όλους όχι μόνο στην Μέρκελ και στον Ολάντ, αν θέλουμε να μιλάμε για Ευρώπη των λαών) και στον ελληνικό λαό, πριν αναχωρήσουμε για τα μεταμεσονύκτια υπουργικά συμβούλια, ότι την πρόταση που μας έδωσαν οι δανειστές θα την δώσουμε στον λαό για δημοψήφισμα, ώστε η πρόταση αυτή να λάβει βέβαιη και οριστική μορφή, τότε ροκανίζουμε πάλι τη Δημοκρατία μέσα από τακτικιστικές κινήσεις και μπλόφες, οι οποίες ακόμη και αν στρέφονται κατά των δανειστών μας που μας εκβιάζουν, τελικά υπονομεύουν την λαϊκή κυριαρχία. Διότι, αυτό που κατάλαβα, είναι ότι θέλησε η κυβέρνηση αιφνιδιαστικά στην 1.00 τη νύχτα να εξαγγείλει το δημοψήφισμα για να προκληθεί τράνταγμα στις διεθνείς αγορές τη Δευτέρα το πρωί αν η Μέρκελ (η μεγάλη ηγέτης της Ευρώπης κατά τον Βαρουφάκη) δεν προλάβαινε να δώσει λύση ως από μηχανής θεός. Επαναλαμβάνω όλα αυτά τα τερτίπια που χρησιμοποιούν σε βάρος του ελληνικού λαού τόσα χρόνια οι δανειστές μας και οι εγχώριες ορντινάντζες τους, εγώ δεν περίμενα να τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία διαπραγματεύσεων και ένα αριστερό κόμμα με ιστορία. Και κάτι άλλο. Ας υποθέσουμε ότι όλα τα κόλπα της διαπραγματευικής ομάδας πήγαιναν καλά και κατάφερνε να ξεπεράσει τους εκβιασμούς και τις τρυκλοποδιές των δανειστών, υπογράφοντας συμφωνία. Τους διορισμούς των κολλητών (βλ. σύντροφο της Δούρου κλπ), την σωρεία τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια, τις life style φωτογραφήσεις στην λίμνη του Κόμο, στο σπίτι στην Ακρόπολη, τα γκάζια της κας Ραχήλ, τα δωρεάν αυτοκίνητα των βουλευτών του Συριζα, τα έργα και τις ημέρες της κας Ζωής, και πολλά άλλα ωραία του τελευταίου εξαμήνου, συνάδουν με αριστερή κυβέρνηση, ή μήπως θυμίζουν πάλι όλο το βρώμικο παρελθόν των προηγούμενων, τηρουμένων των αναλογιών λόγω χρόνου διακυβέρνησης των Συριζανελ. Για να το καταλάβω.
Κοίτα, δεν θέλω αυτήν την ώρα να κάνω απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει η ώρα έτσι και αλλιώς. Σε κάποια συμφωνούμε και σε άλλα διαφωνούμε, θα σου έλεγα πάντως να προσέχεις τι διαβάζεις, γιατί δεν έχει ξαναγίνει τόση παραπληροφόρηση... ειδικά σε ότι αφορά τα έργα και τις ημέρες της Ζωής...Στο βασικό θέμα μας, του δημοψηφίσματος, η μια μεριά λέει ότι έλαβε διορία και άρα για αυτό πήγε στο δημοψήφισμα και η άλλη πλευρά λέει ότι δεν έγινε έτσι. Δεν ξέρω τι ισχύει, αλλά η αλήθεια είναι ότι τις επόμενες 2 μέρες ο Γιούνκερ μας είπε 2-3 γερά ψέμματα, οπότε γιατί να τον πιστέψει κανείς σε αυτό;Όταν έχεις το θράσος να κρατάς το κείμενο που λέει περικοπές συντάξεων και λες δημόσια πως δεν έχει περικοπές η συμφωνία, δεν μου κάνει εντύπωση ότι ψέμμα και να πεις...Δεν νομίζω πως έχουν σχέση τα τερτίπια, άλλωστε δεν μπορείς να πας και 100% με τον σταυρό στο χέρι από την μία.. και από την άλλη δεν θυμάμαι άλλη κυβέρνηση να διαπραγματεύεται και να ξέρουμε πάνω-κάτω τι διαπραγματεύεται, να διαβάζουμε αναλυτικές προτάσεις και στο τέλος να έχουμε και άποψη...
Να ξεκαθαρίσω αρχικά πως το δημοψήφισμα, έτσι όπως έγινε ήταν λάθος.Θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα, αλλά πιο νωρίς, σε άλλο πλαίσιο.Πληροφορίες λένε ότι ο Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει από τον Μάρτιο στους έξω πως όταν γίνει η συμφωνία θα πάει σε δημοψήφισμα για να το περάσει, αν είναι έτσι γιατί το ανακοίνωσε στις 25 και όχι στις 15 του μήνα ή ακόμα και πιο νωρίς ΓΙΑ τις 15 ή 25;Τέλος πάντων...Λέτε, ακόμα και αν δεχτούμε ότι το ερώτημα δεν είναι ευρώ ή δραχμή...Μα όλοι εσείς που το λέτε αυτό, νομίζετε πραγματικά ότι σας ρωτάει κανείς αν θα μείνετε ή όχι στο ευρώ; Πιστεύετε πραγματικά ότι σας δίνει κανείς την επιλογή; Εντύπωση μου κάνει...Νόμιζα πως είχαμε εμπεδώσει ότι ακόμα και αν θέλαμε δεν θα είχαμε τέτοια επιλογή πολύ εύκολα...Ήδη τα ΜΜΕ και η κοινή γνώμη στην Γερμανία (και όχι μόνο) έχουν βαρέσει κόκκινο και δείχνουν την Μέρκελ ως ένοχο, για το γεγονός πως "έρχεται grexit", πως διαλύεται η Ευρώπη την οποία δεν κατάφερε να προστατεύσει και πως έτσι δεν θα πάρουν ποτέ πίσω τα λεφτά τους.Βάλτε να δείτε Γερμανικές ειδήσεις, χαμός γίνεται, πιο πανικόβλητοι είναι οι Γερμανοί από εμάς!Και εδώ παραβλέπετε ότι για να πάμε σε δραχμή, που έτσι και αλλιώς πρακτικά θέλει μήνες, ο μόνος τρόπος είναι να μείνουν όντως κλειστές οι τράπεζες, μέχρι να εδραιωθεί το χάος και να αναγκαστεί η Κυβέρνηση να αποφασίσει να βγει από το ευρώ.Σε εκείνες τις ημέρες, τι θα γίνεται λέτε στην κοινή γνώμη της Ευρώπης, ειδικά σε εκείνες τις χώρες που έχουν εκλογές ή δημοψήφισμα σε λίγο καιρό;Οι αντιευρωπαικές φωνές σε όλες τις χώρες θα κάνουν πάρτι βλέποντας τις εικόνες από Ελλάδα, η Ευρώπη θα βρίσκεται πια σε αντίστροφη μέτρηση.Δεν ξέρω αν οι "δανειστές" θα κρατήσουν "σκληρή" στάση, ξέρω όμως πως αν το κάνουν, ξέρουν και εκείνοι πως game is over, για όλους, όπως ακριβώς φαίνεται στο ύφος του Ντισνειλαντ όταν άκουσε για το δημοψήφισμα (πραγματικά μια εικόνα χίλιες λέξεις όμως).Ξέρω επίσης, πως σε εκείνο το σημείο αν δεν έχουν καταφέρει να πέσει η Κυνέρνηση, θα αναγκαστούν να κάνουν μια συμφωνία, η οποία δεν είναι δα ότι θα έχει και τόσο καλύτερους όρους, όπως πολύ σωστά είπατε στο ΣΚΑΙ, την πρόταση του Τσίπρα θα δώσουν μόνο, με πιο σαφή αναφορά για το χρεός το πολύ.Άσχετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η στάση των έξω σου δίνει την εντύπωση πως ήθελαν ρήξη. Η τελευταια πρόταση τους αυτό δείχνει, ήξεραν ότι δεν θα πέρναγε, όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε καν από την κοινωνία... Ίσως γιατί ξέρουν ότι το grexit δεν παίζει, οπότε προσπαθούν να ρίξουν την Κυβέρνηση, έργο που επίσης φαίνεται να παίζεται από την αρχή. Δεν είναι τυχαίο πως άνθρωποι της αντιπολίτευσης που είχαν συναντήσεις και επαφές με τους έξω, έχουν αρχίσει να λένε πως θα πετύχουμε καλύτερη συμφωνία αν ψηφίσουμε ναι και πάει κάποιος άλλος να διαπραγματευτεί, πως μόνο έτσι θα δουν "καλή διάθεση" οι έξω και θα κάνουν καλύτερη πρόταση...Ενδιαφέρουσα αφήγηση, δείχνει (μαζί με τις δηλώσεις από προχτές) πως grexit δεν υπάρχει και (κυρίως) δείχνει τις προθέσεις των έξω, να πιέσουν με ότι όπλο έχουν...Αυτό το τελευταίο που διαρρεύει το Ποτάμι, ότι αν ψηφίσουμε ναι θα έχουμε ένα καλό διαπραγματευτικό χαρτί, σε αντίθεση με το όχι, αισθάνομαι να προσβάλλει την νοημοσύνη μου... την οποία έτσι και αλλιώς προσβάλλουν σχεδόν ΟΛΑ τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες με την "ενημέρωση" που προσφέρουν...
Όλα θα ήταν διαφορετικά αν ο Πρωθυπουργός άφηνε κατά μέρος τα κρυφά plan B, τους τακτικισμούς και την μη αναφορά όλων όσων συμβαίνουν στον λαό. Δηλαδή, αν δεν έκανε κι αυτός ότι ακριβώς έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι που κυβερνούσαν για να εξυπηρετούν την πελατεία τους. Είτε αυτή η πελατεία ήταν popolo είτε κεφάλαιο. Όφειλε να γνωρίζει τις συνέπειες των πράξεών του και πάνω από όλα να απαρνηθεί το πελατειακό σύστημα. Δεν το έπραξε. Προτιμά ακόμη και αυτή τη στιγμή, που φαίνεται να προχωρά σε ηρωική έξοδο, να μην έχει το θάρρος να λέει αλήθειες. Είναι γατζωμένος σε ένα δημοψήφισμα που γνωρίζει καλά ότι δεν έχει κανένα νόημα, πολύ περισσότερο που και η δική του πρόταση είναι γκρεμός. Και μάλιστα επιδιώκει να το φέρει σε πέρας με τακτικές πέρα για πέρα αντιδημοκρατικές. Νόμιζε ότι θα ταράξει τις αγορές με τακτικισμούς και μπλόφες και ξέχασε φαίνεται ότι συνομιλούσε με τις ίδιες τις αγορές. Αυτά δεν ταιριάζουν σε αριστερή Κυβέρνηση. Επεδίωξε στήριξη από τον λαό και μεγάλα νούμερα στις δημοσκοπήσεις αντί να επιδιώξει συνειδητοποίηση του λαού. Αντί να επιδιώξει να κάνει μία αρχή πραγματικής ανατροπής. Πως? με αλήθειες. Δεν κατάλαβε ότι δεν αρκεί να μιλάει κανείς καλά αγγλικά για να τον ακούν οι δανειστές. Ήταν αξιόλογη και συγκυνητική πολλές φορές η προσπάθειά του -και το λέω ειλικρινά- αλλά σ' αυτήν την προσπάθεια της διαπραγμάτευσης άρχισε σιγά-σιγά να χάνει την βασική αρχή ¨ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ αυτού". Δηλαδή, έγινε ότι και όλοι οι προηγούμενοι. Κρίμα.
Πιστεύεις σοβαρά ότι δεν έγινε συμφωνία γιατί θέλει να εξυ΄πηρετήσει κάποια πελατεία και οι έξω δεν τον αφήνουν;Δηλαδή, πιστεύεις ότι με τους προηγούμενους δεν είχαν πρόβλημα οι έξω που κρατούσαν την πελατεία τους, πως ο Τσίπρας πήγε να κάνει το ίδιο και πως ΑΥΤΟ έριξε τις διαπραγματεύσεις εκτός;Και ποια αλήθεια δεν λέει ακριβώς;Δεν μας είπε αναλυτικά τι ζητάνε και τι απαιτούν πριν υπογράψει;Ποια ήταν η αντιδημοκρατική τακτική;Ότι ΔΕΝ υπέγραψε μόνος του κάτι που δεν έχει πάρει εντολή να κάνει, ότι ΔΕΝ αποφάσισε να βγει από την Ευρώπη, πράγμα που επίσης δεν είχε εντολή ή που ήρθε με την τελευταία πρόταση των δανειστών και μας ρώτησε; Άσχετα αν την πήραν πίσω...Δεν καταλαβαίνω πως εξισώνεις αυτές τις ενέργειες με όλους τους προηγούμενους...Μπορεί να έκανε πολλά λάθη, αλλά σίγουρα έκανε εντελώς διαφορετικά λάθη από τους προηγούμενους...
Φυσικα και εχει πελατεια γιατι αλλοιως ΠΩΣ θα προτεινε να ΑΥΞΗΘΕΙ Ο ΦΠΑ και ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, που πλητουν τον ανεργο και τον μικροσυνταξιουχο, μικρο εισοδημα, την ιδια ωρα που δεν εφαρμοζε τις περιφημες "περικοπες απο πανω" που καποτε εγραφε ο Βαρουφακης. Θελεις κατι επιπλεον;
"παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή"στο σχολείο πήγατε όσοι αρθρογραφείτε?ΟΧΙ ρε, και ας πηδήξουμε και απ'το ζάλογγο για ένα καλύτερο μέλλον
Ετσι μπραβο. επιβεβαιωνετε για μια ακομα φορα οτι οποιοσ δεν εχει τισ ιδιες αποψεις μαζι σας ειναι φασιστασ.. το θεμα ειναι οτι τελικα εχετε γινει ΕΝΑ με τουσ φασιστες τουλαχιστον στο μεγαλυτερο ποσοστο!!
Τι είδους γενίκευση που θα ζήλευε και ο τελευταίος φασίστας έκανες για να φτάσεις στο συμπέρασμα πως "έχετε" (ποιοι;) γίνει ΕΝΑ με τους φασίστες;Αντιλαμβάνομαι ότι έχεις τρομοκρατηθεί (φαίνεται στα σχόλια σου) και πως θέλεις οπωσδήποτε να βγει "ναι" (διαφωνώ αλλά δικαίωμα σου), συνιστώ ψυχραιμία όμως...
Δεκάρα δεν δίνω για τον Τσίπρα και το κόμμα του κε Βαρδουλάκη. Το μόνο που με νοιάζει είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες. Ελπίζω να κατανοεί ο ελληνικός λαός πως αυτό που διακυβεύεται στο δημοψήφισμα είναι η παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και κατ' επέκταση στον αναπτυγμένο κόσμο ή ο τρίτος κόσμος με τις ζωοτροφές που έτρωγαν στη Βενεζουέλα όπως είπε κι ο σύντροφος Μαδούρο.Κι εγώ δεν γουστάρω Σαμαρά και Βενιζέλο ούτε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αυτοί μας έφεραν εδώ, αλλά δεν θα καταστρέψω τη χώρα μου και το μέλλον των παιδιών μου για να τους εκδικηθώ...
@guru καλα εσυ δεν βλεπεις οτι ή με αυτη την εβδομαδα και ανεξαρτητα αποτελεσμαστος η εξαθλιωση επεκταθηκε; Και αν παρατηρησεις καλα την Ζωη και τον Λαφαζανη (σηκωθηκε και εφυγε γιατι τον ρωτησαν τι θα γινει αν βγει το οχι), τις αντισυγκεντρωσεις την ιδια ωρα με την συγκεντρωση του ναι, θα δεις ενα αυταρχισμο που ερχεται.Ακομα χειροτερα δε, δεν εχεις παρακολουθησει την ρητορικη που στρεφεται εναντιον της ΕΕ συνολικα; Η ΕΕ ειναι δυστυχως καπιταληστικη και φιλελευθερη, και αυτο ο Συριζα δεν μπορει καλως ή κακως να λειτουργησει εκει μεσα. Θα προτιμουσουν να ειναι αυτοι κυβερνηση και η Ελλαδα εξω παρα το αντιθετο.
@guru συγγνωμη τους εχουμε ενημερωσει οτι θα τους ριξουμε κανονι, και περιμενεις να πουνε, οκ μας χρωστανε 80δις, μας το λενε οτι θα τους ριξουμε κανονι, να τους δωσουμε και 10 δις ακομα να μεγαλωσουμε το ρισκο μας.r u serious?η ΕΚΤ οσο ειναι τραπεζα κεντρικη δικη μας ειναι καλως ή κακως και των σλοβακων και των ιρλανδων και μιας σειρας αλλων. δεν μπορουν να δινουν 80δις δανεικα ετσι επειδη το αποφασισαν. εχουν ευθυνες σε ολους τους υπολοιπους. Αλλα η λεξη ευθυνη ειναι μια λεξη που πραγματικα δεν λεει τιποτα σε ενα κομματι της αριστερας.
Πλέον, πίσω από τις λέξεις ("...που κρύβεται ο Αλέξης"), για μένα το δίλημμα είναι απλό και ξεκάθαρο: Με το "Όχι" αιφνίδιος θάνατος , με το "Ναι" "πολύχρονη αιχμαλωσία" Το πρώτο είναι οριστικό και δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Το δεύτερο αφήνει, έστω και ελάχισες, πιθανότητες διαφυγής. Κι ασφαλώς μεταξύ δυο κακών, το μη χείρον βέλτιστον.
Πιθανα δεν εχεις καλή εικονα τις ιστοριας και παραθετεις αυτο το παραδειγμα, που αραδιαζει η Ζωη και ο Κασιδιαρης αναμεσα σε αλλους.Το 40 η Ελλαδα ειχε προετοιμασια ετων για τον πολεμο, και ηταν συμμαχος μια υπερδυναμης της εποχης, που ειχε απο πισω της την υπερδυναμη της σημερινσης εποχης. Το 40 υπηρχε ενοτητα οχι στα λογια.Η περιοδος που πρεπει να παραληλισεις τον Τσιπρα και το προσωπο ειναι ο αθλιος Κωνσταντινος και ο διχασμος του 15. Τοτε, επειδη πολυ δεν το ξερετε η επισης κακη Ανταντ, σε ρολο ΕΕ, ζητουσε εξοδο της χωρας στον ΑΠΠ υπερ των Συμμαχων, με "τροικα εσωτερικου" τον Βενιζελο. Ο Κωνσταντινος, το αγαπημενο παιδι του λαου της τοτε Ελλαδας (ω ναι), αντιστεκοταν στον πολεμο και ηθελε ... ουδετοροτητα και ... ανεξαρτησια, η Ελλαδα θα εβγαιινει στο πολεμο οταν και αν ηθελε. Κατηγειλε δε τους Βενιζελικους για συνεργατες των ξενων κλπ.οι δε συμμαχοι Αγγλογαλοι φτασαν στο σημειο να βομβαρδισουν τον ... Πειραια το 1915 (το ξερες αυτο;) για να διωξουν τον κωνσταντινο και να φερουν τον Βενιζελο.Ξερουμε ολοι ποιος ειχε δικιο ο Βενιζελος και οι συμμαχοι και ποιος οχι.Εκει ειμαστε λοιπον και αυτη ειναι η σωστη αναλογια. Ο εθνικος διχαμσος εκεινος κατεληξε στην Μικρασιατικη καταστροφη, να δουμε που θα καταληξει τωρα αυτη η εμετικη φρασεολογια περι Τροικας εσωτερικου.
atmanΔεν καταλαβαίνω γιατί είναι εμετικό να λές σε κάποιον την αλήθεια.Είναι γεγονός ότι οι θέσεις της αντιπολίτευσης (και της πλειοψηφίας των ΜΜΕ) ταυτίζονται με εκείνες της τρόικα, το λένε ανοιχτά δεν το κρύβουν.Αν θεωρείς την φράση εμετική, θα θεωρείς εμετικά και τα γερούν γερά ή τα βάστα Κριστίν και μην κάνεις πίσω για το ασφαλιστικό ή "Συμβουλεύω τους Γερμανούς φίλους να αναγκάσουν τον Τσίπρα να περάσει σκληρά μέτρα από την βουλή, γιατί δεν θα μπορέσει και θα πέσει" και άλλα πολλά...Όσο για τον διχασμό, λυπάμαι που στο λέω.. αλλά είναι εδώ χρόνια τώρα, τον έφερε η πραγματικότητα που λέει πως κάποιοι φορολογήθηκαν 300%+ ενώ άλλοι κούναγαν το δάχτυλο κάνοντας μπίζνες... και τον ενέτειναν και τα ΜΜΕ, συστημικά και αντεργκρουντ, ο κάθε ένας με τον τρόπο του.Δεν διχάζει το δημοψήφισμα τον λαό, απλώς του δείχνει καθαρά την εικόνα, κατά τα άλλα παραμένει η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία...
Η δε αποψη που εχεις Mono gia shmera mama sto yposxomai για την πολιτικη ειναι καθαρα ποδοσφαιρικη:ΣΥΜΦΩΝΩ με το μνημονιο Τσιπρα (δηλ το μνημονιο Λαγκαρντ) 100%, αφου το προτεινει ο Τσιπρας. Αν το προτεινει, ακριβως το ιδιο πραγμα, η Λαγκαρντ τοτε ειστε προδοτες!
@Mono gia shmera mama sto yposxomaiΕσυ που συναλασεσαι με την Τροικα και εχεις συμφωνει σε ΟΛΑ εκτος τις χρηματοροες ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΣΑΙ; αν το εχεις παρει ειδηση η μονη διαφορα ειναι η χρηματοροη, και αυτο γιατι ο απιστευτος Βαρουφ καθυστερηση να παρει τα λεφτα τον Ιανουαριο, τοτε που υπαρχαν 15 δισ στο τραπεζι.Τωρα εφτασε Ιουνιος και γι ανα βγει η κατασταση εστω στα στοιθχειων θελει 15 δισ + αλλα 8 που εδωσαν στο μεσοδιαστημα. Αλλα κανεις δεν προκειται να δωσει επιπλεον!Για αυτο ειναι η διαφωνια και διασταυρωσε τον με τον βαρουφ. Και ΤΟΛΜΑΣ να μιλουν ΑΥΤΟΙ που εχουν συμφωνησει ηδη με το μνημονιο για τροικα εσωτερικου;;; Οσο για την φορολογια 300%, δεν διαβασες τα μετρα του Συριζα, που για να μην κοψει μισθους ΑΠΟ ΠΑΝΩ οπως καποτε υποσχοταν ο βαρουφακης, αυξησε ΦΠΑ και ασφαλειστικες εισφορες που πλητουν ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ τον ανεργο, και τον ανθρωπο που παιρνει 500Ε.Οδηγειτε την χωρα στο διχασμο για το ΤΙΠΟΤΑ, εχοντας ηδη πει σε ολα, με μονοαδικο στοχο να διατηρησετε καποιο niche στην πολιτικη ζωη.
@atman1) Δεν είπα ποτέ ότι συμφωνώ με την (τελευταία) πρόταση του Τσίπρα. Διαφωνώ κάθετα και αν υπήρχε δημοψήφισμα για αυτήν θα ψήφιζα ΟΧΙ.2) Τόσο καιρό, για να φτάσουμε να κάνει 5 μήνες μετά ο Τσίπρας τέτοια πρόταση, υπάρχουν άνθρωποι που όντως τάχθηκαν υπέρ του μνημονίου σε όλα, από την αρχή.. και που δεν βοήθησαν καθόλου στην εξέλιξη της διαραγμάτευσης.Είναι άλλο να προσπαθείς με ότι έχεις να ανατρέψεις μια πολιτική και να αποτυγχάνεις και εντελώς άλλο ΝΑ ΤΗΝ ΖΗΤΑΣ από την αρχή λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει.Το ίδιο είναι να υπογράψει ο Τσίπρας περικοπές συντάξεων επειδή δεν γινόταν αλλιώς και το ίδιο το "κριστίν κράτα γερά και ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΙΣΩ"; ΣΟΒΑΡΑ ΜΙΛΑΣ ΤΩΡΑ;3) Σε ποιο σημείο της πρότασης για εξορθολογισμό δημοσίου φαίνεται καθαρά πως ΔΕΝ θα κόψει τους πιο υψηλούς μισθούς και θα αυξήσει τους κατώτατους; Πως ξέρεις ότι ΔΕΝ θα το κάνει;Πως ακριβώς το συνδέεις αυτό με τον ΦΠΑ; Σοβαρά τώρα; Δεν βλέπεις ότι όλη η συμφωνία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να μην ανακάμψουμε ποτέ, ενώ εκείνοι κερδίζουν; ότι σου ζητάνε να φύγεις από τον ΟΤΕ γιατί ΤΟΥΣ συμφέρει ΣΤΕΓΝΑ;Δεν το βλέπεις ότι δεν είναι μεταρρύθμιση η προείσπραξη φόρου, αλλά ένας τρόπος να διαλύσεις τους μικρομεσαίους, όσο οι "μεγάλοι" θα αντέχουν;Δεν το βλέπεις ότι είναι ΕΠΙΛΟΓΗ να διαλύσουν τους μικρομεσαίους και να φέρουν πολυεθνικές με εργαζόμενους 300 ευρώ και κανένα εργασιακό δικαίωμα; Το οποίο θα ονομάσουν τότε... ανάπτυξη;Δεν το βλέπεις ότι τα αεροδρόμια δεν είναι "ιδιωτικοποίηση", αλλά μεταφορά δικαιωμάτων σε εταιρεία Γερμανικού δημοσίου, έναντι πολύ μικρού ποσού αναλογικά με τον χρόνο διατήρησης των δικαιωμάτων;4) Η χώρα ΕΙΝΑΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ, όταν οι μισοί ζουν στο όριο της φτώχειας και βλέπουν κάποιους να μην πληρώνουν τίποτα και να κάνουν και μπίζνες από πάνω, όταν βλέπουν τον άλλον με το μπέρμπερι και το ποτήρι κρασί στο Σύνταγμα να ζητάει την περαιτέρω εξαθλίωση τους... (το προ δημοψηφίσματος "Μένουμε Ευρώπη")...Και έπειτα, ποιος σου είπε ότι το ερώτημα είναι ναι ή όχι στο ευρώ για να διχαστείς; ΠΟΙΟΣ ΣΕ ΡΩΤΗΣΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΑΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ; ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΘΕΣ ΔΕΝ ΘΕΣ...Διχαστικό έγινε το ερώτημα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις των έξω, τις οποίες μάζεψαν πλέον και ούτε οι ίδιοι δεν λένε πως τίθεται τέτοιο ερώτημα.Σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτό ήταν το θέμα από το οποίο ξεκίνησε η κουβέντα, όταν εκλέγεται μια νέα Κυβέρνηση με σύνθημα πάμε να αλλάξουμε την Ευρώπη και να τελειώσουμε την λιτότητα, να πηγαίνεις έξω και να δίνεις συνεντεύξεις λέγοντας πως οι του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμουνιστές και πρέπει να πέσουν γιατί είναι επικίνδυνοι, προτείνοντας τους και τρόπους, ε δεν το λες ότι γίνεται και με αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος, εκτός αν το ποινικοποιήσαμε και αυτό και όποιος θέλει το καλό της πατρίδας του είναι κατάπτυστος παλιοεθνικιστής...
Αγαπητε μου @Mono συγγνωμη για τα κεφαλαια. Αλλα δεν μπορω να συγκρατηθω οταν βλεπω νεους υποθετω ανθρωπος σαν και εμενα που δεν σκεφτονται τα απλα.Απο ολα τα σημεια που λες θα πιασω ΜΟΝΟ ΕΝΑ: "3) Σε ποιο σημείο της πρότασης για εξορθολογισμό δημοσίου φαίνεται καθαρά πως ΔΕΝ θα κόψει τους πιο υψηλούς μισθούς και θα αυξήσει τους κατώτατους; Πηγή: www.lifo.gr"Τι σε ποιο σημειο; Στο σημειο που βαζει την ιδια μειωση, μεσω ασφαλιστικων εισφορων, σε ολους το ΙΔΙΟ ανεξαρτητως εισοδηματος!Επισης πιο κατω εχεις κατει που με ΣΟΚΑΡΕΙ. Λες τι σχεση εχει η αυξηση του ΦΠΑ με τα χαμηλα εισοδηματα;;; Μα ο ΦΠΑ ειναι φορος που δεν ειναι αναλογικος με το εισοδημα, και ειναι φορος που πλητει τους φτωχους κατα κυριο λογο. Ο Λατσης με εσενα πληρωνουν το ιδιο ποσο ΦΠΑ μονο που για ενα συνταξιουχο τα 115 ευρω στα 500Ε ειναι κρισιμο ενω για τον λατση ειναι peanuts. Και ακομα πιο εξωφρενικο ειναι οτι ο ΦΠΑ ειναι ενας φορος που ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΕΡΓΟΣ. Η κυβερνηση επελεξε αυξηση ΦΠΑ στα δικας τα μετρα, αντι για μειωση συνταξεων - υψηλών, και αυτο ειναι επιλογη της κυβερνησης.Η δε συμφωνια ηταν υφεσιακη, λογω των ψευτοκοκκινων γραμμων του Συριζα, καμια μειωση σε συνταξεις ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ υψους, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με αυτα που εγραφε καποτε ο Βαρουφακης.