ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

FT: Η «kolotoumba» του Τσίπρα δεν είναι δεδομένη

FT: Η «kolotoumba» του Τσίπρα δεν είναι δεδομένη Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
8

Η εντύπωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κάνει μία κωλοτούμπα μοιάζει αμφισβητήσιμη, γράφουν σήμερα οι Financial Times σε άρθρο υπό τον τίτλο «Μην ποντάρετε στο "άδειασμα" των σκληροπυρηνικών της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, από τη σκοπιά των εταίρων της Ελλάδας, «υπάρχει μόνο ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας την καταστροφή της χρεοκοπίας και την έξοδο από την ευρωζώνη». Αυτός είναι ότι καθώς η Ελλάδα ξεμένει από μετρητά για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει σαν δεξιός ή τουλάχιστον σαν αρκετά λιγότερο αριστερός.


Σύμφωνα με την ίδια σκοπιά, «θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με τους δανειστές της Ελλάδας, να μην χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές χειρονομίες, να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Επίσης, ο εν λόγω συλλογισμός τονίζει πως αν κριθεί αναγκαίο, ο Τσίπρας θα πρέπει να διαχωρίσει τη θέση του από τους σκληροπυρηνικούς αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αντιτίθενται σε τέτοιες παραχωρήσεις, και να ηγηθεί ενός είδους φιλοευρωπαϊκού μετώπου εθνικής ενότητας με τα μετριοπαθή κόμματα που νίκησε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι από τη σκοπιά της Αθήνας η εντύπωση ότι ο Τσίπρας θα πραγματοποιήσει τη λεγόμενη «kolotoumpa» είναι αμφισβητήσιμη. Η οικονομική εφημερίδα κάνει αναφορά στα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς και στις τρεις εξεταστικές επιτροπές που ενοχλούν τους πιστωτές (γερμανικές αποζημιώσεις, μνημόνια και αλήθεια για το χρέος).

«Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα από την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη», προσθέτει το άρθρο.

Τονίζεται ακόμα ότι ο Τσίπρας έχει επιδείξει ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός. Το άρθρο αναφέρει ότι οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι έκανε ανοίγματα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, ότι αν και άθρησκος έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μην δημιουργήσει ανησυχίες στην στρατιωτική ηγεσία.

«Ο κ. Τσίπρας μοιάζει ένας ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την "kolotoumba" και να "αδειάσει" τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μια διαφορετική ερμηνεία των παραπάνω είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις για να τον στηρίξουν. Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια», καταλήγει το άρθρο.

8

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM
Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Παύλος Μαρινάκης για Μάτι: Εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συγκεκριμένη υπόθεση εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Φοβάμαι ότι κανείς (πλην ελαχίστων)δεν έχει καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και που "βρίσκει" η διαπραγμάτευση. Οι εταίροι, παρά τις υποχωρήσεις που ήδη έχουν γίνει από μας, ρίχνουν στο τραπέζι όλο και περισσότερες νέες απαιτήσεις και επιμένουν να δώσουμε νούμερα. Τελευταία απαίτηση να μην υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα που ουδεμία σχέση έχει με τα δημοσιονομικά της χώρας. Επιπλέον καταντήσαμε να μιλάει η Λαγκάρντ για τα βρεφικά γάλατα και να λέει το πλήρως βλακώδες ότι αν τα δώσουμε στα Σούπερ-Μάρκετ θα ... ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας (όσον αφορά τα βρεφικά γάλατα, το κέρδος των Φαρμακείων είναι ελάχιστο, σε σημείο που έχουν προτείνει να τα αναλάβουν οι Παιδίατροι. Μάλιστα, στη Β. Ελλάδα που όντως μπήκαν σε Σουπερ-Μάρκετ, λόγω του 45% κέρδους που έχουν τα ΣΜ τα γάλατα ανέβηκαν έως και 2 ευρώ πάνω). Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα είναι βαθύτατα πολιτικό και καθόλου οικονομικό. Οι "εταίροι" δεν κόπτονται για τα δημοσιονομικά αλλά ουσιαστικά απαιτούν την πλήρη πολιτική υποταγή της Ελλάδας (λέγε με Προτεκτοράτο) με την παντός είδους νομοθεσία να περνάει πρώτα απ' τα χέρια τους. Αυτό είναι κάτι που καμιά ανεξάρτητη χώρα δεν μπορεί να δεχτεί. Και εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Μ' αυτές τις προϋποθέσεις, αποφασίστε εσείς τι είστε διατεθειμένοι να δεχτείτε. Ή, ακόμα καλύτερα, σε τι χώρα θέλετε να ζείτε και με τι είδους ζωή. Γιατί το νόμισμα είναι εργαλείο της οικονομίας και όχι θρησκεία.
Δε νομιζω οτι μπορει να γινει κατι αλλο. "Kolotoumpa" η θανατος! Και σιγουρα ο Αλεξης φαινεται να το γνωριζει καλα. Το μεγαλο ζητουμενο αυτη τη στιγμη ειναι Ποτε επιτελους θα το παρει αποφαση. Ξεμειναμε απο χρονο και καθε καθυστερηση ειναι εις βαρος μας.
" "Kolotoumpa" η θανατος! "Να υποθέσω πως όσοι έκαναν kolotoumpa μέχρι τώρα (ΓΑΠ, Βενιζέλος, Σαμαρας και ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) σώθηκαν;Πάντως απο την αρθργραφία , ακόμη και των FT, προκύπτει αβίαστα ότι για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Ελληνική Κυβέρνηση προσπαθεί.Θα δούμε βέβαια και το αποτέλεσμα ... Κατά τη γνώμη μου, ΔΕΔΟΜΈΝΟΥ ΟΤΙ οι Ελληνες δεν έχουν κάτι άλλο να δώσουν, έντιμος συμβιβασμός χωρίς ευρωπαική υποχώρηση ΔΕ νοείται!