Μαξίμου: Σταματάμε την εξυπηρέτηση του χρέους αν δεν δοθούν οι δόσεις

Μαξίμου: Σταματάμε την εξυπηρέτηση του χρέους αν δεν δοθούν οι δόσεις Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
31

Για μη συνέχιση της εξυπηρέτησης του χρέους, αν δεν εκταμιευθούν άμεσα οι δόσεις, προειδοποιεί η κυβέρνηση σε άτυπο σημείωμά της, στο οποίο γίνεται απολογισμός του κυβερνητικού έργου και των διαπραγματεύσεων, ενώ επιβεβαιώνεται ότι ξεκινά σήμερα η συζήτηση της λίστας μεταρρυθμίσεων στο Brussels Group.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως η κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Ολόκληρο το σημείωμα:

1. Η Κυβέρνηση συγκροτήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο των δύο ημερών, με διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, γεγονός που δείχνει καλή προετοιμασία και συντονισμό ενεργειών.

2. Στο διάστημα των δύο μηνών έχει συνεδριάσει δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ συγκροτήθηκαν και συνεδρίασαν κατ'επανάληψη τα ακόλουθα Κυβερνητικά συλλογικά όργανα.

α) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο (ΚΥ.ΣΥΜ.)
β) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συστήθηκε από τη νέα Κυβέρνηση
γ) Το ΚΥΣΕΑ το οποίο ολοκλήρωσε τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Αστυνομίας – Πυροσβεστικής. Οι ρυθμοί συνεδρίασης των συλλογικών Κυβερνητικών Οργάνων εντείνονται, ώστε να εξασφαλίζεται πλήρως η συλλογική λειτουργία της Κυβέρνησης.

3. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Κυβέρνησης ανακοίνωσε (Υπουργικό Συμβούλιο /27-2-2015) το νομοθετικό έργο το οποίο υλοποιεί σε πλήρη συνέπεια προς τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

4. Κατατέθηκε, εγκρίθηκε και έγινε δεκτός με μεγάλη πλειοψηφία ο νόμος για την «Επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και άλλες διατάξεις». Υλοποιήθηκε έτσι η βασική προτεραιότητα του Κυβερνητικού Προγράμματος έναντι των δοκιμαζομένων από την οικονομική κρίση πολιτών και την Μνημονιακή λιτότητα. Ρυθμίστηκαν ακόμη ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Κυβέρνησης και των Κυβερνητικών οργάνων με κύρια δράση θεσμοθέτηση της Γενικής Γραμματείας κατά της Διαφθοράς για την επικουρία του έργου του Υπουργού Επικρατείας κατά της Διαφθοράς.

5. Κατατέθηκε, συζητήθηκε και έγινε δεκτό το Σχέδιο Νόμου για την ρύθμιση σε 100 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες διατάξεις, που ρυθμίζουν σημαντικά φορολογικά θέματα κατά της φοροδιαφυγής και της ταχύτερης είσπραξης των φορολογικών εσόδων κάθε κατηγορίας και είδους. Ο νόμος αυτός εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κατά το τρέχον οικονομικό έτος, παράλληλα όμως, λόγω της άρσης του συνόλου των μέτρων καταστολής λόγω οφειλών, αναμένεται να συμβάλλει άμεσα και αποτελεσματικά στην επανεκκίνηση της Οικονομίας, με την επαναδραστηριοποίηση επιχειρήσεων που θα λάβουν τώρα, λόγω της ρύθμισης, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, άρση κατασχέσεων λογαριασμών και ποινικών διώξεων.

6. Με τη ρύθμιση κατά των εικονικών τριγωνικών συναλλαγών αναμένεται άμεση μείωση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων πρώτης ανάγκης και σύλληψη φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης εικονικών τιμολογίων.

7. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία των ακολούθων σ/ν που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα:

(α) Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε. όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.

(β) Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις» με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.

(γ) Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.

(δ) Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.

8. Το ίδιο χρονικό διάστημα με σειρά αποφάσεων των αρμοδίων Υπουργών και τροπολογιών στα ψηφισθέντα νομοσχέδια, λύθηκαν σειρά σοβαρών ζητημάτων και εκπληρώθηκαν ή εκπληρώνονται βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

(α) Διατήρηση των κυρίων και επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί την 31/12/2014 ώστε να μην μειωθούν περεταίρω στα πλαίσια των μνημονιακών ρυθμίσεων.

Η νέα κυβέρνηση, δηλαδή, ανέστειλε μνημονιακούς νόμους που προβλέπουν μαθηματικό τύπο για τον υπολογισμό του εφάπαξ που το μειώνει κατά πολύ, μη εφαρμογή του μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις (ουσιαστικά θα τις μηδένιζαν...), καθώς και μη εφαρμογή του τριμηνιαίου δείκτη βιωσιμότητας των κύριων συντάξεων. Νόμους που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Σαμαρά και η νέα κυβέρνηση δεν εφαρμόζει!

(β) Απαλλαγή από αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης όσων στερούνται εισόδημα και άλλες αναγκαίες ρυθμίσεις, για τη φορολογική ελάφρυνση των πολύ οικονομικά αδύναμων.

9. Κεντρικό ζήτημα, βέβαια, της κυβερνητικής πολιτικής το δίμηνο αυτό, υπήρξε η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για τη διαμόρφωση των όρων της μεταμνημονιακής εποχής και της μετάβασης από τα μνημόνια της λιτότητας στην περίοδο της κοινωνικής ευαισθησίας, δικαιοσύνης, ανάπτυξης και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα:

α) Η απόφαση του Eurogroup της 20/2/2015 καθιέρωσε το πλαίσιο της μεταβατικής περιόδου Φεβρουαρίου – Ιουνίου 2015, για την τελική συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους και την διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο.

β) Η Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε επίμονα και σε όλα τα επίπεδα τη συμφωνία νέων δράσεων σε αντικατάσταση των μνημονιακών, και έθεσε τα όρια και τα θέματα τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Ταυτόχρονα τερμάτισε οριστικά την προκλητική παρουσία της τρόικα στα υπουργεία και τα δημόσια κτήρια της χώρας, απέρριψε δε κάθε απόπειρα επέμβασης των δανειστών στα προτεινόμενα υπό την Κυβέρνηση σ/ν προς ψηφίσει και το περιεχόμενό τους (νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών).

γ) Έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της.

δ) Ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες.

ε) Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

στ) Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

10. Η Κυβέρνηση κληρονόμησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση μια εξαιρετικά πρωτοφανή κατάσταση.

Οι δανειστές ESM, IMF (ΔΝΤ) και ECB (ΕΚΤ), έχουν αναπτύξει από το πρώτο εξάμηνο 2014 το σύνολο των εκταμιεύσεων και της χρηματοδότηση της χώρας, ποσά που είχαν σκοπό αποκλειστικά να εξυπηρετήσουν την πληρωμή του δημοσίου χρέους, η Ελλάδα συνέχισε να καταβάλλει στη λήξη τους ομόλογα του IMF, τόκους και δόσεις προς την ECB και ESM.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος χωρίς αναχρηματοδότησή του από ιδίους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό (T. Bills).

11. Σήμερα Παρασκευή ξεκινά το Brussels Group στις Βρυξέλλες το οποίο και συζητά πάνω στη λίστα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

31

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM

σχόλια

16 σχόλια
Μονο αυτα καναν σε δυο μηνες; Απαραδεκτο! Εχουμε αδικο τωρα που γκρινιαζουμε; Που τον ειδαν τον μονοδρομο; Θα επρεπε να πραξουν διαφορετικα. Θα επρεπε...να...να..να τι;
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως και ο Γιωργάκης παλαιότερα και ο Κωστάκης ακόμη πιο παλιά, απέδειξαν σε έναν λαό που δε λέει να μάθει από τα -απανωτά- λάθη του, ότι άλλο είναι να κατηγορείς και φωνάζεις από την ασφαλή θέση της αντιπολίτευσης και άλλο, να πρέπει να έχεις σχέδιο, πρόγραμμα, οργάνωση, ικανότητα και να λαμβάνεις καθημερινά, δύσκολες αποφάσεις, εν μέσω οικονομικής κρίσης.Τώρα, κάθε μέρα, φάσκουν και αντιφάσκουν και κυρίως, δεν κυβερνούν.
Εγω θα συμφωνησω μαζι σου,σχετικα με το οτι ο λαος δεν μαθαινει απο τα λαθη του.Εδικα δε συμφωνω απολυτα με το ακρως χαρακτηριστικο συμπερασμα σου,ητοι οτι εχουμε μια κυβερνηση που επι ΔΥΟ ολοκληρους μηνες δεν μπορει να "λαμβανει καθημερινες δυσκολες αποφασεις εν μεσω κρισης",και δεν εχει"σχεδιο,προγραμμα,και οργανωση".Μαλιστα θα ηθελα να το ενισχυσω.Υπενθυμιζοντας οτι οι δυο τεως συνεταιροι της εξουσιας,ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,οι οποιοι κυβερνησαν συνολικα μονον ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΥΣ ΟΓΔΟΝΤΑ συνεχεις μηνες,εχοντας "προγραμμα,οργανωση,και ικανοτητα να λαμβανουν δυσκολες αποφασεις",και ακριβως ενεκα αυτων παρεδωσαν στην νυν κυβερνηση των "ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ" μια χωρα σε αριστη οικονομικη και κοινωνικη κατασταση,με ισχυρους θεσμους και αψογη Δημοσια Διοικηση,πραγματικο υποδειγμα αποτελεσματικοτητας και ηθους,οπου οι λεξεις "ανικανοτητα","διαφθορα"και "σκανδαλα"ηταν εντελως αγνωστες.Και ομως αυτοι οι...ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατορθωσαν μεσα σε δυο μηνες να διαλυσουν αυτη την ιδανικη χωρα,και να την οδηγησουν στο χειλος του κρημνου.Οφειλουμε ολοι να βαζουμε τα πραγματα στη θεση τους,οπως εκανες εσυ,και να απεικονιζουμε την ιστορια και την πραγματικοτητα με ακριβεια,πληροτητα,και,κυριως,με ρεαλισμο.Αυτο ειναι το καθηκον μας απεναντι στις μελλοντικες γενιες.Και θα το τηρησουμε υπερηφανα ολοι,χωρις κανενα συμβιβασμο !
Φίλτατε Λάμπρο με το σχόλιο σου θέλεις να μου πεις ότι αυτός ο λαός , ο περήφανος αλλά εξαπατημενος ψήφιζε όλους αυτούς τους ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΟΥΣ ΟΓΔΟΝΤΑ μήνες τους αλλους γιατι το έλεγε ο Πρετεντέρης και η Τρέμη..Οχι φίλε μου... τους ψήφιζαν γιατι ΟΛΕΣ οι προηγούμενες κυβερνήσεις , ακόμα και αυτές που αναλάβαν την χώρα στο χείλος του γκρεμού τους χάιδευαν τ'αυτια, τους έταζαν λαγούς με πετραχήλια και τους διόριζαν τα παιδιά τους στο δημόσιο.Αυτοί οι ίδιοι είναι που μαζικά πλέον καταφύγαν στο μόνο κόμμα που έταζε την προηγούμενη προεκλογική περίοδο...Δεν τους ένοιαξε ( επαναλαμβάνω την πλειοψηφία ε - φυσικά και δεν σε γνωρίζω οποτε δέχομαι οτι ανήκεις σε αυτους τους ιδεολογους που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ οταν αγωνιουσαν τα στελεχη του αν θα μπει στη Βουλη τα βραδυα των εκλογων πριν το 2012... ) το καθαρό μέτωπο των πρωτηφορααριστερων... ουτε η αξιοπρέπεια... θελουν '' αποκατάσταση αδικιών στους δημόσιους υπαλλήλους " - ποιοι ειναι ρε παιδια αυτοι οι αδικημένοι ? - μονιμοποίηση 40.000 συμβασιούχων - επαναφορά μισθών και συντάξεων '' με ένα νόμο " .Πως? Δεν εχει σημασία - η βολονταριστική διαλεκτική του κόμματος αρκεί να παρασύρει ένα λαό που πριν απο 15 χρόνια ξεπούλαγε τα χωράφια για να γίνει κροίσος στο χρηματιστήριο.Φυσικά και είναι άσπιλοι - και ο Βασίλης Λεβέντης είναι - πόσο ακόμα όμως θα αρκεί να λέμε '' οι άλλοι είναι χάλια ".Οι άλλοι είναι εκει που τους αξίζει - τώρα αυτοί είναι μπροστά ( και επεδίωξαν λυσσασμένα να είναι μπροστά ΤΩΡΑ - προκάλεσαν εκλογές - για να βγεί μετά ο Πάκης - σχολίασε αν θέλεις κι αυτό ή υποστηρίζεις κι εσύ ότι ο Πάκης εσωσε την Αθήνα - παναγία μου τι έχουμε ακούσει ).Τους κράζουμε γιατί δείχνουν να τα χουν χαμένα - χωρίς ενιαίο σχέδιο - εστω κι αν είναι λάθος ρε συ.Φάσκουν και αντιφάσκουν.Αλλα λεει η αριστερη πλατφόρμα, άλλα η προεδρική "φρουρά ' ο Βαρουφάκης σε ρόλο σολίστ , ο Καμμένος σε ρόλο Τσακ Νόρις του Αγαίου και οσοι ασκουμε κριτικη ειμαστε γερμοτσολιαδες προσκυνημενοι εγκαθετοι και μισθαρνα οργανα των ντοπιων και ξενων κεντρων εξουσιας που πολεμαν την γνησια επαναστατικη κυβερνηση.Θα καταργήσουν τον νομο περι ευθυνης υπουργων?Θα εφαρμοσουν αξιολογηση με δικαια κριτηρια στο δημοσιο τομεα?Θα παταξουν την φοροδιαφυγη?Αυτα μας νοιαζουν.Ας τα κανουν σε 2 μηνες σε 2 χρονια σε 2 τερμινα.Προς το παρον βολευτειτε με ΕΡΤ , καθαριστριες και πατριωτικο ΕΝΦΙΑ.
Aγαπητε MechengΤο καλοπροαιρετο σχολιο σου με 'αναγκαζει'να διευκρινησω καποια πραγματα,τα οποια εχουν,για μενα,σημασια.Κατ'αρχην οπως γινεται ευκολα κατανοητο απο οποιον κανει τον κοπο να παρακολουθει τα σχολια μου,δεν ανηκω,ουτε ανηκα ποτε,σε κανενα απολυτως κομμα.Ανηκω μονον στον εαυτο μου και στα πιστευω μου.Τα οποια συνοψιζονται στις λεξεις Ελευθερια,Ισοτητα,Αλληλεγγυη,με την αναγκαια προσθηκη της λεξης Δημοκρατια.Κατι,νομιζω, σημαινει αυτο.Τα 'προβληματα'μου με το ελληνικο κομματικο συστημα ειναι πολλα,εχουν ηλικια πολλων δεκαετιων,και καλυπτουν το συνολο των κομματων της χωρας μας.Οσον αφορα στις επιλογες ψηφου μου αυτες δεν εχουν και τοση σημασια,αφου ψηφιζα παντοτε αυτο που πιστευα οτι εξυπηρετει την χωρα-την χωρα,οχι εμενα-την συγκεκριμενη στιγμη.Και εχω κανει και ο ιδος λαθη στον τομεα αυτο.Οχι μεγαλα,βεβαια,και ποτέ επαναλαμβανομενα.Το προβλημα το οποιο ειχα σε ολη μου την ζωη ηταν οτι το επαγγελματικο και κοινωνικο μου προφιλ δεν ηταν συμβατο,με βαση τα "φοβερα"νεοελληνικα προτυπα,με την εννοια "ανεξαρτητος".Και η "κοινωνια"ειναι,συνηθως, επιφυλακτικη και δυσπιστη απεναντι σε οτι δεν καταλαβαινει.Αυτα τα ολιγα-και πολλα ειπα-οσον αφορα το ατομο μου.Τωρα οσον αφορα στα γραφομενα σου.Συμφωνω με τα περισσοτερα απο οσα αναφερεις.Ομως τα βλεπω κατω απο διαφορετικη οπτικη γωνια.Το να ενεργει ενας λαος ο οποιος ,στην πλειονοτητα του,ειτε εχει στερηθει πληρως,ειτε εχει τυχει στρεβλης,"παιδειας",με βαση ο προσωπικο συμφερον ενος εκαστου,οπως το αντιλαμβανεται αυτο,ειναι κατι φυσιολογικο.Το να συνεβαινε το αντιθετο θα ηταν σαν να προσεφερες σε ενα παιδακι καραμελλες και να τις αρνιοταν επειδη ...θα χαλασουν τα δοντια του ! Κατ συνεπεια οι ,κατα κανονα,εσφαλμενες αποφασεις της πλειοψηφιας του εκλογικου σωματος,δεν αποτελουν επ'ουδενι πιστοποιηση ευθυνης του ιδιου του λαου.Αλλα επιτυχη στρατηγικη χειραγωγησης του απο μερους των "γνωριζοντων",ητοι του οικονομικοπολιτικου συστηματος εξουσιας.Στα επι μερους θεματα,τωρα.Σχολια μου για τον "Πακη",σε ανυποτο χρονο,καταδεικνυουν την ...απεριοριστη εκτιμηση μου (!) για τον ανδρα,για τον οποιο τυγχανει να εχω και προσωπικη εικονα.Οπως αλλωστε και για τον.....Λεβεντη,η οποια ομως αφισταται πολυ απο την περι 'καθαροτητας'αποψη την οποια διατυπωσες εσυ.Οσον αφορα στον Συριζα,και παλι θα σε παρεπεμπα στα σχολια μου γι αυτον και για τα στελεχη του.Οπου ο κυριαρχος,και συνεχως επαναλαμβανομενος χαρακτηρισμος,ειναι "ερασιτεχνες",συνοδευομενος απο εξηγησεις για το ποσο επικινδυνο το θεωρω αυτο.Ασφαλως και η εντιμοτητα και το ηθος δεν ειναι επαρκη στοιχεια για να ασκησει καποιος αποτελεσματικη Διοικηση.Στην Ελλαδα,και στην πολιτικη γενικοτερα, μαλλον ειναι εως και "ανασταλτικοι πραραγοντες".Η καταγραφη,ομως ,των πραγματικων και ιστορικα αποδεδειγμενων περαν καθε αμφισβητησεως χαρακτηριστικων εκαστου πολιτικου η κοινωνικου χωρου,αποτελει ηθικη υποχρεωση καθε ανθρωπου ο οποιος θελει να σεβεται ,πριν απο καθε τι αλλο,τον ιδιο τον εαυτο του.Η αξιολογηση του μειγματος των χαρακτηριστικων αυτων σε καθε μια περιπτωση ,κεχωρισμενως,ειναι μια εντελως διαφορετικη διαδικασια.Και τα συμπερασματα και οι συνακολουθες επιλογες ενος εκαστου απο την εφαρμογη της, ειναι αυτα τα οποια "χαρακτηριζουν τον ανθρωπο".Διοτι ειναι,κατ'αναγκην,μια καθαρα υποκειμενικη διαδικασια.Η καταγραφη των ιστορικων χρακτηριστικων ομως δεν ειναι υποκειμενικη διαδικασια.Οφειλει να ειναι απολυτα αντικειμενικη.Και πληρης.Και αυτο προσπαθησα παντοτε,επιτυχως η οχι,να κανω.Τιποτε αλλο.
Αγαπητέ ΛάμπροΕυχαριστώ για την απάντησή σου...μακάρι όλοι οι ( άγνωστοι ) συνομιλητές στο διαδίκτυο να είχαν την ευγένεια που επιδεικνύεις.Συμφωνώ ως προς ότι η μεγάλη μάζα έτυχε πλημμελούς παιδείας γι αυτο και χειραγωγήθηκε...Αλλά πότε πιστέυεις ότι θα αλλάξει αυτό?Η χώρα μας είναι απο αυτές με το μεγαλύτερο ποσοστό πτυχιούχων ΑΕΙ παγκοσμίως ( ΟΚ δεν είναι δείκτης μόρφωσης γενικοτερης απαραίτητα αλλα είναι ένα εντυπωσιακό στατιστικό ).Πολιστισμό έχουμε ( άλλο αν σημασία ιδιαίτερη δεν του δίνουμε .. ).Η χώρα μας είναι ακτικειμενικά όμορφη ( όσο κι αν προσπαθήσαμε να της αλλάξουμε τα φώτα ).Ο καιρός μας υπέροχος.Τι μας φτάιει λοιπόν?ΟΚ το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι αλλά Λάμπρο δεν μπορώ να αθωωώνω συνεχώς την ουρά που επιλέγει αυτό το κεφάλι.Δεν έχει πλέον δικαιολογία το 2015 μπορείς να μάθεις να ρωτήσεις να ενημερωθείς - δεν θέλουν όμως.Και δεν αναφέρομαι στους δυστυχείς αμόρφωτους που είπες...Καθημερινά εκπλήσσομαι απο ανθρώπους μέσα στον κοινωνικό / επαγγελματικό περίγυρό μου που αν και ήταν περαν πασας υποψίας διατυπωνουν θεωρίες- τερατα και ξεστομίζουν βατράχια...Η υποχρέωση μας στις επόμενες γενιές είναι να τις μάθουμε να σκέφτονται.Αυτό.Αυτή τη στιγμή κανένα ( ΚΑΝΕΝΑ ) κόμμα η πολιτικός σχηματισμός δεν θέλει να σκέφτεσαι.Θέλει να δέχεσαι την αλήθεια που σου ετοιμάζει.Κι επειδή έχω αλλεργία με την έτοιμη αλήθεια γι αυτό και κάνω αυστηρή κριτική σε ένα κόμμα που άφθαρτο ανέβηκε στην εξουσία με τεράστιες προσδοκίες ( ακόμα και απο αυτούς που δεν το ψήφισαν ) και αντί να ξεκινήσει την μεγάλη εθνική προσπάθεια να βγούμε απο την λάσπη απλά θέλει να της αλλάξει χρώμα...
Δεν ψηφίστηκαν για να μας στείλουν αδιάβαστους ρε γαμώτο.. με ερασιτεχνισμούς ,τσάμπα μαγκιές,και τον Καμμένο για συνκυβερνήτη δεν μας βλέπω καθόλου μα καθόλου καλά...Ειλικρινά δεν τους περίμενα τόσο ανενημέρωτους και αδιάβαστους για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη χώρα.Να έρθουν στη εξουσία ήθελαν και το μόνο που δεν έταξαν είναι μαγικό φίλτρο να ξανανιώσουν οι γέροι.Να κάτσουν στις καρέκλες και μετά..βλέπουμε..Δεν τους τόχα για τόση ανευθυνότητα ειλικρινά...
Τώρα μιλάμε για το κοστολογημένο πρόγραμμα της Θεσσαλονικής που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αρνηθούν οι δανειστές. Η Αυγή σήμερα κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο "Λεφτά Υπάρχουν". Ο Βαρουφάκης φωτογραφιζόταν κι έλεγε πως την δημιουργική ασάφεια την ήθελαν εκείνοι μωρέ ώστε να δεχτεί ο λαός τους τη συμφωνία, την οποία κρύβουν από τους πάντες! Ο Ντάισεμπλουμ δηλώνει χωρίς τεχνοκρατική αξιολόγηση δεν υπάρχει περίπτωση εκταμίευσης της δόσης και ο Ντράγκι πως η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα επειδή δεν έχει προχωρήσει η αξιολόγηση του προγράμματος. Τα παιδία παίζει. Δεν παίρνουμε υφεσιακά μέτρα λένε κι απ' όταν ανέλαβαν – με την βαβούρα, την πολυγλωσσία, την παλαβομάρα τους – έχουμε παλινωδία.Βγήκαν να επαναφέρουν μισθούς και συντάξεις και με μια άτακτη χρεοκοπία θα τους ρίξουν στα 200 ευρώ και πολλά λέω. 140 ευρώ είναι στη Ρωσία.
Από ο,τι φαίνεται, ο Γιάνης δεν έμαθε να παίζει σωστά Texas Hold'em. Για να πετύχει μιά μπλόφα, πρέπει κάπου-κάπου να έχει κανείς και άσσους στα χαρτιά του. Πλήρης παραλογισμός, εκτός κα αν οι έταιροι είναι και αυτοί παρραλογισμένοι και συμφωνήσουν σε περισσότερα δανεικά και αγύριστα.Κρίμα...
Από πού να ξεκινήσει κανείς να σχολιάζει και πού να τελειώσει... Από το κατεβατό αυτό μαθαίνει κανείς ότι:α) Η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ για επιλογή αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας είναι επιτυχία.β) ''Αναστέλλονται'' οι νόμοι: γιατί δεν τους καταργούν αντί να μην τους εφαρμόζουν;γ) Η Ελλάδα έχει χρήματα αφού είναι μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο που πληρώνει μόνη της το χρέος της (άρα οι προηγούμενοι δεν άφησαν άδεια ταμεία). Πάντως, βλέπω και μία σημαντική παράλειψη: δεν αναφέρουν το άνοιγμα προς το Ιράν...
Μη ξεχνάς πως ο Βαρουφάκης είναι ο Σποκ -στον δικό του πλανήτη σημασία έχει μόνον... να κυκλοφορείς σαν τούς Led Zeppelin. Το τί λες, δεν παίζει κανέναν ρόλο -αρκεί να πουλάς ψευτοτσαμπουκά(λέγοντας τη μία πως "η τρόικα τέλειωσε", βαφτίζόντάς τη λίγο αργότερα, "θεσμούς")και την αξιοπρέπεια του... ζητιάνου.
ειδικα με αυτο χανω τα λογια μου ...1.Η Κυβέρνηση συγκροτήθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λιγότερο των δύο ημερών, με διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, γεγονός που δείχνει καλή προετοιμασία και συντονισμό ενεργειών. αυτο δλδ και ολο το υπόλοιπο κείμενο απευθύνεται στους δανειστές ??? γιατι εμενα πιο πολυ για εσωτερικη καταναλωση μου φαινεται.εκτος εαν η ΕΡΤ ή η μεταφορα της τρόικας στα υπογεια παρκινγκ ειναι αναμεσα σε αυτα που θα συγκινήσουν πιστωτες ή τελος παντων αποδεικνύουν κυβέρνηση αποφασισμένη για τρελλες μεταρρυθμίσεις! αχ, πάλι θελω να γελάσω..
1. Τσίπρας 11/1: "Οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ, και δευτερευόντως προς ιδιώτες. Πρόκειται για μικρά ποσά και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά."2. Βαρουφάκης 30/1: "Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου."3. Συμφωνία 20/2 υπογραφή "οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους"4. Σήμερα: "...η κυβέρνηση «έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014"Βρείτε τις διαφορές
Αν ήθελε η κυβέρνηση να σταματήσουμε τις πληρωμές και να χρεωκοπήσουμε - βγούμε από την ευρωζώνη, όφειλε να το πει στους ψηφοφόρους πριν τις εκλογές. Όμως αυτοί υποσχέθηκαν ανατροπή μέσα στο ευρώ. Ας μην απειλούν τους δανειστές λοιπόν αλλά τους εαυτούς τους. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε ρήξη με την ευρωζώνη θα ψήφιζε ΚΚΕ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Διότι θα είσαι είσαι πλέον αναξιόπιστος και δεν πρόκειται ΚΑΝΕΝΑΣ να σε χρηματοδοτήσει, οπότε θα ζεις με αυτά που παράγεις. Έλα όμως που δεν φτάνουν διότι ξοδεύουμε περισσότερα από αυτά που παράγουμε άσε που εισάγουμε και όλες τις πρώτες ύλες. Με λίγα λόγια με σκληρό νόμισμα θα τρώμε αέρα κοπανιστό(και αξιοπρέπεια) ή θα πάμε σε δικό μας νόμισμα που θα είναι πλέον η μόνη επιλογή.
@boo1Εάν πάψεις να εξυπηρετείς το χρέος σου και να μην συμμορφώνεσαι με τους κανόνες θα σου κόψουν με τη σειρά τους ELA, ΕΣΠΑ κ.α. και θα αναγκαστείς να φύγεις από μόνο σου να πας σε δικό σου νόμισμα, όπου θα μπορείς να τυπώσεις χρήμα.
το οτι δεν μπορεις να φυγεις απο το ευρω η να σε διωξουνε βασει των συνθηκων που εχουμε υπογραψει και εμεις και οι αλλοι δεν σας λεει κατι,γιατι εχτε καταπιει το παραμυθι του grexit αμασητο.Στην εποχη μας δεν ειναι δυσκολο για οποιον θελει να μαθει τα παντα ,ψαξτε λιγο στο διδικτυο και μαθετε τι προβλεπετε στην ευρωζωνη οταν μια χωρα ξεμενει απο ρευστο ακομα και σκοπιμα και μην αναπαραγετε οτι ακουτε απο τα καναλια
Αν ο Ελληνικός λαός ήθελε...Ο Ελληνικός λαός δεν ήθελε να συνεχίσει η κατρακύλα του να ξεπουλάς τα πάντα όσο βαθαίνει η κρίση σε όλα τα επίπεδα, ήθελε να μην εκτελεστεί το προηγούμενο πλάνο που μέχρι το 2030 σε έχει σε ελεύθερη πτώση, δεν ήθελε αυτό το μνημόνιο (γιατί σε κάποιο "μνημόνιο" είσαι από πολύ πριν γεννηθείς και θα είσαι για πολύ μετά αφού έχεις πεθάνει) και ήθελε μια καλύτερη συμφωνία από τον πνιγμό του.Λαμβάνοντας υπόψιν πως προεκλογικά ΟΛΟΙ είχαν πέσει πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ να λένε πως "δεν γίνεται" αυτό που λέει, πως δεν θα κάνουν πίσω ότι και να γίνει, ο λαός ψήφισε συνειδητά το ρίσκο.Και πως αλλιώς, αν όχι μέσα από εκλογές ή/και ρίσκο, θα διεκδικήσεις κάτι καλύτερο από την καταστροφή σου;Προσωπικά, αν και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα, προτιμώ την “σκληρή” στάση του ΚΚΕ, αντιλαμβάνομαι όμως πως στρατηγικά δεν βγάζει νόημα. Ούτε όμως τα ποταμοΝΔ είναι -έστω- πρακτικά. Μάλλον δεν είχε (εδώ) γίνει κατανοητό, ότι με την συνέχιση της πολιτικής αυτής (πλειστηριασμοί κτλ), όχι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, Χ.Α. και χάος έρχεται ολοταχώς, με κάγκελα όχι στον άγνωστο στρατιώτη.. αλλά παντού, με επιστροφή στην δραχμή και θάνατο σε όποιον διαφωνεί.Αυτό ΕΡΧΟΤΑΝ, και ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος είναι προφανές. Δεν βοηθάει όμως το παρτάκι χαιρεκακίας και ψεμμάτων... Κατά τα άλλα (προς όλους τους σχολιαστές αυτό) δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοια έκπληξη, ακριβώς αυτά που είπε προεκλογικά πράττει..Όλα τα νομοσχέδια που αναφέρονται στο κείμενο, υπήρχαν και στο πρόγραμμα του προεκλογικά.Το ότι δεν σας άρεσαν ούτε τότε ούτε τώρα είναι άλλο θέμα. Αυτά ψήφισε ο Ελληνικός λαός.
Στο πιο βασικο που θα συμφωνησω μαζι σου ειναι το θεμα της θέσης του ΚΚΕ. Αυτή μαλιστα είναι πολύ καθαρή και όποιος ειναι πρόθυμος να περάσει και τα ζορια του βγαζω το καπέλλο. Κατα τα αλλα όμως να με συγχωρείς, αλλα το 36% ο Συριζα δεν το πηρε γιατι αφηνε να φανει οτι μπορει να υπαρξει και ρηξη. Αντιθετα με πολυ "παλικαρια' και υφος ελεγε ... Σιγα ρε εμεις δεν ειμαστε σαν τους αλλους που ηθελαν να κοβουν μισθους επειδη ηταν στα τεσσερα, θα παμε εκει θα κτυπήσουμε το χερι στο τραπεζι και θα τα παρουμε ολα! ΚΑΙ θα μεινουμε στο ευρω. Αυτοι λοιπον που ψηφισαν συριζα στην μεγαααααλη πλειοψηφια τους ΔΕΝ γουσταρουν με τιποτα ρηξη γιατι δεν θελουν αλλη ταλαιπωρια και οσοι δεν ψηφισαν απλα δεν πιστεψαν οτι μπορει να κανει οσα ελεγε. Η εκπληξη δεν εχει να κανει με την εφαρμογή του προγραμματος του - σιγα την εφαρμογη κιολας - αλλα με το ποσο η συνολικη εικονα της κυβερνησης χαρακτηρίζεται απο μπαρουφολογιες Εκπλήσσομαι πως η συμφωνια του Φεβρουαρίου ειναι κατάργηση μνημονίου, εκπλήσσομαι από τον "αρτο & θεάματα", εκπλήσσομαι απο την ακατάσχετη και ανόητη φλυαρία, εκπλήσσομαι ακόμη και από το γεγονός οτι ως λαός παραζαλιστήκαμε απο την αντρίλα του Βαρουφάκη και την ταυτίσαμε με ασκηση πολιτικής.Οποία ωριμότης! Σα να μη καταλαβαίνουμε εντελως δλδ που είμαστε και τι συμβαίνει!Για το τελευταίο βεβαια θα μου πεις φταιει ο Συριζα? οχι! τους άρεσε όμως και το "επαιξαν" επικοινωνιακα και αυτοί μιας και προέκυψε και ηταν βολικο.Με 2 λόγια, όλο το πακέτο της κυβέρνησης συνεχίζει να βασίζεται στο "φαινεσθαι" και οχι στο "ειναι" διοτι δυστυχως ολη η ρητορικη ήταν αντε να παρουμε την εξουσία και μετα βλέπουμε... και αμα τα κανουμε και σκτ απλα θα πουμε οτι ήθελαν να μας φανε οι ξενοι απο ζήλεια που εχουμε ηλιο και ωραιες παραλίες. και εντελει με εκπλήσσει πόσο δημαγωγικό και αδειο εχει γινει οτιδηποτε φανταζε οτι ειναι αριστερο και προοδευτικο.
Η γιαγιά μου έλεγε "τον κ@λο σου να φοβεριζεις". Το να μην πληρωσουμε τις οφειλές μας σημαίνει πιστωτικό γεγονος, άτακτη χρεοκοπία. Ελπίζω να είναι απλως διαπραγματευτικη μπλόφα. Για το καλό μας!
θα παθουμε πιστωτικο γεγονος και μετα πως κυκλοφορουμε στους δρομους??με τι μουτρα θα παμε στον περιπτερα,αστα μεγαλη ντροπη.Για το καλο μας λοιπον πρεπει να σταματησει ολο αυτο το θεατρο του παραλογου που συμβαινει στην χωρα την τελευταια πενταετια το οποιο το 2021 θα μας φερει παλι πισω στο σημειο που ξεκινησε το εργο το 2010 και το οποιο μεσα σε αυτα τα 11 χρονια προβλεπει να εχουμε πληρωσει οσα χρωσταγαμε το 2010 αλλα στο τελος του 2021 να χρωσταμε αλλα τοσα και στο μεταξυ να εχουμε πουλησει οτι μπορει να αποφερει εσοδα στο κρατος σε τιμες εξευτελιστικες οι μισοι ελληνες να ειναι κατω απο το επιπεδο της φτωχειας η αγορα να εχει ισοπεδωθει εντελως οι δομες της κοινωνιας τα εργασιακα κλπ θα εχουνε διαλυθει εντελως ωστε να μπορεσουμε να αρχισουμε να δανειζομαστε απο τις αγορες για να ξεπληρωσουμε αυτα που θα χρωσταμε τοτε αλλα επειδη τοτε θα ειμαστε σε τρισχειροτερο χαλι απο οτι εμαστε τωρα παλι θα μας πουνε οτι πρεπει να ξαναδουμε το ιδιο απο την αρχη.Τελος συμφωνα με το ΔΝΤ απο το 1830 μεχρι σημερα εχουν συμβει 256 χρεοκοπιες κρατων και σε ολες τις περιπτωσεις καμμια χωρα δεν πληρωσε τα χρεη της.https://prodromikos.wordpress.com/2012/02/19/%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CF%80-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%89/