Με γραπτές εξετάσεις η αναγνώριση των πτυχίων από κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού

Με γραπτές εξετάσεις η αναγνώριση των πτυχίων από κολλέγια και πανεπιστήμια του εξωτερικού Facebook Twitter
11

Με γραπτές εξετάσεις, από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) θα γίνει η αναγνώριση των πτυχίων των  πανεπιστημίων του εξωτερικού και κολεγίων.

Σύμφωνα με το Έθνος, το υπ. Παιδείας καθόρισε τους όρους και τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες το ΣΑΕΠ μπορεί να ζητά την υποβολή του αιτούντος σε γραπτή δοκιμασία, εφόσον η εκπαίδευση που έχει λάβει αφορά ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από εκείνα που καλύπτονται από τους τίτλους που απονέμονται στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή και εφόσον η διάρκεια της εκπαίδευσής του υπολείπεται χρονικά από εκείνη που απαιτείται στην Ελλάδα.

Η γραπτή δοκιμασία θα διενεργείται έως δύο φορές τον χρόνο Σάββατο ή και Κυριακή και η διεξαγωγή της θα ανακοινώνεται το αργότερο τρεις μήνες πριν από την κάθε εξεταστική περίοδο με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Ό,τι ισχύει δηλαδή μέχρι σήμερα. Δίνεις μαθήματα γραπτώς στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές για αναγνώριση πτυχίου από εξωτερικό (τα κολέγια στην ελλάδα δεν γνωρίζω πως τα αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ). Χαίρω πολύ.
Ισχύει! Τα πτυχία που χορηγούνται απο Κολέγια αναγνωρίζονται μέσω ΣΑΕΠ. Όσο για την αναγνώριση των πτυχίων του εξωτερικού έχεις δίκιο. Και απο μια άποψη είναι λογικό. Σκέψου κάποιος που έχει σπουδάσει Νομική στην Αγγλία δεν μπορεί να εργαστεί κανονικά στην Ελλάδα εφόσον το δίκαιο είναι διαφορετικό (μόνο ότι έχουμε διαφορετικό πολίτευμα νομίζω αρκεί). Απο την άλλη όσον αφορά του πολιτικούς μηχανικούς και πάλι της Αγγλίας είναι λογικό να πρέπει να δίνουν κάποια μαθήματα δεδομένου ότι δεν διδάσκονται σεισμολογία. Πως θα μπορέσει κάποιος να εργαστεί σε μια σεισμογενή χώρα όπως είναι η Ελλάδα αν δεν έχει εκπαιδευτεί? Οπότε εν μέρη είναι λογικό, αλλά μην το ξευτελίζουμε κιόλας!
Το πρόβλημα με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι πως δεν δίνουν την δυνατότητα εισαγωγής ξένων φοιτητών σε αυτά. Για να εισαχθεί κάποιος στο Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να έχει ως μητρική του γλώσσα την Ελληνική. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι φοιτητές κατά την διάρκεια της φοίτησης τους δεν έχουν επαφή με ξένους φοιτητές. Ακόμη τα ίδια τα πανεπιστήμια χάνουν την ευκαιρία να δεχθούν διεθνής απόψεις και απο καθαρά Ελληνικά πανεπιστήμια που συγκρίνονται μεταξύ των εσωτερικών πανεπιστημίων θα μπορούσε να συγκρίνεται το εκπαιδευτικό τους επίπεδο με αυτά των διεθνών πανεπιστημίων. Επίσης είναι απαράδεκτο να ζητούν Ακαδημαϊκή ισοτιμία των ξένων πτυχίων με αυτά της Ελλάδας. Δεδομένου ότι, στο εξωτερικό εάν αποτύχει μια φορά σε ένα μάθημα, την επόμενη ο μέγιστος βαθμός που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι 40%. Δεν σου δίνουν την δυνατότητα να ανεβάσεις τον βαθμό σου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάποιος φοιτητής μπορεί να βάλει ρήτρα, να δώσει κάποιο μάθημα 40 φορές και να τελειώσει μια σχολή 4ης φοίτησης σε 8 χρόνια. Με βάση όλα αυτά καταλαβαίνω πως πρέπει κάποιος φοιτητής να αξιολογείται ξανά στην Ελλάδα, μιας και μιλάμε περί ισοτιμίας είναι δεδομένο πως πρέπει να δώσω ξανά και ξανά εξετάσεις για να αγγίξω το εκπαιδευτικό επίπεδο των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Ξέρεις είναι πολύ σκληρό να υπάρχει μια χώρα που πονάς και αγαπάς αλλά δεν μπορεί να σου προσφέρει τα βασικά. Απο μια αξιοπρεπή δουλειά, απο έναν αξιόλογο μισθό, απο βασική υγειονομική περίθαλψη και τέλος να μην σε βοηθάει να εκπληρώσεις τα όνειρα σου. Στον αντίποδα? Να υπάρχει μια χώρα που μισείς, που ο καιρός της δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Ελλάδας, αλλά μπορεί να σου προσφέρει όσα ονειρεύτηκες και όσα χρειάζεσαι για να ζήσεις με αξιοπρέπεια. Πηγή: www.lifo.gr
Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ! Πολύ σωστό μέτρο, όχι όπως τους προηγούμενους που κατάργησαν το ΔΙΚΑΤΣΑ και ο οποιοσδήποτε έπαιρνε πτυχίο από την Βουλγαρία και την Ιταλία είχε τα ίδια δικαιώματα με αποφοίτους των επίσημων ελληνικών σχολών χωρίς να εξεταστούν οι γνώσεις του!Όσο για τους πολλούς που βρίζουν και κατηγορούν, αν το πτυχίο σας είναι αξιόπιστου πανεπιστημίου, θα αναγνωριστεί! Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφοιτήσει κάποιος από το Harvard και να μην του αναγνωριστεί το πτυχίο.
Γιατι στην ελλαδα νομιζουν οτι τα πτυχια ειναι ανωτερα απο αυτα του εξωτερικου!Αυτη η μεγαλομανια μας εφαγε πια! Ειδαμε και αυτοι που εχουν ελληνικα πτυχια ποσες πολλες δουλειες βρηκαν σε ολους αυτους τους `δυνατους φορεις`!
"εφόσον η εκπαίδευση που έχει λάβει αφορά ουσιωδώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα από εκείνα που καλύπτονται από τους τίτλους που απονέμονται στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ή και εφόσον η διάρκεια της εκπαίδευσής του υπολείπεται χρονικά από εκείνη που απαιτείται στην Ελλάδα."Ουφ. Γιατί αν αφορά σε όλα τα πτυχία, τότε είναι απαράδεκτο. Αρκετές εξετάσεις γράψαμε όταν σπουδάζαμε [και χωρίς σκονάκι], δε χρειαζόμαστε άλλες. Όχι βέβαια πως ο τωρινός τρόπος είναι ιδιαίτερα λογικός, να σου ζητάνε μέχρι κ τη μασέλα της γιαγιάς σου. Και το πιο φοβερό είναι πως όλα αυτά γίνονται για να αποδειχτεί πως το πτυχίο που παίρνεις από χώρα του εξωτερικού είναι ισάξιο του ελληνικού. Με άλλα λόγια, δεδομένης της σημερινής κατάστασης της ελληνικής παιδείας, να υποβιβάσεις τον τίτλο σπουδών σου.
Μπράβο ρε Σύριζα! έτσι, επειδή εμείς που σπουδάζουμε εκτός ελλάδας δεν είμαστε οι αυθεντίες των ελληνικών πανεπιστημίων και πρέπει έπειτα από χρόνια σπουδών να εξεταστούμε εαν αρκεί το παλιόχαρτό μας από κάποιο ευρωπαικό πανεπιστήμιο για να συναγωνιστεί τους έξυπνους των ελληνικών ΤΕΙ.
Δεν ξέρω αν διάβασες ολόκληρο το άρθρο(δεν το λέω με καμία δόση ειρωνείας,για να μην παρεξηγηθώ),αλλά στην προτελευταία παράγραφο λέει ότι θα δίνουν τα παιδία εξετάσεις,σε συγκεκριμένες περιπτώσεις,όπως για παράδειγμα,αν τα χρόνια σπουδών είναι λιγότερα,το οποίο ισχύει συνήθως σε όχι και τόσο καλά πανεπιστήμια.Και για την ιστορία,επειδή σπούδασα στην Ελλάδα,θεωρώ πολύ άδικο όλον αυτόν τον εκδημενισμό των εγχώριων πανεπιστημίων.Δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού cambridge και harvard,ούτε είναι όλα τα ελληνικά Ταγκανίκα.Υπάρχει θέμα με την οργάνωση και τις εγκαταστάσεις σίγουρα,αλλά ως προς τις γνώσεις που παρέχονται στους φοιτητές,είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συναγωνίζονται αρκετά ξένα.Για να περάσει κάποιος στην Ελλάδα δίνει πανελλήνιες,οι οποίες σύμφωνα με στατιστικές είναι το πιο δύσκολο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη,ενώ πάει ο άλλος μόνο και μόνο επειδή έχει χρήματα στη Μπρατισλάβα,ενώ δεν μπορεί να αρθρώσει πρόταση.Αυτός,λοιπόν,κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δίκαιο να δώσει κάποιες επιπλέον εξετάσεις,αν θέλει να εργαστεί εδώ.Και στο κάτω κάτω αν θεωρείται η Ελλάδα τόσο τριτοκοσμίκη και οι άνθρωποι που σπουδάζουν σ αυτή τεμπέληδες και βλάκες,ας μείνουν τότε όλοι οι πανέξυπνοι,που σπουδάζουν στο εξωτερικό,εκεί.Και όλα αυτά δεν τα λέω από κομπλεξ.Έκανα μεταπτυχιακό στη Γερμανία και πέραν των εγκαταστάσεων,το πανεπιστήμιο δεν είχε καμία ουσιαστική διαφορά με το Αριστοτέλειο,όπου σπούδασα.
Sorry αλλά γιατί στο εξωτερικό τα Ελληνικά πτυχία δεν θέλουν αναγνώριση ? Η μιλάμε για κάποια συγκεκριμένη κατηγορία ? Ας με διαφωτήσει κάποιος .
Εμένα πάντως σε ευρωπαϊκή χώρα μου ζήτησαν να περάσω τον αντίστοιχο ΔΙΚΑΤΣΑ αν ήθελα να αναγνωριστεί το πτυχίο μου. Δε μου φαίνεται περίεργο λοιπον και θεωρώ ότι συμβαίνει σε πολλές χώρες.