H πιο ταπεινωμένη γυναίκα του κόσμου γίνεται παράδειγμα θέλησης και αυτοσεβασμού

H πιο ταπεινωμένη γυναίκα του κόσμου γίνεται παράδειγμα θέλησης και αυτοσεβασμού Facebook Twitter
Η Λίζι πάσχει από το σύνδρομο Marfan, μια σπάνια γενετική ασθένεια, που της προσδίδει μια καθόλου «συμβατική όψη»
17

H πιο ταπεινωμένη γυναίκα του κόσμου γίνεται παράδειγμα θέλησης και αυτοσεβασμού Facebook Twitter

 

Η ταινία για τη ζωή της Λίζι Βελάσκεθ έχει μόλις τελειώσει. Ανάμεσα στο κοινό του φεστιβάλ, South by Southwest, μια γυναίκα με άσπρα μαλλιά, δε μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της απέναντι σε αυτό «που έχει εμπνεύσει τόσους ανθρώπους». Οι λυγμοί που την συγκλονίζουν σε κάνουν να έχεις ένα κόμπο στο λαιμό. Από την οθόνη, η πρωταγωνίστρια χαμογελά.

 

Η διαδικασία είναι σχεδόν οικεία για την 27χρονη νέα γυναίκα, που κάθεται βυθισμένη σε μια μεγάλη δερμάτινη πολυθρόνα, υπερβολικά μεγάλη για το μέγεθός της. Εδώ και  οκτώ χρόνια,  η Λίζι Βελάσκεθ, εμφανίζεται σε φεστιβάλ και διαλέξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μοιραστεί την ιστορία της και να δώσει συμβουλές για την αυτοεκτίμηση.

Η Λίζι πέφτει τυχαία επάνω σε ένα βίντεο με τίτλο «Η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου». Η εικόνα του προσώπου στην οθόνη, είναι το δικό της. «Εάν κάποιος βλέπει δημοσίως το πρόσωπό σου, θα τυφλωθεί», «Βάλε ένα πιστόλι στον κρόταφο και αυτοκτόνησε», «Κάψτε την» . Κάτω από το βίντεο, εκατοντάδες σχόλια έσταζαν μίσος

 

Η Λίζι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της. Πάσχει από το σύνδρομο Marfan, μια σπάνια γενετική ασθένεια, που της προσδίδει μια καθόλου «συμβατική όψη». Έχει ύψος 1,60, ζυγίζει 30 κιλά. Ένα «τεράστιο μέτωπο», όπως το περιγράφει η ίδια, ένα ελαττωματικό δεξί μάτι, αδύναμα μέλη που κουράζονται γρήγορα. Η εφηβεία της είναι μοιρασμένη ανάμεσα σε δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις για να μπορέσει να ζήσει όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και το επίμονο βλέμμα που της έριχναν τα άλλα παιδιά γύρω της.

 

H πιο ταπεινωμένη γυναίκα του κόσμου γίνεται παράδειγμα θέλησης και αυτοσεβασμού Facebook Twitter

 

Τους εκφοβισμούς που υπέστη συστηματικά στην αυλή του σχολείου, έμαθε να τους αγνοεί από πολύ νωρίς. Έγινε μαζορέτα στο κολέγιο, με μια ομάδα πιστών φίλων γύρω της και την υποστήριξη της οικογένειάς της. Αλλά το 2007 όλα άλλαξαν. Η Λίζι πέφτει τυχαία επάνω σε ένα βίντεο με τίτλο «Η πιο άσχημη γυναίκα του κόσμου». Η εικόνα του προσώπου που βλέπουμε να εμφανίζεται στην οθόνη είναι το δικό της.

 

«Εάν κάποιος βλέπει δημοσίως το πρόσωπό σου, θα τυφλωθεί», «Βάλε ένα πιστόλι στον κρόταφο και αυτοκτόνησε», «κάψτε την» . Κάτω από το βίντεο, εκατοντάδες σχόλια έσταζαν μίσος που κατέκλυσε τη ζωή του κοριτσιού.

 

H πιο ταπεινωμένη γυναίκα του κόσμου γίνεται παράδειγμα θέλησης και αυτοσεβασμού Facebook Twitter

 

Τώρα, κάνει τα πάντα για να καταπολεμήσει αυτό το δηλητήριο που χύνεται μέσω του διαδικτύου, κάνει τα πάντα για να εμπνεύσει και να τονώσει την εμπιστοσύνη όλων όσων έχουν υποφέρει από αυτό το είδος συμπεριφοράς.

 

«Ξεκίνησα το κανάλι μου στο YouTube ως άμεση απάντηση στην ηλεκτρονική παρενόχληση», λέει. Από βίντεο σε βίντεο, μιλά για τα μικρά πράγματα της καθημερινότητας, πάντα με χιούμορ και μια μικρή δόση αυτοσαρκασμού. "Αν φοράω τακούνια δημοσίως, μοιάζω σαν ελαφάκι που μαθαίνει να περπατάει», λέει διασκεδάζοντας σε ένα βίντεο που ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2014. 

 

 

Σταδιακά, καταφέρνει και συγκεντρώνει γύρω της μια μικρή κοινότητα υποστηρκτών. Τον Δεκέμβριο του 2013, οι μηχανές «πήραν φωτιά», και η φήμη της εκτινάχθηκε, όταν σε ένα συνέδριο TEDx για τις γυναίκες στο Ώστιν, στη γενέτειρά της, έκανε την αίθουσα να κλαίει από τα γέλια αφηγούμενη τις πρώτες της εμπειρίες στο σχολείο και περνώντας ένα απλό μήνυμα:

«Είσαι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει τι θα σε καθορίσει».

 

Με περισσότερες από επτά εκατομμύρια προβολές (δέκα, μετρώντας την ισπανική έκδοση) και ενάμιση χρόνο αργότερα, η ομιλία της δεν έχει αλλάξει. Γοητευμένη, η σκηνοθέτης Sara Bordo Hirsch αποφάσισε να αφιερώσει την πρώτη της ταινία στη ζωή της Λίζι. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά φέτος στο South by Southwest, με τίτλο «A Brave Heart : The Lizzie Velasquez Story» και  έγινε από το κοινό που κατέκλυσε τον κινηματογράφο Austin Paramount δεκτή με ενθουσιασμό.

 

 

Αλλά η Lizzie Velasquez δεν σκοπεύει να σταματήσει εκεί. "Λέω  την ιστορία μου για χρόνια," εξομολογείται. «Αφού το έκανα επί οκτώ ολόκληρα χρόνια είμαι έτοιμη για το επόμενο βήμα: Θέλω να μιλήσω απευθείας στο όνομα όλων των ανθρώπων που έχουν υπάρξει θύματα παρενόχλησης».

 

Πιο δυνατή από ποτέ η μαχητική νεαρή γυναίκα προσπαθεί να περάσει ένα νέο νόμο κατά της παρενόχλησης στο αμερικανικό Κοινοβούλιο. Η μάχη έχει μόλις αρχίσει, όπως αποδεικνύεται από μια σειρά ντοκιμαντέρ που τη δείχνουν να περπατά στους διαδρόμους του Καπιτωλίου, χτυπώντας μάταια την μια μετά την άλλη τις πόρτες των βουλευτών.

 

«Εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε όσο το δυνατόν περισσότερη πίεση» λέει με αφοπλιστική αυτοπεποίθηση από την οποία μοιάζει να μην παραιτείται ποτέ.

 

Ήδη συγγραφέας τριών βιβλίων, η Lizzie Velasquez ονειρεύεται να γράψει μια σειρά παιδικών βιβλίων με κεντρικούς ήρωες νέους ανθρώπους που έχουν αναπηρίες.

 

 

Επιμέλεια: Αργυρώ Μποζώνη 

17

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
ο λογος δυστηχως που για τοσο πολυ κοσμο ειναι τοσο ευκολο να κοροιδεψεις και να προσβαλλεις, ειναι οι ανασφαλειες και τα κομπλεξ. οταν δεν αγαπας τον εαυτο σου, οταν εισαι γεματος απο self hatred και ανασφαλειες, τοτε ο μονος τροπος να νιωσεις λιγο καλυτερα για τον εαυτο σου ειναι να μιωσεις τους αλλους. να κοροιδεψεις τους διαφορετικους απο σενα. τους ανθρωπους με αναπηριες, με αρρωστειες, τους γκει, τους χοντρους, τους ανορεξικους, τους ανθρωπους με διαφορετικο χρωμα δερματος απο σενα κτλ κτλ. και σε αυτο συμβαλλει και η βλακεια η οποια ολο και μεγαλωνει στην υφηλιο. οι γονεις και τα σχολεια θα πρεπει να μαθαινουν στα παιδια να δεχονται και να αγαπανε τον εαυτο τους ωστε να μπορουν να δεχτουν και να αγαπησουν τους αλλους......τετοια ωρα...
"Η Λίζι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα της. Πάσχει από το σύνδρομο Marfan, μια σπάνια γενετική ασθένεια, που της προσδίδει μια καθόλου «συμβατική όψη». Έχει ύψος 1,60, ζυγίζει 30 κιλά. Ένα «τεράστιο μέτωπο», όπως το περιγράφει η ίδια, ένα ελαττωματικό δεξί μάτι" Σας παρακαλω, το συνδρομο Marfan δεν εχει αυτα τα χαρακτηριστικα σε ολους. Η κυρια εχει βαριας μορφης, υπαρχουν πολλες διακυμανσεις στην ασθενεια, δεν ειναι ολοι οι ασθενεις με συνδρομο Marfan ετσι. Η γυναικα προσπαθει να ενημερωσει οτι υπαρχει αυτη η ασθενεια για να κινησει το ενδιαφερον του κοσμου, αλλα ειναι σα να λεμε οτι υπαρχει μια μορφη καρκινου. Ενημερωτικα, ειχε και ο Λινκολν σε ηπια μορφη.
Μπραβο της!Τετοιοι ΑΝΘΡΩΠΟΙ αποτελουν εμπνευση. Για τους σκατανθρωπους που την σχολιαζουν δεν υπαρχουν αρκετα βαρια λογια να αποτυπωσουν αυτο που θελω να πω..
Eιλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω το μέγεθος τόσου αδικαιολόγητου μίσους. Αυτή η γυναίκα δεν έβλαψε κανέναν ότι επέλεξε την έμφανιση της (όχι ότι αν την επέλεγε μας έπεφτε λόγος). Τι σκατάνθρωποι κυκλοφορούν εκεί έξω;Πραγματικά όμως τη θαυμάζω που κατάφερε να μετατρέψει το μειονέκτημα της σε πλεονέκτημα. Θέλει ισχυρή θέληση και μυαλό. Εμπνέει.
Τουλάχιστον αυτή η γυναίκα δεν το επέλεξε να είναι έτσι. Έτσι γεννήθηκε. Τι έχουν να πουν τόσοι άλλοι "φυσιολογικοί" άνθρωποι που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξωτερική εμφάνιση των ιδίων και των υπόλοιπων ανθρώπων, την βιτρίνα και όχι την ουσία.Της αξίζουν πολλά μπράβο που κατόρθωσε να μετατρέψει κάτι τόσο αρνητικό για εκείνη, θετικό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
μπράβο της ειναι δυναμική και δραστήρια! έλεος πια με όλους τους αναγκέφαλους που κρίνουν τα πάντα και μηδενίζουν ανθρώπους!Πόσο βαρετή ειναιι η ζωή τους που δεν έχουν να ασχολειθούν με τίποτα άλλο
Όλοι αυτοί οι ''εμπνευστές'' στα μάτια μου θα είναι πάντα μαριονέτες που έβγαλαν πολύ χρήμα μέσω της κατάντιας τους με ταινίες βιβλία κτλ. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι επέλεξαν να είναι με κομμένα πόδια χέρια μούτρα, επέλεξαν μόνο να το εκμεταλλευτούν, και φυσικά τα καταφέρνουν μια χαρά καθώς οι μάζες, το κοινό, πάντα είχαν και θα έχουν αδύναμη κριτική σκέψη
soo...με απλα λόγια λες ότι το να στηρίζουμε έναν άνθρωπο που μιλάει και προσπαθεί για τα αυτονόητα-έστω και εκμεταλλευόμενος όπως λες το οποίο "ελάττωμά" του- είναι αδυναμία κριτικής σκέψης...
Οπότε μας λες κοινώς ότι είναι εντάξει κάποιος να εκμεταλλευτεί την ομορφιά του, την ωραία του φωνή και την εξυπνάδα του αλλά προς θεού να μην εκμεταλλευτεί τα αντίθετα από αυτά για να βγάλει χρήματα. Λίγο ρατσιστικό, δε νομίζεις;
Αν αυτή είναι μαριονέτα τότε τί είσαι εσύ, εγώ ο καθένας που δεν χρειάστηκε ποτέ να παλέψει για να θεωρείται ισάξιος άνθρωπος λόγω της εμφάνισής του? Προφανώς δεν έχεις μπει ούτε σε μηδενικό κόπο να καταλάβεις ένα τέτοια άτομο γιατί δεν έχεις βιώσει πιθανότητα κανένα είδος διάκρισης. Γιατί αν είχες δεν θα μιλούσες έτσι. Επίσης όταν ο θεός σου δίνει λεμόνια πρέπει να φτιάξεις λεμονάδα (ή κάτι αντίστοιχο).
ακριβως οπως τοειπες Gerasimos1..... τα ματια σου...που βλεπουν εξω εξω και πανω πανω και οτι φαινεται...χωρις να ψαχνουν πιο μεσα ...πιο βαθια...και οτι δεν ευφραινει τα ματια τα δικα σου ειναι για πεταμα και "εκμεταλευση"...ενω βεβαια οτι τα ευφραινει...οπως ενα μοντελο που δειχνει ρουχα εχει καθε δικαιωνα να βγαζει ενα καρο λεφτα για μια βολτα στην πασαρελα...ετσι δεν εκμεταλευεται αυτο που της εδωσε η φυση για να ζησει...αααααααααααχ
H λέξη 'κατάντια΄είναι πολύ βαριά και ταιριάζει μόνο σε ανθρώπους που η κατάστασή τους είναι συνέπεια των επιλογών τους, και σίγουρα όχι σε ανθρώπους που γεννήθηκαν με σοβαρά προβλήματα υγείας, με τα οποία παλεύουν μια ζωή. Εν προκειμένω, η 'κατάντια' ταιριάζει στο σχόλιό σου και μόνο.
Δεν νομίζω ότι λέω κάπου πως υποστηρίζω τα μοντέλα και τις πασαρέλες... Όσοι ακολουθούν μοντέλα, που πουλάνε τα μούτρα τους και μόνο, σε περιοδικά πασαρέλες διαδίκτυο κτλ, στο ίδιο τσουβάλι τους συγκαταλέγω
Όλοι αυτοί που έχυσαν το δηλητήριο τους, αυτοί οι ''τέλειοι'' άνθρωποι, θα έπρεπε να ντρέπονται. Μέσα τους είναι δέκα φορές πιο άσχημοι απ'όσο είναι η κοπέλα. Έλεος πια με τον κάθε κομπλεξικό, που κρυμμένος πίσω από μια οθόνη καταστρέφει την ψυχολογία οποιουδήποτε ελαφρά τη καρδία.Πρέπει η ηλεκτρονική δίωξη κάθε χώρας να τους μαζεύει.
Ωραία τα λέμε από εδώ, αλλά οι περισσότεροι που κατηγορούν τέτοιες συμπεριφορές αν την έβλεπαν στο δρόμο θα σκουντούσαν τον διπλανό τους και θα έλεγαν "καλέ πως είναι έτσι αυτή;". Καλό είναι να κοιτάμε μέσα μας πρώτα να αλλάξουμε και να μην κουνάμε το δάχτυλο μόνο στους άλλους. Από δικαστές χορτάσαμε.