Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα...

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
12
Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Σήμερα το πρωί, στα δικαστήρια της Αθήνας, δύο διαφορετικοί κόσμοι... Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα κατά του bullying και δεν νομίζω πως υπάρχει άλλο άτομο στην Ελλάδα που να συμπυκνώνει τόσο την έννοια του bully όσο ο Κασιδιάρης.

Πέρα απ' όλα τα υπόλοιπα, σε ζωντανή σύνδεση στην τηλεόραση επιτέθηκε σε δύο γυναίκες - και μετά έτρεξε και κρύφτηκε για να γλιτώσει τη σύλληψη. 

Είναι χαρακτηριστικό κι αυτό του τραμπουκισμού: Να τα βάζεις με τους πιο αδύναμους από εσένα, και μετά να κρύβεσαι για να μην αντιμετωπίσεις τις συνέπειες, να διαστρέφεις την πραγματικότητα («το θύμα έφταιγε! μου έκανε μεγάλη ζημιά χτυπώντας με με τον Ριζοσπάστη!») και να προσπαθείς να τη γλιτώσεις. 

Αυτό όμως που μου έκανε αλγεινή εντύπωση σήμερα που εκδικάστηκε η υπόθεση χειροδικίας σε βάρος της Κανέλλη από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής ήταν η αντίθεση μεταξύ θύτη και θύματος. 

Το θύμα:

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Η Λιάνα Κανέλλη, αξιοπρεπής και ελαφρώς ταραγμένη. 

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC
Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Τόσα χρόνια μετά, δεν έχει νιώσει ακόμα οποιαδήποτε δικαίωση, ούτε δικαστικά ούτε σε καθημερινό επίπεδο (ακόμα πολλοί λένε «Καλά να πάθει που πήγε να υπερασπιστεί τη Δούρου» ή και χειρότερα).

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο θύτης:

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, με αυτάρεσκο χαμόγελο που μοιάζει να φωνάζει «θα το ξανάκανα!», παρ' ό,τι μέσα στην αίθουσα θα είναι παναγίτσα που θα δηλώσει αθώος. 

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Τόσα χρόνια μετά, κι ενώ είναι στη φυλακή για άλλες υποθέσεις, δε μοιάζει να έχει καμία ντροπή ή μετάνοια. 

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φοβερή λεπτομέρεια: Στα δεξιά διακρίνονται γυναίκες που τον χειροκροτούν. Οι συνειρμοί είναι εύλογοι... Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο bully που καμαρώνει για την πράξη του, που γελά ικανοποιημένος, που γίνεται role model για ολόκληρες νέες γενιές νταήδων, που χειροκροτείται δημοσίως. 

Πόσο διαφορετικοί είναι ο θύτης και το θύμα... Facebook Twitter
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Ο θύτης ηρωοποιείται και το θύμα χλευάζεται, στην Ελλάδα του 2015.

Η δικαιοσύνη μίλησε: Απαλλάχτηκε ο Κασιδιάρης για το χαστούκι - Του επισήμαναν ότι η ενέργεια του ήταν απαράδεκτη και...τον αθώωσαν

Την παγκόσμια ημέρα κατά του bullying... 

12

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

10 σχόλια
Πέρα από την αποθέωση του τραμπούκου, και την ημέρα κατά τοιυ bullying, θα ήθελα να προσθέσω ότι τότε η κυρία Δούρου ήταν άγνωστη στο πανελλήνιο, πλέον είναι περιφερειάρχης Αττικής αλλά πάνω από όλα ότι παρόν(;) ήταν και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος δεν έκανε τίποτα για να υπερασπιστεί μία γυναίκα, δυσστυχώς θα είναι ΠτΔ για τα επόμενα 5 χρόνια και συγκριτικά με άλλα του "έργα" διορισμός 900.000 ανθρώπω στον Δημόσιο αυτό είναι ατόπημα...
Όταν έγινε το επεισόδιο στο στούντιο του Αντένα είχαν ακουστεί πολλά και διάφορα σχόλια. Κάποια εναντίον του Κασιδιάρη, κάποια άλλα ήσαν του τύπου «καλά τους έκανε», ενώ μία τρίτη κατηγορία-κατά την εκτίμησή μου η πλειονότητα - κάλυπτε όλη την ενδιάμεση γκάμα αντιδράσεων, από το «ναι μεν, αλλά» μέχρι τον αγνό, παραδοσιακό... χαβαλέ: «Χα-χα-χα, χου-χου-χου, έμεινα Παυλόπουλος, άκου τον Παπαδάκη πώς ουρλιάζει, όχι, όχι!». Τα συμπεράσματα είναι τα εξής:1.Οι τηλεθεατές, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, έχουν διαπαιδαγωγηθεί από την τηλεόραση να αντιμετωπίζουν ο,τι βλέπουν στο «γυαλί» με μία ελαφρά διάθεση. Αν στην πραγματική ζωή κάποιος χτυπήσει έναν άλλο στο κεφάλι με μία βαριοπούλα θα τον σκοτώσει. Στην τηλεόραση, το κεφάλι κάνει γκελ, η βαριοπούλα τινάζεται στο ταβάνι κι εμείς ...γελάμε. Αυτό το αστείο παράδειγμα, από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων, έχει το ανάλογό του σε περιστατικά σαν εκείνο με το χαστούκι. Πολλοί δεν το είδαν ως μία βίαιη πράξη, αλλά ως μέρος του προγράμματος. Μα, η κυρία που έφαγε το χαστούκι; Αυτή, εφ’όσον πήγε σε τηλεοπτική εκπομπή, άφησε μέρος της ανθρώπινης υπόστασής της έξω από το στούντιο, άρα ...ας πρόσεχε. Χαβαλές λοιπόν και το λουρί της μάνας...2.Επειδή σε όλα τα τότε σχόλια, εκτός από εκείνα που καταδίκαζαν απερίφραστα την πράξη, υπήρχε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό επιδοκιμασία («ν’αγιάσει το χέρι του», «τον προκάλεσε», «ναι, μεν, το καταδικάζω, αλλά η Κανέλλη πολλές φορές το παρακάνει») αναρωτήθηκα μήπως τελικά στην Ελληνική κοινωνία η βία εναντίον των γυναικών είναι αποδεκτή. Εγώ νομίζω πώς είναι, εσείς;3.Σύμφωνα με όσα είχαν γραφτεί τότε, ο κουτσαβάκης πήρε τηλέφωνο τον Αρχηγό του και του είπε να στείλει μερικά άτομα για φασαρία. Κατόπιν πήδηξε από ένα παράθυρο και την κοπάνησε, ενώ κρυβόταν επί δύο ημέρες για να αποφύγει τις συνέπειες της αυτόφωρης διαδικασίας. Τι φοβερός παλληκαράς όμως! 4.Μετά από αυτές τις γενναίες πράξεις, οι οποίες αποδίδουν ανάγλυφα την πραγματική, θρασύδειλη φύση ενός bully, ο Αρχικουτσαβάκης Αρχηγός έκανε κάποιες δηλώσεις και περίπου τις ίδιες επανέλαβε και ο νταής Κασιδιάρης τις επόμενες ημέρες. Είπαν ότι το επεισόδιο ήταν στημένο, ότι υπήρξε πρόκληση, η Κανέλλη χτύπησε τον Κασιδιάρη με μία εφημερίδα και εκείνος την ...απώθησε! Το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστικό ως προς τις τρεις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι bullies. Οι θρασύδειλοι αυτοί τύποι, λένε τρία πράγματα: «Ήμουν υπό πίεση, μου την είχαν στημένη, με υπονομεύουν, με κυνηγούν», «Οι άλλοι φταίνε, είναι κακοί, με προκάλεσαν» και «έλα μωρέ, τι έκανα, σιγά, δεν σκότωσα κιόλας». Έκανα μία προσπάθεια να ακουμπήσω την ουσία του θέματος και όχι την καταδίκη, ή την αθώωση του θύτη, η οποία ξεγλίστρησε μέσα από ένα δικονομικό παραθυράκι. Θεωρώ ότι η Ελληνική κοινωνία δεν έχει καταλάβει τι είναι το bullying και θα πρέπει όσοι είναι σε θέση να φωτίσουν αυτή την απεχθή πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Θέτω τα παραπάνω προς συζήτηση.
Πόσο πολύ θα ήθελα τον καταδίκαζαν και να έσβηνε αυτό το αυτάρεσκο χαμόγελο από τη φάτσα του.Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη αποδείχθηκε ανεπαρκής. Ο Κασιδιάρης χαστούκισε την Κανέλλη μπροστά στην κάμερα της τηλεόρασης, τι άλλο περιμένουν να είχε κάνει για να τον καταδικάσουν, φόνο;
Κα Τζέλα Δελαφράγκα υπάρχει κόμμα το οποίο ζητάει να τροποποιηθεί προς τα κάτω το όριο συναίνεσης για σαξουαλική πράξη. Ο νόμος σε κάθε περίπτωση εφαρμόζεται. Το άρθρο του LIFO είναι εμβληματικό για την κατάντια της Ελληνικής κοινωνίας. Η κοινωνία αυτή είναι πιο σάπια από κείνες, που δήθεν επικρίνει για ξεπεσμένες.
Δεν με ξαφνιάζει ούτε η είδηση της αθώωσης ούτε και της συμπεριφοράς στο προαύλιο των δικαστικών αιθουσών. Βλέπω αντίστοιχες συμπεριφορές καθημερινά. Ο ρατσισμός, η βία και το bullying υπάρχουν και είναι βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Εφόσον διέφυγε της αυτόφωρης διαδικασίας (η οποία και θα έπρεπε να έχει αναθεωρηθεί εδώ και χρόνια και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια) αλλά και η κυρία Κανέλλη πεισματικά αρνήθηκε να υποβάλει μήνυση (ώστε και να είχαμε σίγουρα κάποια καταδικαστική πρόταση από την εισαγγελική έδρα) τότε η πρόταση του εισαγγελέα δυστυχώς ήταν εντός ορίων. Εάν είχαμε μεγαλύτερη ευαισθησία σε περιπτώσεις που εμπλέκονται πολιτικοί (μιας και αυστηρότεροι νόμοι θα ήταν αντισυνταγματικοί αφού όλοι είμαστε ίσοι) αντί πολιτικής ασυλίας (νόμιζα πως είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο) τότε τα πράγματα ίσως είχαν διαφορετική έκβαση.
Εμείς στο χωριό μας δεν τους λέγαμε μπούλι,τους λέγαμε κοτούλες,με την διαφορά ότι η χρησιμότητα της κοτούλας είναι άκρως ωφελιμότερη.Μόνο από το αβγουλάκι δηλαδή να πάρεις,φτάνει.
νομιζω παρουσιαζονται δραματοποιημενα τα πραγματα.ειναι αναμενομενο αυτοι που θα ηρωποιησουν τον κασιδιαρη,να χλευασουν την κανελη,αφου προκειται για οπαδους της χα και στο μυαλο τους θυμα ειναι ο κασιδιαρης,αλλα σε καμια περιπτωση δεν αποτελουν πλειοψηφια.οτι ειναι η παγκοσμια μερα κατα του bulling δεν νομιζω να λεει κατι στο μεσο χρυσαυγιτη αρα δεν εγινε κατι αξιοπεριεργο.