ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

10 ταινίες για το bullying

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter
23
10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

POETRY

Ο Κορεάτης σκηνοθέτης Λι Τσανγκ Ντονγκ κερδίζει βραβείο σεναρίου στο φεστιβάλ Καννών του 2010 για το λεπτεπίλεπτο πορτρέτο μιας γηραιάς γυναίκας που πάσχει από Αλτζχάϊμερ και προσπαθεί να εξιχνιάσει τον πνιγμό μιας 16χρονης. Όλα δείχνουν πως υπεύθυνη είναι η παρέα του κακότροπου εγγονού της (τον οποίο μεγαλώνει η ίδια), αλλά το σχολείο φοβάται το σκάνδαλο και οι γονείς τρέμουν τις επιπτώσεις που θα έχει η αποκάλυψη στους γιούς τους, οι οποίοι βίασαν την κοπέλα και την ανάγκασαν να πηδήξει από μια γέφυρα. Το Poetry συνιστά ένα στιβαρό κατηγορώ χωρίς κορώνες και μελό.

BULLY

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

Το ντοκιμαντέρ Bully του Λι Χερς "ανακρίνει" μαθητές δημόσιων σχολείων της βαθιάς Αμερικής με επίκεντρο τους θανάτους από αυτοκτονία δύο μαθητών που υπέστησαν bullying. Μετά την πρεμιέρα της ταινίας στο φεστιβάλ της Tribeca το 2011 ο διανομέας Χάρβεϊ Γουαϊνστάϊν εξαπέλυσε επίθεση στην επιτροπή λογοκρισίας, διότι έδωσαν χαρακτηρισμό ακατάλληλου σε ένα φιλμ που προοριζόταν βασικά σε μαθητές. Ο μεγαλοπαραγωγός αποφάσισε να αφήσει χωρίς συγκατάθεση των λογοκριτών την ταινία να προβληθεί. Ως γνωστόν, οι περισσότερες αλυσίδες πολυκινηματογράφων δεν δέχονται να προβάλουν ταινίες χωρίς λογοκριτική πιστοποίηση, αλλά κάποιοι έσπασαν την παράδοση και την έδειξαν ακόμη και σε άτομα νεαρότερης ηλικίας. Το παράδοξο είναι πως, παρά τον θόρυβο, το Bully δεν κατάφερε να μπει στην σχετική πεντάδα των Όσκαρ εκείνη την χρονιά.

ΑΣΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΝΑ ΜΠΕΙ

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

Ευφυής παραβολή πάνω στο θέμα του εκφοβισμού από τον Σουηδό Τόμας Άλφρεντσον, με το 12 χρονο φοβισμένο, απομονωμένο αγόρι να βρίσκει προστασία στο πρόσωπο ενός πλάσματος που μπορεί να μοιάζει με συνομήλικό του κορίτσι, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα βαμπίρ, που μετουσιώνει τα όνειρα του Όσκαρ για εκδίκηση προς του συμμαθητές του, με τον πιο αιματοβαμμένο τρόπο- η καταπληκτική τελική σκηνή μακελειού στην πισίνα προκαλεί ρίγη ένοχου θαυμασμού!

CARRIE

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter

 

Ο Στίβεν Κίνγκ το έγραψε, ο Μπράϊαν ντε Πάλμα το σκηνοθέτησε και η Σίσι Σπέϊσεκ απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ στον ομώνυμο ρόλο μιας κοπέλας που η χριστιανή μητέρα της την κακομεταχειρίζεται και οι συμμαθητές της έχουν την λάθος ιδέα να της πετάξουν ένα κουβά με αίμα στον σχολικό χορό. Η Κάρι τα κάνει λίμπα, γιατί διαθέτει ασυνήθιστες δυνάμεις, και καθώς έχει φτάσει στο απροχώρητο, δεν μπορεί να τις ελέγξει. Το μιούζικαλ που βασίζεται στο βιβλίο και την ταινία θεωρείται μια από τις ακριβότερες αποτυχίες όλων των εποχών αλλά τώρα απολαμβάνει μια δεύτερη, πιο cult, ευκαιρία- ίσως και λόγω της επικαιρότητας του θέματος.

PRECIOUS

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Όταν μιλάμε για το απόλυτο θύμα της κακοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την υπέρβαρη, αγράμματη Κλερίς Τζόουνς, με το ειρωνικό παρατσούκλι Precious (Πολύτιμη) που ζει σε γκέτο του Χάρλεμ, την βιάζει ο πατέρας της και την ξυλοφορτώνει η μάνα της- ως και τηλεόραση της πετάει από τη σκάλα. Για να ξεφύγει, η 16χρονη φαντάζεται τον εαυτό της πρωταγωνίστρια σε λαμπερά μιούζικαλ. Στη σκόπιμα σοκαριστική παρέλαση βαναυσότητας που σκηνοθετεί ο Λι Ντάνιελς, άγγελοι της κοπέλας είναι η νέα της δασκάλα, η Μαράϊα Κάρεϊ ως κοινωνική λειτουργός και ο Λένι Κράβιτς ως ευγενικός νοσοκόμος.

DOGVILLE

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Η Νικόλ Κίντμαν περνάει φριχτά στο μπρεχτικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Λαρς Φον Τρίερ γι' αυτήν, καθώς όλο το χωριό της φέρεται σα να είναι μια ασήμαντη σκλάβα. Εκείνη έχει τον τελευταίο λόγο και ξεκαθαρίζει την κατάσταση όπως έχει μάθει: μαφιόζικα. Μια παραβολή για την δουλεία, με πρωταγωνίστρια μιας από τις πιο λευκές και αναγνωρίσιμες ηθοποιούς του κόσμου.

BULLY (2001)

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Όνομα και πράμα, το Bully του Λάρι Κλαρκ είναι ένα νεανικό δράμα που ενοχοποιεί τον χειρότερο από μια παρέα παιδιών με χαλαρή ηθική και παραβατική συμπεριφορά, τυπικούς Κλαρκικούς απόβλητους μιας κοινωνίας που δεν τους αγκαλιάζει και δεν προβλέπει αίσιο μέλλον γι' αυτούς, ειδικά από τη στιγμή που σχεδιάζουν και υλοποιούν τη δολοφονία ενός φίλου τους που βιάζει μια κοπέλα από την παρέα και ξυλοφορτώνει τον φίλο της. Κανείς δεν κερδίζει πραγματικά τη συμπάθεια ή τη συγχώρεση των θεατών. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Εξαιρετικός ο πρόωρα χαμένος Μπραντ Ρένφρο.

KARATE KID

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Το bullying για αρχάριους, σε μια ταινία που δεν το αρθρώνει αλλά το ψελλίζει έμμεσα, πολύ πριν από την εποχή της συνειδητοποίησης πως κάτι τέτοιο υπάρχει ως κοινωνική παθολογία άξια συστηματική αντιμετώπισης. Η προσέγγιση γίνεται με την απλοποιημένη ασιατική φιλοσοφία του Μίστερ Μιγιάγκι και το άγουρο αγόρι μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους εκφοβιστές με δημιουργικό, αθλητικό, νόμιμο τρόπο, αφού πρώτα εκπαιδεύεται σκληρά- όπως το Χόλιγουντ εννοεί την σκληρή προπόνηση για να ξεπαστρεύεις του κακούς, χωρίς να τους σκοτώνεις. Καλόκαρδο, ευχάριστο και λειτουργικό.

THE TORCH SONG TRILOGY

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Πάνω που ο ταλαιπωρημένος στις σχέσεις, αλλά συνειδητοποιημένος στη σεξουαλικότητα του και δυνατός στις κοινωνικές προκλήσεις, Άρνολντ, ο οποίος εργάζεται ως female impersonator, βρίσκει τον έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο του μοντέλου Άλαν, μια ομάδα ομοφοβικών επιτίθεται στον Άλαν έξω από το καινούριο σπιτικό τους και τον τραυματίζει θανάσιμα με ένα μπαστούνι του μπέϊζμπολ. Η διασκευή του Χάρβεϊ Φιρστάϊν στο δική του θεατρική τριλογία, είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις που θίγει το συγκεκριμένο είδος bullying, καθώς και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

FORREST GUMP

10 ταινίες για το bullying Facebook Twitter


Ο πασίγνωστος Φόρεστ τραβάει τα πάνδεινα στη ζωή του, με αποκορύφωμα την ανελέητη κοροϊδία, τη χλεύη και την φυσική κακοποίηση, λόγω της οριακής νοητικής του υστέρησης. Με τα κατορθώματα του και μόνο, θα αποστομώσει διαδοχικά όλους τους αμφισβητίες, αν και η μεγάλη πρωτοτυπία του φιλμ του Ρόμπερτ Ζεμέκις είναι πως ο ήρωας της ταινίας δεν γίνεται ποτέ ηρωικός πρωταγωνιστής, αλλά παραμένει ένας καλοπροαίρετος κομπάρσος στα ιστορικά τεκταινόμενα, και όπως δείχνει και η τελική σκηνή στο παγκάκι, ένας υπομονετικός παρατηρητής της ίδιας του της ζωής.

23

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αστυγραφία πάει σινεμά

Οθόνες / Αστυγραφίες στην οθόνη: 24 ταινίες με πρωταγωνιστή την πόλη προβάλλονται στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης

Το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με την Πινακοθήκη περιλαμβάνει 24 ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας αλλά και ντοκιμαντέρ, ελληνικές και ξένες, όπου πρωταγωνιστεί η πόλη αλλά και αναγνωρίσιμοι τύποι της ανθρωπογεωγραφίας και της κοινωνικής διαστρωμάτωσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Οθόνες / Κύρος Παπαβασιλείου: «Η ζωή είναι το μόνο μας καταφύγιο»

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» μίλησε στη LIFO για τον γραμμικό χρόνο, για την ανάγκη να δώσουμε φωνή στα ανείπωτα και για όσα κρύβονται πίσω από αυτόν τον ιδιαίτερο τίτλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Οθόνες / Θα δούμε ποτέ στις αίθουσες το νέο, επικό αριστούργημα του Κόπολα;

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης χρηματοδότησε μόνος του την παραγωγή του φιλόδοξου “Megalopolis” που προβλήθηκε πριν μερικές μέρες σε κλειστό κύκλο επιφανών εκπροσώπων του Χόλιγουντ και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την διανομή της με τα μεγάλα στούντιο
THE LIFO TEAM
Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών κριτικών κινηματογράφου

Οθόνες / Ρεξ Ριντ: Ο τελευταίος μιας γενιάς βιτριολικών σινεκριτικών

Έγινε πασίγνωστος από τα κουτσομπολιά που ξεφούρνιζε και τις κακίες που έγραφε για τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ του ’60 και του ’70. Δεν έχει και την καλύτερη γνώμη για τους νέους συναδέλφους του, του καταλογίζουν ότι δεν βλέπει καν τις ταινίες που θάβει κι ότι γράφει απίστευτες ανακρίβειες - στο «Poor things» του Γιώργου Λάνθιμου έδωσε μόλις ένα αστεράκι. Υπάρχει όμως και ένα κοινό που ακόμα τον εμπιστεύεται.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Οθόνες / Ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν στα 90: Ο βασιλιάς της τηλεόρασης ζει εδώ και χρόνια χωρίς μυστικά

Διάσημος ανά τον πλανήτη από το «Σογκούν» και «Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας», ο Αμερικανός ηθοποιός αποφάσισε πριν από είκοσι χρόνια να αποκαλύψει την σεξουαλική του ταυτότητα και να κερδίσει την ελευθερία του
THE LIFO TEAM
Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Οθόνες / Η αποδόμηση του greek dream στις ταινίες του Νίκου Παπατάκη

Ο εμιγκρές που κατάφερε να δει διεισδυτικά και βαθιά στην ελληνική ψυχή, ο «μοναχικός αναρχικός» με την πολύ μικρή σε μέγεθος φιλμογραφία αλλά την τεράστια σε καλλιτεχνική αξία. Από τον Παπατάκη μέχρι τον Λάνθιμο, η απόσταση είναι μικρότερη απ' όσο φανταζόμαστε.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
10 σπουδαίες κινηματογραφικές ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Οθόνες / Από τα ζόμπι του Ντάνι Μπόιλ ως τον Κεν Λόουτς: Δέκα σπουδαίες ερμηνείες του Κίλιαν Μέρφι

Ο φετινός νικητής του Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου είναι ένας αυθεντικός καρατερίστας, αλλιώτικος και απόκοσμος, συγκινητικός στα όρια της συντριβής. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

20 σχόλια
Το "Speak".Tαινία του 2004 σε σκηνοθεσία Jessica Sharzer, με την Kristen Stewart στο πρωταγωνιστικό ρόλο μιας κοπέλας που αφού έχει πέσει θύμα βιασμού από συμμαθητή της,γίνεται αντικείμενο χλευασμού από τους συμμαθητές της και σταματά να μιλά.
Νομιζω απαιτειται η εξης διευκρινιση: με τον ορο bullying αναφερομαστε οχι σε καθε ειδους κοινωνικη βια, αλλα αποκλειστικα στον ενδοσχολικο εκφοβισμο που ασκειται συστηματικα, με διαρκεια και με σκοπο να πληγει ενα θυμα, το οποιο εξ ορισμου δεν προκαλει. Επομενως, για να χουμε bullying, πρεπει να υπαρχει σχολειο, σχολη, φροντιστηριο η κατι τετοιο. Η βια αποτελει εναν τερααααστιο κυκλο, του οποιου υποκατηγορια μονο ειναι το bullying.
Το Carrie ειναι δυστυχως μια απο τισ ταινιες που με απογοητευσαν..παρολο που ο σκηνοθετης και ο συγγαφεας του εργου ειναι καταπληκτικοι..η μεταφορα του βιβλιου σε ταινια κατα την ταπεινη μου γνωμη ηταν κατω του μετριου.
Ξεχάσατε το Ben X, μια γερμανική ταινία με ένα μαθητή αυτιστικό που τον γελοιοποιούν μέσω ίντερνετ οι συμμαθητές του (συγκεκριμένα τον ξεβρακώνουν) και στήνει μια ψεύτικη αυτοκτονία για να τους τιμωρήσει με μια φίλη που γνωρίζει από το ίντερνετ.