________________
1.

 

Αγαπητή Αμπα, Είμαι εδώ και λίγους μήνες με ένα παιδί και πραγματικά τα περνάμε τέλεια. Κανονίσαμε να πάμε ένα τριήμερο διακοπές. Το πρώτο βράδυ όμως δεν κατάφερα να κοιμηθώ. Είχα μια τεράστια ανησυχία μήπως με ακούσει να κάνω ... τους ήχους που κάνουμε οι άνθρωποι ακούσια όταν κοιμόμαστε(ροχαλητά, μετεωρισμοί κλπ). Το ξέρω πως αυτό είναι μεγάλη βλακεία -άλλωστε άνθρωποι είμαστε- αλλά αυτό με κράτησε ξύπνια την πρώτη και εννοείται και την δεύτερη νύχτα! Όταν πήγαινα να αποκοιμηθώ ταραζόμουν και ξυπνούσα! Εκείνος δεν πήρε χαμπάρι πως δεν κοιμήθηκα καθόλου όλη την εκδρομή (ελπίζω..).Είμαι 20 χρονών και γενικώς δεν είχα πολλές σχέσεις. Με άλλα λόγια δεν μου είχε ξανατύχει να κοιμηθώ με κάποιον όοολη νύχτα. Τώρα προκύπτει σχέδιο να πάμε ξανά εκδρομή, αλλά sos εγώ δεν την παλεύω δεύτερη φορά! Καμιά ιδέα?? Κουκουβάγια.

 

Τις δύο νύχτες που δεν έκλεισες μάτι, παρατήρησες ότι ο άλλος δεν έκανε σαν τρένο ή σαν ελέφαντας όταν κοιμόταν, κι ότι επειδή σου αρέσει και περνάτε τέλεια, ακόμα και αν έκανε κάτι στον ύπνο του, θα το έβρισκες αστείο και χαριτωμένο;


Το πιο δύσκολο στις συναισθηματικές σχέσεις είναι να μη φοβόμαστε να δείχνουμε τις αδυναμίες μας και τα τρωτά μας σημεία. Αυτό είναι όμως και αυτό που απελευθερώνει και κάνει αυτές τις σχέσεις πολύ πιο έντονες και στενές. Χρειάζεται θάρρος, χρειάζεται αυτοπεποίθηση, χρειάζεται και εμπιστοσύνη. Δεν έχει νόημα να προσπαθείς να είσαι τέλεια, χωρίς ελαττώματα. Κερδίζεις σε ασφάλεια βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως χάνεις την ουσία. Δεν εννοώ ότι «αυτή είσαι και σε όποιον αρέσει», αλλά ότι η σχέση ιδανικά είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τολμάς να δείξεις την αδύναμη, την παιδική, την αυθόρμητη σου πλευρά. Ο ύπνος είναι από αυτές τις ώρες που δεν ελέγχουμε τον εαυτό μας και στην αρχή είναι δύσκολο να κοιμηθούμε ξένοιαστα δίπλα σε κάποιον άλλον. Αν συνεχίσετε να είσαστε μαζί και αγαπημένοι, θα γίνουν οι πιο γλυκές και ευχάριστες ώρες.

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
2.


πες ότι έχεις άσχημα παιδικά χρόνια και άσχημα εφηβικά χρόνια. και επιβιώνεις. το ότι επιβίωσες σημαίνει ότι ξεπέρασες τα άσχημα βιώματα? ή σημαίνει ζω, κάνω πράγματα, και ταυτόχρονα τα κουβαλώ?
επιβιώνω σημαίνει ξεπερνώ ή κουβαλώ? -ποιός ξέρει

 

Πώς εννοείς το «επιβίωσες»; Ότι συνεχίζεις να βρίσκεσαι πάνω στη γη; Αν εννοείς αυτό, δεν σημαίνει και ότι ξεπέρασες. Μερικά πράγματα ίσως να μην τα ξεπερνάς, αν θέλεις εκτός από τη ζωή, και την ευζωία, τότε πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί τους χωρίς να σε εμποδίζουν να απολαμβάνεις τις στιγμές. Τα τραύματα παραμένουν πληγές, εσύ επιλέγεις – υπό προϋποθέσεις – αν θέλεις να τις αφήσεις να ματώνουν, να τα αφήσεις να μεταμορφωθούν σε βαρίδια, ή να τα μετατρέψεις σε παράσημα. Μπορεί να σε διαμορφώνουν, αλλά δεν είναι απαραίτητο να σε καθορίζουν.

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
3.


Γεια σου Α, μπα και αναγνώστες,

Δεν ξέρω που να απευθυνθώ και μιας και διαβάζω καθημερινά τη στήλη είπα να στείλω εδώ μπας και..
Έφτασα σε σημείο πλέον, που οπωσδήποτε πρέπει να βρω έναν ειδικό να μιλήσω. Επείγει! Αλλά δεν έχω ιδέα με τι κριτήρια να τον αναζητήσω (google is my friend I know) αλλά δεν έχω ούτε χρόνο ούτε χρήμα για πειραματισμούς και ούτε γνωστούς που να γνωρίζουν κάποιον. Δεν ξέρω καν πως να το πω και στους γονείς μου, γιατί από εκείνους εξαρτώμαι οικονομικά και γι'αυτό το αναβάλλω χρόνια τώρα. Ξέρω ότι αποκλείεται να μου προτείνετε κάποιον δημοσίως αν γνωρίζετε, αλλά αν κάποιος έχει κάποιον υπόψιν του στην Αθήνα, θα το εκτιμούσα να επικοινωνούσαμε με κάποιον τρόπο. Αν γνωρίζετε και για δωρεάν συμβουλευτική ακόμα καλύτερα.. δεν έχω ιδέα πόσο δαπανηρή μπορεί να είναι η όλη διαδικασία και δυστυχώς δεν ..Το 'χω ψάξει και μόνη μου και δεν βρήκα άκρη. Ευχαριστώ για την όποια βοήθεια. Πειράζει που νιώθω λίγο φόβο για την όλη διαδικασία;- SOS


Φυσικά δεν πειράζει, θα ήταν παράξενο να μη νιώθεις φόβο για κάτι που δεν ξέρεις. Αν διαβάζεις, στείλε μου μέιλ. Δες εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ.

 

Ελπίζω να μας πουν και στα σχόλια. Η επιλογή έχει σχέση με το τι χρειάζεσαι, τι θέλεις να συζητήσεις, σε τι πεδίο, και τι είδους άνθρωπος είσαι. Δεν είναι απαραίτητο να το πεις στους γονείς σου αν είσαι ενήλικας, και αν δεν θέλεις να προσθέσεις άλλο ένα φόβο στον κατάλογο, είναι όμως σημαντικό να εκτιμήσεις αν είναι καλύτερα να ξέρουν για να σε βοηθήσουν.

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
4.


Αγαπητή Α' μπα
Μακάρι να σε είχα κολλητή μπας και έβρισκα προκοπή :Ρ
Το πρόβλημα μου είναι ότι αγαπάω κάποιον με τον οποίον ήμασταν 2 χρόνια μαζί και έχει 1 που χωρίσαμε. Κάθε φορά που βρισκόμαστε μου ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να έχουμε ερωτικές σχέσεις και ότι πάντα εγώ κάνω την πρώτη κίνηση, ενώ αυτός δε θα την έκανε. Έτυχε να κάνει και αυτός κινήσεις του τύπου να κοιμηθούμε μαζί κτλ, αλλά μετά να μου λέει ότι δεν είχε κανένα άλλο σκοπό απλά του έλειψα και μα****ες. Πλέον προσπαθεί να μου κάνει και το ψυχολόγο. Ήρθε 5 ώρα σπίτι μου επειδή του έστειλα μνμ και καλά επειδή νοιάζεται για μένα και ένιωσε ότι τον έχω ανάγκη. Έγινε ότι έγινε και την άλλη μέρα ενώ πίναμε καφέ και μιλούσαμε όμορφα και ωραία πριν φύγει ξεκίνησε πάλι την κλασική συζήτηση 2,5 ώρες. Του εξήγησα να μην αγχώνεται δε νόμιζα ότι τα ξαναβρήκαμε, αλλά εκεί αυτός τα δικά του. Ήμουν με κάποιον πριν λίγο καιρό και γύρισε και μου είπε ότι τελικά το πήρε πολύ πιο χαλαρά απ ότι περίμενε. Όταν αυτός με ψάχνει εγώ δε του κάνω διάλεξη, αυτός γιατί μονίμως θέλει να με βγάζει η τρελή της υπόθεσης;΄Και τελικά αν δεν με θέλει γιατί συνεχίζεται αυτό εδώ και 14 μήνες. Θέλω να τον κερδίσω πίσω αλλά μάλλον η δε ξέρω πως η πλέον έχει αρχίσει και με υποτιμάει.

Υ.Γ. Είχα σκοπό να κάτσω να του μιλήσω γιατί έχω άλυτα μαζί του και έτσι δε μπορώ να προχωρήσω πραγματικά. Το βρήκε θαυμάσια ιδέα και είπε ότι θέλει να μιλήσουμε αν είναι να είμαι καλά. Είναι λογικό;- bros gkremos kai pisw reuma :)

 

Θέλεις να τον κερδίσεις πίσω, αλλά χωρίς να καταλάβει ότι το θέλεις, μόνο που το κατάλαβε, διότι μάλλον φαίνεται. Πρώτα λες ότι αγαπάς κάποιον με τον οποίο έχεις χωρίσει, και όταν σου το επισημαίνει αναρωτιέσαι γιατί σε βγάζει τρελή.

 

Γίνεται τουλάχιστον να μη λες ψέματα στον εαυτό σου; Πρώτα κάνε αυτό, στη συνέχεια θα τα βρεις με τους άλλους. Εντάξει, αυτός έχει ευθύνη που δεν απομακρύνεται μια και καλή. Η δική σου ευθύνη πού είναι;


Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
5.


Θελω επιτελους να διαπρεψω σε κατι! Δεν νομιζω να εχω κατι το ιδιαιτερο πανω μου, χωρις να ειμαι και αδιαφορη ομως. Ολα τα κανω μετρια (πτυχια, δουλεια) και απο χομπι μ'αρεσουν τοσα πραγματα και δεν ασχλουμαι σοβαρα ποτε παραμονο τα χαζευω εξ αποστασεως να τα κανουν αλλοι-με περισσοτερο θαυμασμο,παρα ζηλια! Τωρα ξεκινησα ενα μεταπτυχιακο και πραγματικα αγκομαχαω να προφτασω τους συμφοιτητες μου. Ειμαι δραστηριο ατομο γαμωτο, αλλα πως γινεται να μενω τοσο στασιμη? Φωτογραφια,καποιο σπορ,σταιλινγκ (που ειναι η αγαπη μου) -μ'αρεσουν και δε θα τα κανα απλα για να γεμισω τον χρονο μου- να τα λεω οτι θα τα ξεκινησω καθε σεπτεμβρη και παλι τιποτα? Πηγαινα περυσι σε μια ψυχολογο για λιγο καιρο και μου ειχε πει οτι ειχα "ελλειψη κινητρου"..
Ευχαριστω, καλα να περνας Λενααα!!- νορβιγεζα


Γιατί σταμάτησες τον ψυχολόγο; Μείνατε στην έλλειψη κινήτρου και το σταματήσατε; Δεν είσαι περίεργη να μάθεις τι εννοούσε; Γιατί αυτή η συζήτηση είναι πιο σημαντική από το υποκατάστατο που θα κάνουμε εδώ.

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
6.

 

Βρε Αμπα μου,
Δεν μπορώ να καταλάβω..Πως γίνεται να αγαπάς πολύ κάποιον, να τον θέλεις δίπλα σου, γύρω σου, να θέλεις να τον αγκαλιάζεις να τον φιλάς....αλλά το κορμί σου να μην τον ζητάει.? Για να εξηγηθώ:
Έχουμε χωρίσει 1 χρόνο περίπου, το τελευταίο διάστημα πριν χωρίσουμε, με πολλούς τσακωμούς, του είχα πει ότι δεν έχω ερωτική διάθεση. Κάτι που όπως φαίνεται, ακόμα και τώρα π έχω ηρεμήσει δεν έχει αλλάξει.. Να επισκεφτώ σεξολόγο μήπως είναι κάποιο υποσυνείδητο κατάλοιπο? Ή να δεχτώ ότι τέλειωσε? Σημειωτέον, δεν έχω το ίδιο θέμα με άλλους, στο ερωτικό..- nο κουκου...


Αχ βοήθησε με λίγο. Δεν μπορείς να καταλάβεις γιατί δεν θέλεις να κοιμηθείς με κάποιον με τον οποίο χώρισες, επειδή δεν ήθελες να κοιμηθείς μαζί του;


Μήπως έχεις μπερδέψει την τρυφερότητα και την ανθρώπινη επαφή με την ερωτική επιθυμία; Δεν αγκαλιάζεις τους φίλους σου, τους γονείς σου, τα χαριτωμένα παιδιά, τα λιγότερο χαριτωμένα παιδιά, τους συγγενείς σου;

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank

 

________________
7.

"Αγαπητή Α μπα,

Σου είχα γράψει κάποτε ότι είμαι γκει, και ότι τα χα με ένα παιδί, και ότι δεν το ήξεραν οι γονείς μου (δε μπορώ να βρω το ποστ, ελπίζω να το θυμάσαι). Τέλος πάντων, τον παρουσίασα εν τέλει στο σπίτι ως το αγόρι μου. Και ξέρεις τι; Ο πατέρας μου απλά σηκώθηκε και έφυγε και γύρισε αργά το βράδυ μεθυσμένος, η μάνα μου με κατηγόρησε ότι ""θα τον σκοτώσω με αυτά που λέω"", το αγόρι μου έφυγε γιατί ""δεν άντεξε την όλη φάση"" και ξαφνικά έμεινα μόνος μου. Οι γονείς μου τώρα κάνουν σα να μην τους το είπα ποτέ (και είναι πολύ χαρούμενοι γι' αυτό είμαι σίγουρος). Το αγόρι μου είναι πλέον πρώην (εγώ τον παράτησα γιατί στηριζόμουν σε εκείνον και μετά απ' το ""συμβάν"" κάτι έσπασε μέσα μου). Και τώρα είμαι μόνος μου. Να σηκωθώ και να φύγω να πάω να μείνω σε καμιά φίλη μου, μέχρι να τα βγάλω πέρα μόνος μου, αν τα βγάλω ποτέ πέρα μόνος μου, ή να αυτοκτονήσω; Ή, ίσως, να πάρω απλά μερικά χάπια που ξέρω ότι δε θα με σκοτώσουν, απλά και μόνο για να νιώσουν τύψεις; Με δελεάζει πολύ, πάντως, αυτό το τελευταίο."- blank

 

Πολυαγαπημένο μου παιδί.

 

Οι ερωτήσεις που φτάνουν στο α μπα είναι ανώνυμες. Ούτε μέιλ, ούτε IP, ούτε τίποτα. Δεν ξέρω ποιος είσαι και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου άμεσα. Πάρε τηλέφωνο το γρηγορότερο στο 1018, σε θερμοπαρακαλώ. Θα μιλήσεις με ανθρώπους που ξέρουν και θα σε βοηθήσουν, έχουν την εμπειρία που χρειάζεται και θα σε καθοδηγήσουν. Μην σκέφτεσαι ούτε δευτερόλεπτο τι άλλο να κάνεις. Πάρε τηλέφωνο. Και στείλε μετά μήνυμα να μας πεις τι έγινε. Το συντομότερο.

 

 

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: για τον blank