Δάσκαλος του Ρωμανού: Θα τον πηγαίνω εγώ στη σχολή του

Δάσκαλος του Ρωμανού: Θα τον πηγαίνω εγώ στη σχολή του Facebook Twitter
26

Ανοιχτή  πρόταση απευθύνει ο δάσκαλος του Ν.Ρωμανού, διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών -στο οποίο φοίτησε ο Ρωμανός-, προκειμένου να φοιτήσει στη σχολή του.

Όπως λέει ο κ. Πέτρος Δαμιανός αναλαμβάνει ο ίδιος να τον συνοδεύει στη σχολή όπου έχει περάσει.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμιανού, στην Εφημερίδα των Συντακτών:

 «Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.

Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.

Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία.

Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές.

Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται.

Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.

Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα, απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη  φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου. Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση  του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια ''επιστροφή''.

Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.

Πέτρος Δαμιανός

Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα».

Ελλάδα
26

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

Ελλάδα / Υπόθεση Κολωνού: «Ζητώ συγγνώμη που δε μίλησα από την αρχή, φοβόμουν» δηλώνει η 12χρονη

«Πήγαινα στην πλατεία με το ποδήλατο μου, όπως όλα τα παιδιά της γειτονιάς. Μακάρι να μην είχε εμφανιστεί ποτέ αυτό το τέρας μπροστά μου. Όμως εμφανίστηκε» εξηγεί το παιδί, λίγο πριν την απόφαση της Δικαιοσύνης
NEWSROOM
Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: Βίντεο και φωτογραφίες

Ελλάδα / Πώς έγινε η αποκατάσταση του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα: 10 δύτες εργάζονταν σε βάθος 50 μέτρων - Βίντεο και φωτογραφίες

Η αποκατάσταση της βλάβης του υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγινα ήταν επιχείρηση υψηλού ρίσκου από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό
ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Οταν εχεις το δικαιωμα ψηφου και αποφασιζεις για την χωρα , δεν εισαι παιδι. Εισαι ελληνας πολιτης, ακολουθεις και σεβεσαι του νομους του κρατους.Καποιοι εκμεταλευονται το θεμα πολιτικα.Μην γινουμε πιονια. Αν το παληκαρι αποφασισε ετσι ..δεκτον. Κανεις δεν πρεπει να εκβιαζει το κρατος με απειλες ( ασχετα αν το κρατος μας εχει πατησει κατω) διοτι δημιουργειται προηγουμενο. Δεν πρεπει να γινεται διακριση αξιων και νομων καθε φορα που καποιος απεργει απο τροφη κ.λ.π.Το θεμα ειναι οτι αν το "παιδι" καταληξει , θα εχουμε καθε χρονο φασαριες για τον δηθεν λαικο ηρωα.
Μερικοί αντιδράτε με τέτοιο πείσμα λες και σας ζήτησε κανείς να τον πάτε εσείς οι ίδιοι τον Ρωμανό στο ΤΕΙ, και μάλιστα πάνω στις πλάτες σας.Τι λόγος σάς πέφτει αν θέλει να τον συνοδεύει ο δάσκαλός του; Τουχάλιστον αυτός δεν έχει δήθεν δημοκρατική αποψάρα από καναπέος και πληκτρολογίου, αλλά ιδία γνώμη για τον άνθρωπο που κρίνετε με τέτοια ευθιξία (και ευκολία).Και έχετε τόσο πολύ μένος απέναντι σε έναν παραβατικό εικοσάχρονο, λες και θα φορέσει το δαχτυλίδι του Φρόντο ή τη μπέρτα του σούπερμαν και θα καταλύσει από μόνος του το άγιο κράτος μας (το οποίο, πλην Ρωμανών, κατά τα άλλα είναι υπόδειγμα δικαιοσύνης και προάσπισης της κοινωνικής συνοχής).Άραγε αλαλάζετε έτσι για κάθε εν δυνάμει ύποπτη προσωπικότητα σε αυτή τη χώρα ή έχετε μια ελαφρά προτίμηση στον ιδεολογικά αντιπαθή σας Ρωμανό, που σας δίνει μια ωραιότατη πάσα για να εξασκήσετε την ευγενή τέχνη του "ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ' αλεύρι";
Εγώ τείνω να συμφωνήσω με όσα αναφέρεις, μιας και ανήκω στους έχοντες΄''δήθεν δημοκρατική αποψάρα από κανεπέος και πληκτρολογίου'' κατά τη δική σου εκτίμηση και βάσει του δικού μου σχολίου. Εάν αύριο ζητήσουν οι έγκλειστοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κάτι αντίστοιχο και προσφερθεί ένας δάσκαλος να τους συνοδεύει, θα υποστηρίζεις τα ίδια; μήπως το πρόβλημα της ''ελαφράς προτίμησης'' λόγω ιδεολογίας προκύπτει από την Αριστερά και όχι από τους ''αντιφρονούντες'';;;;Και για να μην παρεξηγούμαστε: ΟΠΟΙΟΣ και να ήταν στη θέση του Ρωμανού, ασχέτως ιδεολογίας του, θα ήμουν αρνητικός στη χορήγηση της άδειας εφόσον δεν πληροί της προϋποθέσεις. Και δε θα θεωρούσα ότι το κράτος πρέπει να ''υποκύψει'' σε έναν εκβιασμό για την ικανοποίηση ενός αντίστοιχου αιτήματος.
Left Sfak εκτιμώ την τοποθέτησή σου και τη συνέπειά σου ό,τι όσα λες τα υποστηρίζεις ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης του κρατουμένου, και σέβομαι τη στάση ζωής σου βάσει συνέπειας, ασχέτως του ότι διαφωνώ μαζί σου.Προσωπικά πάντως, το επαναλαμβάνω, η άποψή μου δε θα άλλαζε όποια και αν ήταν η ιδεολογία του κρατουμένου στον οποίο αφορά, ακόμη και αν ήταν χρυσαυγίτης ή δεν πίστευε σε κανέναν κι πουθενά.
Το θέμα δεν είναι το μέγεθος της ποινής αλλά η στάση του Ρωμανού. Έχει δηλώσει ότι είναι κατά του συστήματος και ότι θα το πολεμήσει. Οπότε αναλαμβάνοντας την ευθύνη να τον πάτε στη σχολή του, αναλαμβάνεται και την ευθύνη, για τυχόν, παραβατική συμπεριφορά κατά την διάρκεια των αδειών? Θα αναλάβεται την ευθύνη άν ο Ρωμανός με τα τσακαλάκια, τα φιλαράκια του, ξαναχτυπήσουν καμιά τράπεζα και ξανάκρατήσουν όμηρο? Εγγυάστε για όλα όσα υπάρχουν στο μυαλό των απλών ανθρώπων όταν βλέπουν ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο των βορείων προαστίων να αντιδρά (με τον τρόπο που αντέδρασε ο Ν.Ρ.) επειδή δεν έγινε το "δικό" του?
κάτσε ρε, δηλαδή σύμφωνα με τη λογική σου, ο Ρωμανός είναι μέσα επειδή είναι αναρχικός? Τι πάει να πει ''Έχει δηλώσει ότι είναι κατά του συστήματος και ότι θα το πολεμήσει'' ? δηλαδή δεν πρέπει να βγει ποτέ εννοείς? Δεν πάμε καλά.
είπα εγώ κάτι τέτοιο. Είναι μέσα για τους λόγους που είναι μέσα. Εγώ λέω ότι και μέσα που είναι έχει δηλώσει (με επιστολές του) ότι είναι εναντίον του συστήματος και ότι θα το πολεμήσει ΄σε κάθε ευκαιρία και με κάθε μέσο.
@Renton νομιζω πρεπει να ξαναδιαβασεις το παραπανω γιατι προφανως δεν καταλαβες σε τι αναφερεται.. Ολο αυτο το καιρο παρακολουθοντας ολη αυτη την ιστορια του Ρωμανου νομιζα οτι ημουν παραλογη που μου φαινοταν "χαζο" το αιτημα του... Για καποιο λογο λεγονται σωφρονιστικα ιδρυματα και για καποιο λογο μπαινεις εκει..Μην χασουμε και το λιγο μυαλο που μας εμεινε..
Μα η ίδια η Αριστερά παράταξη γενικά, (για τον Σύριζα δεν μπορώ να το πω αλλά τέλοσπάντων πες και αυτός θεωρητικά) είναι ενάντια σ' αυτό το σύστημα και επιδιώκει την ανατροπή του. Ο Ρωμανός είναι μέσα για ληστεία τρ΄λαπεζας, πράξη που ήταν ληστεία ρουτίνας μέχρι πρόσφατα. Τώρα αν το ότι είναι αναρχικός τον καθιστά επικίνδυνο και εξ' ου και η αντιμετώπιση, τότε μιλάμε για πρακτικές δεκαετιών πριν που έθεταν ως πρόσχημα τους τον ''κομμουνιστικό κίνδυνο'' .
Δηλαδή αν κάνω μια ληστεία ή ανθρωποκτονία ή βιασμό (βάζω κατηγορίες υπόδικων που έχουν πάρει άδεια στο παρελθόν, χωρίς καν συνοδεία του δασκάλου), το μόνο που έχω να κάνω για να πάρω άδεια είναι το πιο κοινό ατόπημα στην Ελλάδα, να πω ψέμματα ότι δεν θα το ξανακάνω. Εντάξει.
έχεις δίκιο Lawn, αλλά είναι βλέπεις που εκτός του ότι κάποιοι αισθανόμαστε την ευαισθησία με όποιο δέντρο και αν καίγεται, έχουμε καταλάβει ότι αν καεί τελείως, δεν θα σβήνει η φωτιά του δάσους για τα επόμενα 30 χρόνια... τουλάχιστον.
Αρνητική χροιά ήθελα να πάρει μόνο η εμμονή με την οποία κάποιοι κάθονται και αναλύουν το συμβάν, ενώ τα πράγματα είναι πιο σφαιρικά.Φυσικά και ο Ρωμανός είναι ένας έντιμος άνθρωπος με καλοσύνη για τη πορεία της κοινωνίας σε αντίθεση με πολλούς άλλους-και ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.Όχι μόνο η άδεια, αλλά και πολλά περισσότερα του αξίζουν. Αλλά για να το καταλάβουμε αυτό πρέπει να ρίξουμε και μια ματιά στη κατάσταση συνολικά.Μη ξεχνάμε ότι η δράση γεννάει αντίδραση-μια αντίδραση που θα έπρεπε να υιοθετηθεί από όλους όσους χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.
Μάλιστα !!! Δεν αμφισβητώ τον κύριο Δαμιανό, αλλά εξακολουθώ να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Αν τού δοθεί του Νίκου η ευκαιρία να πάει να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή, θα πρέπει φυσικά να μην είναι αφύλαχτος, αλλά να υπάρχουν μερικοί αστυνομικοί με πολιτικά μέσα στην αίθουσα χωρίς να τό ξέρει κανένας. Σε περίπτωση, όμως, που αποδράσει, τότε θα έχει απογοητεύσει το δάσκαλό του, ο οποίος δεσμεύτηκε δημόσια για αυτόν. Μακάρι να βρεθεί μία λύση.
Πολύ καλή πρόταση, συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δαμιανό. Επίσης, θα έλεγα να κάνει το ίδιο και με όλους τους άλλους κρατούμενους των οποίων κατά καιρούς απορρίπτονται τα αιτήματα χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών.Άσχετο: τον κ. Ρωμανό τον ρώτησε πριν κάνει την πρότασή του ή θα την ''απορρίψει'' και αυτή την πρόταση διεκδικώντας τα ''δικαιώματα του'';;;
Ο Ρωμανός έχει περάσει στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, μπορεί να του διδάξει όλα τα μαθήματα; Επίσης αφού δεν επιτρέπουν να βγουν οι κρατούμενοι ώστε να παρακολουθήσουν μαθήματα για ποιο λόγο τους επιτρέπεται να δώσουν πανελλήνιες και να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Το ότι του δώσανε το δικαίωμα να δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, δε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα όπως κάθε άλλος φοιτητής που δεν σηκώθηκε ένα ωραίο πρωί να παριστάνει τον τρομοκράτη...Για ικανοποίηση του εξεταζόμενου, για χρήση σε κάποιο βιογραφικό, για εκμετάλλευση του βαθμού μετά την αποφυλάκισή του κ.α.Δυστυχώς ο άνθρωπος αυτός είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνος.
Μπραβο! ακριβως την ιδια απορια εχω τοσο καιρο, και ενω εχει χυθει τοσο ηλεκτρονικο και μη-μελανι, αυτο δεν ειδα πουθενα να διευκρινιζεται. Γιατι,οντως, δινεται στους υποδικους το δικαιωμα να δινουν μεν εξετασεις, αλλα σε περιπτωση επιτυχιας να μην εχουν προσβαση στη Σχολη τους?Μα απο κει δεν ξεκιναει το προβλημα? γιατι δεν συζητιεται πουθενα αυτο, σε καμμια τροπολογια?Επισης, μονο σε μενα φαινεται ειρωνικο οτι ο Ρωμανος καιγεται για να παρακουθησει μαθηματα Διοικησης επιχειρησεων? ΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ??? ενας αναρχικος? αναρωτιεμαι πως του ηρθε καν να το προσθεσει στο μηχανογραφικο του!! δηλαδη αν αισιως βγει απο τη φυλακη θα θελει να διοικησει επιχειρησεις?? παραλογο? δεν απαντα..
Σε περίπου 2 χρόνια θα εκτίσει το 1/5 της ποινής του. Μέχρι τότε, ας κάνει παύση σπουδών, και ας παρακολουήσει τότε.Αν πάλι δεν βρίσκει την ώρα να σπουδάσει, η τροπολογία για τις εξ'αποστάσεως σπουδές, θα καλύψει την ανάγκη του
Η προσφορά του Πέτρου Δαμιανού, με την οργάνωση σχολείων στις φυλακές είναι ανεκτίμητη.http://www.theartofcrime.gr/index.php?pgtp=1&aid=1247496652"Την επόμενη δεκαετία δεν θα υπάρχει φυλακή στην Ελλάδα που να μην έχει σχολείο" 2009