Σκότωσαν επειδή απλώς δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να μην σκοτώσουν

Σκότωσαν επειδή απλώς δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να μην σκοτώσουν Facebook Twitter
Όταν, στα δεκαεννιά σου χρόνια, φτάνεις σε ένα τέτοιο έγκλημα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή έχεις προφτάσει να συσσωρεύσεις μέσα σου μίσος αβυσσαλέο, το οποίο ψάχνει αφορμή να ξεχειλίσει. Ή έχεις χάσει κάθε επίγνωση της πραγματικότητας.
11

 

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ

 

“Nihil humani a me alienum puto: Τίποτα το ανθρώπινο δεν μου είναι ξένο.” 

 

Το προχθεσινό έγκλημα στην Μάνη διαψεύδει κατά τον ανατριχιαστικότερο τρόπο τη φράση του ρωμαίου συγγραφέα Τερέντιου. Το προχθεσινό έγκλημα στην Μάνη μάς αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος μπορεί, υπό συνθήκες, να αποξενωθεί εντελώς από την ίδια του τη φύση. Δεν αναφέρομαι σε καλοσύνη, σε αλληλεγγύη, οίκτο, ροπή προς το ωραίο και το ευγενές και σε άλλα τέτοια διαχρονικά ζητούμενα. Μιλάω για το πλέον στοιχειώδες, για το πιο αρχέγονο κύτταρο και όρο της ύπαρξης μας. 

 

Οι αυτουργοί του εγκλήματος στη Μάνη δεν σκότωσαν από έσχατη ανάγκη ή από ερωτικό πάθος ή από ιδεολογία ή για λόγους τιμής, οι οποίοι τους επιβάλλονταν από κάποιο ηθικό κώδικα. Δεν σκότωσαν εν  βρασμώ ψυχής, εφόσον όλα δείχνουν πως οι πράξεις τους είχαν προσχεδιαστεί. (Εάν ήλπιζαν απλώς να λύσουν αναίμακτα τις όποιες διαφορές τους, δεν θα έδιναν ραντεβού στα θηριώδη θύματά τους σε ερημική τοποθεσία…) Ούτε καν σκότωσαν για να λάβουν πίσω τα χρωστούμενα, τα αναβολικά ή το ποσό των οχτακοσίων εβδομηνταπέντε ευρώ που ισχυρίζονταν ότι τους είχαν υπεξαιρέσει και το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ στις τσέπες τους. 

 

Σκότωσαν επειδή απλώς δεν έβλεπαν κανέναν λόγο να μην σκοτώσουν. 

 

Η εν συνεχεία συμπεριφορά τους το κάνει προφανές.

 

Τι ψυχοσύνθεση πρέπει να διαθέτεις, ώστε να σύρεις στα κατσάβραχα δυό ανθρώπους που μέχρι πριν από ελάχιστα λεπτά ζούσαν, να τους πετάξεις στην καρότσα ενός αγροτικού, να τους δέσεις με σκοινιά για να μην πέσουν στη διαδρομή και -ύστερα από κάμποσα χιλιόμετρα- να τους αδειάσεις σε ένα φαράγγι όπου ρίχνουν οι ντόπιοι τα ψοφίμια, προκειμένου να κατασπαραχθούν από ποντίκια και όρνια; 

 

Να επιστρέψεις ακολούθως στο σπίτι και στην κανονική σου ζωή ώσπου να σφίξει γύρω σου η μέγγενη της αστυνομίας. Και αφού συλληφθείς, αντί να είσαι ολότελα συντετριμένος, να προσπαθείς να ρίξεις την ευθύνη στον συναυτουργό σου. Να σπεύδεις δε να προσλάβεις –η οικογένεια σου, έστω, για χατίρι σου- κι έναν διάσημο ποινικολόγο. Να σού έχει μείνει δηλαδή μυαλό ύστερα από μια τέτοια πράξη για το πώς θα πέσεις, στο δικαστήριο, στα μαλακά!

 

Ανάθεμα αν θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή στην Ελλάδα πιο στυγερό έγκλημα. 

 

Ο Κοεμτζής έσφαξε -διατελώντας σε μέθη και σε πλήρη σύγχυση- εκείνους που απειλούσαν με το τουπέ της αστυνομικής τους εξουσίας ό,τι είχε απομείνει απ’τον ζωτικό του χώρο. Ο Φραντζής κατακρεούργησε το αντικείμενο του απόλυτου έρωτά του. Οι «εκτελεστές» της 17 Νοέμβρη φαντασιώνονταν πως αποδίδουν επαναστατικό δίκαιο. Ακόμα και οι σατανιστές είχαν την πεποίθηση πως υπακούουν στις βουλές του Εωσφόρου. Διαταραγμένοι όλοι οι παραπάνω, ιδεοληπτικοί, ψυχές-συμφορές. Μπορείς ωστόσο να ιχνηλατήσεις τις διαδρομές τους μέχρι να ανταμώσουν και να ταυτιστούν με το κακό. 

 

Όπως σκιαγράφησε ο Παπαδιαμάντης την πορεία της Φραγκογιαννούς και την ελέησε στο τέλος με έναν θάνατο σαν εξαφάνιση, «εις το ήμισυ του δρόμου μεταξύ θείας και ανθρωπίνης δικαιοσύνης»…

 

Οι διαδρομές των δύο δολοφόνων της Μάνης φαντάζουν ανεξήγητες.

 

Όταν, στα δεκαεννιά σου χρόνια, φτάνεις σε ένα τέτοιο έγκλημα –ως έγκλημα θεωρώ, επαναλαμβάνω, την όλη συμπεριφορά τους από το βράδυ της Τρίτης μέχρι τώρα- δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή έχεις προφτάσει να συσσωρεύσεις μέσα σου μίσος αβυσσαλέο, το οποίο ψάχνει αφορμή να ξεχειλίσει. Ή έχεις χάσει κάθε επίγνωση της πραγματικότητας. 

 

Η πρώτη εκδοχή θα διερευνηθεί από τους ψυχιάτρους που θα κληθούν να εξετάσουν τους δολοφόνους. 

 

Για τη δεύτερη, πολλοί και διάφοροι θα τοποθετηθούν δημόσια είτε με εύκολους αφορισμούς είτε αποπειρώμενοι φιλότιμα να εμβαθύνουν. Θα (ξανά-)διαβάσουμε για την ολέθρια επίδραση που ασκεί στις νεαρές ψυχές το παράλληλο εικονικό σύμπαν της τηλεόρασης και των βιντεοπαιχνιδιών. Για τους χιλιάδες φόνους που έχει παρακολουθήσει στην οθόνη ή έχει διαπράξει, πατώντας το τζόυστικ του, ο μέσος κάτοικος του ανεπτυγμένου κόσμου μέχρι να ενηλικιωθεί. Για τα μηνύματα ωμής επιβολής, φανατισμού και μισαλλοδοξίας που εκπέμπονται από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, καρυκευμένα μάλιστα με μια μυθολογία αντρίλας, εθνικισμού, «τοις κείνων ρήμασι». Για τα αβγά που επωάζονταν εδώ και δεκαετίες στις θύρες των χούλιγκαν, στα μποντυμπιλνεράδικα, στα κατά τόπους γραφεία της Χρυσής Αυγής και σκάνε πλέον με αυξανόμενη ταχύτητα και προβάλλουν από μέσα τους ολοένα και πιο δηλητηριώδη φιδάκια…

 

Ό,τι όμως κι αν διαβάσουμε, όσο ενδιαφέρον και τεκμηριωμένο κι αν είναι, ας μην του επιτρέψουμε να μας εξοικιώσει –έστω κι ελάχιστα, έστω και ανεπαίσθητα- με ένα τέτοιο έγκλημα. 

 

Ας διαφυλάξουμε ακέραια εντός μας την αρχική αποστροφή, την άφατη φρίκη. 

 

Ας αρνηθούμε –για μια φορά- να κατανοήσουμε. «Ας μην δώσουμε τίποτες» όπως μας εξορκίζει και ο Νίκος Εγγονόπουλος «στα μαύρα στόματα των πηγαδιών».-  

 

 

11

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

8 σχόλια
Ο Κοεμτζής σκότωσε ανυποψίαστους ανθρώπους πισώπλατα κάποιοι εκ των οποίων τύχαινε να είναι αστυνομικοί αλλά σε άσχετες μεταξύ τους παρέες. Κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι ότι προκλήθηκε έστω και στο παραμικρό.
μου θυμιζουν τις δολοφονιες στα σχολεια στις ΗΠΑ φοβαμαι οτι ειναι πολυ της ''μοδας'' αυτου του ειδους οι αντιδρασεις.... και εκει εχουν κ ενα ψυχολογο στα σχολεια να τα ελεγχει εδω????!!!!!
το ερωτημα ειναι αυτή η αμορφωτη λουμπεν υποκουλτουρα προυπήρχε και τωρα εμφανιστηκε, ή σε μεγαλο βαθμο θεριεψε τα τελευταια χρονια;Να επισημανω οτι ιδια συμπτωματα, ξυλο, αναβολικα, μαφιες κλπ κλπ συναντησαμε και στις υπο καταρευση ανατολικες χωρες.Οι αιτιες ειναι και οικονομικες, αλλα κυριως θα ελεγα και ιδεολογικες. Το κυριαρχο ιδεολογικο μοντελο εκει κατερευσε αφηνοντας τον κοσμο σε κενο. Θα ελεγα οτι η καταρευση αυτου του ιδεολογικου μοντελου σε εμας επηλθε καπου στα μεσα των Κωστοπουλειων 90ς και οχι προσφατα, τωρα απλα βλεπουμε το εποικοδομημα και τα ερειπια του. Για λιγο καιρο η καταρευση στολιστηκε με χρημα. Με λιγα λογια στην Ψυχη στο Στομα πχ δεν βλεπουμε καταγραφη της πραγματικοτητας (δεν ηταν η πραγματικοτητα οπως την ηξερα εγω ) αλλα κυριως κανει προφητεία, με βάση αλλωστε και μια ψιλομηδενιστικη νοοτροπια του δημιουργου της.
Δυστυχως ο κόσμος που ζούμε είναι ένα τεράστιο σφαγείο και όλοι έχουμε εξοικιωθει αφού μας περιβάλλουν και μας βομβαρδίζουν 24 ώρες το 24ωρο δολοφονίες σφαγές και κάθε είδους εγκλήματα. .. Τηλεόραση, ιντερνετ ειδήσεις ταινίες σίριαλ παιγνίδια εφημερίδες βιβλία περιοδικά και γενικά το αίμα ρέει άφθονο ...Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά και είτε αρνηθούμε να κατανοήσουμε είτε το αντίθετο δεν έχει καμία σημασία αφού το παιχνίδι έχει χαθεί....
Υπάρχει και ο παράγοντας "roid rage" (roid από το steroid), δηλ. η αυξημένη επιθετικότητα που έχει παρατηρηθεί στους χρήστες αναβολικών στεροϊδών.Roid rage is a term given to people who act in very aggressive or hostile manner after taking large doses, usually on a regular basis, of anabolic steroids, sometimes nicknamed as roids. In recent times, several prominent murders and brutal attacks have been linked to roid rage, which might suggest a person is less responsible for committing a crime. This is not always an adequate defense given that people who take anabolic steroids tend to do so willingly.http://www.wisegeek.org/what-is-roid-rage.htm
Όμως προηγείται η επιλογή του τρόπου ζωής. Τα στεροειδή τα παίρνει κανείς για να αποκτήσει μια εικόνα που έχει επιλέξει και η αυξημένη επιθετικότητα ταιριάζει μ' αυτή την εικόνα, μάλλον θα είναι αναμενόμενη/επιθυμητή από πολλούς χρήστες. Δεν είναι ότι ξαφνικά γίνονται βίαιοι από εκεί που δεν το περιμένουν τρώγοντας ντοματοσαλάτα. Μην τα ρίχνουμε όλα στη βιολογία και στις ουσίες, υπάρχει και το θέμα της ανθρώπινης επιλογής.
Σίγουρα δε γίνονται φονιάδες όσοι παίρνουν στεροειδή, γι' αυτό και δεν αποτελεί ελαφρυντικό σε περίπτωση δολοφονίας. Αυτό λέει και το άρθρο από το παραπάνω link:There have been several clinical studies assessing roid rage, and it does turn out that people who are most likely to experience it are also most likely, prior to steroid use, to be extremely angry, hostile or violent. This suggests that roid rage may most occur in those who are already at risk for violent behavior. These studies further suggest that roid rage is not a suitable legal defense for committing violent acts, since the person who claims it as a defense may have already had tendencies toward violence.
τοτέρας είναι πολυκέφαλο σαν τη λερναία ύδρα και τρέφεται απο την κουλτούρα της βίας,την κυριαρχία της εικόνας ,το φετιχισμό και την ηδονή της κυριαρχικής επιβολής ,την απουσία τελικά ενσυναίσθησης για τον οποιδήποτε Άλλο.Εξ απαλών ονύχων όπως επισημαίνει και έτερος σχολιαστής αντί να διδάσκουμε την Μοναδικότητα και την Αυτοτέλεια της Υπαρξης ,το θείο δώρο της Ζωής και το σεβασμό προς αυτήν πέρα απο κάθε Ιδεολογία -Θρησκεία-Εθνότητα ,υπηρετούμε με κάθε τρόπο το homo hominis lupus.Η νεαντερτάλεια κτηνώδης βία που ενυπάρχει στο ερπετοειδές τμημα του εγκεφάλου μας αναδύεται τόσο ευκολότερα όσο τα ψυχικά και διανοητικά μας αντισώματα αδρανοποιούνται απο την έλλειψη συνεχούς εκγύμνασης.
Πολλοί είναι έτοιμοι να σκοτώσουν λόγω των ιδεών τους ή απλά από καφρίλα. Όταν διαβάζω στο Youtube ρατσιστικά, εθνικιστικά σχόλια γεμάτα μίσος, όπου άτομα εύχονται να πεθάνει ο συνομιλητής τους κλπ., θεωρώ πιο πιθανό να το εννοούν πραγματικά απ' το είναι απλοί ποζεράδες. Σαν αυτούς στην Ουκρανία που έριξαν το αεροπλάνο και ύστερα έκαναν χαβαλέ στο τουίτερ... Νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος, αν έβλεπε μόνο τα μηνύματα, θα πίστευε ότι είναι τρολ που δεν το εννοούν πραγματικά. Κι όμως.... υπάρχουν πολλοί αναίσθητοι και αιμοβόροι στον κόσμο, και είναι αφελές να νομίζουμε ότι είναι όλα τόσο τακτοποιημένα. Συμφωνώ λοιπόν, εν μέρει, με Χωμενίδη ότι δεν πρέπει σώνει και καλά να εκλογικεύουμε.