Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς;

Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Ατελιέ/ LIFO
30

Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate/ LIFO


 
Η ερώτηση απαντάται με ευκολία
μόνο από τους φανατικούς του αντιπάλους. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σαμαράς εκφράζει την ακροδεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και είναι ο χειρότερος πρωθυπουργός τουλάχιστον από το 1974, αφού –όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή- «παρέλαβε κράτος και θα παραδώσει αποικία».


Οι δηλωμένοι ακροδεξιοί ή «εθνικόφρονες» ή «ελληνόψυχοι», που παραμένουν έστω και με το ένα πόδι στην Νέα Δημοκρατία, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε άλλο παρά μοιάζει να κοιτούν με τυφλή αφοσίωση τον πρωθυπουργό. Ο μεν Φαήλος Κρανιδιώτης, επανειλημμένως διαψευσθείς στην ελπίδα του να καταλάβει κάποια βουλευτική είτε ευρωβουλευτική έδρα, μια θέση τέλος πάντων στον κρατικό μηχανισμό, πολιτεύεται εκτός κεντρικής σκηνής, στα λαγούμια και στα οδοφράγματα του διαδικτύου. Ο δε Τάκης Μπαλτάκος είχε και ως γραμματέας της κυβέρνησης χαρακτηρίσει στον Ηλία Κασιδιάρη τον Αντώνη Σαμαρά περιφρονητικά «μεγαλοαστό», με την έννοια του φλώρου.


Σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε και ανατράφηκε σε ένα από τα λιγοστά γνησίως μεγαλοαστικά περιβάλλοντα μιας χώρας που η άρχουσα τάξη της αποτελείται βασικά από τσέλιγκες, νταραβεριτζήδες και ραντιέρηδες, ανθρώπους που ο πλούτος και το μεγαλείο τους διαρκεί μία, άντε μιάμισυ γενιά.


Σίγουρα ήταν το όνομα του και η οικονομική του επιφάνεια που τον έκαναν σε ηλικία είκοσι έξι χρονών βουλευτή.


Ο ίδιος ωστόσο τοποθετεί την πολιτική του ενηλικίωση ένα χρόνο αργότερα: Ένας ισχυρότατος σεισμός γκρέμισε την μισή Καλαμάτα και άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να αντιμετωπίσει το δράμα των συμπολιτών του απ' την απόσταση του παραδοσιακού πολιτευτή, εγκαταστάθηκε επί μήνες στις σκηνές των αστέγων, ζυμώθηκε μαζί τους, κατάλαβε στο πετσί του ποια ήταν η αληθινή Ελλάδα. Έκτοτε ερχόταν πάντα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.


Η μετέπειτα πορεία του χαρακτηρίστηκε από αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα.

 

Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς; Facebook Twitter
Ο ίδιος-και κάμποσοι άλλοι- θα ισχυρίζονταν ότι το γεγονός και μόνο πως η χώρα δεν έσκασε στα χέρια του αποτελεί ιστορικό επίτευγμα... Eικονογράφηση: Ατελιέ LIFO


Το 1989, αγαπημένο παιδί του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, έγινε ο νεότερος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Τον Απρίλιο του 1992, αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση με την αιτιολογία πως έκανε του κεφαλιού του στο χειρισμό του «Μακεδονικού». Ο ίδιος επιμένει ότι αντιθέτως εφάρμοζε πιστά τη γραμμή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


Λίγους μήνες αργότερα αποχώρησε από την Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη, η οποία χαιρετίστηκε με συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Οδυσσέα Ελύτη. Παρά την εκ των υστέρων εντύπωση, η Πολιτική Άνοιξη δεν υπήρξε εν τη γενέσει της ακροδεξιό κόμμα. Επαγγελλόταν «την υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών» και είχε προσελκύσει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα, και από την Αριστερά, με διαπρεπέστερο τον αλύγιστο αγωνιστή Ανδρέα Λεντάκη.


Το 1993, ο Αντώνης Σαμαράς, ανατρέποντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκάλεσε πρόωρες εκλογές, οι οποίες έφεραν ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και έδωσαν στον ίδιο ποσοστό 4,88%. Η Πολιτική Άνοιξη σταδιακά φυλλορόησε και αφού συνέβαλε στην εκλογή του Κωστή Στεφανόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το 1999 ουσιαστικά διαλύθηκε. Για τον Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησαν τα χρόνια «της ερήμου», όπως τα χαρακτηρίζει ο ίδιος, ή της ταβανοθεραπείας ή του εντατικότατου τέννις με σκοπό την διατήρηση –αν μη τι άλλο- της φόρμας του. Το να στοιχηματίσεις τότε ότι ο Σαμαράς θα γινόταν κάποτε πρωθυπουργός θα φάνταζε πιο εξωφρενικό κι από το να ποντάρεις στο 7-1 της Γερμανίας πριν από τον προχθεσινό αγώνα.


Την επαναφορά του στο πολιτικό προσκήνιο ο Αντώνης Σαμαράς τη χρωστάει στον Κώστα Καραμανλή. Εκείνος, το 2004, τον έχρισε ευρωβουλευτή και το 2009 Υπουργό Πολιτισμού για να εγκαινιάσει το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκείνος ίσως τον ενεθάρρυνε υπογείως να διεκδικήσει τη διαδοχή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να μην πέσει το κόμμα στην παραδοσιακά αντίπαλη οικογένεια των Μητσοτάκηδων. Η ανάδειξή του σε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, προκάλεσε σύγκρυο σχεδόν στους πιό φιλελεύθερους της συντηρητικής παράταξης. «Με τον "Τρελαντώνη" στο τιμόνι, να περιμένετε τα χειρότερα...» προειδοποιούσαν.

 

___________

Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Ώστε ο χρόνος να του φερθεί με τρυφερότητα. Ώστε να συμπεριληφθεί κι εκείνος στις χαμένες ελπίδες του Έθνους, που «αν είχαν προφτάσει»...

___________

 


Στην αρχή φάνηκε να επιβεβαιώνονται. Η καταψήφιση από την Νέα Δημοκρατία του πρώτου Μνημονίου την άνοιξη του 2010 και τα «Ζάππεια» που ακολούθησαν, με τον Αντώνη Σαμαρά να ισχυρίζεται πως έχει σχεδόν ανώδυνες λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα στο τσεπάκι του, νομιμοποίησαν την αντιμνημονιακή ρητορεία. Έπεισαν ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών πως η χρεοκοπία της χώρας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα ή με από μηχανής θεούς. Για αυτό και όταν ο Σαμαράς πραγματοποίησε στροφή προς τον ρεαλισμό προκειμένου να κυβερνήσει, όσοι τον είχαν πιστέψει ένοιωσαν προδομένοι και μετανάστευσαν αθρόα στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ή ακόμα και στη Χρυσή Αυγή.


Τον Μάιο του 2012, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της, έπεσε κάτω από το 20%. Τον Ιούνιο του 2012, μετά τις δεύτερες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός.
Από τις πρώτες εβδομάδες κιόλας στο Μαξίμου, οι Κασσάνδρες άρχισαν να διαψεύδονται. Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε σταθερότητα, ψυχραιμία και εργασιομανία. Δίχως να μετακινηθεί από τις πολιτικές του θέσεις -που διατηρούν το άρωμα του «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια»- παραμέρισε τις προκαταλήψεις του και συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ, η οποία συμμετείχε ευχαρίστως στην κυβέρνηση επί έναν ολόκληρο χρόνο και εισέπραττε το μερίδιο της σε γραμματείες και σε διοικήσεις πριν θυμηθεί αίφνης το «αριστερό της πρόσημο». Επέλεξε ως Υπουργούς Οικονομικών τους σημιτικούς Στουρνάρα και Χαρδούβελη. Βασίστηκε όχι τόσο στους παλιούς του φίλους, Μπαλτάκο και Φαήλο, όσο σε όποιους έκρινε ως χρήσιμους για τη χώρα και για εκείνον στην παρούσα συγκυρία. Ξεδίπλωσε εν ολίγοις το σημαντικότερο προσόν που οφείλει να διαθέτει ένας πολιτικός: Την πολιτικότητα.


Έχει πετύχει μέχρι τώρα ως πρωθυπουργός ο Σαμαράς; Ο ίδιος-και κάμποσοι άλλοι- θα ισχυρίζονταν ότι το γεγονός και μόνο πως η χώρα δεν έσκασε στα χέρια του αποτελεί ιστορικό επίτευγμα. Θα υπενθύμιζαν το κλίμα πανικού, αλλοφροσύνης, που επικρατούσε το 2012. Θα συνέκριναν το σιδερένιο χέρι του με την σπασμωδικότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Θα υπογράμμιζαν την σταδιακή ανάκαμψη που αποτυπώνεται –αν μη τι άλλο- στα νούμερα και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

 

«Εάν για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να βγει στο σφυρί, τότε χαρά στη σωτηρία!» καγχάζει η Αντιπολίτευση. «Τι προτιμάτε; Ένα χέρσο, αναξιοποίητο οικόπεδο, πίσω απ'τον ήλιο;» απαντάει ο Αντώνης Σαμαράς. «Σε λίγα χρόνια, στην διακοσιοστή επέτειο του 1821, η πατρίδα μας θα αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό και το νευραλγικότερο διαμετακομιστικό κέντρο στην Ευρώπη. Η στρατηγική συμμαχία με την Κίνα θα μας δώσει φτερά!» «Οι αριθμοί μπορεί και να ευημερούν, οι Έλληνες όμως θα πένονται, στερημένοι από κοινωνικές κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα!» «Από τις στάχτες της κρίσης, θα αναστηθεί ο πιο γνήσιος Έλληνας: Ο πολυμήχανος, ο ακαταπόνητος, "με την ποικίλη δράσι των στοχαστικών προσαρμογών", όπως τον περιγράφει ο Καβάφης...» «Ένας κουλάκος θα είναι ο Έλληνας εάν –ο μη γένοιτο- ευωδοθούν τα σχέδια σου! ΄Ερμαιος στις ορέξεις του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου!» «Υπερτιμάτε, εσείς οι αριστεροί, το κεφάλαιο. Και υποτιμάτε τον Έλληνα...».


Ποιος είναι και τι θέλει ο Αντώνης Σαμαράς; Και ποια θα είναι η υστεροφημία του;
Μια παλιά καραβάνα της πολιτικής μου έλεγε πρόσφατα πως η μεγάλη τύχη του δεν θα είναι να ολοκληρώσει το έργο του. Αλλά να αποχωρήσει την κατάλληλη στιγμή. Ώστε ο χρόνος να του φερθεί με τρυφερότητα. Ώστε να συμπεριληφθεί κι εκείνος στις χαμένες ελπίδες του Έθνους, που «αν είχαν προφτάσει»...

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

13 σχόλια
Αν όλα αυτά είναι ο Σαμαράς, άνετα και ο Χωμενίδης προβοκάρει για να ξεσηκώσει αντιΣαμαρικές αντιδράσεις... Εδώ που ζούμε, και έτσι όπως ζούμε...ας το πούμε και αυτόουlol
Ας μου επιτρεψει να μιλησει εκ μερους μου ο Νικος Σαραντακος απο το υπεροχο μπλογκ του."... Αφήνοντας τα μουντιαλικά, περνάμε στο μεζεδάκι από το οποίο δανείστηκα το πρώτο σκέλος του τίτλου -αν και κακώς λέω για μεζεδάκι, αφού πρόκειται για πλήρες γεύμα τριών πιάτων. Εννοώ ένα άρθρο στην Lifo, στο οποίο ο συγγραφέας Χ. Χωμενίδης, έχοντας προφανώς προσέξει ότι ο Γιάννης Σμαραγδής εξαργύρωσε πολύ επωφελώς τη μαντινάδα που έγραψε υπέρ πρωθυπουργού, επιδίδεται σε επιμελές ξεσκόνισμα του Αντώνη Σαμαρά. Κατανοητό είναι αυτό, άλλωστε τόσοι φορείς παραμένουν χωρίς στελέχωση, αλλά όχι και να ξαναγράψουμε την ιστορία! Γράφει ο πρωθυπουργικός υμνωδός για τον Αντ. Σαμαρά:Σίγουρα ήταν το όνομα του και η οικονομική του επιφάνεια που τον έκαναν σε ηλικία είκοσι έξι χρονών βουλευτή.Ο ίδιος ωστόσο τοποθετεί την πολιτική του ενηλικίωση ένα χρόνο αργότερα: Το 1986, ένας ισχυρότατος σεισμός γκρέμισε την μισή Καλαμάτα και άφησε χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς, αντί να αντιμετωπίσει το δράμα των συμπολιτών του απ’την απόσταση του παραδοσιακού πολιτευτή, εγκαταστάθηκε επί μήνες στις σκηνές των αστέγων, ζυμώθηκε μαζί τους, κατάλαβε στο πετσί του ποια ήταν η αληθινή Ελλάδα. Έκτοτε ερχόταν πάντα πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.Σοβαρά; Μόνο που ο σεισμός του 1986 δεν συνέβη ένα χρόνο μετά την πρώτη εκλογή του Αντ. Σαμαρά στη Βουλή στην τρυφερή ηλικία των 26 ετών, αλλά εννιά ολόκληρα χρόνια, και αφού ο κ. Σαμαράς είχε επανεκλεγεί βουλευτής άλλες δύο φορές. Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, γεννημένος το 1951, πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το 1977, και στη συνέχεια το 1981 και το 1985, επομένως στον σεισμό του 1986 κάθε άλλο παρά αρχάριος και μη παραδοσιακός πολιτευτής ήταν -και, τέλος πάντων, αν δεν είχε ενηλικιωθεί πολιτικά στα 35 του αυτό μάλλον δεν είναι έπαινος αλλά ψόγος.* Και επειδή το άθλιο περιεχόμενο ταιριάζει να συνοδεύεται από άθλια επιμέλεια, ο κ. Χωμενίδης μάς πληροφορεί ότι η Πολιτική Άνοιξη “δεν υπήρξε εν τη γενέσΗ” της ακροδεξιό κόμμα (αμφιβάλλω αν ταιριάζει και νοηματικά αυτή η αρχαϊκούρα, αλλά αν τη βάλεις, μάθε να τη γράφεις σωστά!)* Το πιο ωραίο όμως το άφησε για το τέλος ο Χ. Χωμενίδης. Πράγματι, στο τέλος του άρθρου, σε έναν υποθετικό διάλογο Σαμαριστών-Συριζαίων, όπου βέβαια οι καλές ατάκες χαρίζονται απλόχερα στους πρώτους, ο κ. Χ.Χ. βάζει τον φανταστικό συριζαίο να λέει: «Ένας κουλάκος θα είναι ο Έλληνας εάν –ο μη γένοιτω- ευωδοθούν τα σχέδια σου! ΄Ερμαιος στις ορέξεις του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου!»Δεν το παραθέτω για να επισημάνω άλλη μια φριχτή ανορθογραφία σε αρχαία έκφραση (είναι “ο μη γένοιτο”, αφού σας ζαλίζει γιατί επιμένετε; ), ούτε για τη δεύτερη ανορθογραφία στο “ευοδωθούν” (πρώτη φορά βλέπω συγγραφέα τόσο ανορθόγραφο!) αλλά για το “ένας κουλάκος”.Μακάρι να γίνει κουλάκος ο Έλληνας -διότι “κουλάκος” (το έχουν και τα λεξικά) ήταν, στην τσαρική Ρωσία, ο εύπορος χωρικός, ο γαιοκτήμονας. Ο κ. Χωμενίδης προφανώς ήθελε να αναφερθεί στον “κούλη”, τον Κινέζο μεροκαματιάρη εργάτη, αλλά η θητεία του στην Αριστερά τον εκδικήθηκε κι έτσι από τα βάθη της μνήμης του ανασύρθηκε ο κουλάκος!Βέβαια, ένας καλός δικηγόρος μπορεί να υποστηρίξει ότι “κουλάκος” εδώ είναι το υποκοριστικό του “κούλη”, αλλά αμφιβάλλω αν θα πείσει κανέναν!
Πάλι καλά γιατί έχω βαρεθεί να ακούω το κουλάκος σαν συνώνυμο του ακτήμονα,φουκαρά,μεροκαματιάρη.Δουλοπάροικος λέγεται αυτό που προσπαθείτε να χαρακτηρίσετε.Λίγη ιστορία ρε παιδιά...
O Χωμενίδης του απαντά τα εξής:"κύριε Σαραντάκο,«…Ένας κουλάκος θα είναι ο Έλληνας εάν –ο μη γένοιτω- ευωδοθούν τα σχέδια σου! ΄Ερμαιος στις ορέξεις του ντόπιου και του ξένου κεφαλαίου!…» Πριν επινοήσετε τον καλό δικηγόρο που θα υποστήριζε προς υπεράσπισιν μου πως χρησιμοποιώ τη λέξη “κουλάκος” ως υποκοριστικό του “κούλης”, χρήσιμο θα ήταν να πληροφορηθείτε την τελική μοίρα των κουλάκων. Η Ιστορία τους ξεπέρασε, το νέο καθεστώς τους καταδίωξε απηνώς και τελικά τους συνέτριψε. Εκείνοι, οι εύποροι και σχετικά ανέμελοι κουλάκοι, έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, κατήντησαν -όσοι επέζησαν- ανέστιοι και πένητες. Αυτή ακριβώς η μοίρα δεν προδιαγράφεται -σύμφωνα με την αντιπολίτευση- για την ελληνική προ μνημονίων μεσαία τάξη στην νέα τάξη πραγμάτων; Κουλάκος ήθελα να γράψω και κουλάκος έγραψα.Η δίκη προθέσεων και το συμπέρασμα ότι εγώ ξεσκονίζω τον Αντώνη Σαμαρά σε ένα κείμενο όπου επισημαίνω την πολυετή ταβανοθεραπεία του, σε ένα κείμενο όπου του αποδίδω ευθύνη για την άνοδο των ακροδεξιών μορφωμάτων, σε ένα κείμενο όπου επισημαίνω ότι διατηρεί το άρωμα του “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”, ο ισχυρισμός σας ότι εγώ αποσκοπώ στο να εξαργυρώσω ό,τι γράφω είναι ιδιαίτερα προσβλητικός. Εγώ δεν έχω εισπράξει ποτέ ούτε μια δραχμή ή ευρώ από το ελληνικό κράτος μέσω της οποιασδήποτε κυβέρνησης.Εάν τέλος, τα επιχειρήματα που αποδίδω στους “σαμαριστές” σάς πείθουν περισσότερο από τα επιχειρήματα που αποδίδω στους συριζαίους, μήπως εσείς θα έπρεπε να μετακινηθείτε προς την Νέα Δημοκρατία;Μιλώντας για παραδρομές, το εν λόγω κείμενό μου δημοσιεύθηκε όχι στην “Αθενς Βόις” όπως γράφετε αλλά στην “Λάιφο”. Εγώ ωστόσο είμαι εξ’ιδιοσυγκρασίας επιεικής με τις παραδρομές..σάς εύχομαι ένα ξένοιαστο καλοκαίρι,Χ.Α.Χωμενίδης"
"Πες μου τους φίλους σου, να σου πώ ποιός είσαι" Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης, Λαζαρίδης...περιπτώσεις που ακροβατούν στα όρια της πολιτικής ψύχωσης. Θα μου πείτε ότι δεν είναι οι μόνοι και ότι και οι αντίπαλοι έχουν να δείξουν ανάλογες περιπτώσεις. Ναι αλλά οι άλλοι δεν έχουν την αστική καταγωγή που τόσο γοητεύει τον κ. Χωμενίδη. Για να μη λέμε πολλά μόνο η επιλογή των κυβερνητικών εκπροσώπων (Κεδίκογλου, Βούλτεψη) και η εφαρμογή στην πράξη της αντίληψης για τον "σκληρό πυρήνα" του κράτους (δικαστές, αστυνομικοί) δείχνει την ποιότητα του ανθρώπου. Α να μην ξεχάσω ότι ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα για πρόεδρος της ΝΔ επισκεπτώμενος τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο..
Ο Σαμαράς είναι πολύ τυχερός που προκάτοχος του ήταν ο Παπανδρέου (μην αναφέρει κανείς τον Παπαδήμο) ο οποίος ήταν ''ο πάτος'' του έλληνα πολιτικού και οποιοσδήποτε θα φαινόταν καλύτερος από ότι πραγματικά είναι.Εγώ θέλω να αναφερθώ σε κάτι που δεν είδα να σχολιάζεται από κανέναν. Στο άρθρο αναφέρεστε στην επιλογή των προσώπων που έκανε και το αναφέρετε ως θετικό του, δλδ ότι ξέρει να επιλέγει άξια στελέχη (ακόμα και αν δεν είναι δικά του παιδιά).Στις αυτοδιοικητικές είδατε τι έγινε; Οι περισσότερες επιλογές του Σαμαρά ήταν ΤΡΑΓΙΚΕΣ. Δεν στήριξε Τζιτζικώστα, δεν στήριξε Καμμίνη και επένδυσε σε καμμένα χαρτιά στους περισσότερους νομούς.
Τί είναι ο Σαμαράς;Ένας αριβίστας και μισός.Διθυραμβικά βιογραφικά δεν θα τα λάβω υπόψιν μου για αυτόν και για ομοίους του.Όσον αφορά το αν το μετά την κρίση θα μας βρει σαν κουλάκους:σαν δουλοπάροικους θα μας βρει.Κουλάκους είχαμε,έχουμε και θα έχουμε.Η μισθωτή σκλαβιά παραμονεύει όσους δεν έχουν τα φόντα να ανοίξουν ένα παραμάγαζο και θα έχουν εξαρτημένη εργασία.Το παλιό καλό παραμύθι του καπιταλισμού ότι "όλοι μπορούμε να γίνουμε πλούσια αφεντικά" ζει και βασιλεύει.Το ίδιο παραμύθι που ακούω όσο με θυμάμαι,και που σίγουρα άκουγαν και οι προηγούμενοι από εμένα.Οι ίδιοι που άνοιξαν επιχειρήσεις οι οποίες σήμερα συνεχίζουν να κατεβάζουν ρολά ή να τα βγάζουν πέρα με το ζόρι,ένεκα του "υγιούς επιχειρηματικού ανταγωνισμού" με τα μονοπώλια.Μόνο που δεν γίνεται όλοι να είμαστε εργοδοσία,κάνω λάθος;Κάποιος θα τραβήξει τα ζόρια...Οι εργάτες και οι εργαζόμενοι.Και ο Σαμαράς δεν άνηκε ούτε θα ανήκει ποτέ σε αυτούς.
Το μουσείο της Ακρόπολης το γέμισε με Καλαματιανούς'Το 2009 ως υπουργός πολιτισμού χρηματοδοτούσε τα μπουζούκια του Αντώνη Ρέμου στην παραλία της Πύλου, μετά ο πολύς Αντώνης Ρέμος τον στήριξε στις εκλογές του 2012.....Έαν είναι γνήσιος Αστός και οραματιστής πολιτικός αυτός και όχι επαρχιώτης, καιροσκόπος, πολιτικός εγώ είμαι ο Πάπας της Ρώμης τουλάχιστον εάν όχι ο Ναπολέων!
Ο Σαμαράς παίρνει τολμηρές αποφάσεις, έχει σοβαρό παρουσιαστικό και κάθεται με όλες τις έννοιες της λέξης στη θέση του αρχηγού (το μυαλό του δε συμπαρασύρεται). Είναι σαφώς καλύτερος από τον Γ.Παπανδρέου που είχε ευγένεια και κοσμοπολιτισμό, χαρίσματα κατάλληλα για υψηλές υπαλληλικές θέσεις μόνο. Ωστόσο μέχρι εκεί, από σπιρτάδα και όραμα είναι κι αυτός ψιλοάμοιρος γι' αυτό το επίπεδο.Μπορεί ν' αποκτήσει καλούτσικη υστεροφημία. Ανάλογα και τις διεθνείς εξελίξεις Μεγάλη με τίποτα.
Χαχα δεν έχεις κι άδικο, η φιγούρα του είναι σαν αποτέλεσμα της φράσης "γαμώ το κεφάλι μου, γαμώ".Μολοντούτο είναι μια φιγούρα με την οποία αισθάνεται καλά ο πολύς κόσμος. Δεν είναι κωμική, δεν είναι μπουνταλάδικη, δεν είναι κοντή με ελιές, δεν είναι στρατιωτική. Είναι ωραία, είχε και τη Βίσση. Και είναι μια φιγούρα όπου ο υφιστάμενος δε σηκώνει εύκολα μπαϊράκι.
"Ο υφιστάμενος"...η πλέμπα...υποταγή θες,ε;Τώρα αν η φιγούρα Σαμαρά σου φαίνεται σοβαρή παρουσιαστικά,με την στάση "λοιπόν δεν πα να κοπανιέστε,εγώ μαμάω και δέρνω",τι να πω,πολύς κόσμος γουστάρει το bondage,αλλά δεν ήξερα ότι αυτό έχει επεκτάσεις και στην κοινωνικοπολιτική τους οπτική.
@DelusionsEndΔεν εννοήθηκα καλά. Εκεί που λέω "... ο υφιστάμενος δε σηκώνει εύκολα μπαϊράκι" δεν εννοώ τον κόσμο. Αλλά τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.Στις εσωτερικές συνδιασκέψεις που γίνονται... η φιγούρα ας πούμε του ΓΑΠ δεν είχε την ικανότητα να αποτρέπει τους επίδοξους πρωθυπουργούς. Του έβγαζαν γλώσσα και λίγο λίγο του έπαιρναν τον αέρα. Αντίθετα η φιγούρα του Σαμαρά είναι περισσότερο αποτρεπτική. Δεν σηκώνει και πολλά.
Ναι έτσι είναι "η λαϊκή δεξιά",πολύ ματσό,δεν σηκώνει και μύγα στο σπαθί της να'ουμ.Όχι ρε συ Γιώργο δεν εννοήθηκες λάθος,μια χαρά του ξηγήθηκες.Αυτό το προφίλ χτίζει,του "δεν σηκώνω πολλά πολλά,εγώ είμαι το αφεντικό εδώ και θα γίνει ότι πω"(με πρωθυπουργική εντολή άμα λάχει lol).Δεν αλλάζει κάτι από αυτά που είπα.Δεν τον έχεις δει πως μιλάει στο πόντιουμ;Μόνο το σακάκι ριχτό από την μια μεριά του λείπει ώρες ώρες για να κρύβει το μπαγλαμαδάκι.Ε ρε και να ήξεραν οι ρεμπέτες ότι το βαρύ και ασήκωτο στυλάκι τους θα το σφετεριζόταν ο Αντωνάκης και μάλιστα τόσο γελοία...
Αν δεις ποιοί είναι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί και τι πρεσβεύουν καταλαβαίνεις γιατίο άνθρωπος είναι η καλύτερη λύση σήμερα. Και μάλιστα τον ψηφιζεις βιαστικά-βιαστικά και ενώ σε έχει λούσει κρύος ιδρώτας.
Πολύ καιρό τώρα πιστεύω πως υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες μαζοχιστές· για παράδειγμα, πολλοί που δέχονται έναν πολιτικό, να τους υπόσχεται "αναδιαπραγμάτευση" και μάλιστα "σκληρή" προεκλογικά, και να την καταπίνει μετεκλογικά, υποτασσόμενος πλήρως στις εντολές της τρόικας· ή να καταγγέλει τα μνημόνια ως αντιπολίτευση, και να γίνεται ο φανατικότερος υποστηρικτής τους ως κυβέρνηση. Ευτυχώς, όλο και μειώνονται αυτοί οι Έλληνες και γίνονται όλο και μικρότερη μειοψηφία.
Απλώς ζούμε σε άλλο πλανήτη φαίνεται. Να σας παρουσιάσω λοιπόν τον δικό μου, ίσως βρείτε κάτι ενδιαφέρον μέσα σε αυτόν. Στον δικό μου πλανήτη, οι συνεχόμενες τουλούμπες του Ζαππείου, κάθε άλλο παρά "σταθερότητα" δείχνουν. Αν δεν κάνω λάθος και οι “αγορές” αυτήν την άποψη είχαν μετά από κάθε δήλωση του την εποχή που όλοι ήξεραν πως θα γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη. Στον δικό μου πλανήτη, ο Λαϊκισμός του Ζαππείου, γίνεται τρισχειρότερος όταν μετά επιλέγεις να γίνεις ο Mr Γιες Μάνταμ της Ευρώπης σε όλα, ακόμα και στα τυφλά, κακά και κάθετα νομοσχέδια.Στον δικό μου πλανήτη, δεν είναι προσόν το να "μπορείς" να "συγκυβερνήσεις" με το "αντίθετα" ιδεολογικά ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.Το πόσες ιδεολογικές διαφορές έχουν εξάλλου Σαμαράς και Βενιζέλος (Στην πράξη), σηκώνει μεγάλη συζήτηση και το πόσο υπολόγισε την ΔΗΜΑΡ επίσης φάνηκε. Εκτός αυτού όμως... δεν είχε και επιλογή.Είχε ήδη πάρει το χρίσμα απ' έξω (για αυτό και η τελευταία -ακραία- κωλοτούμπα) και θα κυβερνούσε με όσους είναι διατεθειμένοι να μπουν στην κυβέρνηση. Ο Μπένι και ο Κυρ Φώτης ήταν, με αυτούς το κανε, αν μπορούσε να βρει “δεξιούς” θα τους έβαζε, δεν μπορούσε όμως.Για αυτό φόρτωσε όσους μπορούσε στο άρμα της ΝΔ άλλωστε. Ο Στουρνάρας ήταν προεπιλογή απ' έξω, όπως και ο αντικαταστάτης του. Άλλωστε, οι προκαταλήψεις όπως λέτε, δεν μπορεί να πει κανείς πως εξαφανίστηκαν. Ναι ο “φέρε-τον-νεκρό-να-τον-βαλω-στην-κουτα “, έχει περιοριστεί στην μάχη του ίντερνετ (πως πάει αυτό άραγε; nevermind), ο άλλος όμως ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης αρνούνταν συναντήσεις λέγοντας πως “δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα”, δεν ψήφισαν το αντιρατσιστικό και το σύμφωνο συμβίωσης.Στον δικό μου πλανήτη, δεν λέγεται σώσιμο το "κάτι θα κανε για να μην καταστραφήκαμε", αν θέλετε να πείτε πως "κάτι" έκανε, να μας πείτε και "τι".Εγώ ας πούμε χωρίς να ψάξω καθόλου, μπορώ ενδεικτικά να σας αναφέρω 3 περιπτώσεις που τα έκανε ΣΚΑΤΑ και χάνουμε λατρεμένα Ευρώ που τόσο μας λείπουν.ΟΠΑΠ, Φόρος Πετρελαίου και ΕΡΤ. Τα χρήματα για την εξαγορά του ΟΠΑΠ, ήταν και αποδείχθηκαν ΨΙΧΟΥΛΑ, θα μπορούσε κανείς να πει πως “μας πιάσανε μαλάκες”. Για τον φόρο Πετρελαίου και την αποτυχημένη εξίσωση, η “χασούρα” ήταν 750εκ€.Η ΕΡΤ έκλεισε σε ένα βράδυ με τρόπο που κάνει την σημερινή εκτροπή να μοιάζει χάδι, δήθεν για την εξυγίανση της, την μείωση των υπαλλήλων κτλ.. και κατέληξε να έχει τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων, έχοντας αποζημιώσει κιόλας τους ίδιους ή άλλους εργαζόμενους. Για συμβάσεις, ψηφιακά δικαιώματα κτλ, ας μην μιλήσουμε είναι πιο περίπλοκο. Για το τι συνέβαινε στην ΕΡΤ, τώρα στην ΝΕΡΙΤ, το τι συμβαίνει ακόμα καθημερινά στο κάθε υπουργείο ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Για την ΔΕΗ, που πριν πάμε στην “ιδιωτικοποίηση”, γινόταν πάρτι τόσα χρόνια, θα μιλήσουμε ποτέ για την ευθύνη των κυβερνήσεων ή θα πιπιλάμε την καραμέλα του κάθε Φωτόπουλου; Θα πούμε πως στο ενεργειακό η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία όταν έπρεπε και καταστράφηκαν επιχειρήσεις ή θα το αφήσουμε (και αυτό) να περάσει στο ντούκου; Θα πούμε πως τώρα χαρίζει το μονοπώλιο της ενέργειας, δίνοντας το μοναδικό δίκτυο παροχής που υπάρχει ή θα επιμείνουμε να κάνουμε ανούσιες και άστοχες συγκρίσεις τύπου ΟΤΕ; Για το φορολογικό/ασφαλιστικό που έτσι όπως έγινε ΣΚΟΤΩΝΕΙ τον μικρο-μεσσαιοεπιχειρηματία εντελώς και έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις η μια μετά την άλλη γιατί δεν μιλάμε;Γιατί δεν λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση αποδείχθηκε ΑΝΙΚΑΝΗ σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και πέρασε νόμους και τροπολογίες που δώσανε την χαριστική βολή στην οικονομία;Γιατί δεν λέμε πως το διαφημιζόμενο Πρωτογενές πλεόνασμα είναι προϊόν αλχημειών που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι του είδους; Γιατί δεν λέμε ότι το κράτος ζήτησε (και πήρε) προείσπραξη κερδών του επόμενου έτους από τις (όσες μείνανε όρθιες) επιχειρήσεις, χωρίς να πληρώνει γραμμάτια και λοιπές υποχρεώσεις προς αυτές ή τρίτους;Γιατί δεν λέμε πως το “ενδιαφέρον” των επενδυτών είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς “Βουλγαροποίησης” της χώρας, γιατί δεν λέμε μάλιστα -το πιο τρομακτικό απ' όλα- πως αυτό είναι το “όραμα της Ευρώπης” από τους -αυτήν την στιγμή- ηγέτες της και πως η αντιπολίτευση στην υπόλοιπη Ευρώπη κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να μοιάζει αγγελικός; Γιατί δεν λέμε πως η σημερινή “πολιτική” σκοτώνει την παιδεία και τους “ασθενέστερους” και μας ζητάει κιόλας σαδιστικά “ευρύτερη συναίνεση”;Γιατί δεν λέμε πχ πως τα σχολεία που έκλεισαν, το κόστος τους και ο ντόρος που έγινε, ήταν για ψίχουλα;Γιατί δεν λέμε πως αυτό το δεξιό, συντηρητικό κομμάτι αυτής της κυβέρνησης και λοιποί άνθρωποι του συστήματος, κλείνουν το μάτι στους Ναζιστές Χρυσαυγίτες και μετά πετάνε την μπάλα στα -δυο- “άκρα”; Γιατί δεν λέμε πως με αυτήν την κυβέρνηση ήταν που οι καθημερινές καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ήταν χιλιάδες, δεν τις ακούσαμε, μέχρι που έπρεπε να πεθάνει κάποιος Έλληνας για να ασχοληθούμε; Εν τέλει, αναρωτιέμαι, ποιο έργο βλέπεται να πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί αν σαν “έργο” παρουσιάζουμε τον παράδεισο των μεγαλό-επενδυτών και την (εργασιακή) κόλαση του μέσου πολίτη, νομίζω -σχεδόν- ολοκληρώθηκε. Μια επένδυση πολλών ετών, χάρην στην ολοκλήρωση της καταστροφής της παιδείας και την γκετοποίηση/στρατολόγηση των νέων. Ελπίζω, κοιτώντας κανείς την πραγματικότητα, να βρίσκει πιο πολλές ομοιότητες στον δικό σας πλανήτη απ' ότι στον δικό μου. Σε διαφορετική περίπτωση “τον ήπιαμε".
Μάλλον ο κ. Χωμενίδης είναι γοητευμένος από την "πολιτικότητα" και όχι από τα αποτλέσματά της... Ή μάλλον το αποτέλεσμα που προσμετράται είναι το αν καταφέρνει να μείνει κανείς στην εξουσία. Ζήτω ο βασιλιάς δηλαδή...Βέβαια και εδώ που τα λέμε, πότε είχε και καμία σημασία στην Ελλάδα το αποτέλεσμα της πολιτικής. Αν είχε θα είχαμε άλλη χώρα. Οι πολιτικοί είνιαι stars σε ένα έργο που συμβαίνει στην οθόνη και όχι στην πόλη και όπου το μήνυμα πρέπει να είναι η πολιτικότητα του ανδρός και όχι ότι κλαίγαν μανούλες μέχρι και το φινάλε...Να γράψετε και τους τίτλους τέλους κε Χωμενίδη.
Γεια σου ρε ΤΝΚΣ!Οι συγκεκριμένοι star είναι πιο φθηνοί και από το υλικό που παρουσιάζει το ομώνυμο κανάλι.Ίσως για αυτό πουλάνε σε τόσο χαμηλές τιμές. Άλλωστε, όταν για να κρατήσεις το Βασίλειο, πρέπει να το ρίξεις και να το φέρεις κ άλλο προς το επίπεδο σου, κλαίνε μανούλες και πριν το φινάλε.
Αντώνης Σαμαρας, ο πατριώτης πολιτικός που 'έριξε' τον επίτιμο για το όνομα των Σκοπίων αλλά τώρα "αξιοποιεί" (ξεπουλάει όσο-όσο) αιγιαλούς.... αρνήθηκε να υπογράψει το α' μνημόνιο αλλά υπέγραψε και εφαρμόζει (με το παραπάνω) όλα τα επόμενα, που βλέπει ανάπτυξη την ώρα που ο ρυθμός που κλείνουν οι επιχειρήσεις παραμένει ο ίδιος, που ευννοεί την επιχειρηματικότητα σφάζοντας με το φορολογικό γάντι (και όπως αλλιώς μπορεί) όλους τους μικρομεσσαίους.Αξιο ταίρι του Βαγγέλη ..... τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο!
'Εχω την εντύπωση ότι η ιστορία θα κρίνει τον Σαμαρά για δύο κυρίως χαμένες ευκαιρίες που οφείλονται αποκλειστικά σε αυτόν: Την ευκαιρία να τα βρούμε με τους σκοπιανούς για το όνομα επί κυβέρνησης Γκριγκόροφ και την ευκαιρία να συνεργαστούν τα δύο μεγάλα κόμματα το 2010 που θα έδινε τη δυνατότητα να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, την οποία πέταξε με τα ανεύθυνα "Ζάππεια" προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός΄.Και η εντύπωσή μου είναι ότι η ιστορία δεν θα είναι καθόλου επιεικής μαζί του...
..οι παλιες καραβανες της πολιτικης και δη της Ελληνικης ειναι μαλλον μερος του προβληματος, παρα οι συμβαλλοντες στην λυση του..Αυτο παντως που λετε οτι η άρχουσα τάξη της Ελλαδας αποτελείται βασικά από τσέλιγκες, νταραβεριτζήδες και ραντιέρηδες ειναι σωστο σε μεγαλο ποσοστο και ισως και ενας λογος, για το οτι οσο ικανος, καλος και τρανος να ειναι ενας πρωθυπουργος, ειναι τοσα τα θεματα και τοσα τα συμφεροντα που τραβανε απο παντου, που ειναι καταδικασμενος να θεωρηθει (απο ποιους αναρωτιεμαι) ως αποτυχημενος.Επισης η Πολ. Ανοιξη ηταν ενα μαλλον κεντρωο κομμα. Αναρωτιεμαι ποιος θα μπορουσε να το θεωρει ακροδεξιο. Στο Μακεδονικο θα μπορουσαμε ωρες να το αναλυουμε, για το ποιος χειριστηκε τι λαθος. Αυτο που για μενα ειναι ξεκαθαρο ειναι οτι ο Σαμαρας ειχε ξεκαθαρη θεση, την υποστηριξε μεχρι τελους και υπεστη τις συνεπειες τα επομενα χρονια. Πραγμα σπανιο για Ελληνα πολιτικο.Αυτο που επισης μου κανει εντυπωση ειναι το ποσο το πατριδα και οικογενεια (ας αφησουμε το θρησκεια) εχει παρει σε καποιους κυκλους μια τοσο αρνητικη χροια. Μια ευτυχισμενη οικογενεια και μια φυσιολογικη και ακομπλεξαριστη σχεση με την πατριδα μας ειναι κατι το τοσο κακο; Ο κυριος Σαμαρας ειναι ενας πολιτισμενος ανθρωπος, που προσπαθει να μαζεψει τα ασυμμαζευτα. Αυτη ειναι η δικη μου, υποκειμενικη, γνωμη. Και ειναι ισως ο μονος απο τους τελευταιους πρωθυπουργους της χωρας που δεν εχει την οικονομικη αναγκη να μπει στην πολιτικη, αλλα ουσιαστικα εχει μονο να χασει. Γιατι πρεπει να συγκρουστει και με ανθρωπους της καστας του, οπως φανηκε στο θεμα της υγειας.Οσο για το τι θελει, ειναι μαλλον να μεινει στην ιστορια, ως καποιος που εκανε κατι καλο για τον τοπο του. Αυτο ειναι και το βαρος της κληρονομιας του.Τα συστατικα του ποιος ειναι και του τι θελει εξακολουθουν για μενα να τον κανουν μαλλον καταλληλοτερο απο οποιονδηποτε αλλο αυτη τη στιγμη για πρωθυπουργο.
Το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια δεν σημαίνει αγαπώ την Ελλάδα, προσεύχομαι πριν το φαγητό και έχω ευτυχισμένο σπίτι!! Σημαίνει Σώματα-Εκκλησία-Τζάκια. Hello! Πρόκειται για τα τμήματα της κοινωνίας που κάνουν τα μεγαλύτερα νταραβέρια και αποφασίζουν το κόψιμο της πίτας, κόβουν και ράβουν νόμους με εξαιρέσεις για τους ίδιους, και μηρυκάζουν στις τηλεοράσεις το εν λόγω τρίπτυχο ως αξιακό δόγμα που ο λαουτζίκος το τρώει. Το αποτέλεσμα; Αυτοί είναι πάντα βολεμένοι, ποτέ χαμένοι και ο λαουτζίκος από κάτω ανέχεται τους παπάδες με την μισή Ελλάδα να τους ανήκει, μισεί τους Τούρκους, νομίζει ότι για την Μικρ. καταστροφή δεν φταίμε εμείς, κοιτάζει λοξά τους αλλοδαπούς, γαμωσταυρίζει τα θεία αλλά έχει τους παπάδες ζάπλουτους και φουλ ευνοημένους, και κηνυγάει το όνειρο να φτιάξει ένα σπίτι δικό του και για τα παιδιά του στην Εκάλη. Επίσης, ψηφίζει Παπανδρέηδες-Μητσοτάκηδες και Καραμανλήδες, δύο κόμματα 40 χρόνια. Στηρίζει τις πολιτικές καριέρες τους σε μια Δημοκρατία που επιτρέπει στον κάθε Βενιζέλο να βολεύει τα μπατζανάκια του και να την βγάζουν λάδι οι βουλευτές και όπου φορολογείται αντιστρόφως ανάλογα, ενώ σε αντίθεση με τους εφοπλιστές θα καταλήξει φυλακή αν δεν δηλώσει το χαλάκι του διαμερίσματος που νοικιάζει στο ημιυπόγειο. Και φυσικά, μετανιώνει συνεχώς για το ίδιο λάθος και ξανακάνει το ίδιο, εγλωβισμένος, συντηρημένος θα έλεγα στην ίδια βρώμικη αλυσίδα από την ώρα που γεννήθηκε μέχρι να πεθάνει. Και όταν μεταναστεύει, νοσταλγεί το πατρίδα, και λέει εγώ είμαι Έλληνας, Ορθόδοξος και Πασοκτσής! Το Π-Θ-Ο αγαπητέ το έχουν ιδιοποιηθεί οι ίδιοι για να σου κανουν κουμάντο ως ιερείς, πολιτικοί, μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές αξιωματικοί και ματατζήδες.
Θα ήθελα να σου αναθέσω μια εργασία. Πάρε τους δρόμους και ξεκίνα από Ψυχικό, Φιλοθέη ανέβα μέχρι πάνω Κηφισιά, Εκάλη, Διόνυσο. Αφού γυρίσεις όλα τα βόρεια προάστια πέρνα και μια βόλτα από Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη. Κατέγραψε σε κάθε σπίτι που θα περάσεις τον αριθμό των ενοίκων που είναι παπάδες και μετά ανακοίνωσε το αποτέλεσμα εδώ να το μάθουμε και μεις. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μα ίδιον της σχέσης εξουσίας δεν είναι το πόσοι είναι οι παπάδες, αλλά πόσοι τους ανέχονται υπό το καθεστώς ύπαρξής τους, με την βούλα του Συντάγματος μάλιστα. Η πίστη αγαπητέ μου, η πίστη...σε όλα όσα ανέφερα. Και περισσότερο από την γνώση την ίδια, η πίστη είναι ο εχθρός της αμφισβήτησης.
https://www.google.gr/search?q=%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF%CE%B9+%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9+%CE%BF%CE%B9+%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82+%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD+%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%3B&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:el:official&client=firefox-a&channel=fflb&gfe_rd=cr&ei=bb3BU9euEuPc8gf5loHADAΓια να δεις πόσο άσχετο είναι το σχόλιό σου.Και φυσικά ουδείς αναφέρεται στο τί ζητάνε για Μυστήρια.Και στο ότι δεν φορολογούνται.Και στο ότι η μισή Ελλάδα τους ανήκει χωρίς να φορολογούνται.Και στο ότι και όλα αυτά να ίσχυαν, πάλι, το σχόλιο για το πρόβλημα Π-Θ-Ο, σε ένα άρθρο για τον Σαμαρά, πρωθυπουργό των Ελλήνων, ίδιο θα ήταν.Εδώ μιλάμε για αισχροκερδή επαγγελματικό κλάδο... Τί θες τώρα να στο παίξω, κρατιστής ή νεοφιλελεύθερος για να συμφωνήσεις μαζί μου. Όπου και να με πας, δεν τραβιέμαι...
Ένα ακόμα ενδιαφέρον άρθρο. Ομολογουμένως η περίπτωση Σαμαρά είναι κάπως μοναδική. Παρέλαβε μια χώρα σχεδόν χρεωκοπημένη και κάπως την έσωσε, έστω και με μεγάλο τίμημα. Νομίζω ότι είναι άδικο να τον κρίνουμε από τώρα (που ζούμε την κακή διακυβέρνηση του ενώ δεν είδαμε πότε τι θα γινόταν αν...), καλύτερα να αφήσουμε την ιστορία να τον κρίνει.