ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Η απαξίωση της Κούνεβα

Η απαξίωση της Κούνεβα Facebook Twitter
58

Στο άρθρο για το ποιοι εκλέγονται, κάποιος έγραψε ότι χάρηκε, εκτός των άλλων, για την εκλογή της Κούνεβα.

Για να λάβει την απάντηση του σχολιαστή Αταξινόμητου:

"Για την Κούνεβα για ποιο ακριβώς λόγο; Η προσωπική της περιπέτεια της έχει δώσει την ικανότητα να *νομοθετήσει*. Συγγνώμη αλλά η θέση στην Ευρωβουλή ΔΕΝ είναι τιμητική - πρέπει έχεις τη ικανότητα να προσφέρεις συγκεκριμένο νομοθετικό έργο. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Κούνεβα αλλά π.χ. και τον Γλέζο (που για τον ίδιο λόγο εκλέχθηκε - μιλάμε για άνθρωπο 90 και βάλε ετών που δεν θέλει καν να μπει σε αεροπλάνο). [...] Εξαιτίας της προσωπικής της περιπέτεια θα πάει στο κοινοβούλιο και όχι επειδή κάποια στιγμή πριν από αρκετές δεκαετίες σπούδασε σε ένα άγνωστο πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας. Υπάρχουν 100χιλιάδες Έλληνες και μετανάστες με καλύτεροι μόρφωση από την Κούνεβα και πιο χρήσιμη/σχετική επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τέλος δεν ψηφίζουμε για συνδικαλιστές αλλά για βουλευτές. Όχι απαραίτητα για νομικούς αλλά για ανθρώπους που κάτι πρέπει να καταλαβαίνουν από οικονομικά και νόμους."

===

Θα συμφωνήσω ότι η εκλογή του Γλέζου μοιάζει συμβολική, θα διαφωνήσω όμως απόλυτα με την απαξίωση της Κούνεβα.

Και μορφωμένη είναι, και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να "νομοθετήσει" (δηλαδή να ψηφίζει ναι ή όχι σε διάφορα πράγματα), και να σταθεί έξω. 

Αλλά κυρίως θα διαφωνήσω ότι βγήκε λόγω της προσωπικής της περιπέτειας. 

Ναι, φυσικά και την μάθαμε λόγω του φριχτού τραυματισμού της. 

 

Ταυτόχρονα όμως μάθαμε και γιατί πέρασε αυτήν την περιπέτεια. 

Δεν έγινε κάποιο ατύχημα, ούτε της έριξε βιτριόλι κάποιος εραστής. Η προσωπική της περιπέτεια, συνέβη επειδή είχε την ακεραιότητα και την τιμιότητα και το σθένος να αποκαλύψει τις συνθήκες εργασίας των καθαριστριών και να επιχειρήσει να ξεσκεπάσει τη συγκεκριμένη εταιρία στην οποία δούλευε. Επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι παρά τις απειλές και επέμενε να ζητά καλύτερες συνθήκες. 

[Απ' τη Βίκιπαίδεια, για όποιον δεν ξέρει την ιστορία:

Γεννήθηκε το 1964 στην πόλη Σιλίστρα της Βουλγαρίας. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος του Βέλικο Τάρνοβο.[Μετανάστευσε στην Ελλάδα το 2001 για λόγους υγείας του τότε τετράχρονου γιου της.

Το 2003, ξεκίνησε να εργάζεται στην ΟΙΚΟΜΕΤ, μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών των Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου Αθηνών Πειραιώς (ΗΣΑΠ). Κατά την εργασία της εκεί, προσπάθησε να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους από τη θέση της γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/-στριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ). Ο αγώνας της αυτός προκάλεσε ενοχλήσεις με αποτέλεσμα να δέχεται απειλές για τη ζωή της. Η Κούνεβα είχε αιτηθεί με σωρεία εγγράφων την αλλαγή της βάρδιάς της, από βραδινή σε πρωινή και τη μετακίνησή της από τον σταθμό Αμαρουσίου στον σταθμό Θησείο, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό από την εργοδότρια εταιρεία.

Τα μεσάνυχτα στις 22 Δεκεμβρίου 2008 και ενώ επέστρεφε από τη δουλειά της στο σπίτι της, δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, προκαλώντας απώλεια της όρασης από το ένα μάτι και ζημιές σε εσωτερικά όργανα.

Μετά το συμβάν, η Κωνσταντίνα Κούνεβα αγωνίζεται με διαδοχικές χειρουργικές επεµβάσεις να αποκαταστήσει μέρος της υγείας της, ενώ ο οισοφάγος της παραμένει κατεστραμμένος.

Για τον δράστη της επίθεσης είπε: "Σε μένα το κακό φαίνεται, σε κείνους δε φαίνεται. Αυτός τραβάει πολύ περισσότερα από μένα, είμαι σίγουρη".

Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη παρά τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις συμπαράστασης που ακολούθησαν. Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε την έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας μη λεπτομερή και μη αντικειμενική...]


Όταν βλέπω την Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν σκέφτομαι τόσο, "α την καημένη πώς την έκαναν έτσι", αλλά "Να μια σπουδαία, δυνατή γυναίκα!"

Ενώ της επιτέθηκαν για να της κλείσουν το στόμα, αυτή όχι μόνο δεν έπαψε να μιλά, αλλά έκανε γνωστό στο πανελλήνιο το ζήτημα για το οποίο αγωνιζόταν πριν την επίθεση. Κι όχι μόνο δεν έχασε το κουράγιο της, αλλά είχε το μεγαλείο ψυχής να κάνει ψύχραιμες δηλώσεις για τους δράστες. Και συνέχισε φυσικά να παλεύει για τα δικαιώματα των αδυνάτων. 

Δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος με προβλήματα υγείας που την λυπήθηκαν οι ψηφοφόροι και της έκαναν κάποια χάρη. Θεωρώ πως κέρδισε τις ψήφους όσων την επέλεξαν χάρη στο τι έκανε και πριν αλλά και μετά την επίθεση που δέχτηκε: Χάρη στο θάρρος της, την επιμονή της, τους αγώνες της για δικαιοσύνη, την ανθρωπιά της, τις απόψεις της. 

Θα είναι μια χρήσιμη φωνή στο Ευρωκοινοβούλιο η δική της, και προσωπικά χαίρομαι γι' αυτό. 

58

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ