Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
4

 

Όπως και να το πεις, μαρεγκάκι ή μπεζέ, θα το λατρέψω το ίδιο. Ίδιος κι απαράλλαχτος σε όλες τις γενιές και τις μνήμες, θυμίζει παλιά μαμαδίστικα κεράσματα αλλά το ίδιο βολικά μεταμορφώνεται και σε μια μοντέρνα πάβλοβα που θα φτιάξεις στο σπίτι. Όσες φορές προσπάθησα να τον φτιάξω μόνη μου, η επιχείρηση κατέληξε στο κενό και στα σκουπίδια. Κάποτε ο Στέλιος Παρλιάρος μου εξομολογήθηκε ότι κι ο ίδιος παιδεύτηκε πολύ μαζί του. Η φίλη μου η Ιωάννα, πάλι, τον φτιάχνει στα μέτρα της απόλυτης τελειότητας, προσέχοντας κάτι μικρές λεπτομέρειες, με την ίδια ευκολία που θα έφτιαχνε ένα βραστό αβγό. Εγώ, παραιτήθηκα. Τον μπεζέ τον προτιμώ του ζαχαροπλαστείου, λατρεύω ν’ανοίγω το κουτί και να προβάλλει μπροστά μου η χιονάτη λευκότητα σε συμπαγή κύματα που σπάνε πιο εύκολα κι από το τσόφλι του αβγού, αφήνοντας μια αδιόρατη ευωδιά ζάχαρης. Γλυκό με δυό μόλις ταπεινά υλικά, ασπράδι αβγού και ζάχαρη, που όμως ποτέ δεν κατέβηκε από το κλασικό του βάθρο-καμμιά νουβοτέ δεν κατάφερε να τον σβήσει από τον χάρτη μέσα στους αιώνες. Γλυκό και πρώτη ύλη μαζί. Αγοράζεις πολλούς, τρως τους μισούς στην καθισιά σου, με τους υπόλοιπους φτιάχνεις ένα γλυκό και με τα θραύσματα που απομένουν στον πάτο, άλλο ένα, διαφορετικό. Να σου δώσω μερικές ιδέες:

 

*Η πάβλοβα δεν είναι μία αλλά πολλές. Αλλάζουν ανάλογα με τα φρούτα της κάθε εποχής, γίνονται με ένα φρούτο αλλά και με μια ολόκληρη φρουτιέρα, γίνονται με σοκολάτα, γίνονται με καραμέλλα και με μόκα.

*Μια οποιαδήποτε κρέμα ή μους ζαχαροπλαστικής μεταμορφώνεται σε θαύμα φινέτσας αν την μπερδέψεις σε ένα ποτήρι με μπεζεδάκια και την πασπαλίσεις με τα σπασμένα μπεζεδάκια που σου απόμειναν.

*Στρώματα μερέντας και μπεζέ σε ένα ποτήρι ή σε μπολάκι: κάτι ανάμεσα σε κόλαση και παράδεισο-βάλε στην παρέα και κανένα τριμμένο μπισκοτάκι που σέρνεται στα ντουλάπια σου.

*Μπεζέδες μπορείς να βάλεις σε ένα σεμιφρέντο.

*Ή να αγοράσεις ένα έτοιμο παγωτό, να το αφήσεις να μαλακώσει ελαφρώς και να το ανακατέψεις με ολόκληρα ή σπασμένα μαρεγκάκια πριν το ξαναπαγώσεις.

*Μπεζεδάκια που εναλλάσονται με σαντιγύ και φρούτα, στο πιο εύκολο γλυκό του κόσμου. Του πάει και κανένα τριμμένο αμυγδαλάκι από πάνω.

*Μαρεγάκια με γιαούρτι κι από πάνω μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή αγάβης-αν είσαι του υγιεινού-αλλά και πετιμέζι.

 

Τα αγαπημένα μου

* Διεθνές, Σ. Μερκούρη 76, 2107228166

Τραγανός και συμπαγής, ολόλευκος και γυαλιστερός, με σώμα που λιώνει πλούσιο στο στόμα, αυτόν θα διάλεγα για τη δική μου πάβλοβα, συγχωρώντας εύκολα μια αίσθηση ασβέστη που όμως δεν προδίδει το δυσάρεστο άρωμα του αβγού. Ο κύριος Χάρης τον φτιάχνει χειροποίητο εδώ και δεκαετίες και σε όποιο σχήμα και μέγεθος του ζητήσεις για το δικό σου γλυκό.

 

* Τσίρος, Ευτυχίδου 44, 2107014188

Αν ήταν γυναίκα θα την διάλεγες για την καλή της καρδιά κι όχι για το παρουσιαστικό της. Χωρίς φαντασία στο σχήμα, χωρίς γυαλάδα, με την πρώτη ματιά δεν θα σε τραβήξει για το χρώμα του. Αν κλείσεις τα μάτια, στον ουρανίσκο σου θα σκάσει αιθέριος, με ισορροπημένη την παρουσία του αβγού.

 

* ΣτουΤσίρου της Σεβαστουπόλεως 26, 2107703440, θα βρεις μπεζέδες με μαστίχα και αμύγδαλο και ωραιότατες μαρέγκες σε όλα τα χρώματα και σχήματα για να φτιάξεις το δικό σου γλυκό.

 

*Ελληνικόν, Π. Ιωακείμ 26, 2103601858

Σαν παλιός αστός κολωνακιώτης, με σατέν ατσαλάκωτο κοστούμι και λίγο αμυγδαλάκι στη μπουτονιέρα του, αυτόν εδώ τον μπεζέ τον θέλω για “τρατάρισμα” και όχι για να τον καμουφλάρω μέσα στην κρέμα μιας ζαχαροπλαστικής. Σαν βουτιά στην παιδική ηλικία, με την όλο γλύκα μνήμη των γλυκών της σειράς του. Το μόνο κακό η τιμή του, καθότι ακριβούτσικος.

 

*Lateau, Πανόρμου 101, 2106922841

Γκλίτερ, ορεκτική εμφάνιση σε σχήμα κορνέ, τραγανό κέλυφος που σου αφήνει την αίσθηση τσίχλας που κολλά στα δόντια και κάπως έντονο το άρωμα του αβγού. Εγώ τον σπάω σε κομματάκια, τον βάζω στα γλυκά μου και πετάω την μαστιχωτή του καρδούλα.

 

*Καμέλια, 28ης Οκτωβρίου 1, Π. Ψυχικό, 2106717134

Η εμφάνισή του δεν σε προκαλεί, λίγο σαγρέ και λίγο χλωμή σαν να άρπαξε στο ψήσιμο, αλλά ευχαρίστως θα την έκρυβες κάτω από την κρέμα ενός trifle. Ελαφρύς και αυγουλένιος, κλασικός μπεζές της παράδοσης.

 

 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια