Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη

Οι 6 καλύτεροι μπεζέδες της Αθήνας. Από την Ελένη Ψυχούλη Facebook Twitter
Φωτ.: Αλέξανδρος Ακρίβος/ LIFO
4

 

Όπως και να το πεις, μαρεγκάκι ή μπεζέ, θα το λατρέψω το ίδιο. Ίδιος κι απαράλλαχτος σε όλες τις γενιές και τις μνήμες, θυμίζει παλιά μαμαδίστικα κεράσματα αλλά το ίδιο βολικά μεταμορφώνεται και σε μια μοντέρνα πάβλοβα που θα φτιάξεις στο σπίτι. Όσες φορές προσπάθησα να τον φτιάξω μόνη μου, η επιχείρηση κατέληξε στο κενό και στα σκουπίδια. Κάποτε ο Στέλιος Παρλιάρος μου εξομολογήθηκε ότι κι ο ίδιος παιδεύτηκε πολύ μαζί του. Η φίλη μου η Ιωάννα, πάλι, τον φτιάχνει στα μέτρα της απόλυτης τελειότητας, προσέχοντας κάτι μικρές λεπτομέρειες, με την ίδια ευκολία που θα έφτιαχνε ένα βραστό αβγό. Εγώ, παραιτήθηκα. Τον μπεζέ τον προτιμώ του ζαχαροπλαστείου, λατρεύω ν’ανοίγω το κουτί και να προβάλλει μπροστά μου η χιονάτη λευκότητα σε συμπαγή κύματα που σπάνε πιο εύκολα κι από το τσόφλι του αβγού, αφήνοντας μια αδιόρατη ευωδιά ζάχαρης. Γλυκό με δυό μόλις ταπεινά υλικά, ασπράδι αβγού και ζάχαρη, που όμως ποτέ δεν κατέβηκε από το κλασικό του βάθρο-καμμιά νουβοτέ δεν κατάφερε να τον σβήσει από τον χάρτη μέσα στους αιώνες. Γλυκό και πρώτη ύλη μαζί. Αγοράζεις πολλούς, τρως τους μισούς στην καθισιά σου, με τους υπόλοιπους φτιάχνεις ένα γλυκό και με τα θραύσματα που απομένουν στον πάτο, άλλο ένα, διαφορετικό. Να σου δώσω μερικές ιδέες:

 

*Η πάβλοβα δεν είναι μία αλλά πολλές. Αλλάζουν ανάλογα με τα φρούτα της κάθε εποχής, γίνονται με ένα φρούτο αλλά και με μια ολόκληρη φρουτιέρα, γίνονται με σοκολάτα, γίνονται με καραμέλλα και με μόκα.

*Μια οποιαδήποτε κρέμα ή μους ζαχαροπλαστικής μεταμορφώνεται σε θαύμα φινέτσας αν την μπερδέψεις σε ένα ποτήρι με μπεζεδάκια και την πασπαλίσεις με τα σπασμένα μπεζεδάκια που σου απόμειναν.

*Στρώματα μερέντας και μπεζέ σε ένα ποτήρι ή σε μπολάκι: κάτι ανάμεσα σε κόλαση και παράδεισο-βάλε στην παρέα και κανένα τριμμένο μπισκοτάκι που σέρνεται στα ντουλάπια σου.

*Μπεζέδες μπορείς να βάλεις σε ένα σεμιφρέντο.

*Ή να αγοράσεις ένα έτοιμο παγωτό, να το αφήσεις να μαλακώσει ελαφρώς και να το ανακατέψεις με ολόκληρα ή σπασμένα μαρεγκάκια πριν το ξαναπαγώσεις.

*Μπεζεδάκια που εναλλάσονται με σαντιγύ και φρούτα, στο πιο εύκολο γλυκό του κόσμου. Του πάει και κανένα τριμμένο αμυγδαλάκι από πάνω.

*Μαρεγάκια με γιαούρτι κι από πάνω μέλι, σιρόπι σοκολάτας ή αγάβης-αν είσαι του υγιεινού-αλλά και πετιμέζι.

 

Τα αγαπημένα μου

* Διεθνές, Σ. Μερκούρη 76, 2107228166

Τραγανός και συμπαγής, ολόλευκος και γυαλιστερός, με σώμα που λιώνει πλούσιο στο στόμα, αυτόν θα διάλεγα για τη δική μου πάβλοβα, συγχωρώντας εύκολα μια αίσθηση ασβέστη που όμως δεν προδίδει το δυσάρεστο άρωμα του αβγού. Ο κύριος Χάρης τον φτιάχνει χειροποίητο εδώ και δεκαετίες και σε όποιο σχήμα και μέγεθος του ζητήσεις για το δικό σου γλυκό.

 

* Τσίρος, Ευτυχίδου 44, 2107014188

Αν ήταν γυναίκα θα την διάλεγες για την καλή της καρδιά κι όχι για το παρουσιαστικό της. Χωρίς φαντασία στο σχήμα, χωρίς γυαλάδα, με την πρώτη ματιά δεν θα σε τραβήξει για το χρώμα του. Αν κλείσεις τα μάτια, στον ουρανίσκο σου θα σκάσει αιθέριος, με ισορροπημένη την παρουσία του αβγού.

 

* ΣτουΤσίρου της Σεβαστουπόλεως 26, 2107703440, θα βρεις μπεζέδες με μαστίχα και αμύγδαλο και ωραιότατες μαρέγκες σε όλα τα χρώματα και σχήματα για να φτιάξεις το δικό σου γλυκό.

 

*Ελληνικόν, Π. Ιωακείμ 26, 2103601858

Σαν παλιός αστός κολωνακιώτης, με σατέν ατσαλάκωτο κοστούμι και λίγο αμυγδαλάκι στη μπουτονιέρα του, αυτόν εδώ τον μπεζέ τον θέλω για “τρατάρισμα” και όχι για να τον καμουφλάρω μέσα στην κρέμα μιας ζαχαροπλαστικής. Σαν βουτιά στην παιδική ηλικία, με την όλο γλύκα μνήμη των γλυκών της σειράς του. Το μόνο κακό η τιμή του, καθότι ακριβούτσικος.

 

*Lateau, Πανόρμου 101, 2106922841

Γκλίτερ, ορεκτική εμφάνιση σε σχήμα κορνέ, τραγανό κέλυφος που σου αφήνει την αίσθηση τσίχλας που κολλά στα δόντια και κάπως έντονο το άρωμα του αβγού. Εγώ τον σπάω σε κομματάκια, τον βάζω στα γλυκά μου και πετάω την μαστιχωτή του καρδούλα.

 

*Καμέλια, 28ης Οκτωβρίου 1, Π. Ψυχικό, 2106717134

Η εμφάνισή του δεν σε προκαλεί, λίγο σαγρέ και λίγο χλωμή σαν να άρπαξε στο ψήσιμο, αλλά ευχαρίστως θα την έκρυβες κάτω από την κρέμα ενός trifle. Ελαφρύς και αυγουλένιος, κλασικός μπεζές της παράδοσης.

 

 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ

σχόλια

3 σχόλια