Θα είναι ο Ερντογάν η απάντηση της Μόσχας για την ήττα στην Ουκρανία;

Θα είναι ο Ερντογάν η απάντηση της Μόσχας για την ήττα στην Ουκρανία; Facebook Twitter
5

H Ουκρανία είναι πια μια διαιρεμένη χώρα, με τις δυτικές περιοχές της χώρας κοντά στα σύνορα με την Πολωνία να στηρίζουν τη φιλοευρωπαική αντιπολίτευση και τις περιοχές κοντά στη Ρωσία να ακολουθούν ακόμη τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς και να αμφισβητούν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση των ευρωπαίων.

Και ενώ το γεωπολιτικό καζάνι βράζει στην περιοχή, η άλλοτε κραταιά Pravda καλεί τη ρωσική ηγεσία να ξεχάσει την Ουκρανία και να στρέψει την προσοχή της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «που έχει αλλάξει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, μετατρέποντάς την σε ισχυρό περιφερειακό παίκτη».  

«Αυτό είναι το πρόσωπο στο οποίο η Ρωσία θα πρέπει να στηριχθεί για να απαντήσει στην επίθεση από τα συμφέροντα της Δύσης στην Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα.

Αφού αναφέρεται στις κινήσεις προσέγγισης του Ερντογάν με το Ιράν, προθέσεις που διαφάνηκαν και με την επίσκεψη του στην Τεχεράνη, η εφημερίδα επικεντρώνει «στην εντυπωσιακή επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση και την Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), η οποία θεωρείται στη Δύση ως αντιΝΑΤΟ μπλοκ».

«Προφανώς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είναι ένας ανεξάρτητος παγκόσμιος παίκτης, και η Ρωσία θα σχημάτιζε με την Τουρκία και το Ιράν, μια ισχυρή πολιτική συμμαχία που θα μπορούσε να δώσει την κατάλληλη απάντηση προς τη Δύση για τη «Ανατολική Εταιρική Σχέση», η οποία οδήγησε στην κατάρρευση και την καταστροφή στην Ουκρανία», γράφει η Pravda.

«Από την άποψη της γεωπολιτικής, η Ρωσία χρειάζεται μια «στενή επαφή» με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία», δηλώνει στην εφημερίδα ο συνταγματάρχης Vladimir Kolesnikov.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» επινοήθηκε για να εκτρέψουν τη Ρωσία από τη Μέση Ανατολή (Συρία), όπου πρόσφατα λειτούργησε με επιτυχία στο διπλωματικό μέτωπο. «Για αυτό θα πρέπει να κάνουμε την κίνηση «μάτ» και να προσφέρουμε στον  Ερντογάν συνεκτικό πρόγραμμα συνεργασίας, ιδίως με το δεδομένο ότι η ΕΕ αρνείται να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως ισότιμο εταίρο, όπως η Ρωσία και το Ιράν».

Ως κινήσεις της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, η Pravda αναφέρει την κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του "South Stream" στην οικονομική ζώνη της Τουρκίας κατά το επόμενο έτος, η οποία προηγουμένως είχε αναβληθεί λόγω της θέσης του Ερντογάν. Συμφωνήθηκαν και άλλες κατασκευές – όπως το πρώτο τουρκικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας. Κύριος ανάδοχος, όπως και οι επενδύσεις είναι ρωσικά.

«Πρέπει να πάψουμε να σέρνουμε με το «ουκρανικό σχοινί" τη Δύση και να βρούμε μια ασύμμετρη αντίδραση στο πρόσωπο της Τουρκίας κάτι που η Ρωσία είναι σε θέση να κάνει καλά, μέχρι που να αποσαφηνιστεί η κατάσταση και στο «οικόπεδο» της Ουκρανίας υπέρ της Ρωσίας", καταλήγει η Pravda.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την κοινωνική οργή στη στοχοποίηση μεταναστών: Πώς η ευρωπαϊκή ακροδεξιά εργαλειοποιεί τις διαδηλώσεις

Διεθνή / Από την κοινωνική οργή στη στοχοποίηση μεταναστών: Πώς η ευρωπαϊκή ακροδεξιά εργαλειοποιεί τις διαδηλώσεις

Με φόντο την ακρίβεια και την υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, η ευρωπαϊκή ακροδεξιά επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από τα κοινωνικά αιτήματα στη μετανάστευση και στην επιβολή του δόγματος «νόμος και τάξη»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Εισαγγελέας κατηγορεί τον δικηγόρο και τον λογιστή του για διευκόλυνση σωματεμπορίας στο Νέο Μεξικό

Ο Γενικός Εισαγγελέας κατέθεσε αγωγή σε βάρος του δικηγόρου και του λογιστή του χρηματιστή για τα όσα γίνονταν στο ράντσο στο Νέο Μεξικό
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Γαλλία: Σύσκεψη Μακρόν με υπουργούς και υπηρεσίες πληροφοριών ενόψει διαδηλώσεων

Στο επίκεντρο η αποτίμηση των επεισοδίων της 17ης Οκτωβρίου και η προετοιμασία για τις κινητοποιήσεις του Σαββάτου – Η γαλλική κυβέρνηση επιχειρεί να συνδυάσει τα μέτρα ασφαλείας με διάλογο για την ακρίβεια και την αγοραστική δύναμη
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΙΡΑΝ

Διεθνή / NYT: ΗΠΑ και Ισραήλ σχεδιάζουν νέες επιθέσεις στο Ιράν μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές

Στο τραπέζι μια σύντομη, εντατική επιχείρηση κατά ενεργειακών και πυρηνικών εγκαταστάσεων και οπλικών αποθεμάτων - Ο Τραμπ δεν έχει δώσει το πράσινο φως - Η Τεχεράνη προειδοποιεί για διεύρυνση των αντιποίνων και απορρίπτει το σενάριο ενός πολέμου «72 ωρών»
THE LIFO TEAM

σχόλια

4 σχόλια