ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

MEGA ευτελισμός της Πόλης

MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
48
MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
Η παρουσιάστρια της εκπομπής Μαρία Εκμετσίογλου

Το άρθρο:

Κυριακή απόγευμα. Μου είχαν πει να δω τις πολίτικες μαγειρικές στο Μέγκα κι άνοιξα κάπου στη μέση του επεισοδίου (υποθέτω). Μία κυρία «δείχνει» κι εξηγεί στα γρήγορα την Πόλη, στο χέρι βιντεοσκοπημένες εικόνες από διάφορα αξιοθέατα (μέτρια έως κακή απόδοση, ιδίως στους εσωτερικούς χώρους), για να περάσει αμέσως μετά στις συνταγές της. Έπεσα στο Τεκφούρ Σαράι / Παλάτι «του Πορφυρογέννητου», πριν από το μαγείρεμα της παλαμίδας. Oh! My God!

Η μαγείρισσα μας εξηγεί ότι σε αυτό το παλάτι γεννούσαν οι αυτοκρατόρισσες (!) κι ότι πορφυρογέννητο ήταν το παιδί που είχε πατέρα αυτοκράτορα (με δικά μου λόγια, συγκράτησα το νόημα – δεν πρόλαβα να κρατήσω ακριβείς σημειώσεις κι ούτε φανταζόμουν τι θα άκουγα). Απλώς να πω ότι για αυτό το κτίσμα, τμήμα του Παλατιού των Βλαχερνών, δεν γνωρίζουμε τίποτα άλλο πέρα από όσα μας λέει η πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική του. Η ονομασία Παλάτι «του Πορφυρογέννητου» δόθηκε από τους βυζαντινολόγους που θεώρησαν ότι το οικοδόμημα ίσως στέγαζε τους πρίγκιπες ή κάποιον από τα μέλη της δυναστείας των Παλαιολόγων. Καμιά σχέση με γεννητούρια δηλαδή – τουλάχιστον από ό,τι γνωρίζουμε από τις βυζαντινές πηγές. Η κυρία, ή ο κειμενογράφος της, μπέρδεψε κάποιες ανεξακρίβωτες πληροφορίες για το κτίσμα το λεγόμενο «της Πορφύρας» που βρισκόταν στο Μέγα και Ιερόν Παλάτιον (γύρω στα 7 χλμ απόσταση από τις Βλαχέρνες) και αφορούν σε παλαιότερες εποχές.

MEGA ευτελισμός της Πόλης Facebook Twitter
H Mαριάννα Κορομηλά. Φωτό: Αναστασία Βουτυροπούλου

Να τώρα που θα μας δείξει πώς μαγειρεύεται η παλαμίδα και θα ξεχάσω κάπως τον εκνευρισμό μου, σκέφτηκα. Αλλά δεν περιορίζεται στα μαγειρικά. Κάνει και «ιστορικές» αναφορές. Και τι ακούω; Ότι η παλαμίδα διακοσμούσε και ορισμένα βυζαντινά νομίσματα. Oh! My God! Πάλι ο κειμενογράφος τα μπέρδεψε: τις εποχές, αυτή τη φορά. Ναι. Η ΑΡΧΑΙΑ Κύζικος, μέγα αλιευτικό κέντρο, είχε ως έμβλημα μία παλαμίδα σε όλα τα νομίσματά της. Αλλά, κατακαημένο Βυζάντιο. Συγγνώμη φιλόχριστοι αυτοκράτορες και βασιλείς, που φτάσαμε να σας κοτσάρουμε κι ένα ψάρι στα σύμβολα της εξουσίας σας και της οικονομικής σταθερότητας του κράτους σας.

Εδώ θα σταθώ. Με προβληματίζει και με θλίβει ο ευτελισμός των πάντων. Ιδιαίτερα το ξεπούλημα της Πόλης (η οποία γενικώς «πουλάει»). Τα κυριακάτικα μαγειρικά του MEGA δεν είναι παρά ένα δείγμα αυτής της ιστορίας στην οποία έχουν επιδοθεί πολλοί και διάφοροι. Ας αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο.

Μαριάννα Κορομηλά

Πηγή: www.apan.gr

Αρχείο
48

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

9 σχόλια
Οποίος θέλει να μάθει για τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και την ιστορία της Πόλης να πάει στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Πιο αστείοι είστε εσείς που περιμένετε απο εκπομπή μαγειρικής ιστορική ακρίβεια όταν ακόμα και οι ιστορικοί διαφωνούν μεταξύ τους για βασικά θέματα.
ναι, σωστά, μια εκπομπή μαγειρικής δεν είναι υποχρεωμένη να λέει ιστορικώς ακριβή πράγματα. Φαντάζομαι αν σε μια εκπομπή ιστορικών αναζητήσεων λέγαμε ότι οι αρχαίοι έλληνες τρώγανε πατάτες και ντομάτες δεν θα τον πείραζε τον Findmy αυτή ηκοτσάνα; Η ανακρίβεια και η κοτσάνα δεν είναι αποδεκτή πουθενά, ούτε και στις εκπομπές μαγειρικής/ γεωγραφίας/ ιστορίας. Άλλο να προσέξεις να μην βαρυφορτώσεις τις αναφορές σου ή να υπεραναλύσεις τα γεγονότα και άλλο να λες σαχλαμάρες και να είσαι κ ιυπερήφανος με αυτές με μοναδικό επιχείρημα την φράση "ποτέ δεν ισχυρίσθηκα ότι είμαι καθηγητής".
Κοίτα, δεν είναι κακό, μπορείς να τα συνδιάσεις και τα δύο αρκεί να χεις κάνει μία καλή προετοιμασία πάνω στο θέμα που είναι να παρουςιάςεις κι έχεις συμβουλευτεί άλλους ιστορικούς. Σαν ιδέα δεν είναι κακή, αρκεί να μη λες αρλούμπες, όπως η εν λόγω κυρία.
σιγά τις τρομερές ιστορικές ανακρίβειες που συγκλόνισαν την κειμενογράφο τόσο ώστε να ζητά να αντιδράσουμε κιόλας. Εγώ μια φορά παρακολούθησα την εκπομπή και μου άρεσε πολύ. Με ταξίδεψε σε μέρη που πολύ θα ήθελα να πάω και όλα αυτά με ένα γλυκό τρόπο. Ιστορία δεν περιμένω να μάθω από εκεί και σίγουρα δεν πρόκειται να μου αποτυπωθούν τόσες λεπτομέρειες. Λίγο επίδειξη γνώσεων μου κάνει όλο αυτό.
η τηλεόραση γενικά είναι σάπια!! (εκτός απο το nickelodeon :P) και εκτός αυτού η ιστορία παντού και ειδικά στην Ελλάδα δίνεται πάντα με το πως συμφέρει το έθνος (μη χέσω) οπότε θεωρώ λίγο παράλογο το ξέσπασμα :S
Ω μα τι όμορφες εκφράσεις... Τι πολιτισμός! Κυρία Εύα, κοιτάξτε, μη χέσετε ακόμα, αλλά αν το κάνετε, σας παρακαλώ, μην το κάνετε εδώ, κάντε το μόνη σας. Μη μοιραστείτε τις λεπτομέρειες μαζί μας όσο δελεαστικό και αν ακούγεται κάτι το τόσο μεγαλειώδες... Σχεδόν αυτοκρατορικό. Τα σέβη μου ευγενική δεσποσύνη.
χααχαχαχαχχαχα!! ωχ θεέ μου!!! ξέχασα οτι οι κυρίες δεν πρέπει να μιλάνε έτσι!!! χίλια συγνώμη πάω να κλειστώ στο υπόγειο μέχρι να φτάσω σε ηλικία γάμου και να έχω απαλό και λευκό δέρμα.. μόνο έτσι θα με πάρει κάποιος με αντάλλαγμα 2 αγελάδες..
Θιχτηκε ο Λορδος!Η λεξη χεσιμο ειναι απολιτιστη; εσεις δεν χεζετε; τι ταμπου ειναι αυτα πια , ελεος.Η κυρια ηταν ιδιαιτερα ευγενης στους χαρακτηρισμους της.
Να αντιδράσει ποιος..? Εγώ? Που δεν κατάλαβα τις ουσιώδεις λεπτομέρειες(γιατί ποτέ δεν μου τις έμαθαν-δεν έψαξα να διαβάσω για να μάθω) βλέποντας την συγκεκριμένη εκπομπή?? Εγώ που είμαι ο μέσος Έλλην τηλεθεατής? Απλά αρκούμαστε στο μπούκωμα αυτό που μας ταΐζουν, από την τηλεόραση μας μέχρι την πολιτική. Για να αντιδράσει κάποιος πρέπει να κατέχει άποψη, γνώμη, γνώσεις. Εμείς μόνο το στόμα έχουμε ανοικτό.Ευτυχώς που βρίσκεται που και που κανένας χριστιανός να τα επισημάνει όλα αυτά τα κακώς κείμενα και διαβάζοντας τα νομίζουμε ότι αφυπνιστήκαμε...
ειναι κριμα θα θυμομαστε την Πολη μεσα απο τα τουρκικα σηριαλ και την μαγειρικη απο μαγειρες "διαφημιστες" προιοντων και μετα να φτιαχνονται τετοιες κακες ποιητικες εκπομπες μονο και μονο επειδη το κονσεπτ πουλαει. η συγκεκριμενη κυρια οσο ορεξη και να εχει να φτιαξει αυτα α φαγητα δεν το εχει να παρουσιαζει μια εκπομπη μαγειρικης και ειδικα οταν κανει ηλιθιες ιστορικες αναληθης διαδρομες για την Πολη.Αυτη ειναι η γνωμη μου σαν Πολιτης που ζει εδω αλλα και σαν μαγειρας που ειναι το επαγγελμα μου.
Νομίζω ότι η παρουσίαση ιστορικών θεμάτων είναι ανάλαφρη στην εκπομπή. Μια μαγειρική εκπομπή είναι, από μία από τις κορυφαίες μαγείρισσες-ιδιοκτήτες εστιατορίων στην Κων/πολη. Τι να θυμηθούμε τώρα, τις εθνικοπατριωτικές κορώνες-πιλάφια του Μαμαλάκη (που κατήντησε στο ...Κοκκινο) που απευθύνονταν σε παιδιά Δημοτικού?
Ο Μαμαλακης μπορει να ελεγε τις γνωστες μαμαλακιες, αλλα αισθητικα η εκπομπη του δεν ειχε καμια σχεση με τον πολίτικο αχταρμα της συγκεκριμενης μαγειρισσας. Το μονταζ, τα πλανα και η μουσικη ηταν σε αλλο επιπεδο, καμια σχεση με την τωρινη προχειροφτιαγμενη χλαπατσα που ειναι σα να αρχισε ο Τασσος Δουσης εκπομπη μαγειρικης.
δεν καταλαβαινω τί σας εκπλησσει. τα τελευταια χρονια, ξεκινωντας απο τη μαμισια πατατα και τα μυστικα μαγερικα, φτασαμε να λεει ιδιοκτητης μεζεδοπωλειου οτι εχει θειες απο τις γειτονιες να μαγειρευουν στην κουζινα του. η συγκεκριμμενη εκπομπη απλα πετυχαινει νεα ρεκορ φτηνιας και ημιμαθειας. τα χειροτερα ερχονται...
Μπράβο, μπράβο και ξανά μπράβο για το κείμενο. Είχα πετύχει μια φορά την εκπομπή και δεν άντεξα πάνω απο τέταρτο. Δεν θα μπορούσα να ανακαλύψω τις ιστορικές ανακρίβειες που επισημαίνει η κυρία Κορομηλά, εμένα με εκνεύρισε κάτι άλλο. Αυτό το χυμαδιό, αυτή η τσαπατσουλιά, αυτός ο χοντροκομένος τρόπος με τον οποίο το φαγητό ανακατεύεται με τα αξιοθέατα της Πόλης και σου στέκεται στο στομάχι. Ειλικρινά νόμιζα ότι δεν είναι εκπομπή μαγειρικής αλλά κάτι σαν παρωδία δεν ξέρω τι να πω. Μαγείρευε, έδειχνε το Βόσπορο και έλεγε κάτι για "θέματα καρδιάς" με αυτό το "όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνωνω" στυλάκι της μια bigger than life τηλεοπτική περσονα που θα έλεγαν και στα 90s. Πάντως υπάρχει κόσμος που την παρακολουθεί και νομίζω ότι πάει καλά απο νούμερα. Έχει αυτό το δηθεν μαμαδίστικο.