9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter
5


9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

Ένας ντάκος για πολλές λύσεις

Όταν στο ντουλάπι σου κοιμάται ένας ντάκος, ποτέ δεν πρόκειται να μείνεις νηστικός. Πιο πολυμορφικός κι από το ψωμί, μεταμορφώνεται σε χιλιάδες νοστιμιές που κάνουν το καλύτερο καλό στην υγεία και τη μακροημέρευση-κάτι ξέρουν οι κρητικοί εμπνευστές του.

 

  

Πόσα μπορείς να κάνεις με ένα ντάκο-εκτός από την κλασική κουκουβάγια

*Κομμένος σε μπουκίτσες ταιριάζει με όλες τις σαλάτες και αντικαθιστά πιο υγιεινά το συνοδευτικό ψωμί ή τις μετατρέπει σε κύριο πιάτο.

*Επίσης ταιριάζει χοντροτριμμένος σε όλα τα λαδερά φαγητά, από τα φασολάκια και τις μπάμιες μέχρι τα κουκιά. (Τον ρίχνεις στην κατσαρόλα μόλις “σβήσεις” το φαγητό).

*Αν τον ψιλοτρίψεις στο μπλέντερ φτιάχνει ιδανική φρυγανιά για πανάρισμα ή για κρούστα στο παστίτσιο και τον μουσακά.

*Μουσκεμένος σε νερό αντικαθιστά το ψωμί ή την φρυγανιά στους κεφτέδες, τα μπιφτέκια και όλους τους κιμάδες.

*Σε ένα μπολ με ζεστό γάλα, μέλι και σταφίδες αντικαθιστά υγιεινότερα τα βιομηχανοποιημένα δημητριακά.

*Δίνει ένα πιο πικάντικο πρωινό ή ένα νόστιμο σνακ αν τον συνοδεύσεις με ελιές, ρίγανη και λίγο ανθότυρο ή γραβιέρα.

*Τον τρίβεις στο μούλτι μαζί με ελαιόλαδο, και αμέσως γίνεται νοστιμότατη βάση για τάρτα, που σταθεροποιείται καλύτερα αν την ψήσεις για 10 λεπτά πριν της βάλεις τη γέμιση.

*Τον καλύπτουμε με ζεστό σιρόπι σοκολάτας και τον σερβίρουμε είτε με μια μπάλα παγωτό βανίλια είτε με οποιοδήποτε γλυκό κουταλιού κατά προτίμηση από εσπεριδοειδή ή ψιλοκομμένο κίτρο ή πορτοκάλι κονφί. Το ίδιο καλά του πάει και το βύσινο κουταλιού.

*Τον σερβίρουμε απλά με γιαούρτι, μέλι και μια πρέζα κανέλα ή ένα φυλλαράκι αρμπαρόριζα.

*Τον αφήνουμε να μαλακώσει σε μια κουταλιά σιρόπι από γλυκό κουταλιού και τον σερβίρουμε με το γλυκό κουταλιού και παγωτό γιαούρτι ή καϊμάκι.

 

 

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

 

Crash test στα ράφια της αγοράς

*ΤΣΙΚΝΑΚΗ. Βιολογικός ντάκος σε μεγάλα στρογγυλά κομμάτια κομμένα εγκάρσια. Έντονη γεύση κριθαριού, βαρύ σώμα, ορατές ίνες, μεστή γεύση.

*Κουκουβάγια ΝΥΚΤΑΡΗ. Σε μικρά κομματάκια, εγκάρσια κομμένα στρογγυλά. Έντονη νοστιμιά κριθαριού, τρίβεται εύκολα και η υφή του θυμίζει παξιμάδι. Ταιριάζει σε γλυκά και κιμάδες.

*ΤΟ ΜΑΝΑ, ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΑΚΗΣ. Σε μεγάλες φέτες, με έντονη τη γεύση από κριθάρι, μεστό βαρύ σώμα, και ρουστίκ γεύση αλλοτινού ντάκου, με πολλές ίνες. Ταιριάζει με τυριά, σαλάτες και στην κουκουβάγια. Θέλει βρέξιμο. Και ουάου! Τον βρίσκεις παντού!

*Κρίθινος, ΜΙΝΟS FOODS. Σε μικρά εγκάρσια στρογγυλά κομμένα σαν κεκάκια, τρίβεται εύκολα και θυμίζει φρυγανιά με ουδέτερη γεύση χωρίς πολλά αρώματα. Ταιριάζει σε καναπεδάκια και γλυκά.

*Ντακάκια ΚΡΙ-ΚΡΙ 7 δημητριακών. Με ηλιόσπορο, λινάρι, κεχρί και βύνη σίκαλης. Σε λεπτά, μικρά σκουρόχρωμα, σχετικά εύθριπτα τετραγωνάκια με έντονη τη γεύση των ολόκληρων σπόρων, κυρίως του ηλιόσπορου. Ταιριάζει με γιαούρτι, γλυκά, με μέλι, με ντιπ και σε καναπεδάκια.

*ΧΑΤΖΗΣ, από κριθάρι ολικής άλεσης. Το σχήμα τους βολεύει τρελά, γιατί δεν χρειάζεται σπάσιμο ούτε βρέξιμο. Ήπια γεύση κριθαριού, με αρκετές ίνες και μια νοστιμιά που θα αγαπήσουν όλα τα γούστα και όχι μόνο οι hard core χρήστες του ντάκου

*ΑΣΤΑΡΤΗ. Όταν τα Κύθηρα βάζουν τα γυαλιά στην Κρήτη και φτιάχνουν ένα εκπληκτικό βιολογικό παξιμάδι, με ωραία θριφτή υφή, τόσο νόστιμο που τελικά το τρως σκέτο, ελάχιστα βρεμμένο, μόνο και μόνο για να απολαύσεις τη γεύση του καλού κριθαριού.

*Η ΛΗΜΝΟΣ. Σταρένια ή κρίθινα, δεν χρειάζονται βρέξιμο, δεν τρίβονται και σπάνε στο στόμα με μια έκρηξη καλοκαιρινού ήλιου στον ουρανίσκο. Διόλου τυχαίο που το αλεύρι της Λήμνου είναι διάσημο από την αρχαιότητα.

*ΣΦΑΚΙΑΝΟ ΒΟΥΡΓΙΑΛΙ ΝΤΟΥΡΟΥΝΤΟΥΣ. Ο πιο ρουστίκ, βιολογικός, σκληροπυρηνικός ντάκος από όλους, για δυνατές συγκινήσεις, ιδιαίτερα ο μαύρος χαρουπένιος που αφήνει μια πρωτόγνωρη επίγευση σοκολάτας στο στόμα. Σαν πανέμορφο σφακιανό παλληκάρι.

 

9 μάρκες ντάκου και όλα όσα μπορείς να κάνεις με αυτούς Facebook Twitter

 

 

______________

Για μια συνολική γευσιγνωσία, τους περισσότερους τους βρίσκεις στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1, τον λημνιό στη ΛΗΜΝΙΑ ΓΗ, Σοφοκλέους 18.

 

 

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Παραδοσιακα προιοντα σε εξαιρετικές τιμες και μεγάλη ποικιλια, συμπεριλαμβανομενου το σύνολο σχεδόν των παραπάνω παξιμαδιων τα βρίσκει κανεις στο κέντρο του πειραια στο ΜΑΡΚΕΤ ΑΣΤΡΟ Ελ Βενιζελου 42
"Σε ένα μπολ με ζεστό γάλα, μέλι και σταφίδες αντικαθιστά υγιεινότερα τα βιομηχανοποιημένα δημητριακά"ωραία που είναι να ξεκινάς την μέρα σου με ένα ξερό παξιμάδι