11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις Facebook Twitter
18

Με κατευθείαν διαβατήριο από τη Μέση Ανατολή, το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με μπαχαρικά και εικόνες από παζάρια της Ανατολής και -όχι!- αρνούμαι να το φάω light όπως μου το σύστησαν σε μια μοντέρνα σουβλακερί. Γιατί η Λωξάντρα χωρίς τα κιλά της δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο χωρίς το παραμύθι.

 

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ με όλη την τέχνη της συριακής παράδοσης, που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

Θανάσης, Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, 2103244705

Ο κατ’εξοχήν πρέσβης της ανατολίτικης εκδοχής του κεμπάπ, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο «τρίγωνο της τσίκνας». Το Θανάση, που έμαθε την τέχνη κοντά στον μπάρμπα Ισάκ του ιστορικού «Αιγυπτιακού», πριν ανοίξει τη δεκαετία του ’60 το δικό του μαγαζί, τον σεβόμαστε γιατί δεν υποκύπτει στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού: εδώ θα φας το κεμπάπ σου παραδοσιακό, με τραγανό κρεμμυδάκι, μαϊντανό, μπούκοβο και ντοματούλα ψημμένη στα κάρβουνα. Βαρύ, ζουμερό και στιβαρό, με μπόλικα μπαχαρικά.

Σάββας, Μοναστηράκι, 2103303354

Για έναν περίεργο λόγο, την πλατεία Μοναστηρακίου όλοι την έχουν ταυτισμένη με το κεμπάπ. Οι λάτρεις της περιοχής, μοιράζονται τα γούστα τους. Οι μισοί ορκίζονται στον Σάββα, οι άλλοι μισοί στον Θανάση.  Και η αλήθεια είναι πως ο Σάββας φτιάχμει ωραιότατο κεμπάπ. Αν ψηφίσεις λιτότητα, τότε θα αγαπήσεις το καλαμάκι του Σάββα. Μόνο κρέας χωρίς λίπη, μεστή κρεατένια γεύση σε ευμεγέθεις μπουκίτσες, που ψήνεται ολόφρεσκο κρατώντας τους χυμούς στην καρδιά του, περίπου σαν να το έφτιαξες σπίτι σου. Για συνοδεία, η κλασική πίτα με το μετρημένο λαδάκι της, κομμένη στα τέσσερα.

Αράχωβα, Θεμιστοκλέους 12, πλ. Κάνιγγος, 2103841812

Πικάντικο  Άδανα κεμπάπ, αριστούργημα ο γύρος ντονέρ από μοσχάρι μέσα σε αλάδωτη τραγανή πιτούλα με κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα «συν» οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Κεμπάπ Σάββας, Πλ. Εξαρχείων 3-5, 2103303354

Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Και το ντονέρ κεμπάπ του Σάββα, από μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι του και για όποιον θέλει, επιπλέον χούμους ή η θεϊκή κόκκινη σάλτσα του μαγαζιού, γλυκιά και με ήπιους τους τόνους στα μπαχαρικά της.

Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέππου και Ξενοφώντος 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

Σις, ντονέρ, γιαουρτλού με ωραία κόκκινη σάλτσα ή «κασεράτα» με κασέρι και πιτούλες «λαβάς» που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ο αρμένης Σέρκος και τα 4 αστέρια της οικογένειάς του, 20 και βάλε χρόνια τώρα πλάθουν μια αυθεντική ιστορία πολίτικου κεμπάπ, σε ένα εστιατόριο που αγαπούν όλοι οι «γκουρμέ» σεφ που ξέρω στις προσωπικές τους πείνες. Στις επιολέον χαρές, η ολόκληρη ψημμένη στα κάρβουνα ντοματούλα και το πλιγούρι-πιλάφι της συνοδείας, ακριβώς σαν να είσαι στην Πόλη.

Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342

Υπουργοί, σταρ και εναλλακτικά αστέρια της νέας κινηματογραφικής σκηνής, παιδιά της διπλανής πόρτας του Γκαζοχωρίου και γιάπις με το κοστούμι στο καπάκι του γραφείου, όλοι συναντιούνται στο σουρεαλιστικό σκηνικό του “Τούρκου”, κάτω από τις οθόνες που προβάλλουν το εξώφυλλο του cd της ηχητικής υπόκρουσης,  για μαγικό κεμπάπ, εξίσου υπέροχο μπιφτέκι και τις πιο λεπτές, τραγανιστές, στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια και τσίπουρο με σαφράν.

Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

Μια κοοπερατίβα από τούρκος, κούρδους, έλληνες κι έναν σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή παρέα με ένα τρυφερό, ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτική κόκκινη σάλτσα, ελαφρύ και εξωτικό συνάμα που θα συνδυάσεις με ένα μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι.

Μama Roux, Αιόλου 48, 2130048382

Ο Αχμάντ από τη Συρία στην κουζίνα ξέρει από κούνια να ετοιμάζει το νοστιμότερο λαχματζούν, φελάφελ με ταχίνι και ταμπουλέ, υπέροχη καπνιστή  μελιτζάνα μουτάμπαλ με αρνίσιο κιμά και κουκουνάρι, φαλάφελ με τη σαλάτα και το ταχίνι τους και αρνίσιο κεμπάπ-λουκούμι με πιτουλες και σος αμύγδαλο, όταν η κοσμική, εναλλακτική, ιντελέξουαλ κουλτούρα του κέντρου, συναντά το αυθεντικό έθνικ.

Κebab, Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353

O Δημήτρης Αγοραστός, από τη γενιά των δημιουργικών νέων σεφ, εγκαταλείπει τις ευφάνταστες εμπνεύσεις και επιστρέφει στη μεγάλη αγάπη και το ταλέντο του, που είναι το κρέας. Το κεμπάπ του μυρίζει Ανατολή, οι πίτες πλάθονται και ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο αριστουργηματική τους εκδοχή, η σάλτσα μοσχοβολά πιπεριά και το γιαούρτι μαζί, όλα φτιάχνουν ένα από τα πιο εθιστικά κεμπάπ της πόλης.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163, Κολωνός, 2105154376

Καυτερό Άδανα κεμπάπ τεραστίων διαστάσεων, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας ψημμένο ζουμερό στα κάρβουνα, χειροποίητη λαβάς πίτα, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, όλη η αρμένικη τεχνογνωσία και γενναιοδωρία σε μια κεμπάπ εμπειρία που θα βάλεις οπωσδήποτε στη ζωή σου.

Γεύση
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

14 σχόλια
Γνωστά και αναγνωρισμένα τα περισσότερα! Στα δυτικά προάστια δοκιμάστε και ένα νέο, το Αλεξανδρινό Κεμπάπ και θα κάνετε μια ντουζίνα κεμπαπτζίδικα με ποιότητα και γεύση!
Θα σας πρότεινα και το "Γεύσεις απ'την πόλη" στη Δροσιά. Έχει πάρει άριστα σχόλια απο ειδικούς αλλά και βραβείο,για το κεκεμπάπ του και την ποιότητα του γενικά.
Ali Baba στη Νέα Σμύρνη.Καταπληκτικό μοσχαρίσιο ντονέρ,κεμπάπ καθώς και φαλάφελ και ο καλύτερος γυρος κοτόπουλο.Οι πίτες είναι δικές του και τις ψήνει στον ξυλόφουρνο.
Δηλαδή χωρίς τα παραπανίσια κιλά η γυναίκα είναι σκιάχτρο?και από πότε τα ψωμάκια και το λίπος είναι μέρους του φυσικού γυναικείου σώματος?εγώ προσωπικά λατρεύω το φαγητό και ιδιαίτερα της ανατολής αλλά το βάρος μου δεν ξεπερνά τα 50 κιλά!ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε ότι γράφουμε και ας θυμόμαστε πως για να ανεβάσουμε ψυχολογικά μια ομάδα γυναικών δεν χρειάζεται να ρίξουμε μία άλλη ;)