11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις Facebook Twitter
18

Με κατευθείαν διαβατήριο από τη Μέση Ανατολή, το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με μπαχαρικά και εικόνες από παζάρια της Ανατολής και -όχι!- αρνούμαι να το φάω light όπως μου το σύστησαν σε μια μοντέρνα σουβλακερί. Γιατί η Λωξάντρα χωρίς τα κιλά της δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο χωρίς το παραμύθι.

 

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ με όλη την τέχνη της συριακής παράδοσης, που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

Θανάσης, Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, 2103244705

Ο κατ’εξοχήν πρέσβης της ανατολίτικης εκδοχής του κεμπάπ, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο «τρίγωνο της τσίκνας». Το Θανάση, που έμαθε την τέχνη κοντά στον μπάρμπα Ισάκ του ιστορικού «Αιγυπτιακού», πριν ανοίξει τη δεκαετία του ’60 το δικό του μαγαζί, τον σεβόμαστε γιατί δεν υποκύπτει στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού: εδώ θα φας το κεμπάπ σου παραδοσιακό, με τραγανό κρεμμυδάκι, μαϊντανό, μπούκοβο και ντοματούλα ψημμένη στα κάρβουνα. Βαρύ, ζουμερό και στιβαρό, με μπόλικα μπαχαρικά.

Σάββας, Μοναστηράκι, 2103303354

Για έναν περίεργο λόγο, την πλατεία Μοναστηρακίου όλοι την έχουν ταυτισμένη με το κεμπάπ. Οι λάτρεις της περιοχής, μοιράζονται τα γούστα τους. Οι μισοί ορκίζονται στον Σάββα, οι άλλοι μισοί στον Θανάση.  Και η αλήθεια είναι πως ο Σάββας φτιάχμει ωραιότατο κεμπάπ. Αν ψηφίσεις λιτότητα, τότε θα αγαπήσεις το καλαμάκι του Σάββα. Μόνο κρέας χωρίς λίπη, μεστή κρεατένια γεύση σε ευμεγέθεις μπουκίτσες, που ψήνεται ολόφρεσκο κρατώντας τους χυμούς στην καρδιά του, περίπου σαν να το έφτιαξες σπίτι σου. Για συνοδεία, η κλασική πίτα με το μετρημένο λαδάκι της, κομμένη στα τέσσερα.

Αράχωβα, Θεμιστοκλέους 12, πλ. Κάνιγγος, 2103841812

Πικάντικο  Άδανα κεμπάπ, αριστούργημα ο γύρος ντονέρ από μοσχάρι μέσα σε αλάδωτη τραγανή πιτούλα με κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα «συν» οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Κεμπάπ Σάββας, Πλ. Εξαρχείων 3-5, 2103303354

Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Και το ντονέρ κεμπάπ του Σάββα, από μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι του και για όποιον θέλει, επιπλέον χούμους ή η θεϊκή κόκκινη σάλτσα του μαγαζιού, γλυκιά και με ήπιους τους τόνους στα μπαχαρικά της.

Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέππου και Ξενοφώντος 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

Σις, ντονέρ, γιαουρτλού με ωραία κόκκινη σάλτσα ή «κασεράτα» με κασέρι και πιτούλες «λαβάς» που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ο αρμένης Σέρκος και τα 4 αστέρια της οικογένειάς του, 20 και βάλε χρόνια τώρα πλάθουν μια αυθεντική ιστορία πολίτικου κεμπάπ, σε ένα εστιατόριο που αγαπούν όλοι οι «γκουρμέ» σεφ που ξέρω στις προσωπικές τους πείνες. Στις επιολέον χαρές, η ολόκληρη ψημμένη στα κάρβουνα ντοματούλα και το πλιγούρι-πιλάφι της συνοδείας, ακριβώς σαν να είσαι στην Πόλη.

Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342

Υπουργοί, σταρ και εναλλακτικά αστέρια της νέας κινηματογραφικής σκηνής, παιδιά της διπλανής πόρτας του Γκαζοχωρίου και γιάπις με το κοστούμι στο καπάκι του γραφείου, όλοι συναντιούνται στο σουρεαλιστικό σκηνικό του “Τούρκου”, κάτω από τις οθόνες που προβάλλουν το εξώφυλλο του cd της ηχητικής υπόκρουσης,  για μαγικό κεμπάπ, εξίσου υπέροχο μπιφτέκι και τις πιο λεπτές, τραγανιστές, στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια και τσίπουρο με σαφράν.

Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

Μια κοοπερατίβα από τούρκος, κούρδους, έλληνες κι έναν σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή παρέα με ένα τρυφερό, ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτική κόκκινη σάλτσα, ελαφρύ και εξωτικό συνάμα που θα συνδυάσεις με ένα μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι.

Μama Roux, Αιόλου 48, 2130048382

Ο Αχμάντ από τη Συρία στην κουζίνα ξέρει από κούνια να ετοιμάζει το νοστιμότερο λαχματζούν, φελάφελ με ταχίνι και ταμπουλέ, υπέροχη καπνιστή  μελιτζάνα μουτάμπαλ με αρνίσιο κιμά και κουκουνάρι, φαλάφελ με τη σαλάτα και το ταχίνι τους και αρνίσιο κεμπάπ-λουκούμι με πιτουλες και σος αμύγδαλο, όταν η κοσμική, εναλλακτική, ιντελέξουαλ κουλτούρα του κέντρου, συναντά το αυθεντικό έθνικ.

Κebab, Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353

O Δημήτρης Αγοραστός, από τη γενιά των δημιουργικών νέων σεφ, εγκαταλείπει τις ευφάνταστες εμπνεύσεις και επιστρέφει στη μεγάλη αγάπη και το ταλέντο του, που είναι το κρέας. Το κεμπάπ του μυρίζει Ανατολή, οι πίτες πλάθονται και ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο αριστουργηματική τους εκδοχή, η σάλτσα μοσχοβολά πιπεριά και το γιαούρτι μαζί, όλα φτιάχνουν ένα από τα πιο εθιστικά κεμπάπ της πόλης.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163, Κολωνός, 2105154376

Καυτερό Άδανα κεμπάπ τεραστίων διαστάσεων, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας ψημμένο ζουμερό στα κάρβουνα, χειροποίητη λαβάς πίτα, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, όλη η αρμένικη τεχνογνωσία και γενναιοδωρία σε μια κεμπάπ εμπειρία που θα βάλεις οπωσδήποτε στη ζωή σου.

Γεύση
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 190 αιώνα

Γεύση / Γκρανόλα: Ένα διατροφικό trend από τον 19ο αιώνα

Το «εναλλακτικό» δημητριακό προέκυψε ως συμπλήρωμα εναλλακτικών θεραπειών που προσφέρονταν σε σπα της εποχής, συνδέθηκε με το κίνημα των χίπις τη δεκαετία του ’60, έφυγε από τη μόδα και επανήλθε πολλές φορές. Πρόσφατα δημιουργήθηκε μια λίστα αναμονής 17.000 ατόμων που ήθελαν να αγοράσουν μια συγκεκριμένη, ενώ πλέον υπάρχουν και ελληνικά brands που την προσφέρουν ποιοτική και σε πολλές γεύσεις.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πλάι: Στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Γεύση / Καφενείο ή μπαρ; Στο «Πλάι» στο Κουκάκι για μπίρα, Campari και τοστ με διπλό τυρί

Ο Γιώργος Σουμπάσης και η Μαρίνα Φαρασοπούλου του Morning bar έστησαν έναν χώρο λιτό που προσφέρει απλά ποτά, φρούτο με τυρί και τυλιχτό με ψάρι για μεζέ, μπουκέτα λουλούδια για να πάρουμε φεύγοντας. Άλλοι το λένε καφενείο και άλλοι μπαρ. Το νέο στέκι της Αθήνας δανείζεται στοιχεία από αυτά, αλλά δεν είναι τίποτα από τα δύο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Γεύση / Deep dish pizza: Η ιστορία της και πού θα την απολαύσετε στην Αθήνα

Με παχιά ζύμη, με ύψος και γεμίσεις, η πίτσα του Σικάγο που ζήλεψε το Ντιτρόιτ μπορεί να εξοργίσει τους Ναπολιτάνους με τον τρόπο που φτιάχνεται, ενώ είναι η ένοχη απόλαυση πολλών, ακόμα και στην Αθήνα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Γεύση / Στη Χαρά της Πατησίων για βουβαλίσιο καϊμάκι, Σικάγο και tutti frutti με φρουί γλασέ

Ένα από τα ιστορικά ζαχαροπλαστείο της Αθήνας που θα επισκεφτείς για τις αυθεντικές πολίτικες γεύσεις και τη ρετρό ατμόσφαιρα που παραμένει αναλλοίωτη παραπάνω από μισό αιώνα.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα τέσσερα εστιατόρια

Γεύση / Γιατί είναι τόσο καλό το φαγητό στη Θεσσαλονίκη; Ο λόγος είναι αυτά τα 4 εστιατόρια

Είναι κοινό μυστικό ότι η Θεσσαλονίκη έχει μια ακμάζουσα γαστρονομική σκηνή. Κι αυτό γιατί τέσσερα εστιατόρια δημιουργούν κάτι πραγματικά μοναδικό, επιδεικνύοντας εκπληκτικό ταλέντο για σύγχρονα πιάτα που αντλούν έμπνευση από την παράδοση.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Guerilla chef

Γεύση / «Guerilla chef»: Το νέο μπεργκεράδικο της Αθήνας έχει μόνο ένα μπέργκερ, τίποτα παραπάνω

Value for money φαγητό στο χέρι, μπίρες από μικροζυθοποιούς και πανκ: Αφού φτιάχτηκε σε πέντε μεγάλα φεστιβάλ και κατάφερε να κάνει όνομα απέναντι στα υπόλοιπα, τα πολύ πιο πληθωρικά, το λιτό μπέργκερ του Fahd-Αλέξανδρου Hassan Kassem απέκτησε μετά από πέντε χρόνια το δικό του μαγαζί στα Εξάρχεια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Βασίλης Χαμάμ

Γεύση / Βασίλης Χαμάμ: Ο επόμενος μάγειρας της Θεσσαλονίκης που θα συζητηθεί

Άφησε τη δουλειά στην Tate Modern και την ενασχόλησή του με την τέχνη για να αφοσιωθεί σε μια άλλη που μέχρι τότε είχε για χόμπι. Αυτοδίδακτος στη μαγειρική, o ταλαντούχος σεφ του νέου εστιατορίου που ετοιμάζει το πολυβραβευμένο δημιουργικό γραφείο των Beetroot κάνει μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα με επιρροές από τη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου, φαγητό που σχετίζεται με τη μετανάστευση και τις ρίζες του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Γεύση / Chrisopigi: Το πολυβραβευμένο λάδι της Σητείας που χρησιμοποιούν κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια

Ο Βιτσέντζος Κορνάρος άφησε τη δουλειά στην τράπεζα για να αξιοποιήσει τους καρπούς μιας προνομιούχας γης. Κέρδισε αμέσως βραβείο για το λάδι του, έστειλε δείγμα σε ένα μισελενάτο εστιατόριο και έπειτα βρέθηκε να συνεργάζεται με πολλούς κορυφαίους σεφ. Ο Χρυσοβαλάντης Λασιθιωτάκης τον ακολούθησε και μαζί έχουν πάρει έναν δύσκολο δρόμο που τους οδηγεί στην ποιότητα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
10 ευφάνταστα σοκολατένια πασχαλινά αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα 10 καλύτερα σοκολατένια πασχαλινά αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Από ένα έθιμο που τηρούν οι νονοί, τα σοκολατένια αυγά εξελίχθηκαν σε έναν από τους πολλούς τρόπους που έχουν οι σύγχρονοι ζαχαροπλάστες για να εκφραστούν δημιουργικά, χρησιμοποιώντας την καλύτερη ποιότητα σοκολάτας, δημιουργώντας σχέδια που ζηλεύουν και οι μεγάλοι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

14 σχόλια
Γνωστά και αναγνωρισμένα τα περισσότερα! Στα δυτικά προάστια δοκιμάστε και ένα νέο, το Αλεξανδρινό Κεμπάπ και θα κάνετε μια ντουζίνα κεμπαπτζίδικα με ποιότητα και γεύση!
Θα σας πρότεινα και το "Γεύσεις απ'την πόλη" στη Δροσιά. Έχει πάρει άριστα σχόλια απο ειδικούς αλλά και βραβείο,για το κεκεμπάπ του και την ποιότητα του γενικά.
Ali Baba στη Νέα Σμύρνη.Καταπληκτικό μοσχαρίσιο ντονέρ,κεμπάπ καθώς και φαλάφελ και ο καλύτερος γυρος κοτόπουλο.Οι πίτες είναι δικές του και τις ψήνει στον ξυλόφουρνο.
Δηλαδή χωρίς τα παραπανίσια κιλά η γυναίκα είναι σκιάχτρο?και από πότε τα ψωμάκια και το λίπος είναι μέρους του φυσικού γυναικείου σώματος?εγώ προσωπικά λατρεύω το φαγητό και ιδιαίτερα της ανατολής αλλά το βάρος μου δεν ξεπερνά τα 50 κιλά!ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε ότι γράφουμε και ας θυμόμαστε πως για να ανεβάσουμε ψυχολογικά μια ομάδα γυναικών δεν χρειάζεται να ρίξουμε μία άλλη ;)

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ