ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις

11 κεμπαμπτζίδικα της Αθήνας για δυνατές συγκινήσεις Facebook Twitter
18

Με κατευθείαν διαβατήριο από τη Μέση Ανατολή, το κεμπάπ δεν είναι ένα απλό μπιφτέκι αλλά η γεύση της μνήμης, μια παλιά ιστορία με μπαχαρικά και εικόνες από παζάρια της Ανατολής και -όχι!- αρνούμαι να το φάω light όπως μου το σύστησαν σε μια μοντέρνα σουβλακερί. Γιατί η Λωξάντρα χωρίς τα κιλά της δεν είναι παρά ένα σκιάχτρο χωρίς το παραμύθι.

 

Rajajee, Σοφοκλέους 47, 2103245272

Πέρα από την αυθεντική νοστιμιά, αν αποφασίσετε να καθίσετε σε τραπεζάκι, θα απολαύσετε όλο το κουλέρ λοκάλ της περιοχής, με έξτρα το πιατάκι με τα μπαρούτι-καυτερά τουρσιά. Μετανάστες, τα γυφτάκια που κάνουν στάση για το μεσημεριανό τους, όλοι μαζί οι λαοί αδελφωμένοι πάνω από ένα κεμπάπ με όλη την τέχνη της συριακής παράδοσης, που με ελάχιστα ευρώ χορταίνει δυό πεινασμένους.

Θανάσης, Μητροπόλεως 68, Μοναστηράκι, 2103244705

Ο κατ’εξοχήν πρέσβης της ανατολίτικης εκδοχής του κεμπάπ, ο άνθρωπος που έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο «τρίγωνο της τσίκνας». Το Θανάση, που έμαθε την τέχνη κοντά στον μπάρμπα Ισάκ του ιστορικού «Αιγυπτιακού», πριν ανοίξει τη δεκαετία του ’60 το δικό του μαγαζί, τον σεβόμαστε γιατί δεν υποκύπτει στις σειρήνες του εκσυγχρονισμού: εδώ θα φας το κεμπάπ σου παραδοσιακό, με τραγανό κρεμμυδάκι, μαϊντανό, μπούκοβο και ντοματούλα ψημμένη στα κάρβουνα. Βαρύ, ζουμερό και στιβαρό, με μπόλικα μπαχαρικά.

Σάββας, Μοναστηράκι, 2103303354

Για έναν περίεργο λόγο, την πλατεία Μοναστηρακίου όλοι την έχουν ταυτισμένη με το κεμπάπ. Οι λάτρεις της περιοχής, μοιράζονται τα γούστα τους. Οι μισοί ορκίζονται στον Σάββα, οι άλλοι μισοί στον Θανάση.  Και η αλήθεια είναι πως ο Σάββας φτιάχμει ωραιότατο κεμπάπ. Αν ψηφίσεις λιτότητα, τότε θα αγαπήσεις το καλαμάκι του Σάββα. Μόνο κρέας χωρίς λίπη, μεστή κρεατένια γεύση σε ευμεγέθεις μπουκίτσες, που ψήνεται ολόφρεσκο κρατώντας τους χυμούς στην καρδιά του, περίπου σαν να το έφτιαξες σπίτι σου. Για συνοδεία, η κλασική πίτα με το μετρημένο λαδάκι της, κομμένη στα τέσσερα.

Αράχωβα, Θεμιστοκλέους 12, πλ. Κάνιγγος, 2103841812

Πικάντικο  Άδανα κεμπάπ, αριστούργημα ο γύρος ντονέρ από μοσχάρι μέσα σε αλάδωτη τραγανή πιτούλα με κρεμμύδι, ψητή ντομάτα και πιπεριά. Στα «συν» οι φρέσκιες τηγανητές πατάτες.

Κεμπάπ Σάββας, Πλ. Εξαρχείων 3-5, 2103303354

Μερικές φορές, άλλοι έχουν το όνομα και άλλη τη χάρη. Και το ντονέρ κεμπάπ του Σάββα, από μοσχαρίσιο κιμά, είναι από τα καλύτερα του λεκανοπεδίου. Με τη ντοματούλα, το κρεμμύδι και το τζατζίκι του και για όποιον θέλει, επιπλέον χούμους ή η θεϊκή κόκκινη σάλτσα του μαγαζιού, γλυκιά και με ήπιους τους τόνους στα μπαχαρικά της.

Σέρκος και 4 αστέρια, Ζέππου και Ξενοφώντος 28, Γλυφάδα, τηλ. 210 9649553.

Σις, ντονέρ, γιαουρτλού με ωραία κόκκινη σάλτσα ή «κασεράτα» με κασέρι και πιτούλες «λαβάς» που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, ο αρμένης Σέρκος και τα 4 αστέρια της οικογένειάς του, 20 και βάλε χρόνια τώρα πλάθουν μια αυθεντική ιστορία πολίτικου κεμπάπ, σε ένα εστιατόριο που αγαπούν όλοι οι «γκουρμέ» σεφ που ξέρω στις προσωπικές τους πείνες. Στις επιολέον χαρές, η ολόκληρη ψημμένη στα κάρβουνα ντοματούλα και το πλιγούρι-πιλάφι της συνοδείας, ακριβώς σαν να είσαι στην Πόλη.

Ο Νέζος, Κων/πόλεως 58, Γκάζι, 6972340342

Υπουργοί, σταρ και εναλλακτικά αστέρια της νέας κινηματογραφικής σκηνής, παιδιά της διπλανής πόρτας του Γκαζοχωρίου και γιάπις με το κοστούμι στο καπάκι του γραφείου, όλοι συναντιούνται στο σουρεαλιστικό σκηνικό του “Τούρκου”, κάτω από τις οθόνες που προβάλλουν το εξώφυλλο του cd της ηχητικής υπόκρουσης,  για μαγικό κεμπάπ, εξίσου υπέροχο μπιφτέκι και τις πιο λεπτές, τραγανιστές, στρογγυλές φρεσκοτηγανισμένες πατάτες, παρέα με πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, σπιτικά ντολμαδάκια και τσίπουρο με σαφράν.

Λεϊλιμλέι, Βαλτινών 2, Γκύζη, 2117009383

Μια κοοπερατίβα από τούρκος, κούρδους, έλληνες κι έναν σλάβο μπαινοβγαίνουν στην κουζίνα μαγειρεύοντας την αληθινή κούρδικη γεύση, μοιράζουν κουβέντες και καλή ρακή παρέα με ένα τρυφερό, ζουμερό κεμπάπ γιαουρτλού με σπιτική κόκκινη σάλτσα, ελαφρύ και εξωτικό συνάμα που θα συνδυάσεις με ένα μεϊχανέ πιλάφ με πλιγούρι.

Μama Roux, Αιόλου 48, 2130048382

Ο Αχμάντ από τη Συρία στην κουζίνα ξέρει από κούνια να ετοιμάζει το νοστιμότερο λαχματζούν, φελάφελ με ταχίνι και ταμπουλέ, υπέροχη καπνιστή  μελιτζάνα μουτάμπαλ με αρνίσιο κιμά και κουκουνάρι, φαλάφελ με τη σαλάτα και το ταχίνι τους και αρνίσιο κεμπάπ-λουκούμι με πιτουλες και σος αμύγδαλο, όταν η κοσμική, εναλλακτική, ιντελέξουαλ κουλτούρα του κέντρου, συναντά το αυθεντικό έθνικ.

Κebab, Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, 2106617353

O Δημήτρης Αγοραστός, από τη γενιά των δημιουργικών νέων σεφ, εγκαταλείπει τις ευφάνταστες εμπνεύσεις και επιστρέφει στη μεγάλη αγάπη και το ταλέντο του, που είναι το κρέας. Το κεμπάπ του μυρίζει Ανατολή, οι πίτες πλάθονται και ψήνονται στα κάρβουνα στην πιο αριστουργηματική τους εκδοχή, η σάλτσα μοσχοβολά πιπεριά και το γιαούρτι μαζί, όλα φτιάχνουν ένα από τα πιο εθιστικά κεμπάπ της πόλης.

Το Ρόδι, Κρέοντος 163, Κολωνός, 2105154376

Καυτερό Άδανα κεμπάπ τεραστίων διαστάσεων, γιαουρτλού και σις ταβούκ με μαριναρισμένο κρέας ψημμένο ζουμερό στα κάρβουνα, χειροποίητη λαβάς πίτα, πικάντικη μελιτζανοσαλάτα, όλη η αρμένικη τεχνογνωσία και γενναιοδωρία σε μια κεμπάπ εμπειρία που θα βάλεις οπωσδήποτε στη ζωή σου.

Γεύση
18

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

14 σχόλια
Γνωστά και αναγνωρισμένα τα περισσότερα! Στα δυτικά προάστια δοκιμάστε και ένα νέο, το Αλεξανδρινό Κεμπάπ και θα κάνετε μια ντουζίνα κεμπαπτζίδικα με ποιότητα και γεύση!
Θα σας πρότεινα και το "Γεύσεις απ'την πόλη" στη Δροσιά. Έχει πάρει άριστα σχόλια απο ειδικούς αλλά και βραβείο,για το κεκεμπάπ του και την ποιότητα του γενικά.
Ali Baba στη Νέα Σμύρνη.Καταπληκτικό μοσχαρίσιο ντονέρ,κεμπάπ καθώς και φαλάφελ και ο καλύτερος γυρος κοτόπουλο.Οι πίτες είναι δικές του και τις ψήνει στον ξυλόφουρνο.
Δηλαδή χωρίς τα παραπανίσια κιλά η γυναίκα είναι σκιάχτρο?και από πότε τα ψωμάκια και το λίπος είναι μέρους του φυσικού γυναικείου σώματος?εγώ προσωπικά λατρεύω το φαγητό και ιδιαίτερα της ανατολής αλλά το βάρος μου δεν ξεπερνά τα 50 κιλά!ας μην είμαστε τόσο απόλυτοι σε ότι γράφουμε και ας θυμόμαστε πως για να ανεβάσουμε ψυχολογικά μια ομάδα γυναικών δεν χρειάζεται να ρίξουμε μία άλλη ;)