Η ανατρεπτική υστερία με τα γεννόσημα - λόγω μικροκομματικών συμφερόντων

Η ανατρεπτική υστερία με τα γεννόσημα - λόγω μικροκομματικών συμφερόντων Facebook Twitter
49

Ας διαβάσουμε πρώτα τον βικιορισμό των γενοσήμων:

Γενόσημο φάρμακο

Με τον όρο γενόσημο φάρμακο χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε φάρμακο του οποίου η δραστική ουσία δεν καλύπτεται πλέον από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και δικαιωμάτων επ΄ αυτού. Ο όρος είναι καθαρά εμπορικός. Τα γενόσημα φάρμακα έχουν χαμηλότερη τιμή από τα φάρμακα στα οποία βρίσκονται σε ισχύ δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Συγκεκριμένα κάθε νέο φάρμακο (πρωτότυπο) μετά την τελική του έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, κυκλοφορεί προστατευμένο για κάποιο χρονικό διάστημα με δικαιώματα όπως απαγόρευσης παραγωγής του από άλλη εταιρεία ή απαγόρευση παραγωγής της δραστικής ουσίας κ.λπ. (πατέντα). Στην περίοδο αυτή στην τιμή του φαρμάκου περιλαμβάνεται αναλογικά η δαπάνη έρευνας και ανάπτυξης, από την ανακάλυψη της δραστικής ουσίας του μέχρι την κυκλοφορία του. Με τη λήξη του χρονικού αυτού διαστήματος, που πάντα προσδιορίζεται από τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες, θεωρείται ότι όλα τα παραπάνω έξοδα έχουν αποσβεστεί. Τότε παρέχεται το δικαίωμα της παραγωγής του και από άλλες εταιρείες φαρμάκων θεωρούμενο όρο γενόσημο (generic) φάρμακο.

Σημειώνεται ότι μετά την παρέλευση του παραπάνω χρόνου η τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου μειώνεται δραστικά. Αλλά και τα γενόσημα φάρμακα από άλλες φαρμακοβιομηχανίες προσφέρονται σε πολύ μικρότερες τιμές, αφού δεν περιλαμβάνουν τα έξοδα της έρευνας των πρωτοτύπων. Με τον ανταγωνισμό που παρατηρείται σε μεγάλες παραγγελίες (μαζικές προμήθειες νοσοκομείων ή διαγωνισμούς) οι τιμές αυτών υφίστανται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις.

Στις αρχές 2012 αναφέρεται ότι περίπου το 50% των φαρμάκων που διατίθονταν στην Ευρώπη και το 35% αυτών στην Ελλάδα ήταν γενόσημα φάρμακα. Σημειώνεται ότι τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα φάρμακα κυκλοφορούν κάτω από ίδιο καθεστώς Ελέγχων και Τυποποίησης.

Παρ' ό,τι η πλειοψηφία των φαρμάκων που δίνονται στα ελληνικά νοσοκομεία είναι γενόσημα (και οι άνθρωποι γιατρεύονται, μιας και τα γενόσημα λειτουργούν κανονικά, απλώς δεν φτιάχνονται απ' την εταιρία που είχε το αρχικό κόπιραϊτ), στη χώρα μας είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι είναι σκάρτα και φτιαγμένα σε τριτοκοσμικές συνθήκες και δεν τα θέλουμε. 

Το περίεργο είναι ότι η Αριστερά, από επαναστατική ή αντιπολιτευτική κεκτημένη ταχύτητα, έχει κηρύξει πόλεμο στα γενόσημα. Αντί να χαιρόμαστε με την ελεύθερη διάθεση (χωρίς τα πανάκριβα κόπιραϊτ συγκεκριμένων μεγαλοβιομηχανιών) μιας δραστικής ουσίας, το θεωρούμε κακό και βλαβερό. 

Είναι σαν να είχε μια εταιρία το μονοπώλιο του νερού, το πουλούσε 10 ευρώ το λίτρο, και ξαφνικά το ίδιο ακριβώς νερό, με τους ίδιους ελέγχους, μπορούσαν να το έχουν όλοι κι όχι μόνο μία υπερευνοημένη εταιρία, και να το πουλάνε 1 ευρώ το λίτρο. Και κάποιος να γκρινιάζει κι από πάνω. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να μας πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα - κάποιες μεγαλοβιομηχανίες δηλαδή που διαφημίζονται στον ραδιοσταθμό του. 

Δεν νομίζω ότι έπεισε κανέναν όμως - και περιμένουμε να απαντήσει για αυτά που τον κατηγορεί η Αυγή περί ισραηλινών εταιριών. Παρ' όλα αυτά η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ να μην συναινέσει στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και ο πόλεμος εναντίον των γενοσήμων είναι, νομίζω, λάθος. 

Όταν οι βουλευτές του κόμματος δυσφημίζουν ανεύθυνα τα γενόσημα, λέγοντας ότι είναι φάρμακα που φτιάχνονται στο Μπαγκλαντές θα έπρεπε να περιμένουν ότι όλο αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ: 

Η πολυεθνική Sanofi είναι μία από τις φαρμακοβιομηχανίες που διαφημίζονται στο ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ - δεν φτιάχνει γενόσημα αλλά ακριβά φάρμακα. Κανένα πρόβλημα με τις διαφημίσεις και τα χρήματα που δίνουν οι εταιρίες στο σταθμό. 

Έλα όμως που η εταιρία αυτή φτιάχνει τα φάρμακά της στην χώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χλεύασαν όσο καμία άλλη: στο Μπαγκλαντές. (Και σε άλλες του τρίτου κόσμου...)

Sanofi:
Παραγωγή "Manufacturing" (Asia Pacific, μεταξύ άλλων):
Bangladesh
China
India
Indonesia
Japan
Singapore
Thailand
Vietnam

Africa & Middle East
Algeria
Egypt
Morocco
Pakistan
Senegal
South Africa
Tunisia
http://en.sanofi.com/our_company/worldwide/worldwide.

====

Το χειρότερο είναι ότι και ο Άδωνις και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζουν με ένα σημαντικό θέμα για λόγους εντυπώσεων (δεν έχουν αποδειχτεί λόγοι συμφέροντος ακόμη). 

Και αυτό που τελικά μένει στην κοινή γνώμη, δεν είναι ότι τα γενόσημα σπάνε επιτέλους τα μονοπώλια των πανάκριβων φαρμάκων και ότι δουλεύουν το ίδιο καλά αλλά ότι υπάρχουν κάποια πλαστά φάρμακα φτιαγμένα στην Κολοπετινίτσα για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των σιωνιστών μασόνων. 

Η απαξίωση των φαρμάκων χωρίς στοιχεία μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο του Nocebo (είναι το αντίθετο του placebo) με αποτέλεσμα να είναι βέβαιος ο ασθενής ότι δεν θα τον πιάσει το φάρμακο και να του μπλοκάρει τις ευεργετικές ιδιότητες. 

Κι όλα αυτά, για μικροκομματικά συμφέροντα. 

Η ανατρεπτική υστερία με τα γεννόσημα - λόγω μικροκομματικών συμφερόντων Facebook Twitter
49

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο.Επίσης να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών που ορισμένες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες τους προμηθεύουν με ταξιδάκια στο εξωτερικό ... για ιατρικά συνέδρια με όλα τα έξοδα υπερπληρωμένα. Γενικά το όφελος εκείνων των ιδιωτικών κλινικών και φαρμακείων που κερδοσκοπούν είναι ότι όσο περισσότερα φάρμακα και πιο ακριβά φάρμακα καταναλώνονται τόσο περισσότερο το κέρδος. Τα γενόσημα που έχουν περάσει από τον έλεγχο του ΕΟΒ ή πουλιούνται στην ΕΕ ή την Αμερική είναι τόσο ασφαλή και δραστικά όσο τα αρχικά φάρμακα. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα παράγονται νέα φάρμακα πιο αποτελεσματικά γιατί όταν η φόρμουλα του φαρμάκου γίνεται δημόσια μπορούν να βελτιωθούν από τους ερευνητές μιας άλλης εταιρείας. Δουλεύει πραγματικά ο ελεύθερος ανταγωνισμός στην ποιότητα και στην τιμή. Η διαφορά τιμής στα πιο συνηθισμένα φάρμακα μπορεί να φτάσει στο ένα πέμπτο και στο ένα δέκατο της τιμής που είχε το φάρμακο πριν απελευθερωθεί. Αν δεν κάνω λάθος τα φαρμακεία δουλεύουν με κέρδος σε ποσοστό στην τιμή του φαρμάκου, γύρω στα 20%. Ένα φάρμακο που κοστίζει 500 ευρώ στο κράτος φέρνει ένα κέρδος 100 ευρώ. Το ίδιο αλλά γενόσμο που κοστίζει 100 ευρώ στο κράτος φέρνει ένα κέρδος 20 ευρώ. Εκείνοι οι φαρμακοποιοί που στην Ελλάδα το παίζουν και λίγο γιατροί κερδοσκοπώντας πάνω την εμπιστοσύνη του πελάτη, αυτό κι αν απαιτεί άρθρο, έχουν κέρδος να κάνουν σύσταση πιο φάρμακο λέτε;Αυτή η κερδοσκοπία έρχεται σε βάρος όλων των άλλων πολιτών, του δημόσιου συστήματος περίθαλψης υγείας και των δημοσίων ή ιδιωτικών ασφαλισμένων.Σημείωση, στο Ισραήλ υπάρχει μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία γενοσήμων η Teva, στην Ινδία και άλλες χώρες υπάρχουν πολύ περισσότερες εταιρίες που τους πήρε 10 και είκοσι χρόνια να γίνουν γνωστές και ποιοτικά άριστες. Αν διαβάσετε την χώρα προέλευσης θα δείτε ότι υπάρχουν γενόσημα από την Ιρλανδία, την Κροατία γιατί όχι και από την Ελλάδα;
«…στην χώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χλεύασαν όσο καμία άλλη: στο Μπαγκλαντές» Ρατσιστές οι Συριζαίοι; Α πα πα πα! Οι άλλοι είναι ρατσιστές! - Πες μας ρε, είσαι με μάς ή με τους άλλους; - Εεεε, με σάς.. - Φίλε έχασες.. Εμείς είμαστε οι άλλοι!
Πραγματικά, αξίζει να αφιερώσετε 50λεπτά και να παρακολουθήσετε ένα αρκετά κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ.... Δισ/τρισεκατομμυριούχες φαρμακο-βιομηχανίες έναντι εταιρειών παραγωγής γενόσημων φαρμάκων... Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς παρακολουθώντας αυτό το ντοκιμαντέρ, είναι σαφή...http://www.youtube.com/watch?v=ydmHOHRdebk
Όποια εταιρεία διαθέτει γεννόσημα στην Ελλάδα ή άλλη Ευρωπαική χώρα πρέπει να ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες έγκρισης. Οι ελληνικές εταιρείες γεννοσήμων από που αγοράζουν τις δραστικές ουσίες? Μα από το Πακιστάν, την Ινδία, την Κινα μεταξύ άλλων χωρών. Γιατί τα γεννόσημα φάρμακα από τις ελληνικές εταιρείες (που επίσης εξάγουν σε όλο τον κόσμο) είναι καλύτερα απο τα ίδια φάρμακα της Teva, Sanofi, Novartis (Sandoz), Mylan κτλ?
δυστυχως καποιοι ανθρωποι αναγκαζομαστε σε καθημερινη ληψη φαρμακων για ολη μας τη ζωη με οτι επιπτωσεις εχει αυτο στο σηκωτι μας. ακομα και το απλο χαπι για το θυρεοειδη μακροπροθεσμα μπορει να βλαψει το ηπαρ. γι αυτο και κοιταω τους δεικτες μου καθε εξαμηνο. γι αυτο προτιμω να τα σκαω και να ξερω οτι εχει γινει ενας ελεγχος και οχι να παιρνω σκευασματα που στηριζονται σε προηγουμενα οκ. επιπλεον μιλαμε μονο για τη δραστικη ουσια. δεν μπορουμε να ξερουμε τι αλλα περιεχονται και μακροπροθεσμα τι μπορει να κανουν. το πιο απλο το νερο δεν ξερεις αν και τι ειδους απολυμανση του εχει γινει! γι αυτο και παω εκ του ασφαλους. και στα καθαριστικα τουαλετας υπαρχει ποικιλια μονο που το ενα περιεχει μαρμαροσκονη και το αλλο αμμο που φυσικα δεν αντιδρουν το ιδιο με τη χημικη ουσια και δεν εχουμε τα ιδια αποτελεσματα!
Έλεος! Ποιοί πάτησαν (ΟΧΙ) σε αυτό το σχόλιο;;; Ρε πάτε καλά; Ο άνθρωπος αντιμετωπίζει προβλημα υγείας, εκφράζει την απολυτως σεβαστή και κατανοητή άποψη για την καταστασή του και κάποιοι δεν λένε να καταλάβουν;;; Με τίποτα όμως;;; Πόση αναισθησία μπορεί να υπάρχει;;;;Καλέ/ή μου ge0p, με όλο το σεβασμό, σου εύχομαι απο καρδιάς, χωρίς να ξέρω το προβλημά σου, το συντομότερο να αποκατασταθεί η υγεία σου.
δεν ειναι το σοβαρο προβλημα υγειας που μπορει να πεθανω αλλα παρολα αυτα με καταδικαζει σε ολη μου τη ζωη να παιρνω χαπια. εχω τα τελευταια χρονια υποθυρεοειδισμο και πολυκυστικες και ακομα δεν μπορω να χωνεψω το γεγονος οτι απο εκει που δεν επαιρνα ουτε αντιπυρετικο εχω καθημερινα 2 διαφορετικα χαπια! ενα για το θυρεοειδη με πολλα mlg διοτι ακομα δεν λεει να ρυθμιστει και αντισυλληπτικα. φυσικα πολλοι αγνοουν οτι ολα περιεχουν χημικες και καποιες φορες δηλητηριωδεις ουσιες που μπορει να βλαψουν το σηκωτι. οτι τα αντισυλληπτικα μπορουν να βλαψουν την υποφυση στον εγκεφαλο. αλλα πες εγω ειμαι στα μαλακα. συγγενικο μου προσωπο με υψηλες τιμες χοληστερηνης κινδυνευει ανα πασα στιγμη να παθει κυρωση του ηπατος λογω της υψηλης δοσης! εσεις δηλαδη με τα οχι εκει θα το ρισκαρατε? ε εμας λυπαμαι αλλα δεν μας παιρνει!
Λυπάμαι πάρα πολύ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εύχομαι να ρυθμιστούν γρήγορα με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο καταλαβαίνω ότι κάποιοι είτε δεν φρόντισαν να σας ενημερώσουν ως όφειλαν είτε σας πανικοβάλλουν, ενώ αντιμετωπίζετε ήδη μια δύσκολη κατάσταση, για να κερδίσουν οι ίδιοι. Αν κάποιο γεννόσημο δεν είναι ισοδύναμο του πρωτότυπου τότε δεν πρέπει να παίρνει έγκριση. Τόσο απλά. Αν το νερό που λέτε δεν είναι καλό, δεν παίρνει έγκριση. Αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, τότε δεν καταλαβαίνω γιατί να πιστέψω ότι και το πρωτότυπο δεν είναι πιο επικίνδυνο από όσο λέει;http://www.fda.gov/drugs/resourcesforyou/consumers/buyingusingmedicinesafely/understandinggenericdrugs/ucm167991.htmΠροσωπικά στην Ελλάδα συνταγογραφούσα τη δραστική ουσία γιατί δεν ήθελα καμια εταιρία να με στείλει διακοπές. Στο νοσοκομείο που δούλευα παλιά στην Ελλάδα, οι στατίνες άλλαζαν κάθε μήνα ανάλογα με το πια φαρμακευτική έφερνε το catering. Οι ασθενείς δεν έπαθαν κάτι από αυτό, τα ταμεία ναι. Στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου γεννόσημα συνταγογραφώ. Αν κάτι με οργίζει είναι ότι δεν έχουμε Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που να κάνει τη δουλειά του: να ενημερώσει υπεύθυνα τον κόσμο (με λύπη θα πω και τους συναδέρφους) και να φέρει τους γιατρούς που παίζουν με τις αγωνίες σας ενώπιον των ευθυνών τους.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ελπίζω ότι χωρίς έρευνα και ανάπτυξη δεν υπάρχει κανένα φάρμακο. Και μάλιστα τα περισσότερα από τα υπό έρευνα φάρμακα δε φτάνουν ποτέ στην αγορά. Υπάρχει το λεγόμενο "χωνί" που μπορεί να έχει λόγο 1000:1 από την αρχή μέχρι το τέλος.Άρα απολύτως δικαιολογημένα είναι ακριβά τα πρωτότυπα. Μάλιστα οι λήξεις σημαντικών πατεντών έφεραν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στις φαρμακευτικές τα τελευταία δύο χρόνια.
Συγνώμη αλλά καλό θα ήταν όσοι απλώς θέλουν να κομματικοαμπελοφιλοσοφήσουν ας το σκεφτούν καλύτερα, ας το ψάξουν καλύτερα αυτό το θέμα με τα γεννόσημα φάρμακα και να εκφραστούν μετά κάποια γνώσης. Όσοι ζούμε την κατάσταση "από μέσα" ως ασθενείς οι ίδιοι ή συγγενείς ασθενών, ιδιαίτερα ασθενών χρόνιων παθήσεων, με τα περισσότερα από τα σχόλια δεν ξέρουμε αν πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Εκτός ελαχίστων οι οποίοι είναι γνώστες του θέματος και της κατάστασης. Να εύχεστε μόνο για εσάς τους ίδιους και τους συγγενείς σας μη χρειαστείτε κάποια στιγμή κάποια σοβαρή φαρμακευτική θεραπεία. Τότε τα ξαναλέμε, τότε τα ξαναλέμε... Το κάθε ταμείο αλλάζει, επειδή έτσι του γουστάρει, φάρμακα (πολλά εκ των οποίων είναι και αυτά γεννόσημα) που ασθενείς χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια θεραπείας και τα οποία αποδεδειγμένα αποδίδουν, με όποια γεννόσημα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και έγκρισης είναι, απλώς, τα φθηνότερα... Τι δεν καταλαβαίνετε; ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ;;;;
ΕΙΣΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ; ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ; ΕΙΣΑΙ ΙΑΤΡΟΣ; ΕΙΣΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΣ; ΕΧΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΒΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΗ; ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΖΟΥΝ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΥΣ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ Η ΑΠΛΩΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ; ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ!... ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥ ΣΤΑ ΕΞΥΠΝΑΚΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΟΥ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΤΟΠΕΣ ΥΠΕΡΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥ-ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΣΟΥ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ! ΑΝΤΕ ΜΗ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΜΙΑ ΒΑΡΙΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΤΩΡΑ... ΑΝΤΕ...!
Αν δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς γίνε κομμωτής!Μην φωνάζεις και μην πουλάς μαγκιές πίσω από μια οθόνη.Κατανοητό?Συντηρητικός και μάλιστα βαθειά είσαι εσύ και όσοι έχουν τα μυαλά σου.Ευτυχώς όμως ο κόσμος ξυπνάει και δεν καταπίνει αμάσητο το παραμύθι που πουλάνε επίορκοι γιατροί που χάνουν το έδαφος και τις τεράστιες μίζες τους κάτω απο το πόδια τους.Ούτε και φαρμακοβιομήχανοι που τρέμουν να λειτουργήσουν χωρίς να αρμέγουν το δημόσιο και χρεώνοντας μας χρυσάφι φάρμακα που σε ΟΛΗ την υπόλοιπη Ευρώπη πωλούνται πολύ, πολύ φθηνότερα.Ούτε μαυρογυαλούροι πολιτικοί που 12 τα μεσάνυχτα είναι ικανοί να μας πουν πως έξω είναι μεσημέρι προκειμένου να το παίξουν σκληρή αντιπολίτευση.Τέλος παμπολοι γιατροί, βιολόγοι και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων έχουν αποφανθεί εδώ και δεκαετίες για το θέμα.Το ίδιο φυσικά και οι οργανισμοί φαρμάκων όλων των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου που τους διαθέτουν.Και άσε τους ασθενείς του καθενός μας και γενικότερα ήσυχους και μην τρομοκρατείς τον κόσμο ΑΔΙΚΑ προκείμενου κάποιοι καριόληδες να συνεχίσουν να κονομάνε δισεκατομμύρια στην πλάτη τους.
Ανηθικος αυτουργος 26.11.2013 | 21:52ΡΕ ΑΝΤΕ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΔΩ... ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑ... ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;;;ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΜΗ ΞΕΡΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ Η ΟΧΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΟΥΝ. ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΙΝΤΙΘΕΜΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΟΣΗΜΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ «ΦΤΗΝΟ ΝΑ 'ΝΑΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ...». ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΓΕΝΝΟΣΗΜΑ Η ΟΧΙ. Η ΟΛΗ ΣΚΟΤΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΟΛΟΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΛΟΧΡΗΜΑ ΤΟΥΣ. ΞΕΝΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΜΑΣ, ΜΑΣ ΛΕΝΕ: «ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑ ΕΜΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ»... (ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ). ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΡΛ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΛΗΣ, ΒΡΩΜΙΚΗΣ-ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ. ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ... ΤΑ ΟΣΑ ΠΡΑΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ, ΕΙΔΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΡΦΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΣΥΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. ΚΑΙ (ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΛΑΒΩ), ΔΕΝ ΑΝΟΙΚΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΚΟΣ (apolitique). ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΑΣΕ... ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΚΓΡΙΣΕΙΣ...ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ. ΕΧΩ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΜΕΣΟΥ ΣΥΓΓΕΝΙΚΟΥ ΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ. ΕΧΩ ΟΛΟΚΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ. Ο,ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ, ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ...Υ.Γ.: Επίσης οι... κομμωτές είναι μία κατηγορία επαγγελματιών που επειδή έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, ξέρουν πολύ καλά να ακούν, να εκφράζονται και να αντιπαραθέτονται. Οπότε τι τους προσβάλεις τους ανθρώπους;...
Σταμάτα να φωνάζεις και παρε ηρεμιστικό.Και κυρίως σταμάτα να αφήνεις τους κερατάδες αυτούς να σε πανικοβάλλουν και να εκμεταλλεύονται με ελεεινό τρόπο την ανάγκη σου ή την ανάγκη των δικών σου ανθρώπων για να σε ξεπενταριάσουν.ΔΕΝ ειναι τρελός ολος ο υπόλοιπος ανεπτυγμένος κόσμος και λογικός ο Ελληνας λαμογιοβιομήχανος και γιατρός....Μην κόβεις τον λαιμό σου για να τους κάνεις πλούσιους και μην ζητάς και απο τους άλλους να κόψουν το δικο τους λαιμό.
Μα και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες που (λέεο ο Γεωργιάδης ότι) υπερασπίζεται ο Σύριζα γενόσημα παράγουν. Οπότε το επιχείρημα περί Μπαγκλαντές δεν στοχεύει στα γενόσημα συνολικά. Το ερώτημα είναι το εξής: δεν υποχρεούται έτσι κι αλλιώς όποιος θέλει να πουλήσει ένα φάρμακο σε μια χώρα να αποδείξει από πριν ότι είναι ασφαλές; Οπότε αν κάνει ο εόφ τη δουλειά του ποιό το πρόβλημα;
"Οπότε το επιχείρημα περί Μπαγκλαντές δεν στοχεύει στα γενόσημα συνολικά "Ναι δεν στοχεύει τα Ελληνικά (που πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές) αλλά μόνο τα ξένα. Ποιο το συμπέρασμα μας συνεπώς; Αυτό που βλέπω είναι πως το ΣΥΡΙΖΑ βάζει τα κέρδη των Ελληνικών φαρμακευτικών πάνω από τα οφέλη του Έλληνα φορολογούμενου αλλά και του ασθενή. Το γιατί το κάνει αυτό δεν μας το έχει εξηγήσει ακόμα αλλά είναι γεγονός πως τα πάρε δώσε που έχουν οι άνθρωποι του με τους φαρμακοπαραγωγούς δεν είναι λίγα...
Τα γενόσημα είναι ακόμα ένα θλιβερό παράδειγμα της ελληνικής ημιμάθειας και του κόμπλεξ καταδίωξης που μας κατατρέχει.Ημιμάθεια από την πλευρά των πολιτικών και ενός ευρύτατου τμήματος της κοινωνίας και σύνδρομο καταδίωξης σύμφωνα με το οποίο όλοι προσπαθούν να μας βλάψουν. Απορώ μεταξύ άλλων πώς ο Σύριζα φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση διατυπώνοντας τέτοιες αρλούμπες για τα γενόσημα.Και εντάξει, άσε τους βουλευτές. Δεν θα τους εμπιστευόμουν ούτε την ώρα να μου πουν. Οι γιατροί όμως (και οι φαρμακοποιοί) δεν δικαιολογούνται να αφήνουν να εννοηθεί ότι τα γενόσημα είναι επικίνδυνα και γιαυτό πρέπει να διατίθενται πρωτότυπα. Και όλα αυτά σε μιά χώρα που η απάτη με τις τιμές των φαρμάκων και η υπερσυνταγογράφηση της έχουν κοστίσει πανάκριβα και έχουν γονατίσει το σύστημα υγείας.Για μια ακόμα φορά στην Ελλαδίτσα ψάχνουμε να εφεύρουμε τον τροχό. Όπως ακριβώς είναι σχεδόν 2014 και εμείς ακόμα συζητάμε για το πότε θα τελειώσουν οι εθνικές οδοί, όπως ακόμα δεν έχουμε σοβαρό σιδηρόδρομικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια βουλιάζουν στο έδαφος όταν βρέχει ενώ στη τηλεφωνική γραμμή δεν ακούς τίποτα (θυμάστε το "πάτα το 0";), έτσι συζητάνε ο Τάκης με την Γίτσα αν τα γενόσημα είναι ασφαλή και φοβούνται πως θα πεθαίνουν σαν το σκυλί στ' αμπέλι ο κόσμος ή όπως ο φίλτατος athens voice ότι δεν θα έχουμε σύγχρονα φάρμακα.Καλό κουράγιο εύχομαι σε όλους για τα χρόνια που έρχονται. Θα το χρειαστούμε.
Δεν θα σχολιάσω την διαμάχη ανάμεσα του Σύριζα και του Γεωργιάδη η οποία γίνεται για ευνόητους λόγους και όχι για τα γεννόσημα φάρμακα. Προχθές κοκορομαχούσαν για κάτι διαφορετικό, εχθές για κάτι άλλο, σήμερα για τα γεννόσημα και αύριο βλέπουμε.Όσο αφορά τα γεννόσημα φάρμακα ο περισσότερος κόσμος δικαίως ανησυχεί, όταν μάλιστα δεν μιλάμε απλώς για ασπιρίνες η καραμέλες για τον λαιμό αλλά και για πολύ σοβαρά φάρμακα κατά των χρόνιων παθήσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο , τον σακχαρώδη διαβήτη, τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, τις μυοσκελετικές παθήσεις, τα προβλήματα ψυχικής υγείας. Έχοντας συγγενείς με σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο παρακολουθώ και βιώνω όλη αυτή την κατάσταση πολύ καλά έχοντας μία, ίσως, πιο αντικειμενική εικόνα όπως οι περισσότεροι που βρίσκονται στη θέση αυτή ως ασθενείς ή συγγενείς αυτών. Η κατάσταση με τα γεννόσημα φάρμακα δεν είναι τόσο απλή όπως θέλουν να μας την παρουσιάζουν. Πέρα του τυπικού προσδιορισμού των γεννόσημων (κατάργηση δικαιωμάτων πατέντας, δραστική ουσία και τα σχετικά), υπάρχουν πολύ πιο σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι επιστήμονές και φυσικά οι ασθενείς ανησυχούν για όλη αυτή την κατάσταση. Σε ένα κράτος το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά υπο πλήρη διάλυση, όπου τίποτα δεν λειτουργεί σωστά, εδώ δεν λειτουργούσε προ κρίσης, είναι δυνατόν να μην ανησυχούμε όταν μάλιστα οι προθέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων γίνονται εκ του πονηρού, όχι τόσο αγνών προθέσεων; Ειδικά του συγκεκριμένου υπουργού υγείας. Όχι πως οι προηγούμενοι από αυτόν τα κάνανε καλύτερα. Αυτός όμως δεν κρατάει ούτε τους τύπους. Πριν μία εβδομάδα μιλούσα με δύο γιατρούς συγγενή μου ο οποίος πάσχει από σοβαρό σύνθετο καρδιαγγειακό νόσημα. Επιστήμονες πολύ σοβαροί, πάνω από όλα πολύ καλοί άνθρωποι με πραγματικό ενδιαφέρον για τους ασθενείς τους. Όχι έμποροι. Μου έλεγαν λοιπόν πως εδώ στην Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερα αμφίβολης προέλευσης των γεννόσημων, χωρίς να αρνούνται τη χρήση τους, το αντίθετο μάλιστα, μου εξηγούσαν πως εδώ στη χώρα μας σχεδιάζεται ένα διεθνές κέντρο ελέγχου των γεννόσημων με επικεφαλής τον κορυφαίο καρδιοχειρουργό Μαγκντί Γιακούμπ και πολλούς άλλους κορυφαίους γιατρούς, ο καθένας στον τομέα του. Για να μη μακρηγορήσω, μου εξήγησαν πως δεν είναι κατά των γεννόσημων, άλλωστε γεννόσημα φάρμακα χορηγούνταν και πολύ πριν τη σημερινή κατάσταση. Σήμερα υποχρεώνονται να χορηγούν γεννόσημα με τη μονοδιάστατη λογική της δραστικής ουσίας. Δραστική να είναι (σύμφωνη με την πάθηση πάντα) και ό,τι να ναι. Νομίζω το καταλαβαίνουμε αυτό πολύ καλά. Άρη Δημοκίδη, εφόσον ασχολείσαι με αυτό το θέμα, σε παρακαλώ αν μπορέσεις, κάνε μία έρευνα σχετικά με το κέντρο ελέγχου γεννόσημων που σχεδιάζεται στη χώρα μας. Νομίζω πως αξίζει η δημοσιοποίηση του. Το θέμα, πέρα των βλακωδών μικροκοματικών συγκρούσεων, είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα ξαναρωτήσω τους γιατρούς και θα σου στείλω ακριβή στοιχεία.Σ.Σ.: Η δραστική ουσία δεν σημαίνει πως το φάρμακο αποδίδει. Μαζί με αυτή υπάρχουν και άλλα χημικά χαρακτηριστικά τα οποία δρουν σε αλληλεπίδραση με τη δραστική ουσία.Ένα απλό παράδειγμα το είναι τα γνωστά σε όλους μας αντιπυρετικά και αναλγητικά των οποίων η δραστική ουσία είναι η παρακεταμόλη (paracetamol). Θα έχετε παρατηρήσει πως ενώ έχετε, ας πούμε για έναν πονοκέφαλο ή πόνους περιόδου, τη μία πέρνετε ένα Depon (γεννόσημο) και την άλλη ένα Panadol (γεννόσημο), ενώ έχουν την ίδια δραστική ουσία το ένα σας "πιάνει" ενώ το άλλο λιγότερο ή και καθόλου. (Το παράδειγμα αυτό μου το έδωσαν γιατροί). Και αναφέρεται σε γνωστά, ευρείας κατανάλωσης φάρμακα. Φανταστείτε τι γίνεται για σοβαρές παθήσεις με αμφίβολης αποδοτικότητας γεννόσημα. Άντε λοιπόν να πειραματιστείς με αυτά...
Από παραδείγματα που τα γενόσημα δεύτερης και τρίτης γενιάς είναι καλύτερα από το αρχικό φάρμακο μπορώ να παρουσιάσω δεκάδες. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και διαδεμόνα φάρμακα εναντίον του διαβήτη είναι το Metformin. Ένα από τα πολλά γενόσημα του το Glumetza της Santarus είναι πιο αποτελεσματικό από το αρχικό φάρμακο γιατί δρα για περισσότερο χρόνο για την ίδια ποσότητα φαρμάκου. Η εταιρεία που το παράγει είχε τόση επιτυχία με αυτή την έκδοση του αρχικού φαρμάκου που πρόσφατα αγοράσθηκε από την Salix για 2,15 δις δολλάρια.
Υπάρχει εξήγηση για το Depon και το Panadol, λέγεται placebo effect και έχει να κάνει με το ότι γνωρίζετε τι αγοράζετε και θεωρείτε ότι αυτό που σας έπιασε "εκείνη τη φορά", θα πιάσει τώρα καλύτερα. Η ουσία και τα έκδοχα θα αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, όποιο χρώμα κι αν έχει το κουτάκι. Υπάρχουν φυσικά φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν από γεννόσημα (στις περισσότερες περιπτώσεις έχει να κάνει με τον τρόπο αποδέσμευσης του φαρμάκου) αλλά είναι συγκεκριμένα.Είναι λυπηρό αυτό το φαινόμενο με τους γιατρούς στην Ελλάδα που λένε πράγματα για τα οποία ο πολιτισμένος επιστημονικός κόσμος γελάει. Και αυτό έχει να κάνει είτε γιατί ο γιατρός θα τα πάρει από την εταιρία είτε γιατί ο γιατρός έχει καλές προθέσεις αλλά καμία ενημέρωση. Δεν υπάρχει ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα μετά την ειδικότητα και σε κανένα στάδιο δεν υπάρχει εκπαίδευση σε θέματα Βιοηθικής.Λυπάμαι αλλά θα συνιστούσα να προσέξετε τους γιατρούς που σας είπαν τα παραπάνω γιατί είναι είτε αήθεις είτε άσχετοι.
Είναι πολλά τα στοιχεία εκείνα που προκαλούν κομφούζιο. Πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη μετακύληση της συνταγογράφισης καθώς η βιομηχανία δεν έχει καταφέρει να αναπτύξει τη τελευταία δεκατία πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, με αποτέλεσμα να τροποποιεί ήδη υπάρχοντα μόρια, να τα εξελίσσει στο ελάχιστο, αλλά παρόλο αυτά να τα πατεντάρει.Για παράδειγμα, η Atorvastatin έχει χάσει τη πατέντα της και ήδη στην αγορά υπάρχουν πάνω από 20 γεννόσημα, εκ των οποίων τα 15 παρασκευάζονται σε ελληνικά εργοστάσια (περίπου 11,000 άνθρωποι απασχολούνται στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία). Οταν η επόμενη γεννιά, όπως πχ η Rosuvastatin είναι σε καθεστώς πατέντας, ο γιατρός ενδέχεται να μετακυλήσει τη συνταγογράφιση του στο τελευταίο, το οποίο διατηρεί στο ακέραιο την ακριβή του τιμή (και αυξημένη σε κάποιες περιπτώσεις), καθώς εκτός των άλλων τα προϊόντα αυτά που έχουν πατέντα, ο Υπουργός δεν τα ακουμπάει καθόλου με την τροπολογία. Σημείωση, ότι και τα δύο φάρμακα έχουν σχεδόν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες...Να πάρουμε ένα κακό σενάριο; Η τιμή του on-patent προϊόντος παραμένει υψηλή, άρα είναι στο συμφέρον της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας, της φαρμακαποηθήκης, του φαρμακοποιού να προωθηθεί το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς αφήνει πολύ καλά περιθώρια κέρδους. Ο γιατρός ο οποίος είναι μέρος της αλυσίδας αυτής, εφόσον στραφεί στο on-patent, (συνταγογραφικά δεν έχει κανέναν περιορισμό, καθώς είναι το μοναδικό φάρμακο στην αγορά), αυτομάτως θα χρεώσει τον ΕΟΠΠΥ με φάρμακο διπλάσιας τιμής.Οταν με την τροπολογία, η τιμή των generics θα έχει καρατομηθεί, τα περιθώρια κέρδους για τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στη γεννόσημη Atorvastatin θα είναι μηδαμινά, με αποτέλεσμα να σταματήσουν την παραγωγή του, με αποτέλεσμα κόσμος από την παραγωγή αλλά και από την προώθηση (ιατρικοί επισκέπτες) να χάσουν τη δουλειά τους.Εκεί λοιπόν έρχονται οι πολυεθνικές εταιρίες γεννοσήμων, οι οποίες χωρίς παραγωγή στην Ελλάδα, αλλά και χωρίς ιατρικούς επισκέπτες, με μόνη παρουσία ένα γραφείο και δέκα νοματαίους που χειρίζονται τα logistics, προσφέρουν το χαμηλού κόστους προϊόν που παρασκευάζεται στο Πουέρτο Ρίκο, στο Ισραήλ ή σε χώρες με πάμφθηνα εργατικά χέρια, σε τιμή τέτοια που κανείς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει;Ενα τελευταίο παράδειγμα, της Τουρκίας, η οποία βέβαια δεν είναι στην ΕΕ, οπότε ακολουθεί διαφορετικούς κανόνες: Καμία πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να εισάγει φάρμακο στη χώρα, εάν δεν γίνονται τουλάχιστον δύο στάδια της παραγωγής στην Τουρκία.Υποτίθεται ότι το success story περιλαμβάνει επενδύσεις και θέσεις εργασίας...
Εκεί, λοιπόν, έχει θέση ένας ελεγκτικός μηχανισμός. Δεν είναι ανάγκη να είναι κρατικός, σε χώρες με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, παρεμβαίνει η ασφαλιστική εταιρία και λέει: "καλύπτουμε αυτά τα φάρμακα. Τα φάρμακα σε αυτή τη λίστα είναι γενότυπα και η συμμετοχή του ασθενούς είναι τόσο. Τα επώνυμα φάρμακα καλύπτονται κατά τόσο η δεν καλύπτονται." Έτσι, ο ασθενής έχει τον έλεγχο και το συζητά με το γιατρό του. Αν όντως είναι απαραίτητο το επώνυμο φάρμακο, βρίσκουν τρόπο για χορήγηση. Αν δεν είναι απαραίτητο, ο ασθενής πάιρνει γενόσημο. Αυτό εφαρμόζεται με πόλλες ασφαλιστικές εταιρίες στις ΗΠΑ. Κάθε χρόνο, η λίστα αλλάζει. Μάλιστα, πολά φαρμακεία, προσφέρουν ειδική τιμή για γενόσημα, χωρίς την παρεμβολή ασφαλιστικής εταιρίας. Π.χ., δόση για 30 μέρες από φάρμακα, όπως το Atorvastatin η το Simvastatin, τιμάται $4. Δόση 90 ημερών τιμάται $10, και αυτά τα φάρμακα κατασκευάζονται από εταιρίες οι οποίες πρέπει να τηρούν αυστηρές κατασκευαστικές προδιαγραφές, ΟΠΟΥ και αν βρίσκονται.
Αυτά με την Τουρκία και τα δύο στάδια παραγωγής δεν στέκονται για την απόλυτη πλειοψηφία των φαρμάκων. Μια φαρμακοβιομηχανία για καλύτερο ποιοτικό έλεγχο χρειάζεται η διαδικασία παραγωγής από την αρχή μέχρι το τέλος να ελέγχεται και είναι πιο εύκολο να ελέγχεται σε ένα εργοστάσιο, σε μία μόνο χώρα. Η άλλη δικαιολογία ότι το φάρμακο παράγεται πιο φτηνά στο Πουέρτο Ρίκο ή στο Ισραήλ από ότι στην Ελλάδα δεν έχει να κάνει τίποτε με τους μισθούς αλλά με την ανικανότητα του κράτους, των πανεπιστημίων, των νοσοκομείων, και των Ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών να συνεργασθούν και με την έλλειψη μακρόχρονης στρατηγικής και από όλες τις πλευρές.Άλλα παραδείγματα η Κροατία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία, μικρές χώρες χωρίς να υπερτερούν από την Ελλάδα στον επιστημονικό ή στον τεχνολογικό τομέα έχουν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να παρασκευάζουν τα φάρμακά τους εκεί.
αυτό το επιχείρημα με το Μπαγκλαντές δεν το καταλαβαίνω πάντως... Στην Κίνα κατασκευάζονται και τα i-phone στην Κίνα και τα κινητά που μπορεί να εκραγούν. Δεν είναι το θέμα της χώρας παραγωγής αλλά οι προδιαγραφές παραγωγής που προβληματίζουν τον Σύριζα (ελπίζω δηλαδή...). Κατά τα άλλα, ο Άδωνης που έκανε 12 χρόνια να πάρει πτυχίο μόνο και μόνο για να ενισχύσει την παραπαιδεία, νομίζω ότι θα ήταν αναξιόπιστος ακόμη κι αν έλεγε ότι το αλφάβητό μας έχει 24 γράμματα...
Μπράβο! Αυτός ο Άρης τα πάει πολύ καλά, σε αντίθεση με τον άλλο που κυκλοφορεί ως ποδοσφαιρική ομάδα! Να συμπληρώσω λέγοντας ότι γενικότερα στην Ευρώπη (άρα και στη Ελλάδα) υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στα φάρμακα, και κυρίως στα εισαγόμενα σκευάσματα, που έρχονται εκτός Ευρώπης. Να το ξέρει ο κόσμος και να εμπιστεύεται τα συσκευασμένα φάρμακα που διανέμονται στα φαρμακεία, πρωτότυπα ή γεννόσημα. Δεν είναι δυνατόν όλα – μα όλα – τα ζητήματα να τα υποβαθμίζουμε σε κομματικά.
[Δεν ξέρει ο κύριος Δημοκίδης ότι] η sanofi λανσάρει και γενόσημα,τι ειναι τα έκδοχα,οι μεμβράνες παρατεταμένης αποδέσμευσης, η teva κ οι θάνατοι στις ΗΠΑ, και άλλα πολλάΠαραδειγματα με νερά κ σπανακόπιτες ειναι πρόχειρα κ επιπόλαια
Είμαι όλος αυτιά να μου εξηγήσεις με δικά σου λόγια και δικά σου εμπεριστατωμένα παραδείγματα (χωρίς σπανακόπιτες) γιατί πρέπει να προτιμάμε τα ακριβά πρωτότυπα απ' τα φτηνά γενόσημα
πρώτον τα γεννοσημα είναι αντίγραφα φαρμάκων που έχει λήξει η πατέντα, δηλαδή μιλάμε για φάρμακα μιας γενιάς πίσω.ίσως να έχουν βγει φάρμακα πιο εξελιγμένα, καλύτερα.Δεύτερον ο ασθενής μπόρει να τα παίρνει στο νοσοκομείο και να γίνεται καλά όμως δεν ξέρεις τι παρενέργειες έχουν. το ζήτημα με τα φάρμακα νέας γενιά είναι να μειώσουν τις παρενέργεις. τελος για να μην το πολυκουράζω με την μείωση των τιμών κάποια φαρμακα ίσως να αποσυρθουν απο την ελληνική αγορα και να γίνουμε σαν κάποιες χώρες των βαλακνίων που έχουν πρόσβαση σε φάρμακα της δεκαετίας του 80!
Δηλαδη προτιμάς μέχρι να βγει το υπέρ-φάρμακο που βρίσκεται σε εξέληξη -όποιο κι αν είναι αυτό- τα φάρμακα προηγόυμενης γενιάς να έχουν ακριβότερη τιμή αντί χαμηλότερη; Τα επιχειρήματα σου δε φαίνεται έχουν ειρμό
Ομολογω οτι δεν αντιλαμβανομαι πληρως τα επιχειρηματα σας. Ολα τα φαρμακα-χωρις εξαιρεση-ελεγχονται και στην Ευρωπαικη ενωση συνολικα και στο καθε ενα κρατος ξεχωριστα, αρα και στην Ελλαδα. Συνεπως οι ιδιοι ελεγχοι που δινουν οκ για τα πρωτοτυπα, το δινουν και για τα γενοσημα. Δεν καταλαβαινω γιατι ως καταναλωτης θα πρεπει να προτιμησω ενα φαρμακο που κοστιζει πχ 100 ευρω και οχι ενα αλλο(γενοσημο), με τις ιδιες ακριβως ιδιοτητες που να κοστιζει 40(ειναι τετοιες οι αποκλησεις πολυ συχνα)! Μην ξεχναμε οτι η Ελλαδα ειναι μια απο τις πρωτες χωρες στην Ευρωπη σε καταναλωση πρωτοτυπων Και Οχι γενοσημων. Η εξηγηση που δινω εγω Δεν ειναι οτι αυτο γινεται για λογους ασφαλειας. αλλα οτι γινεται για λογους συμφεροντων ιατρων!Δυστυχως το θεμα ειναι αρκετα απλο και θα επρπε να ειχε επιλυθει πολυ νωρις αν ειχαμε εστω και στοιχειωδως σοβαρους πολιτικους(και πολιτες). Το δικιο το εχει ο Αδωνις και οχι ο (υποτιθεμενος προστατης των αδυνατων) ΣΥΡΙΖΑ, αλλα δυστυχως το χανει Και αυτος (το δικιο του) οταν καταφευγει σε ανοητες καταγγελιες κατα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρώτα από όλα αυτή την περίοδο υπάρχει πρόβλημα στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία γιατί δεν έχουν βγει καινούργιες δραστικές ουσίες στην αγορά και οι παντέντες των παλαιότερων λίγουν σύντομα.Μπορεί τα φάρμακα νέας γενιάς να προσπαθούν να μειώσουν τις παρενέργειες. Αυτό δε σημαίνει ότι γίνεται κιόλας.Εάν τα συγκεκριμένα φάρμακα που θα αποσυρθούν έχουν και γεννόσημα τότε καλώς να αποσυρθούν. Δε θα λήψουν ουσιαστικά. Το πιο πιθανό είναι να πωλούνται σε άλλα κράτη της ΕΕ, για να επιτυγχάνεται κέρδος. Με την ίδια λογική όμως θα πρέπει ή να μη μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων ή να είμαστε διαρκώς επάνω από τις φαρμακοβιομηχανίες-φαρμακοποιούς για να τους ελέγχουμε: πράγμα πρακτικά αδύνατον.
Αν καταλαβαίνω το συλλογισμό σου, τα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα δεν είναι πλέον κατάλληλα, επειδή υπάρχουν νεώτερα. καλύτερα και πιό αποτελεσματικά. Έτσι, φερ'ειπείν, το Lipitor, μιά από τις καλύτερες στατίνες που έχει εφευρεθεί ποτέ για τη μείωση της κακής χοληστερίνης και την αύξηση της καλής, δεν είναι πιά τόσο αποτελεσματικό, όσο νεώτερες στατίνες. εφόσον έχει λήξει η πατέντα, και φυσικά, δεν είναι το καλύτερο για συνταγογράφηση. Μη πας παρακάτω, πιάσε την ταπεινή ασπιρίνη. Η πατέντα της έχει λήξει εδώ και καιρό, και έτσι δεν έιναι τοσο αποτελεσματική όσο καινούργια αντιπυρετικά η αναλγητικά. Και λοιπόν;Καταλαβαίνω την ανάγκη καινούργιων φαρμάκων για τον αριθμό ασθενών στους οποίους τα παλαιότερα φάρμακα δε δρουν, η πλειοψηφία όμως του πληθυσμού ακόμα δέχεται χωρίς πρόβλημα τα παλαιότερα φάρμακα. Και μιά και μιλάμε για ασπιρίνη, αν δε κάνω λάθος, ακόμα και στις μέρες μας συνιστάται για τη πρόληψη νέυ καρδιακού επεισοδίου σε όσους έχουν προϊστορία.Με άλλα λόγια, δε βλέπω τη γενίκευση σου σωστή.
Η ασπιρίνη είναι καταπληκτικο φάρμακο, αλλα νομίζώ λόγω τιμής και παράλληλων εξαγωγών είναι πολύ δύσκολο να βρείς.είναι συτό που λέω πως αν συνεχίσουμε έτσι κάποια φάρμακα δεν θα υπάρχουν στην ελλάδα.Για το Lipitor δεν ξέρω να σου απαντήσω , αλλα μου φαίνεται περίεργο μετα απο χρόνια ερευνών να μην έχουν βρεί ενα φάρμακο με την ίδια δράστικη ουσία και πχ να ερεθίζει λιγότερο το στομάχι.πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις και οι γενικευσεις είναι άχαρες.πχ τα φαρμακα για την υπέρταση πριν χρόνια δημιουργούσαν πρηξιμο ποδιών και συχνοουρία, κάποια απο τα νέα φάρμακα σήμερα ξέρω πως το έχουν μειώσει σε κάποιο βαθμό
Επειδή έγραψα βιαστικά το σχόλιο μου, ίσως να μην έγινε κατανοητό. εξηγώ λοιπόν με ένα παράδειγμα:Μια εταιρεία δημιουργεί το 1990 το φάρμακο Χ για την υπέρταση. μετα απο 20 χρόνια περίπου , δηλαδή το 2010 λήγει η πατέντα και αρχίζουν και βγαίνουν γενόσημα του Α προιόντος. Είναι λογικό κάποιος αναμεσα στο Α και το γενόσημο να διαλέξει καποιος το γενόσημο διότι είναι πιο φθηνό. όμως σε αυτα τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν η εταιρεία έκανε έρευνες,κλινικές μελέτες για την βελτιστοποίηση του προιόντος και δημιούργησε το φαρμακο Β το οποίο ως δευτερη γενια είναι καλύτερο του Α. το φαρμακο Β δεν έχει γενοσημο γιατί είναι καινούριο. Αρα ανάμεσα στο Φαρμακο Β και στο γενοσημο του Α ποιο θα επιλέγατε? ενα δευτερο παράδειγμα.μια άλλη εταιρεία δημιουργεί το Φάρμακο Χ το οποίο προστατεύεται απο πατέντα και δεν έχει γενοσημο. Με τις μειώσεις των τιμών καταλαβαίνει πως δεν συμφερει να το πουλάει στην Ελλάδα γιατί η τιμή του επηρεάζει την τιμή της Τουρκίας(μέθοδος των 3 φθηνότερων τιμών που εφαρμόζεται σε πολλά κράτη), ειτε γιατί γίνονται παράλληλες εξαγωγές και χάνει λεφτά, και αποφασίζει να το αποσύρει απο την Ελληνική αγορά.οι έλληνες ασθενεις που έπαιρναν αυτό το φάρμακο δεν θα το βρίσκουν και θα αναγκαστούν να παίρνουν κάποιο άλλο αντιστοιχο που πιθανόν να μην τους ταιριάζει και να έχει παρενέργειες.Γενικά το φάρμακο είναι ένα δύσκολο προϊόν και θέλει προσεκτικές κινήσεις. Δεν είναι εύκολο να πεις πως έχει δίκιο ο Αδωνις ή ο Συ.ρι.ζα.Το λάθος του Αδωνι, κατά την γνώμη μου,είναι πως προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων ενώ θα έπρεπε να μειώσει την υπερβολική συνταγογράφηση των φαρμάκων.
Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, αφού δεν παίζει ρόλο μόνο η δραστική αλλά και τα συνέκδοχα, προσμίξεις, διαλύτες, φαμακοκινητική κλπ. Το ότι έχει την ίδια δραστική δεν σημαίνει αυτόματα οτι είναι κατάλληλο.Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν είναι ενάντια στα γενόσημα γενικά. Το θέμα είναι να ελέγχονται πολύ εντατικά. Μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα αγοράζει τα φάρμακα σχεδόν τζάμπα, κάτι που την καθιστά ιδανική χωματερή για ελλατωματικές παρτίδες, φάρμακα προς απόσυρση κλπ. Πάντως αν αναλογιστούμε σε τι ξεφτύλα χώρα ζούμε, η αλήθεια είναι οτι το επίπεδο των ελέγχων είναι ικανοποιητικό.Το θέμα είναι οτι για άλλη μια φορά ο διάλογος γίνεται με όρους συνθημάτων και εντυπωσιασμού. Αντί να δούμε πως θα εξασφαλίσουμε οτι προμηθευόμαστε και παράγουμε ασφαλή φάρμακα, συζητάμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ τα παίρνει χοντρά (3 χιλιάρικα) απο τις βιομηχανίες, η εάν ο Άδωνις εξυπηρετεί τους εβραιομασόνους. Στο πάνελ του Ραπτόπουλου γινόταν πολύ πιο ουσιαστικές συζητήσεις.
Shady Forest έχεις δίκιο. το θέμα της ασφάλειας ενός φαρμάκου δεν περιορίζεται στη δραστική του ουσία. Όμως, όλα τα φάρμακα στην Ελλάδα και στην ΕΕ, είτε πρόκειται για πρωτότυπα είτε για γενόσημα, περνάνε τις ίδιες διαδικασίες ελέγχου από τους ίδιους φορείς. Οπότε, αν είναι πλημμελής η διαδικασία ελέγχου των γενοσήμων, αυτόματα θα πρέπει να θεωρήσουμε το ίδιο πλημμελή και την διαδικασία ελέγχου των πρωτοτύπων. Ακολουθώντας αυτή τη λογική δεν θα πρέπει να εμπιστευόμαστε κανένα.Το αντεπιχείρημα σ' αυτό θα μπορούσε να είναι οι κλινικές δοκιμές στις οποίες έχουν υπαχθεί τα πρωτότυπα, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να θεωρήσουμε πως οι βιομηχανίες που τα παράγουν μας διαθέτουν όλα και ατόφια τα αποτελέσματα των δοκιμών. Πράγμα που ξέρουμε ότι δεν γίνεται, φυσικά. Άλλωστε, αυτές οι ίδιες οι βιομηχανίες κολοσσοί είναι που έχουν επανειλημμένως κατηγορηθεί για απόκρυψη στοιχείων αποτελεσματικότητας ή/και παρενεργειών.
Μην πάμε την κουβέντα στα στοιχεία των κολοσσών γιατί δεν θα βγάλουμε άκρη. Όσον αφορά τα γενόσημα, για να κυκλοφορίσουν απατείται μελέτη βιοισοδυναμίας η οποία εγκρίνεται απο τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Το θέμα είναι εαν τα σκευάσματα που τελικά έρχονται στην χώρα πληρούν αυτές τις προδιαγραφές. Μην ξεχνάμε οτι η Ελλάδα είναι πολύ ανοργάνωτη και πολύ διεφθαρμένη. Αλλά εκτός αυτού, όταν μιλάμε για τόσο μεγάλες ποσότητες προιόντων οι έλεγχοι είναι δύσκολοι, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τα αλογάκια που φάγαμε πριν το καλοκαίρι.Αυτό που ουσιαστικά είπα είναι οτι αντί ο διάλογος να γίνει στην βάση της ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, γίνεται με όρους νηπιαγωγείου και μάζεψα τα thumbs down για κάπιοιο λόγο.Η επέκταση της χρήσης γενοσήμων είναι σωστή. Το θέμα είναι να γίνει και με τον σωστό τρόπο, και όχι με σημαία το "ότι να ναι" υπο την οποία κάνουμε τα περισσότερα σε αυτή τη χώρα.
Πόσο δίκαιο έχεις Άρη. Λυπάμαι για το τραγικό επίπεδο των ανθρώπων που έχουμε στείλει να μας εκπροσωπούν στην Βουλή. Είναι ικανοί να πούνε την μέρα-νύχτα για να μην κερδίσει κάποιο υποτιθέμενο ποσοστό ο αντίπαλος, και στο μεταξύ η χώρα βουλιάζει. Αν υπήρχε έστω και μια στοιχειώδης αξιοπρέπεια στους βουλευτές μας, σε κάποια βασικά θέματα θα συμφωνούσαν για το κοινό καλό. Πάντα υπάρχουν και άλλες μάχες και άλλα θέματα να δείξεις την διαφορετικότητα σου. Ποιο το νόημα του "όχι σε όλα" απλά και μόνο επειδή το είπε ο αντίπαλος; Ακόμη και αν έλεγα το ίδιο και εγώ πριν 6 μήνες;
Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν μάθει να μιλάνε με συνθήματα. "Τα παίρνετε απ' τις φαρμακοβιομηχανίες" ο ένας, "παίζετε με την υγεία μας" ο άλλος.Αυτή την απλή ανάλυση που έκανε ο Άρης με το άρθρο του εδώ δεν την ακούσαμε από κανέναν και πολύς κόσμος που δεν ξέρει τι ειναι τα γενόσημα, δικαιολογημένα ανησυχεί. Στην ουσία είναι σα να πληρώνουμε τη σπανακόπιτα 1 ευρώ παραπάνω το κομμάτι, το οποίο πηγαίνει σ΄αυτόν που πρωτοέφτιαξε τη συνταγή...ΥΓΠάντως η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν παύει να είναι ακατανόητη, ειδικά για αριστερό κόμμα.
Ρε συ Δον Ιδιώτη... Έλεος δηλαδή!«Στην ουσία είναι σα να πληρώνουμε τη σπανακόπιτα 1 ευρώ παραπάνω το κομμάτι, το οποίο πηγαίνει σ΄αυτόν που πρωτοέφτιαξε τη συνταγή...». ΑΣΤΟΧΟ!Και φυσικά το γνωστό σε μορφή υστερογραφήματος: «Για όλα φταίει ο Σύριζα»...Αποφασίζει, διατάζει και πράττει ο... μπουμπούκος και εσύ εκεί... αντί να σχολιάσεις και αυτόν, πάλι με τις αμπελοφιλοσοφίες του Σύριζα τα βάζεις.Εντάξει, το άρθρο έχει και την πολιτική του χροιά, κάνε όμως μία κρούση για όλους. Τόσο δύσκολο σου είναι; Και ας μη συμφωνήσουμε. Ο Σύριζα και ο Σύριζα... Οι άλλοι που είναι;Αν αυτό δεν λέγεται εμμονή πως αλλιώς λέγεται;;;