Τηλεόραση: Η βασιλεία του τρόμου μετά το American Psycho

Τηλεόραση: Η βασιλεία του τρόμου μετά το American Psycho Facebook Twitter
12

O Πάτρικ Μπέιτμαν είναι 26 χρονών, ωραιοπαθής, ρηχός και μάλλον (ανάλογα πώς καταλάβεις την ιστορία) εφιαλτικός δολοφόνος. Ευτυχώς είναι ήρωας βιβλίου και όχι πραγματικός άνθρωπος, αλλά το βιβλίο σε κάνει να αναρωτιέσαι για τον εσωτερικό κόσμο του συγγραφέα, Μπρετ Ίστον Έλις.

To μυθιστόρημα κυκλοφόρησε το 1991 μέσα σε μια θύελλα αντιδράσεων, λόγω των βίαιων, ρεαλιστικών περιγραφών. Ο πρώτος εκδοτικός οίκος υποχώρησε, αναφέροντας ως λόγο «διαφορές στην αισθητική». Τελικά τυπώθηκε αρχικά σε περιορισμένα αντίτυπα, και σε μια πολυτελή έκδοση. Στη Γερμανία θεωρήθηκε «επικίνδυνο για τους νέους» και η πώλησή του ήταν με πολλούς περιορισμούς μέχρι το 2000. Στην Αυστραλία απαγορεύτηκε η πώλησή του σε άτομα κάτω των 18. Η ακτιβίστρια Gloria Steinem πάλεψε ενάντια στην κυκλοφορία του βιβλίου και αργότερα, κατά της ταινίας. Η ταινία γυρίστηκε το 2000 και όχι μόνο πήρε καλές κριτικές, αλλά αναζωογόνησε το ενδιαφέρον για το βιβλίο και για τον συγγραφέα, κάνοντας τον γνωστό και σε ακόμη νεαρότερο κοινό.

Τηλεόραση: Η βασιλεία του τρόμου μετά το American Psycho Facebook Twitter

Ο Πάτρικ Μπέιτμαν ίσως άλλαξε τη σχέση του κοινού με τον πρωταγωνιστή. Κάνοντας ένα μεγάλο άλμα στο 2013, βλέπουμε ότι οι πιο αγαπημένες σειρές της τηλεόρασης έχουν αντι-ήρωες, ανθρώπους με σημαντικά προβλήματα, που βλάπτουν τους γύρω τους, αλλά συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις ζωές τους επειδή ταυτόχρονα κουβαλούν και ένα κρυφό μεγάλο βάρος, κι αυτό το μυστικό τους προκαλεί το ενδιαφέρον. Ο Τόνι Σοπράνο από τους Σοπράνος, ο Γουόλτερ Γουάιτ από το Breaking Bad, o Ντον Ντρέιπερ, σχεδόν όλοι οι χαρακτήρες του the Game of Thrones, είναι άνθρωποι καταστροφικοί και επικίνδυνοι, αλλά υποφέρουν από τα κρυφά τους τραύματα.

Το πιο αξιαγάπητο τέρας των τηλεοπτικών σειρών των τελευταίων χρόνων, ο Dexter, εμφανίστηκε προκλητικά με μια νέου τύπου ιστορία που μας δυσκόλεψε: είναι σωστό να παίρνουμε το μέρος του, να παρακαλάμε να μην τον πιάσουν; Έχει σημασία το ότι αρχικά τουλάχιστον κυνηγούσε μόνο φριχτούς δολοφόνους; Τους άξιζε αυτό το τέλος;

Μετά την μάλλον αναπάντεχη επιτυχία του Dexter μαζί με μια τελευταία σεζόν που δυστυχώς, πήρε γρήγορα την κατηφόρα (ελπίζω όμως σε καλό τελευταίο επεισόδιο), καινούριοι ταλαιπωρημένοι δολοφόνοι έκαναν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση, αλλά χωρίς το λεπτεπίλεπτο οικοδόμημα της ιστορίας του Dexter: Hannibal, the Following, Bates Motel.

Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ο Κρίστιαν Μπέιλ έγινε το πρόσωπο του Πάτρικ, κάνοντας το τόσο επιτυχημένα που για μένα ακόμη και σήμερα είναι δύσκολο να δω τη φωτογραφία του χωρίς να τρομάξω. Ο κύκλος ίσως να κλείσει: το κανάλι FX ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει τα γυρίσματα της συνέχειας του American Psycho, έξω από το προστατευτικό παραπέτασμα του κινηματογράφου. Ο Κρίστιαν θα μπει στα σαλόνια μας μέσω της τηλεόρασης, σε ένα sequel της αρχικής ιστορίας. Ο Πάτρικ είναι πλέον 50 χρονών, αλλά το ίδιο αδίστακτος, απαθής και επικίνδυνος. Τώρα προσπαθεί να μεταδώσει την απόκοσμη σοφία του σε έναν νεαρό, συνεχιστή του νεαρού Πάτρικ. Αν δεν προσλάβουν έναν καταπληκτικό ηθοποιό (όπως τον Michael C. Hall στο Dexter), θα είναι τεράστια αποτυχία.

12

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι New York Times και οι αξίες της παραδοσιακής δημοσιογραφίας στο επίκεντρο

TV & Media / New York Times - Gate: Εσωτερική έρευνα για τη διαρροή πληροφοριών από ρεπορτάζ για τον πόλεμο στη Γάζα

Η ιστορική εφημερίδα με τους δέκα εκατομμύρια συνδρομητές διεξάγει εσωτερική έρευνα σχετικά με το ρεπορτάζ που αποκάλυψε σεξουαλική βία της Χαμάς κατά των ομήρων στη Γάζα
NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Η ζωή μάλλον δεν είναι άσπρο-μαύρο, οπότε έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον ν ασχολείσαι μ έναν αντιήρωα. Και αλίμονο αν υπήρχε απόλυτη ταύτιση και σε κάθε φάση δικαιολογούσες κάθε κίνηση του χαρακτήρα κρίνοντάς τη ως απόλυτα σωστή. Η πλοκή της σειράς πρέπει να ναι τέτοια που να φέρνει τον τηλεθεατή αντιμέτωπο με αντιφάσεις, να του δημιουργεί μια έντονη εσωτερική πάλη. Μόνο έτσι έχει νόημα. Κι αν γίνει σειρά το American Psycho, ποιος θα κάνει τον Μπέιτμαν μετά τον Βale; Αν έχεις δει την ταινία που να τον ξεχάσεις;Κι έμεινε μόνο μια βδομάδα για να τελειώσει ο Dexter, κι όσο κι αν ψιλοαπογοητευτήκαμε όλοι από τον τελευταίο κύκλο, χαίρομαι που κράτησε ένα Α επίπεδο σε τόσους κύκλους αυτή η σειρά. Έβαλε τον πήχη ψηλά και τουλάχιστον τον κράτησε μέχρι και τον τελευταίο κύκλο(ο οποίος φτιάχνει αρκετά μετά τη μέση...ευτυχώς). Άντε τώρα να βρεις νέα σειρά κόλλημα.
εγώ δεν ξέρω τι λέτε. Το τρέιλερ με έκανε να θέλω να δώ την σειρά ξανά από την αρχή :-) Είναι αριστούργημα! Σίγουρα η τελευταία σεζόν ήταν αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες. Για παράδειγμα ασχοληθήκαμε αρκετά με το πως βιώνει η Ντεμπ την κατάστσαση που αφησε η προηγούμενη σεζον, πραγμα που μου άρεσε. Έπειτα έγιναν κάποια βλακώδη λάθη, ναι. Αλλά γνώμη μου είναι ότι είναι σειρά εδώ και 8 σεζόν και θα ήταν παράλογο να μην βλέπαμε κάποια εξέλιξη στον χαρακτήρα του Dexter. Καλό τελευταίο επεισόδιο σε όλους. Cheers !
Προσωπικα μου αρεσει πολυ η τελευταια σεζον του Dexter. Σαν τελικη ιστορια, ειναι ενα ταξιδι στο παρελθον του χωρις να χανεται το μυστηριο.Αν δεν δειξουν την ανθρωπινη πλευρα του Dexter στο τελος ποτε θα τη δειξουν>
Ποια ανθρώπινη πλευρά; Κατά συρροήν ψυχρός και συστηματικός δολοφόνος είναι. Οι έρωτες και οι φωνές που του λένε να σκοτώνει συναδέλφους του δολοφόνους κι όχι πχ φοιτήτριες δεν τον κάνουν πιο συμπαθή. Συναρπαστικότερο σαν χαρακτήρα μπορεί, αλλά όχι ανθρώπινο.Για την ανθρώπινη πλευρά, θα έβλεπα το how I met your mother, όχι τον βίο και την πολιτεία του Μπρέιβικ.
Ανθρώπινη πλευρά μας έδειξαν με τη Ρίτα. Για μένα από τις πιο δυνατές στιγμές της σειράς όταν τη βρήκε στη μπανιέρα.Βλακώδη λάθη του στυλ "η Νο1 καταζητούμενη γκόμενά μου δεν αλλάζει ούτε χωρίστρα για να μην τη γνωρίσουν γιατί είμαστε απασχολημένοι να κοιταζόμαστε με πάθος" είναι κατρακύλα κατά τη γνώμη μου.
Συμφωνώ απόλυτα (και με το άλλο σου σχόλιο) και επαυξάνω!! Πάει η άλλη νοσοκομείο με το μικρό, δίνει το αληθινό όνομα του παιδιού. Βγάζουν φωτογραφία για διαβατήριο, ούτε καν μια μαύρη περούκα. SPOILER ALERT ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΤΟ 11ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: Είναι δυνατόν να αφήνει τον άλλο και να φεύγει; Ξεπερνάει τη λογική-δεν πέρασε σε κανέναν απ'το μυαλό ότι θα έλεγε στην αστυνομία ''ο Dexter είναι δολοφόνος;''. Προχειροδουλειά ολκής.
Η κατρακύλα του Dexter (γιατί κατρακύλα είναι αυτό το χάλι της 8ης σαιζόν) νομίζω οφείλεται στην αδυναμία των παραγωγών να δεχτούν ότι το κοινό μπορεί να βλέπει έναν αντιήρωα φανατικά για αυτό που είναι και να μην χρειάζεται οπωσδήποτε drama για να έχει ενδιαφέρον το τέλος.
Εγω δεν θα ήμουν τόσο αρνητικός με την σειρά. Πιστεύω πως ένα καλό σενάριο σε συνδυασμό με ένα προσεγμένο καστ θα απογειωνε την σειρά. Στον ρόλο του πρωταγωνιστή θα πρέπει να έχουν κάποιον έμπειρο ηθοποιό (δείτε Jessica Lange στο American horror story) και η επιτυχία θα ειναι σιγουρη