Οι σέξι selfies μπορεί να αναστατώνουν τους γονείς, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής εφηβείας.

Οι σέξι selfies μπορεί να αναστατώνουν τους γονείς, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής εφηβείας. Facebook Twitter
20

[Επιμέλεια - Μετάφραση: Άλκηστη Γεωργίου ]


Οι σέξι selfies μπορεί να αναστατώνουν τους γονείς, αλλά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σημερινής εφηβείας. Facebook Twitter

Της Joanna Moorhead, από την Guardian.

"Αγαπητά μου κορίτσια", έγραψε η μητέρα τεσσάρων, Kimberley Hall, στο blog της πριν από λίγες ημέρες. "Έχω κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν."

Η ειρωνεία είναι ότι το ποστ της Hall φαίνεται να έχει μόλις και μετά βίας γίνει αντιληπτό από τις έφηβες φίλες των γιών της, στις οποίες και απευθύνεται - αλλά προκάλεσε τεράστια αναταραχή στους γονείς ολόκληρου του κόσμου.

Συνήθως , αυτή η Τεξανή μαμά και blogger παίρνει ένα ή δύο - το πολύ, σχόλια στα ποστ της : Αυτό το ποστ όμως έχει ήδη γίνει viral, πυροδοτώντας μια μεγάλη on line συζήτηση σχετικά με την σεξουαλική πρόκληση, που σύμφωνα με την Hall, αποπνέουν οι selfies που πόσταραν κάποιες έφηβες στο Facebook των γιών της.

Οι εικόνες που έχει δει , λέει η Hall , δείχνουν έφηβες με τις πιτζάμες τους , να μη φοράνε τα σουτιέν τους , ή φορώντας μόνο μια πετσέτα . Και «Δεν μπορώ παρά να μην παρατηρήσω τις Οσκαρικές πόζες με τις λυγισμένες μέσες και τα ντεκολτέ» , εξηγεί.

Συνεχίζει λέγοντας- με εκείνον τον επικριτικό τόνο που υιοθετούν συχνά οι γονείς – και τα παιδιά μισούν: «Kρίμα - θα πρέπει όμως να μπλοκάρουμε τις αναρτήσεις σας »,  επειδή «όταν ένας άνδρας σε βλέπει σε μια ημίγυμνη φωτογραφία, δεν μπορεί γρήγορα να σε.. ξε-δει».

«Δεν θα θέλατε τα αγόρια μας να σας σκέφτονται με αυτό το σεξουαλικό τρόπο και μόνον , έτσι δεν είναι;»

Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί το ποστ αυτό δημιούργησε τόση ένταση.

Μερικά από τα σχόλια - ως επί το πλείστον σχόλια που έρχονται από άλλες μητέρες αγοριών, και φίλες της Hall από την Ευαγγελική Εκκλησία της περιοχής τους - είναι υποστηρικτικά.

Η πλειοψηφία, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο , ιδιαίτερα των μητέρων έφηβων κοριτσιών – όπως εγώ, εξοργίστηκε με την ανάρτηση της.

Είναι δυνατόν να μιλάει σοβαρά; Νομίζει, στα αλήθεια, ότι κάποια.. 'ξεδιάντροπα' κορίτσια διαφθείρουν τα αγνά αγοράκια της ; Θεωρεί, πραγματικά, ότι τα αγόρια της δεν έχουν μερίδιο ευθύνης για τις.. κακές σκέψεις που κάνουν όταν βλέπουν τέτοιες φωτογραφίες, κι ότι τα κορίτσια είναι τα μόνα που φταίνε γι' αυτό;!

Η αφέλεια της Hall φαίνεται κι απ' το γεγονός ότι γύρω από τα..σοφά της λόγια πόσταρε συχνά πυκνά στο blog της φωτογραφίες των γιών της, με μαγιό! Τώρα, και μετά την κατακραυγή για «διπλά-διαφορετικάά στάνταρτ» όσων αφορά τις κοριτσίστικες ημίγυμνες φωτογραφίες , και αυτές των αγοριών, τις έχει όλες αντικαταστήσει με φωτογραφίες όπου τα αγόρια της είναι πλήρως ντυμένα.

Κατάντησε, έτσι, να δείχνει πολύ περισσότερο αφελής απ' τα κορίτσια που αρχικά προσπάθησε να σατιρίσει..

Αλλά αυτό που είναι περισσότερο αφελές απ' όλα, είναι ο ισχυρισμός της ότι πρόκειται να μπλοκάρει τις αναρτήσεις αυτών των.. ξεδιάντροπων κοριτσιών από τα κοινωνικά δίκτυα των γιών της! Λες και έχει τον τελευταίο λόγο.

Όπως έχω υποστηρίξει και παλιότερα, άπαξ και τα παιδιά μας μπουν στην εφηβεία, κοροϊδεύουμε απλώς τους εαυτούς μας αν πιστεύουμε ότι έχουμε εξουσία πάνω στα κοινωνικά τους δίκτυα. Πάω στοίχημα πως αργά ή γρήγορα οι γιοί της Hall θα ανοίξουν νέους, κρυφούς αυτή τη φορά, λογαριασμούς στο Facebook, μακριά από το αδιάκριτο βλέμμα της μητέρας τους – αν δεν το έχουν ήδη κάνει.

Θα έλεγα ψέματα αν σας έλεγα ότι, ως μητέρα τεσσάρων νεαρών κοριτσιών, δεν υπήρξαν στιγμές που δεν με ανησυχούν οι φωτογραφίες που ποστάρουν στο ίντερνετ οι κόρες μου.

Αλλά αυτό που προσπαθώ να μην ξεχνάω είναι το εξής:

Η εφηβεία δεν είναι παρά μία διαρκής πρόκληση, ένας «αγώνας» για να σοκαριστούν οι ενήλικες, όλοι εμείς δηλαδή. Και η εφηβεία είχε ανέκαθεν να κάνει και με το σεξ, επίσης. Και σήμερα, ένα μεγάλο κομμάτι του παιχνιδιού της σεξουαλικής έλξης παίζεται on line..

Δεν λέω ότι είναι καλό, και δεν λέω ότι είναι και κακό - αυτό που λέω είναι ότι πρόκειται για κάτι που κάναμε όλοι μας νεότεροι, απλώς με έναν διαφορετικό τρόπο.

Είναι πάντα η πιο εύκολη λύση στην ανατροφή των παιδιών, όπως και στη ζωή γενικότερα, να κατακρίνουμε ό, τι κάνουν λάθος οι άλλοι..

Το μήνυμα του Hall αποσκοπεί σαφώς και στις μητέρες των κοριτσιών, σαν κι εμένα.

Λοιπόν, ορίστε η δική μου πρόταση κυρία Hall:

Γιατί δεν δοκιμάζετε να επικεντρωθείτε στο μήνυμα που περνάτε στους γιούς σας, σχετικά με τον αυτοσεβασμό και τον σεβασμό προς τους υπόλοιπους, κι εγώ θα κάνω το ίδιο και με τα κορίτσια μου.

Ας δώσουμε κι οι δυο στα παιδιά μας το μήνυμα ότι το να μεγαλώνουν σημαίνει ότι έχουν κι ευθύνες, και για όνομα του θεού, βρείτε κάτι καλύτερο να κάνετε τα βράδια σας αντί να χαζεύετε στο Facebook των γιών σας!

 

[ via ]

Ελλάδα
20

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

8 σχόλια
Κατα την εφηβεια μου περασα απο αυτη τη φαση η οποια σε μενα τουλαχιστον διηρκησε 2 χρονια , μετα συνηλθα.Απο προσωπικη εμπειρια εχω να πω τα εξης : ενας ανθρωπος που φερεται ετσι εχει αναγκη απο επιβεβαιωση γιατι τρωει πολυ φτυσιμο στο σπιτι του αλλα και τρελο ανταγωνισμο , οι κοπελες και τα αγορια αυτα προσπαθουν να διαφοροποιηθουν κι αυτο τους βασανιζει , με τον καιρο ο καθενας θα παρει τον δρομο του και θα αντιληφθει τι αξιζει στη ζωη και τι οχι , οπως και την ενοια της αισθητικης.Και για οσους πιστευουν (πραγμα πολυ επικινδυνο) οτι αυτο ειναι υγιες το μονο που εχω να πω ειναι πως γενικα οτι ξεφευγει απο το μετρο δεν ειναι υγιες.
οι προσωπικές σου εμπειρίες σε έφτασαν σε κάποια συμπεράσματα για τον εαυτο σου,τα οποια ομως δεν ισχυουν απαραιτητα για τον καθενα απο μας και κακώς τα ανακοινώνεις τα παρουσιαζεις σαν μια αληθεια που ισχυει για ολους.και σε ποιο μετρο αναφερεσαι?υπαρχει καποιο κοινα αποδεκτο μετρο πανω σε αυτο το θεμα?
@validbodiesΗ πρώτη παράγραφος του σχολίου σου 16:34 μπορεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για να απαξιώσει και τις δικές σου απόψεις. Η δίκή σου αλήθεια περί σεξουαλικότητας, ελευθεριότητας, κλπ δεν ισχύει για όλους. Σταμάτα λοιπόν να κατηγορείς όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου ως συντηρητικό, υποκριτή και ό,τι άλλο. Κάνε εσύ για σένα αυτό που θεωρείς σωστό, ανάθρεψε τα παιδιά σου (αν έχεις ή όταν θα αποκτήσεις) όπως εσύ θεωρείς σωστό και άσε τους άλλους να πράξουν το ίδιο για τον εαυτό τους και τα παιδιά τους.
μα δεν μίλησα για δικές μου εμπειρίες,ούτε έβαλα μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων στο ίδιο τσουβάλι με βάση τα δικά μου βιώματα...και αυτό το "κανε εσυ αυτο που θεωρείς σωστο και ασε τους άλλους να ζήσουν" μπορεί άνετα να ταιριάξει για οποιοδήποτε σχόλιο σε αυτό το σαιτ σε οποιοδήποτε θέμα.απόψεις γράφουμε,δεν κάνουμε υποδείξεις σε κανεναν.
δεν ειπε κανεις για τον αριθμο των σεξουαλικων συντροφων ή κατι τετοιο, αλλα βλεπω οτι συγκρίνετε λαθος εποχες, ειμαστε στη γενια του ιντερνετ, οτι γραφεις οτι δημοσιεύεις δεν το διαβαζουν 10-20 ατομα αλλα χιλιαδες ισως και εκατομμύρια, οταν εσυ επιλεγεις να δειξεις τι ωραιο σωμα εχεις, ειναι αλλο να το βλεπουν 20-30 ατομα και αλλο 20-30 χιλιαδες, αλλο να τραβανε μαλακια με τα μπουτια-βυζια-κωλο 10 και να στη πεφτουν 5 και αλλο 10 χιλιαδες και να στη πεφτει ο καθε τυχαιος πιθανως παιδεραστης βιαστης ή και εγω δεν ξερω τι, αλλο να πηγαινεις σε μια συνεντευξη σωστα ντυμενα και ως εκει και αλλο να βλεπουν τι εχεις βγαλει στο ιντερνετ, το "ποτέ μη κανεις πραγματα που θα σε στιγματισουν αργοτερα" μαλλον δεν υπαρχει στο βιβλιο κανονων σας, σε μια εποχη που θα επρεπε να υπαρχει μεγαλυτερη προσοχη, αντιθετως βλεπω πολλους "προοδευτικους απελευθερωμενους" να τους δινουν και ωθηση να κανουν παραπανω, οπως λενε για το βεγκας, οτι γίνεται στο ιντερνετ μενει στο ιντερνετ
Σήμερα βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους στο Ημέρα Θετικής Ενέργειας στο ΟΑΚΑ. Μην έχοντας έρθει ξανά σε επαφή με τόσο μεγάλο εφηβικό κοινό, πραγματικά σοκαρίστικα.Αν η Hall θεώρησε υπερβολή τις σέξι σέλφι έπρεπε να έρθει να δει το σημερινό διαγωνισμό τσουλοσύνης απο 14χρονα. Πραγματικά απορώ αν, οι μανάδες έστω, τα βλέπετε πως βγαίνουν από το σπίτι ή αν απλά θέλετε να ζήσουν την ζωή που δεν ζήσατε. Η πιο συχνή απάντηση που παίρνω είναι "εντάξει μωρέ, παιδιά είναι" Ακριβώς αυτό όμως. Είναι ΠΑΙΔΙΑΑΑΑΑΑΑ Αυτά τα 13χρονα μικρομέγαλα είναι ακόμα ΠΑΙΔΙΑΑΑΑ ρε
καθόμαστε και υποκρινόμαστε ότι η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας ενός ατόμου από μια ηλικία τόσο μικρή όσο τα 13 είναι κάτι καινούριο πού έφερε το ιντερνετ και δεν ξέρω και γώ τι.ενώ ξέρουμε ότι από την αρχαιότητα (τόσο απο ιστορικά όσο και λογοτεχνικά/λαογραφικά στοιχεία) μεχρι σήμερα,σε όλους τους πολιτισμούς της γης, ο άνθρωπος με το που εισάγεται στη φάση της προεφηβείας αρχίζει να ανακαλύπτει τη σχέση του με το σώμα του και την αλληλεπίδραση του με τα άλλα σώματα γύρω του.κανείς δεν μίλησε ούτε για παιδεραστία,ούτε για εκπόρνευση μέσω του ίντερνετ,ούτε για γονείς που δεν βάζουν όρια στα παιδιά τους.σημασία έχει για τους νεους,από την αρχή της αναζήτησης της σεξουαλικότητας τους,να μην έχουν προκαταλήψεις και να ξέρουν ότι είναι ελεύθερα να πειραματιστούν με τα συνομήλικα άτομα γύρω τους (φυσικά σε μια σχέση οπού είναι συναινετική και από τις δυο πλευρές και την στοιχειώδη "επίβλεψη" των γονιών τους). ειδικά για τις νεες κοπέλες,η δαιμονοποίηση όσων νιώθουν αυτοπεποίθηση με το σωμα τους και προβάλλουν την σεξουαλικότητα τους,και η καταδικη τους ως τσούλες βρωμάει σαπίλα και πουριτανισμό.πρέπει να είναι τρομερό να μεγαλώνεις σε μια κοινωνία όπου οι άλλοι περιμένουν απο εσένα από τη μια να είσαι πάντα σέξι,αισθησιακη,καλοφτιαγμένη (όλοι ξέρουμε πως αντιμετωπίζονται οι "πεταμενες" γκομενες που δεν ξυριζουν τις μασχαλες κλπ κλπ) έτοιμη να ικανοποίησεις τον άντρα και ταυτόχρονα να κατηγορείσαι ως πόρνη οταν ουσιαστικά κάνεις αυτό που σου ζητείται από το υπόλοιπο σύνολο.
δεν υποκρινετε κανεις, δεν το εφερε το νετ αυτο, γινοταν αλλα μιας το νετ μπηκε στη ζωη μας και καποιοι ειναι τοσο αφελης ωστε να νομιζουν οτι ειναι απλα η γειτονια τους και οχι ενας χωρος που σε βλεπουν 2δις ατομα τα βγαζουμε και εκει, αλλα αν θες να το παμε στα παλια, αυτο που γινεται στο φβ τωρα καποτε γινοταν ή στα καναλια και στα περιοδικα με τα 090 ή απο τιποτα απελπισμενες που βγαινανε φωτο μπας και τους παρει κανεις, το φβ εχει καταντησει σελιδα ελαφρου πορνο-γνωριμιων, το να εισαι σεξι αισθησιακη καλοφτιαγμενη δεν σημαινει οτι πρεπει να ντυνεσαι σαν τσοντα, θα επρεπε μαλλον να σε ενημερωσω οτι οι καιροι ευτυχως αλλαζουν, σεξι πλεον ειναι το σεμνο και το ξετσίπωτο το αποκρουστικο, περισσοτεροι βλεπουν πια τις γυναικες με παντελονια και φορεματα παρα με σορτσιακια μεχρι το μου.. και μπλουζακια μεχρι το βυζι που τις βλεπουν πια με αηδια και εκλπηξη τυπου βγηκε το youjizz στο δρομο, παν μετρον αριστον λεγανε καποιοι υπερβολικα πιο ανεπτυγμενοι νοητικά αποτι ειμαστε εμεις.ολα αυτα που λεμε εννοειται οτι αφορουν γυναικες ελευθερες και οχι σε σχεση, γιατι αν παμε σε αυτο το κεφαλαιο... ειναι μεγαλη κουβεντα
Η παγιωμένη αντίληψη είναι πως ο σεβασμός που δικαιούται μια γυναίκα είναι αντιστρόφως ανάλογος του συνολικού αριθμού των σεξουαλικών της συντρόφων. Οι «τσούλες» δεν δικαιούνται σεβασμό.Η κυρία Hall έχασε την εξαιρετική ευκαιρία να διδάξει στα παιδιά της ότι ο σεβασμός που αναλογεί στο κάθε άτομο, άνδρα ή γυναίκα, δεν καθορίζεται με βάση τα προσωπικά μας κριτήρια σχετικά με το τι αποτελεί αρμόζουσα σεξουαλική συμπεριφορά. Το τι ρούχα θα φορέσει, πώς θα ποζάρει στον φακό, και πόσους σεξουαλικούς συντρόφους επιτρέπει στην ζωή του ο καθένας είναι προσωπικές επιλογές που κανέναν δεν επηρεάζουν, και που, καθόλου παραδόξως, συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με επικρίσεις εναντίον του γυναικείου φύλου. Τα έφηβα αγόρια είναι σεξουαλικά όντα, τα έφηβα κορίτσια είναι σεξουαλικά όντα. Ερωτεύονται, ποζάρουν σαχλά γυμνοί ή ημίγυμνοι, και κάνουν σεξ. Κι όλα αυτά είναι απόλυτα εντάξει. Καλύτερα να τους μοιράζουμε προφυλακτικά, παρά να σηκώνουμε το φρύδι σε όποιον δεν ακολουθεί κατά γράμμα το προσωπικό μας πρωτόκολλο.
Πολιτικο-κορεκτίλα ! Εν ολίγοις, καμιά συμβουλή, καμιά προτροπή, κανενός είδους ανησυχία (π.χ. τί κινδύνους μπορεί να έχει το ποστάρισμα γυμνών φωτογραφιών απο κοριτσάκια - για τις αυτοκτονίες λόγω εκβιασμών και outing τίποτε δέν άκουσε η αγαπητή "Φ"). Γιούργια, λοιπόν, όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα όπου οι γονείς αποποιούνται των ευθυνών τους απέναντι στα παιδιά τους πανέύκολα και ακομπλεξάριστα : "Άσ'το να δοκιμάσει, να κάνει λάθη, να καταλάβει τί είναι ζωή, άσ'το να χαρεί, να κάνει αυτό που θέλει..." και όλα θα πάνε σύμφωνα με τη μοίρα, που κατευθύνει το λαό αυτό και είναι η πραγματική Θεά του !
Και συμβουλές, και προτροπές, και ανησυχίες. Σίγουρα υπάρχει χρυσή τομή. Το πρόβλημα είναι ότι ο καθένας την οριοθετεί εκεί που εξαντλούνται τα προσωπικά του ηθικά όρια. Ο χαρακτηρισμός «τσούλα» δεν είναι ένδειξη ανησυχίας, αλλά απαξίωσης.Και σαφώς οι γονείς φέρουν βαρύτατη ευθύνη. Με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεται η έφηβη κόρη να προστατεύεται από τους εξωτερικούς κινδύνους, έτσι πρέπει να διδάσκεται και ο έφηβος γιος ότι ο σεβασμός προς μία κοπέλα και η αξιοπρέπειά της δεν εξαρτώνται από το ντύσιμό της ή την σεξουαλική της συμπεριφορά. Δεν γίνεται να εθελοτυφλούμε εστιάζοντας στο πώς δεν θα γίνουν οι έφηβες θύματα, χωρίς να διδάσκουμε στους έφηβους και των δύο φύλων πώς να μην γίνονται θύτες. Σίγουρα το έφηβο παιδί πρέπει να πάρει το μήνυμα της αυτοάμυνας, της προστασίας από λάθη που μπορεί να το εκθέσουν ή να το ζημιώσουν, αλλά και το μήνυμα ότι το κοριτσάκι με τα ελάχιστα ρούχα δεν είναι κατώτερο ον, ανάξιο του σεβασμού μας. Δεν λέω να καταργήσουμε τις ισορροπίες· το ζητούμενο είναι να τις βρούμε.
μπορείς να μάθεις στα παιδιά σου το πως να προστατεύονται απο κακοπροαίρετα άτομα στο ιντερνετ,δεν ειναι και πολυ περίπλοκο.επικίνδυνοι κυκλοφορόυν και στον δρόμο,αν είναι να τα κλειδαμπαρώσουμε στο σπίτι να τελειώνουμε...
και δεν καταλαβαινω γιατι η συζητηση επικεντρώνεται στις κόπελες που ντυνονται σαν "πόρνες" (ελεος).συμφωνα με τη δικη σας λογικη δεν θα επρεπε να αφορισουμε σαν ματαιοδοξους ναρκισους ζιγκολο τους νεαρους που δειχνουν τους κοιλιακους και τα μουσκλια τους?αλλα βέβαια,το θέμα είναι η κόρη,την θελουμε σεμνη και αμόλυντη.
OK here's my opinion. Let the children do what they want to do and stop been at the middle pretending that you know something more than them. Nature doesn't need your religious stupid guide lines. It was OK before your religions, read some history about the matter and stop pretend that you know everything and you care for you children , what you do is to satisfy your self's.
Ισως να ειναι λιγο υπερβολικη λογω και της Ευαγγελικης εκλλησιας που ειναι μελος ομως δεν εχει αδικο.Πλεον σπανιζουν οι φωτογραφιες κοριτσιων που ειναι ντυμενες σαν ανθρωποι και οχι σαν πορνες.Ολες τα χουν πεταξει εξω προσπαθωντας να προκαλεσουν τον θαυμασμο για τον εγωισμο τους.Κι αμα την πεις την αλλη πορνη προσβαλλεται.Οι γονεις ειναι υπευθυνει για ολο αυτο,οχι γιατι δεν ελεγχουν το λογαριασμο των παιδιων τους αλλα γιατι δεν τους δινουν να καταλαβουν το οτι μπορεις να δειχνεις ωραια και σεξυ χωρις να γινεσαι τσουλα παραλληλα.Η σωστη διαπαιδαγωγηση εχει παει περιπατο.
Δηλαδή με ποιο τρόπο οι γονείς θα τους δώσουν να καταλάβουν ότι μπορείς να δείχνεις ωραία και σέξι χωρίς να γίνεσαι τσούλα παράλληλα; χαχα... Δε νομίζω ότι κάτι τέτοιο περνάει από το χέρι των γονέων, περισσότερο μιμητισμός των κυρίαρχων προτύπων είναι και των συνομήλικων. Στην εφηβεία είμαστε τόσο μα τόσο κομφορμιστές - ενώ πιστεύουμε το αντίθετο βεβαίως - αλλά εφηβεία είναι περνάει. Βέβαια το πρόβλημα με τα social media είναι ότι ό,τι μλκ κάνεις παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και για πολύ καιρό.