Από χθές και μέχρι τη Κυριακή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών λαμβάνει χώρα το πρώτο τριήμερο Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ το οποίο υπόσχεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ρευμάτων.

 

 

Μπορεί τη τζαζ ως μουσικό στυλ να την έχουμε τις περισσότερες φορές στερεοτυπικά τοποθετημένη στο μυαλό μας ως μουσική των μαύρων, μια μουσική με σχεδόν αρχετυπική μυθολογία, σημαινόμενα και ένθεη μανία να τη διατρέχουν είτε μιλάμε για τους χαρισματικούς ερμηνευτές είτε για τους ταλαντούχους και αυτοκαταστροφικούς μουσικούς. 

 

Καπνισμένες ατμόσφαιρες σε τζαζ κλαμπς, νευρώδη από τον χορό κορμιά, πάρτι, πρόβες , συναυλίες, ο ιδρώτας που στάζει από το μέτωπο του Θελόνιους Μονκ (συμπληρώστε εδώ τον αγαπημένο σας τζάζμαν) και μια σειρά άλλων δυνατών αναμνήσεων μας υπενθυμίζουν πως η τζαζ ως μουσικό είδος κάνει τον ακροατή της τις περισσότερες φορές να διασκεδάζει (αλλά και να μελαγχολεί όταν το τέμπο χαλαρώνει) και να ερωτεύεται.

 

Αυτό δε σημαίνει πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν εισχωρήσει από κάθε γωνιά της γης ταλαντούχοι μουσικοί με μουσικά ηχοχρώματα δικά τους τα οποία εμπλούτισαν την αρχική βάση και εξέλιξαν το ιδίωμα.

 

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των εξαιρετικά ταλαντούχων μουσικών που φιλοξενεί το Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ στη Στέγη αυτό το τρίημερο.

 

Την αυλαία ανοίγουν ο Γιώργος Τρανταλίδης και οι Trilogia (ο Γιώργος Κοντραφούρης στο hammond και ο Γιώτης Σαμαράς στην ηλεκτρική κιθάρα) σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα Γκιλάντ Άτσμον ο οποίος είναιι ευρύτατα γνωστός για το ορμητικό του bebop ιδίωμα το οποίο συνδυάζεται με μοναδική μαεστρία με τα ανατολίτικα ηχοχρώματα.

 

 

 

 

Στη σκηνή της Στέγης αυριο πρόκειται να ξεδιπλώσουν με όχημα την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό και επιβάτες τη μνήμη της παράδοσης και των ήχων της Ελλάδας, της Μεσογείου και του Αραβικού κόσμου ένα μουσικό σετ που θα επιχειρήσει να συνενώσει τις 2 φαινομενικά αντιθετικές μουσικές κοσμοθεωρίες, της δύσης και της ανατολής.

 


Το Σαββατο 3/12 είναι η σειρά των Mode Plagal να ανέβουν στη σκηνή συμπράτωντας με τον πανευρωπαικά γνωστό μαροκινό τζαζίστα Ματζίντ Μπεκκάς.

 

 

 

Οι Mode Plagal γνωστοί για τον ευφάνταστο τρόπο που μετασχηματίζουν την ελληνική μουσική παράδοση σε σχέση με τη τζαζ θα  επιχειρήσουν την ένωση με την βορειοαφρικάνικη μουσική παράδοση του  Μπεκκάς. Και η σύμπραξη αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφου και οι 2 πλευρές στο είδος που εκπροσωπούν έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία.

 

Το τριήμερο θα κλείσει με το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη το οποίο θα συμπράξει μουσικά με τον Ιταλό φλαουτίστα Αντρέα Ρομάνι, που τον τελευταίο καιρό ζει στη χώρα μας. 

 

 

 

Η modal (τροπική) τζαζ του κουαρτέτου θα αναμιχθεί με την παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθώντας να εξερευνήσει συνθέσεις, αντιθέσεις, ρυθμούς και μελωδίες σε ένα αποτέλεσμα που θα ακούγεται εντελώς σύγχρονο παρ'όλα τα επιμέρους παλιά υλικά του. Και με βασικό στοιχείο και εδώ τον αυτοσχεδιασμό.

 

Τζαζ άλλωστε χωρίς ντελιριακό αυτοσχεδιασμό δεν γίνεται να υπάρξει.
 

 

>>>DATA


Πανόραμα Ελληνικής Jazz
2-4 Δεκεμβρίου 2012
 
Η τζαζ διαθέτει μια μεγάλη και πολυσύνθετη παράδοση, έχοντας καταφέρει είτε να εισάγει είτε να αφομοιώσει όλες τις σημαντικές τάσεις που σημάδεψαν τη μουσική του 20ού αιώνα. Παράλληλα, πολλές μουσικές παραδόσεις που βασίζονται κι αυτές, έως κάποιο βαθμό, στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού έχουν επηρεαστεί από την τζαζ. Κι αν η τζαζ είναι χωρίς αμφιβολία το προϊόν της Μαύρης Αμερικής, πάντα είχε ορίζοντες ανοιχτούς προς κάθε κατεύθυνση.

Η ιδέα ενός Πανοράματος της Ελληνικής Τζαζ έχει νόημα λοιπόν μόνο αν ενσωματώνει μια τέτοια πλουραλιστική διάσταση. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική της Μεσογείου και στη σύμπραξη μεταξύ Ελλήνων μουσικών και εξαίρετων συναδέλφων τους από τις όχθες της κοινής μας θάλασσας, το πρώτο τριήμερο Πανόραμα που προτείνει η Στέγη είναι πιστό σε μια καθόλα σύγχρονη και διεθνή σύλληψη της τζαζ.

 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας

 
 

 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή


Γιώργος Τρανταλίδης / Τριλογία & Gilad Atzmon
 
 
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή
 
Mode Plagal & Majid Bekkas
 

 

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή

 

Χάρης Λαμπράκης Quartet & Andrea Romani

 

 

Εισιτήρια: 18 € | Φοιτητικό-νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10 € 
Τριήμερο: 42 € 

(μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης και το 210 900 5 800) 

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800

(Δε-Κυρ: 9:00-21:00) 

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου. 

Εκδοτήρια εισιτηρίων: 
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ: Λεωφόρος Συγγρού 107-109 
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa. 

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από: 
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ 
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ , 
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
το βιβλιοπωλείο Ιανός
και τα μηχανήματα easypay

σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς.