ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

All That Jazz*

Facebook Twitter
0

 

Από χθές και μέχρι τη Κυριακή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών λαμβάνει χώρα το πρώτο τριήμερο Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ το οποίο υπόσχεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ρευμάτων.

Μπορεί τη τζαζ ως μουσικό στυλ να την έχουμε τις περισσότερες φορές στερεοτυπικά τοποθετημένη στο μυαλό μας ως μουσική των μαύρων, μια μουσική με σχεδόν αρχετυπική μυθολογία, σημαινόμενα και ένθεη μανία να τη διατρέχουν είτε μιλάμε για τους χαρισματικούς ερμηνευτές είτε για τους ταλαντούχους και αυτοκαταστροφικούς μουσικούς. 

Καπνισμένες ατμόσφαιρες σε τζαζ κλαμπς, νευρώδη από τον χορό κορμιά, πάρτι, πρόβες , συναυλίες, ο ιδρώτας που στάζει από το μέτωπο του Θελόνιους Μονκ (συμπληρώστε εδώ τον αγαπημένο σας τζάζμαν) και μια σειρά άλλων δυνατών αναμνήσεων μας υπενθυμίζουν πως η τζαζ ως μουσικό είδος κάνει τον ακροατή της τις περισσότερες φορές να διασκεδάζει (αλλά και να μελαγχολεί όταν το τέμπο χαλαρώνει) και να ερωτεύεται.

Αυτό δε σημαίνει πως τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν εισχωρήσει από κάθε γωνιά της γης ταλαντούχοι μουσικοί με μουσικά ηχοχρώματα δικά τους τα οποία εμπλούτισαν την αρχική βάση και εξέλιξαν το ιδίωμα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις των εξαιρετικά ταλαντούχων μουσικών που φιλοξενεί το Πανόραμα Ελληνικής Τζάζ στη Στέγη αυτό το τρίημερο.

Την αυλαία ανοίγουν ο Γιώργος Τρανταλίδης και οι Trilogia (ο Γιώργος Κοντραφούρης στο hammond και ο Γιώτης Σαμαράς στην ηλεκτρική κιθάρα) σε συνεργασία με τον σαξοφωνίστα Γκιλάντ Άτσμον ο οποίος είναιι ευρύτατα γνωστός για το ορμητικό του bebop ιδίωμα το οποίο συνδυάζεται με μοναδική μαεστρία με τα ανατολίτικα ηχοχρώματα.

Στη σκηνή της Στέγης αυριο πρόκειται να ξεδιπλώσουν με όχημα την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό και επιβάτες τη μνήμη της παράδοσης και των ήχων της Ελλάδας, της Μεσογείου και του Αραβικού κόσμου ένα μουσικό σετ που θα επιχειρήσει να συνενώσει τις 2 φαινομενικά αντιθετικές μουσικές κοσμοθεωρίες, της δύσης και της ανατολής.


Το Σαββατο 3/12 είναι η σειρά των Mode Plagal να ανέβουν στη σκηνή συμπράτωντας με τον πανευρωπαικά γνωστό μαροκινό τζαζίστα Ματζίντ Μπεκκάς.

Οι Mode Plagal γνωστοί για τον ευφάνταστο τρόπο που μετασχηματίζουν την ελληνική μουσική παράδοση σε σχέση με τη τζαζ θα  επιχειρήσουν την ένωση με την βορειοαφρικάνικη μουσική παράδοση του  Μπεκκάς. Και η σύμπραξη αυτή αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφου και οι 2 πλευρές στο είδος που εκπροσωπούν έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη δεξιοτεχνία.

Το τριήμερο θα κλείσει με το κουαρτέτο του Χάρη Λαμπράκη το οποίο θα συμπράξει μουσικά με τον Ιταλό φλαουτίστα Αντρέα Ρομάνι, που τον τελευταίο καιρό ζει στη χώρα μας. 

Η modal (τροπική) τζαζ του κουαρτέτου θα αναμιχθεί με την παραδοσιακή μουσική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου προσπαθώντας να εξερευνήσει συνθέσεις, αντιθέσεις, ρυθμούς και μελωδίες σε ένα αποτέλεσμα που θα ακούγεται εντελώς σύγχρονο παρ'όλα τα επιμέρους παλιά υλικά του. Και με βασικό στοιχείο και εδώ τον αυτοσχεδιασμό.

Τζαζ άλλωστε χωρίς ντελιριακό αυτοσχεδιασμό δεν γίνεται να υπάρξει.




>>>DATA


Πανόραμα Ελληνικής Jazz
2-4 Δεκεμβρίου 2012
 
Η τζαζ διαθέτει μια μεγάλη και πολυσύνθετη παράδοση, έχοντας καταφέρει είτε να εισάγει είτε να αφομοιώσει όλες τις σημαντικές τάσεις που σημάδεψαν τη μουσική του 20ού αιώνα. Παράλληλα, πολλές μουσικές παραδόσεις που βασίζονται κι αυτές, έως κάποιο βαθμό, στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού έχουν επηρεαστεί από την τζαζ. Κι αν η τζαζ είναι χωρίς αμφιβολία το προϊόν της Μαύρης Αμερικής, πάντα είχε ορίζοντες ανοιχτούς προς κάθε κατεύθυνση.

Η ιδέα ενός Πανοράματος της Ελληνικής Τζαζ έχει νόημα λοιπόν μόνο αν ενσωματώνει μια τέτοια πλουραλιστική διάσταση. Με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική της Μεσογείου και στη σύμπραξη μεταξύ Ελλήνων μουσικών και εξαίρετων συναδέλφων τους από τις όχθες της κοινής μας θάλασσας, το πρώτο τριήμερο Πανόραμα που προτείνει η Στέγη είναι πιστό σε μια καθόλα σύγχρονη και διεθνή σύλληψη της τζαζ.

 
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Δημήτρης Τρίκας

 
 

 Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή


Γιώργος Τρανταλίδης / Τριλογία & Gilad Atzmon
 
 
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή
 
Mode Plagal & Majid Bekkas
 

 

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 21:00 στη Μικρή Σκηνή

 

Χάρης Λαμπράκης Quartet & Andrea Romani

 

 

Εισιτήρια: 18 € | Φοιτητικό-νεανικό-65+-ΑΜΕΑ: 10 € 
Τριήμερο: 42 € 

(μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης και το 210 900 5 800) 

Αποκτήστε το εισιτήριό σας ηλεκτρονικά, τηλεφωνικά ή από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Στέγης. Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800

(Δε-Κυρ: 9:00-21:00) 

Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων: 
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για αγορά εισιτηρίων online με χρέωση της πιστωτικής σας κάρτας. Εύχρηστος οδηγός online αγοράς εισιτηρίων θα σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα στην επιλογή παράστασης, θέσης, καθώς και στη διαδικασία αγοράς εισιτηρίου. 

Εκδοτήρια εισιτηρίων: 
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ: Λεωφόρος Συγγρού 107-109 
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 
Γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες MasterCard και Visa. 

Εισιτήρια πωλούνται επίσης από: 
τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ 
και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ , 
τα καταστήματα Public
τα καταστήματα Παπασωτηρίου
το βιβλιοπωλείο Ιανός
και τα μηχανήματα easypay

σε επιλεγμένα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς. 

 

0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Διεθνή / Ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου μιλά για το διακύβευμα των αμερικανικών εκλογών

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, εξηγεί πώς μια νίκη του Μπάιντεν θα σηματοδοτήσει την αναβίωση της Δύσης ως κεντρικού παράγοντα στη διεθνή πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ