Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι, δεν ντρέπομαι για τα κιλά μου»

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, παντως θεωρώ ότι στην Ελλάδα όλες οι φοβίες, χοντροφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός, θα αργήσουν να σβήσουν. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
0

Από πάρα πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια αναπτύσσουμε ανασφάλειες σχετικά με το σώμα μας, αφού αισθανόμαστε πιεσμένες να ταιριάξουμε σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Καθημερινά δεχόμαστε κριτική για την εμφάνισή μας, ενώ επιθυμούμε συνεχώς να αλλάξουμε φυσικά χαρακτηριστικά πάνω στο σώμα μας, τα οποία αποκαλούνται «ατέλειες». Μεγαλώνοντας με αυτή την αρνητική αντίληψη, πολύ συχνά οδηγούμαστε σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. 

Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις πως τα νέα κορίτσια αρχίζουν και αμφισβητούν αυτές τις αντιλήψεις, θέλοντας να αλλάξουν την κατάσταση. Μαθαίνουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον αποδέχονται έτσι ακριβώς όπως είναι, να κρίνουν το σώμα τους με επιεικια και να ντύνονται ακριβώς όπως θέλουν και όχι όπως τους επιβάλλει η κοινωνία. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα ανθρώπου είναι η Θεοδώρα Κακοσαίου, ή αλλιώς Todo, όπως τη φωνάζουν από πολύ μικρή. Είναι 22 χρονών, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ενα πολύ μικρό χωριό της Λειβαδιάς, ενώ ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια, όπου εργάζεται ως make up artist και plus size μοντελο. Η ίδια είναι πολύ ενεργή στα social media και ειδικα στο TikTok, όπου ανεβάζει καθημερινά βίντεο, αλληλεπιδρώντας έτσι με τους 55.000 ακολούθους της. 

Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.

«Ήταν καλά στο χωριό, έμαθα την αγροτική ζωή, βέβαια πηγαινοερχόμασταν συνέχεια με τον πατέρα μου στην Αθήνα οπότε δεν μου φαινόταν ότι ζούσα μόνιμα στο χωριό. Την απόφαση να έρθω την πήρα γιατί βασικά δεν ήθελα να δώσω Πανελλήνιες, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το εννοούσα, μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε ο καιρός και με πίεζαν να δώσω, οπότε έδωσα και πέρασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κρήτη, μια πολύ όμορφη σχολή αλλά εγώ ήξερα τι ήθελα να κάνω. Να ασχοληθώ με το επαγγελματικό μακιγιάζ και την αισθητική. Έτσι ήρθα στην Αθήνα και γράφτηκα σε μια ιδιωτική σχολή, αλλά έπεσε πάνω στο lockdown οπότε δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω διά ζώσης και κανονικά. Το κυνήγησα όμως, έκανα σεμινάρια, πρακτική, παρακολουθούσα συνεχώς βίντεο στο YouTube.  

— Τι σε επηρέασε και κατάλαβες από μικρή ηλικία ότι αυτό είναι που θέλεις να κάνεις;
Δεν θυμάμαι πώς κατέληξα στο να θέλω να ασχοληθώ με το μακιγιάζ, πάντα βαφόμουν και μου άρεσε αυτή η διαδικασία, αλλά δεν ξέρω πως μου μπήκε το μικρόβιο. Γενικά μου άρεσε το power of make-up όπου μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πρόσωπο σε κάτι τελείως διαφορετικό, το body painting κ.λπ. Είναι μια τέχνη αυτό το πράγμα και επειδή απο μικρή έκανα σχέδιο και ζωγράφιζα, απλά κατέληξα εκεί. 

— Υπάρχει και μια κουλτούρα που υποκινεί την αισθητική σου κάπως, δεν είναι απλά λίγο ρουζ και λίγη πούδρα.
Ναι, απόλυτα, είναι κάτι δημιουργικό, κάτι που θέλει φαντασία. Είναι τέχνη.

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Ανήκεις στη generation Z, μέσα από τη δράση σου στα social media εκπροσωπείς τη νέα γενιά. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι που είσαι 20 χρονών και μπορείς να εκφράζεις γυναίκες με παραπάνω κιλά, αμφισβητώντας τα παγιωμένα πρότυπα ομορφιάς;
Επειδή και εγώ δεν ξύπνησα μια μέρα και είχα αυτην την αυτοπεποίθηση του να φοράω, όπως σήμερα, σορτσάκι κολλητό, κοντό μπλουζάκι, σουτιέν καθόλου, επειδή και εγώ άργησα και έχασα πάρα πολλά πράγματα, στιγμές με φίλους, εξόδους, μπάνια το καλοκαίρι και γενικά ντρεπόμουν, αισθάνομαι δυνατή και ότι πραγματικά προσφέρω. Καλώς ή κακώς, τα στερεότυπα από οταν γεννήθηκα ήταν αδύνατη, ψηλή, λιγνή, από μικρή μου έλεγαν να χάσω κιλά, να κάνω κάτι για το σώμα μου. Το νούμερο ένα σχόλιο που ακούω μέχρι και τώρα είναι το «α, ρε, με τέτοια προσωπάρα, αν ήσουν και 20 κιλά πιο αδύνατη, θα ήσουν τέλεια».

Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Ενώ οι φίλοι μου με παροτρύναν να πάω μαζί, εγώ δεν ήθελα, δεν μου άρεσε το σώμα μου. Όλο αυτό το βασίζω πραγματικά στα στερεότυπα και τις εικόνες-πρότυπο που μας ταΐζουν από μικρές. 

— Τι άλλαξε;
Ήταν καλοκαιρί και ήμουν στο χωριό. Ζεσταινόμουν πάρα πολύ από τις δουλειές που κάναμε στο χωράφι. Ως που κάποια στιγμή είπα «τέλος», πήρα την κολλητή μου τηλέφωνο και της είπα «πάμε για μπάνιο». Απόρησε και αυτή. Έτσι το πήρα απόφαση, έβαλα το μαγιό μου, πήγα στο beach bar στην παραλία, έβγαλα και φωτογραφία, την ανέβασα κιόλας. Είπα «τέλος, είσαι αυτή που είσαι, έτσι όπως είσαι. Αγάπα το».

Για κάποιους και σύμφωνα με διατροφολόγους τα ιδανικά κιλά για μένα είναι τα 60 κιλά. Εγώ πιστεύω οτι το ιδανικό σώμα για μένα είναι να είμαι 80 κιλά. Μπορώ αν θέλω κάποια στιγμή στο μέλλον να το άλλαξω αυτό, στο χέρι μου είναι. Αλλά αυτό είμαι. Ό,τι κιλό βλέπεις είναι επιλογή μου. Δεν έχω θυροειδή ή θέμα υγείας, ό,τι βλέπεις είναι φαγητό. Άρα είναι σαν να λέω ότι ντρέπομαι για τις επιλογές μου. Όχι, δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά. Επειδή άργησα να φτάσω σε αυτό το σημείο, να πω ότι «χαλάρωσε, αυτή εισαι», προσπαθώ τώρα που το εχω καταφέρει να το περάσω αυτό μέσα από τα social γιατί ξέρω ότι με βλέπουν πάρα πολλά μικρά κοριτσάκια και γυναίκες, που παραδέχονται και οι ίδιες ότι τους δίνω δύναμη και αυτοπεποίθηση να ντυθούν όπως θέλουν και να βγουν έξω. 

Ελπίζω όντως να βοηθάω έτσι. Γενικά από τα περισσότερα μηνύματα που δέχομαι ξέρω πως τα παιδιά με παραπάνω κιλά δέχονται κακά σχόλια από τους γονείς τους. Μέχρι και στο μαγαζί που δουλεύω έρχονται οι μαμάδες με τις κόρες τους και τους κάνουν υπερβολικό body shaming. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Έχω προσπαθήσει να κάνω διατροφή. Δεν είναι ένα lifestyle που μου ταιριάζει. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Αυτό είναι θλιβερό. Εσένα σου κάνουν hate comments;
Τι εννοείς; Εννοείται. Γενικά το TikTok είναι μια πλατφόρμα με πάρα πολλούς ψεύτικους λογαριασμούς που βγάζουν όλη τους τη χολή. «Τα δάχτυλά σου είναι σαν λουκάνικα», «πώς είσαι έτσι». Κράζουν κυρίως για τα κιλά μου. Το θλιβερό είναι πως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια προέρχονται από άτομα που είναι και αυτά plus size. Γενικά δεν με ενοχλεί να με λένε χοντρή. Δεν με πειράζει η λέξη, με πειράζει ο τρόπος που μου το λέει κάποιος. Αν ξέρω ότι το λες για να με προσβάλλεις, εκεί με ενοχλεί. 

— Πώς σου φαίνεται όλη αυτή η νουθεσία που καλύπτει τη χοντροφοβία, το «εγώ στο λέω για την υγεία σου;»
Καλά, ναι. Ειδικά στα social, που δεν σε ξέρει κανείς, ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για την υγεία μου. Κοίτα να δεις, κάποιος μπορεί να είναι καλά στην υγεία του είτε έχει παραπάνω κιλά είτε όχι. Εγώ είμαι καλά στην υγεία μου και στα κιλά που είμαι. Ακολουθώ μια διατροφή, ασχέτως αν δεν χάνω κιλά. Τρώω τις σαλάτες, τα φρούτα μου. Το ότι έχω κιλά δεν σημαίνει ότι τρώω ανθυγιεινά. Είναι η καραμελίτσα τους αυτό με την υγεία.

— Μέχρι να απελευθερωθείς από την ντροπή για το σώμα σου, τι ρούχα φορούσες;
Έβγαλα όλα μου τα παιδικά χρόνια με ένα κολάν μαύρο και μια μπλούζα φαρδιά μαύρη. Ποτέ σορτσάκι, ραντάκι ή κολλητό φόρεμα. Πραγματικά από εκείνη την μέρα ήταν λες και πάτησα έναν διακόπτη στο κεφάλι μου και άλλαξα τελείως. 

— Εντάξει, θεωρώ ότι θα είχαν γίνει ζυμώσεις εσωτερικές πολλά χρόνια για να το καταφέρεις αυτό. 
Σίγουρα ναι, απλά από εκεί και ύστερα ξεκίνησα να φοράω ό,τι μου αρέσει. Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Τι θεωρείς ότι ενοχλεί τον κόσμο; 
Πιστεύω ότι τους ενοχλεί πως έχω παραπάνω κιλά και ενώ είμαι έτσι δεν έχω κάποιο κόμπλεξ με αυτό, παρά μου αρέσει και το αναδεικνύω. 

— Χαίρομαι γιατί είσαι πολύ νέα για να έχεις κάνει αυτές τις συνειδητοποιήσεις. Έχεις συμφιλιωθεί και αγαπήσει πράγματα πάνω σου με τα οποία άλλοι παλεύουν όλη τους τη ζωή.
Ναι, έπρεπε να το αποβάλλω. 

— Πολλοί πιστεύουν ότι ενδόμυχα όσοι μιλάνε για το body positivity θέλουν να κάνουν δίαιτα και να χάσουν τα παραπάνω κιλά. 
Ναι, στο TikTok το έχουμε πει και αυτό. Εγώ πραγματικά έχω σκεφτεί πως θα ήθελα να χάσω κιλά, όπως όλοι οι εύσωμοι το έχουμε σκεφτεί αυτό. Αλλά θέλω να χάσω κιλά επειδή το θέλω εγώ και όταν το θέλω εγώ. Κυρίως για να με δω πώς θα δείχνω πιο αδυνατισμένη, γιατί δεν έχω υπάρξει ποτέ πιο αδύνατη. Απλά από περιέργεια. Έχω προσπαθήσει να κάνω διατροφή. Δεν είναι ένα lifestyle που μου ταιριάζει. Δεν μπορώ τη δίαιτα. Το να κάνω διατροφή, να βγω έξω να παραγγείλω ένα μπέργκερ παρέα με μια σαλάτα, αυτό το δέχομαι. Γενικά δεν μπορώ τις απαγορεύσεις. 

— Με το plus size modeling πώς ασχολήθηκες;
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ στο παρελθόν ότι θα έκανα modeling. Είχα τον λογαριασμό μου στο TikTok και είχα ανεβάσει ένα βίντεο περί body positivity και μου είχε στείλει το μαγαζί που είμαι τώρα πως «άνετα θα σε θέλαμε για μοντέλο μας». Αρχικά δεν έδωσα σημασία, αλλά μετα από 2 βδομάδες μου έκαναν επίσημη πρόταση να συνεργαστούμε. Πήγα και τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα από ό,τι τα περίμενα. Δεν κάνω μόνο φωτογραφίσεις, κάνω και βιντεάκια, παραλαβές, συνδυασμούς, περιγραφές υφασμάτων, ποιοτήτων κ.λπ. Εγώ δεν είχα ιδέα από όλα αυτά. Το TikTok μπορεί να σου φέρει πολλά κακά αλλά και πολλά καλά. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Η αλλαγή για το πώς βλέπεις και αγαπάς το σώμα σου πιστεύεις ηταν μέρος μιας διαδικασίας ωρίμανσης;
Σιγουρα ωρίμασα όταν ήρθα Αθήνα. Διαφέρει πολύ να μένεις σε ένα χωριό με 50 κατοίκους και ύστερα να βρίσκεσαι στην πόλη. Εδώ όταν είσαι νέος δεν σε νοιάζει τι θα πουν οι γύρω σου. Δεν ξέρεις καλά καλά τους γείτονες σου. Οπότε είπα «τώρα θα κάνεις ό,τι σου αρέσει». Προχτές είχα βγει με ένα μπουστάκι έξω. Μπορεί να φαντάζει λίγο το διάστημα που πέρασα από την ανασφάλεια στην αυτοπεποίθηση, αλλά όλα έγιναν σιγά σιγά. 

— Η αλήθεια είναι πως γνωρίζοντάς σε δεν μπορώ να σε φανταστώ με ανασφάλειες για το σώμα σου. Καλά σχόλια παίρνεις;
Γενικά και στην πραγματική ζωή και στην ψηφιακή υπάρχουν και καλά και κακά. Ευτυχώς εν έτει 2022 τα καλά είναι περισσότερα. Δεν ξέρω αν αυτός που λέει κάτι θετικό όντως το εννοεί, αλλά μόνο που θα το διαβάσω και θα μου δώσει χαρά, κερδισμένη βγαίνω. Στα αρνητικά δεν δίνω σημασία, έχω συνηθίσει, ειδικά έξω στον δρόμο, να με κοιτάνε τόσο επιδεικτικά από πάνω μέχρι κάτω, τύπου «πού πας έτσι;». Παλιά με ένοιαζε, πλέον όχι. 

— Τι απαντάς σε όσους λένε «το κάνει για να προκαλέσει»;
Καλά, τις προάλλες έβγαλα βίντεο με μαγιό για να τα δείξω και μου σχολίασαν πως άλλο είναι η προβολή ρούχων και άλλο να ξεφτιλίζομαι για να προκαλέσω. Ό,τι θέλει ας σκέφτεται ο καθένας, μακαρι να έρθει η στιγμή που θα καταλάβουν κάποια πράγματα. 

Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά» Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO

— Για σένα το φαγητό τι συμβολίζει;
Πλέον μου προκαλεί χαρά και απόλαυση. Παλιά το είχα συνδέσει με άλλα πράγματα. Γυρνούσα από τη δουλειά κουρασμένη και πίστευα πως όλη η κούρασή μου θα αναπληρωθεί με το να φάω πολύ. Τώρα το έχω αποβάλει αυτό. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι οι λαχανοντολμάδες της γιαγιάς μου. 

— Πώς σου φαίνεται που είσαι νέα κοπέλα και βλέπεις μια κοινωνία να ασχολείται με το τι τρώει ο άλλος, αν έχει κοιλιά ή ραγάδες;
Δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες, παντως θεωρώ ότι στην Ελλάδα όλες οι φοβίες, χοντροφοβία, ομοφοβία, ρατσισμός, θα αργήσουν να σβήσουν. Δίνω χρόνο, πιστεύω στη νέα γενιά. Πιστεύω θα αλλάξουν πολλά. 

— Τι συμβουλή δίνεις σε άτομα στην ηλικία σου ή μικρότερα που δεν έχουν ακόμα αυτοπεποίθηση;
Μου λένε πολύ συχνά να τους δώσω συμβουλές. Αυτό που τους απαντάω είναι να κάνουν αυτό που θέλουν πραγματικά. Η ζωή είναι μία, φοράμε ό,τι θέλουμε, κάνουμε αυτό που μας εκφράζει, είναι κρίμα να έχουμε απωθημένα. 

— Σε έχει πατρονάρει ποτέ κάποιος σύντροφός σου στο θέμα των κιλών;
Γενικά είχα μια πάρα πολύ μεγάλη σχέση, πολύ σημαντική. Ποτέ μα ποτέ δεν μου είχε κάνει κακό σχόλιο για τα κιλά μου. Με δεχόταν έτσι ακριβώς. Ο ανθρωπος αυτός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αυτοπεποίθησή μου. Μου έλεγε «Τodo μου, όπως είσαι μ' αρέσεις». Πάντα ψάχνουμε την επιβεβαίωση ως ένα βαθμό, οπότε αυτό με βοήθησε. 

— Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;
Σίγουρα θα ήθελα να κάνω κάποια δική μου σειρά καλλυντικών πάνω στο κομμάτι του μακιγιάζ. Και επίσης θα ήθελα να ασχοληθώ περισσότερο με το YouTube. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Katie Sturino

TV & Media / «Όλοι αξίζουμε τη μόδα που επιθυμούμε»: Ένας λογαριασμός στο Instagram προωθεί έξυπνα το body positivity

H Katie Sturino αντιγράφει διάσημα looks των διασημοτήτων για να αποδείξει ότι ο καθένας μπορεί να φοράει ό,τι θέλει και να δείχνει το ίδιο ακριβώς ωραίος – αν όχι και καλύτερος.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Ζωή στα καλύτερά της / Υπάρχουν μυστικά για να πετύχεις στις Πανελλήνιες;

Mια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου για το πώς μπορούν οι έφηβοι να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους και να αναπτύξουν στρατηγικές μελέτης την περίοδο των Πανελληνίων, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
«Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Lifo Videos / «Το να λες “σε φτάνω στα όριά σου για το καλό σου” είναι κακοποιητικό»

Η ηθοποιός Ελεάνα Στραβοδήμου μιλά για την πορεία της από τη θεατρική ομάδα του πανεπιστημίου μέχρι την τηλεόραση, για τα όρια που χρειάστηκε να θέσει, τις κακοποιητικές συμπεριφορές που αντιμετώπισε και την ανάγκη για αυτοπροστασία που καλλιέργησε.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο Αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Ο Καβάφης ανάμεσά μας / Ο αναγνώστης Καβάφης (Μέρος Β’)

Πώς το αρχείο υποδεικνύει τα αναγνώσματα του ποιητή. Η προσωπική του βιβλιοθήκη, τα ενδιαφέροντά του, η ανάγνωση στην ποίηση του Καβάφη και η θέση του στην «Ιστορία της Ανάγνωσης». Μια συζήτηση με τον Γιάννη Παπαθεοδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της σειράς podcasts «Ο Καβάφης ανάμεσά μας» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Αρχείο Καβάφη.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Lifo Videos / «Ο δαίμονας του τραυλισμού δεν φεύγει ποτέ – αλλά στη σκηνή σωπαίνει»

Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης μιλά για το τραύλισμα που τον σημάδεψε από παιδί, το bullying και την απομόνωση που βίωσε, και για το πώς η υποκριτική τον απελευθέρωσε, βοηθώντας τον να το ξεπεράσει.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ο δικηγόρος από την Κρήτη που κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του και της πεθεράς του

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Γερωνυμάκη: Ποιος σκότωσε τη γυναίκα και την πεθερά του δικηγόρου από την Κρήτη;

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται το θρίλερ της διπλής δολοφονίας της συζύγου και της πεθεράς γνωστού δικηγόρου, που συγκλόνισε και δίχασε την τοπική κοινωνία του Ηρακλείου το φθινόπωρο του 1996.
Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ