11 1
in , ,

H Ίρις Γεωργιάδου έχει τον πιο ωραίο body neutral λογαριασμό στο Instagram

Mια από τις ωραιότερες και αληθινές influencer της Ελλάδας στέλνει καθημερινά body positive μηνύματα απενοχοποιώντας το γυμνό και τις γυναικείες καμπύλες.

 Η Ίρις Γεωργιάδου είναι 32 χρονών είναι φωτογράφος, μοντέλο και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Ο λογαριασμός της στο ινσταγκραμ μετράει πάνω απο 14 χιλιάδες ακόλουθους. Το σώμα της παρουσιάζεται ως έργο τέχνης στις φωτογραφίες τις οποίες στήνει και βγάζει μόνη της. Σύμφωνα με την ίδια τα χοντρά γυμνά σώματα δεν έχουν εκπροσώπηση στη μόδα, κι αυτό είναι κάτι που θέλει να αλλάξει. Η αισθητική της διακατέχεται από το σκεπτικό του κινήματος body neutrality και μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τα μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς, προάγοντας την ψυχική υγεία.

Το σώμα της παρουσιάζεται γυμνό και αληθινό έτσι όπως πραγματικά είναι να εκτελεί καθημερινές ζωτικές λειτουργίες. Στο μπάνιο, την κουζίνα, στο κρεβάτι, η ‘Ιρις μας βομβαρδίζει καθημερινά με καλαίσθητες, άκρως ρεαλιστικές εικόνες και ενθαρρυντικά μηνύματα.

Το ampa ήρθε σε επαφή μαζί της όπου μίλησε για την χοντροφοβία, τον σεβασμό, τις γυναίκες και την αποδοχή του φυσιολογικού.

image00001 scaled
Φωτο: Ίρις Γεωργιάδου

 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την φωτογραφία;

Στα 18 μου ξεκίνησα να σπουδάζω Πληροφορική. Μετά από 2 χρόνια χλιαρής παρακολούθησης στη σχολή Πληροφορικής, οι γονείς μου με ενθάρρυναν να ασχοληθώ με κάτι που πραγματικά μου αρέσει, έτσι και διάλεξα τη φωτογραφία, πριν από περίπου 12 χρόνια. Χαίρομαι που μπορώ να πω πως δεν το μετάνιωσα ποτέ.

Πώς προέκυψε να φωτογραφίζεις το γυμνό σου σώμα;

Ήταν μια κατάσταση που εξελισσόταν μέσα μου πολύ σταδιακά. Ξεκίνησα το προφίλ στο ίνσταγκραμ ώστε να ενδυναμώσω και να ενδυναμωθώ, καθώς έχω περάσει πολλά καλοκαίρια όπου φορούσα μακρυμάνικες μαύρες ζακέτες για να κρύβω το σώμα μου. Παράλληλα, η ενασχόλησή μου με τη φωτογραφία, με έφερνε συχνά σε επαφή με εικόνες γυμνών σωμάτων, όπως αυτά απεικονίζονταν μέσα από τη ματιά ενός καλλιτέχνη, και  μάλλον σιγά σιγά απενοχοποίησα μέσα μου το γυμνό σώμα. Αυτή η απενοχοποίηση σε συνδυασμό με το προφίλ μου στο ίνσταγκραμ, έφεραν την απεικόνιση του δικού μου γυμνού σώματος, καθώς ένιωθα κιόλας πως πλέον τα χοντρά γυμνά σώματα δεν έχουν εκπροσώπηση ούτε στη μόδα, ούτε σε κάποια άλλη βιομηχανία.

Εμείς οι γυναίκες έχουμε μεγαλώσει με ανασφάλειες για την εικόνα του σώματος μας. Σε μια εποχή που το ωραίο είναι συνυφασμένο με το αδύνατο, πώς βρίσκεις τη θέση σου στην κοινωνία; 

Δημιουργώντας την αλλαγή που θέλω να δω γύρω μου. Έζησα αρκετά χρόνια ακριβώς έτσι: Μη βρίσκοντας τη θέση μου στην κοινωνία. Κάποια στιγμή όμως, και φυσικά με τη βοήθεια των κινημάτων για τη θετικότητα σώματος, συνειδητοποιείς πως ο παραγκωνισμός προκύπτει λόγω μαθημένων συμπεριφορών. Είναι πάρα πολύ συνειδητή απόφαση να ΞΕ-μάθεις το πως σου έχει μάθει η κοινωνία να βλέπεις τον εαυτό σου. Δυστυχώς γύρω μας υπάρχει ακόμα ξεκάθαρο το στίγμα του «χοντρού», ο κόσμος ακόμα παρουσιάζει κανιβαλιστικές συμπεριφορές απέναντι μας. Όπως, όμως, με άλλες κοινωνικές μάστιγες, έτσι και στη χοντροφοβία, μέσα από ενημέρωση, κινητοποίηση και θα πω και αγώνα, θα βρούμε το δρόμο ώστε η νόρμα να είναι ο σεβασμός και ο παραγκωνισμένος θα είναι ο χοντροφοβικός.

Πώς αισθάνεσαι για το σώμα σου;

Η πραγματική μου γνώμη είναι ότι θέλω να αποσυνδέσουμε την αξία μας από την εμφάνιση μας, ένα κόνσεπτ το οποίο διαπραγματεύεται το κίνημα του body neutrality.

Οπότε, δε χρειάζεται το σώμα μου ούτε να είναι τέλειο, ούτε να το αγαπώ κάθε μέρα, δε χρειάζεται να με βλέπω στον καθρέπτη και να λέω συνέχεια πόσο όμορφη είμαι, αλλά αρκεί να το φροντίζω ώστε να είναι λειτουργικό. Υποθέτω λοιπόν, η απάντηση είναι πως, ενώ κατανοώ πως με μια πρώτη ανάγνωση θα περιμέναμε να συνδυάσω την ερώτηση με την εμφάνιση του σώματός μου, εγώ θέλω να πω πως χαίρομαι  που το σώμα μου, μου επιτρέπει να είμαι λειτουργική και να απολαμβάνω/φέρνω εις πέρας καθημερινά tasks. Η εμφάνιση του προσπαθώ να μην επηρεάζει τη σχέση μου μαζί του.

image00023
Φωτο: Ίρις Γεωργιάδου

Πώς έμαθες να αγαπάς τον εαυτό σου; 

Σε αυτή την κοινωνία, ένας χοντρός πολλές φορές  χρειάζεται να ΜΑΘΕΙ να αγαπάει τον εαυτό του, γιατί ο περίγυρος/η κοινωνία προσπαθούν συνεχώς να του δείξουν πως να ΜΗΝ είναι χοντρός. Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πριν από τρία  χρόνια, και σίγουρα είναι κάτι που με βοήθησε τρομερά να δω αλλιώς τη σχέση μου με εμένα. Ακόμα, το να αλλάξω συνειδητά το σε τι υλικό εκθέτω τον εαυτό μου, από τις τέλειες influencers με τις ακριβές ζωές, σε πιο ρεαλιστικές εκδοχές τους, επίσης με βοήθησε. Γενικότερα βέβαια, δε μου αρέσει να παρουσιάζομαι σαν κάποια υπερηρωίδα που έχει όλα της τα προβλήματα λυμένα, καθώς πολλές φορές δίνεται αυτή η εντύπωση για χοντρές κοπέλες που δεν κρύβονται σε μια σπηλιά. Έχω μάθει να φιλτράρω οποιοδήποτε αρνητικό σχόλιο και να βλέπω πίσω από τις προσβολές, καθώς κανένας ευτυχισμένος άνθρωπος με στρωμένη ζωή, δε θα ασχοληθεί με το να προσβάλλει κάποιον άγνωστό του.

Πόσο σε επηρεάζουν τα social media; 

Καλώς ή κακώς, τα social media είναι πλέον κομμάτι της ζωής των περισσότερων από εμάς. Επηρεάζομαι, θελοντας ή μη, σε πάρα πολλούς διαφορετικούς τομείς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το προφίλ μου θέλω να πιστεύω πως υπάρχει ως safe space για άτομα τα οποία βιώνουν την περιθωριοποίηση/το χλευασμό και ως μέρος όπου ο κόσμος ενημερώνεται και ξεφορτώνεται  τις βλαβερές αντιλήψεις με τις οποίες μεγαλώσαμε. Ελπίζω πως μέσα από το προφίλ μου, κορίτσια και αγόρια εκεί έξω, βρήκαν τη φωνή τους έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν πιο ομαλά διακρίσεις τις οποίες βίωναν. Φυσικά προσπαθώ να αποτελώ, κατά μια έννοια, και μέσο ενημέρωσης για πολλά άλλα κοινωνικά θέματα που με απασχολούν.

Τα έργα σου έχουν μια πολύ όμορφη αισθητική και παρουσιάζουν το πραγματικό γυναικείο σώμα. Τι σχόλια παίρνεις;

Ευχαριστώ πολύ! Νομίζω πως πλέον το προφίλ μου εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε κόσμο που έχει τις ίδιες πεποιθήσεις με εμένα. Αυτό σημαίνει πως λαμβάνω κατά 90% θετικά σχόλια και υποστήριξη για αυτό που παρουσιάζω. Μόνο αν, καμιά φορά, μια εικόνα μου «ταξιδέψει» κάπως περισσότερο με τον αλγόριθμο, είναι που λαμβάνω hate comments.

Ποιο σημείο στο σώμα σου σου αρέσει περισσότερο;

Μου αρέσουν πολύ τα μπούτια μου και το χαμόγελό μου! Γενικά θεωρώ τα δυνατά μπούτια κάτι πολύ ελκυστικό, και στα δύο φύλα, και είναι κάτι που δεν το πίστευα πάντα ομολογώ. Το χαμόγελο είναι για μένα κάτι πολύ σημαντικό, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και  γιατί συνδέεται με τόσα περισσότερα από την εμφάνιση:  Δείχνει χαρά, ευχαρίστηση, προσμονή, αγάπη, έρωτα… Πώς να αγνοήσουμε οποιοδήποτε χαμόγελο!

Οι γυναίκες που σχολιάζουν στον λογαριασμό σου είναι υποστηρικτικές;

Το προφίλ μου αποτελείται από 85% γυναίκες και 15% άντρες! Άρα νομίζω μπορώ να πω με ασφάλεια πως ναι, οι γυναίκες είναι πολύ υποστηρικτικές! Λαμβάνω αρκετά σχόλια όπου, κυρίως γυναίκες, μου εκμυστηρεύονται ιστορίες εκφοβισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης που έχουν υποστεί, αλλά το συχνότερο που ακούω είναι το πώς τις βοήθησα να δουν αλλιώς τα σώματα τους, να νιώσουν καλύτερα, να βγουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στην παραλία!

Είσαι υποστηρίκτρια του body positivity. Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Ελλάδα;

Είμαι, φυσικά, αλλά περισσότερο του body neutrality, που ανέφερα παραπάνω. Παρατηρώ μεγάλη βελτίωση στην Ελλάδα, σε τέτοια θέματα, και είναι κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Υπάρχει ακόμα το στίγμα, δυστυχώς, αλλά προσωπικά θεωρώ πως έχει αλλάξει πάρα πολύ η ανοχή που δείχνουμε σε περιστατικά εκφοβισμού, χλευασμού και περιθωριοποίησης των χοντρών ανθρώπων.

Πιστεύεις ότι πρέπει να δεχτούμε το πραγματικό μας σώμα; Να επιβάλλουμε τις νόρμες μιας ομορφιάς με παχάκια και κυτταρίτιδα;

Η «επιβολή» οποιουδήποτε προτύπου είναι που μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα. Δε θεωρώ πως πρέπει να επιβάλλουμε τίποτα. Αντιθέτως θεωρώ πως πρέπει να καταργηθεί οποιοδήποτε πρότυπο, με απώτερο σκοπό να απενεχοποιήσουμε πλήρως τα φυσικά μας σώματα και, κατ’επέκταση, να βρούμε την πραγματική εσωτερική ηρεμία.

image00012 scaled
Φωτο: Ίρις Γεωργιάδου

Έχουν αστυνομεύσει ποτέ την εμφάνιση σου με την πρόφαση ότι νοιάζονται για την υγεία σου;

Φυσικά! Αυτό γίνεται πρώτη φορά από τους γονείς και είναι το χειρότερο, γιατί συνήθως γίνεται σε ηλικία που πραγματικά πιστεύεις πως οι γονείς σου το κάνουν για την υγεία σου. Δεν αμφισβητώ πως μπορεί να γίνει και για αυτό, αλλά εμένα οι γονείς μου με ξεκίνησαν δίαιτα όταν ήμουν 16 χρονών και χωρίς να έχω πρόβλημα βάρους. Μάλιστα τότε είχα το βάρος στο οποίο θέλω να φτάσω σήμερα. Σήμερα, αυτό γίνεται πολύ έντονα από όσους θέλουν κατά βάθος να κατακρίνουν τον τρόπο που παρουσιάζω το σώμα μου στα social. Είναι αφελές να πιστέψω ότι ο Γιάννης από την Καρδίτσα θέλει να είμαι υγιής, γι’ αυτό σχολιάζει στην εικόνα μου πως πρέπει να χάσω κιλά. Υπάρχει βαθύτερος λόγος, και είναι εύκολο να τον δούμε: ο Γιάννης, και ο κάθε Γιάννης, έρχεται να με αντιμετωπίσει όπως του έμαθε η κοινωνία να αντιμετωπίζει τους χοντρούς: ως παθητικά υποδεέστερα όντα, που συνεχώς τρώνε και μόνο κάθονται, από επιλογή τους, γι’ αυτό και πρέπει να «τιμωρηθούν». Ο Γιάννης δεν ξέρει, και ούτε τον ενδιαφέρει να μάθει, πως γυμνάζομαι και προσέχω τη διατροφή μου. Ο Γιάννης σχολιάζει με έναν και μόνο σκοπό: Την επιβολή.

Πρόσφατα έκανες μια δημοσκόπηση στο ινσταγκραμ για την σεξουαλική παρενόχληση, Εσύ εχεις πέσει ποτέ θύμα παρενόχλησης; 

Ναι, έχω πέσει, όπως και πολύ περισσότερες γυναίκες απ’όσες νομίζουμε. Μετά τη δημοσκόπηση, στην οποία εξηγούσα αναλυτικά τι είναι σεξουαλική παρενόχληση, μου έστειλαν κοπέλες να μου πουν πως μέχρι και εκείνη τη στιγμή, δε γνώριζαν πως έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά. Είναι κοινή παρεξήγηση το να μη λαμβάνουμε ως σεξουαλική παρενόχληση κάτι που δε μας φόβισε ή δε μας ενόχλησε, αλλά σεξουαλική παρενόχληση ονομάζεται ακόμα και αν ο σκοπός του θύτη είναι η προσβολή της αξιοπρέπειας μας, ανεξάρτητα αν εμείς τελικά επηρεαστήκαμε από αυτό. Να το θέσω πιο απλά, είναι σαν να λέμε ότι δεν είναι κλοπή επειδή δε θα μας λείψουν τα 50 ευρώ που μας πήραν.

Τι συναίσθημα θα ήθελες να προκαλέσεις σε όσους βλέπουν τις φωτογραφίες σου;

Μέσα από τις εικόνες μου, προσπαθώ να αλλάξω την οπτική που έχουμε για το χοντρό σώμα. Θα ήθελα λοιπόν, όσοι με βλέπουν, να δουν το δικό τους σώμα ως ελκυστικό, επιθυμητό, αισθησιακό και όλες αυτές τις ποιότητες που έχουμε συνδέσει τόσες δεκαετίες μόνο με τα λεπτά σώματα. Θα ήθελα επίσης να πάψουμε να βλέπουμε το γυμνό σώμα ως ανήθικο ή «προκλητικό». Μου φαίνεται παράξενο να αποδίδουμε πρόθεση σε μια παθητική κατάσταση, αυτή δηλαδή του γυμνού δέρματος, και μάλιστα να τη βαφτίζουμε «ανήθικη».

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;

Να πω την αλήθεια, δε θα ήθελα να αποκαλύψω τα πραγματικά μου σχέδια σε αυτή τη φάση, αλλά μπορώ να πω πως αφορά σε κάτι δικό μου που θέλω να δημιουργήσω.

image00004 scaled image00011 scaled image00014 scaled image00016 image00017 image00020image00027 image00028

image00026 scaled
Φωτο: Ίρις Γεωργιάδου

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια