«Θέλω να ζήσω σ’ ένα ελληνικό χωριό»: Η ιστορία του tweet που έγινε viral στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και πέρα από αυτή

«Θέλω να ζήσω σ’ ένα ελληνικό χωριό»: Η ιστορία του tweet που έγινε viral στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και πέρα από αυτή Facebook Twitter
0

Με πάνω από 12,5 χιλιάδες retweets και αμέτρητα reshares σε λογαριασμούς στο Instagram εντός και εκτός της ελληνικής διασποράς, μια φράση σάρωσε το διαδίκτυο προς το τέλος του 2022: «Οι γονείς μου άφησαν τα χωριά τους στην Ελλάδα για να μας δώσουν μια καλύτερη ζωή και τώρα το μόνο που θέλω είναι να ζήσω σε ένα χωριό στην Ελλάδα».

Το tweet, που γράφτηκε από την Ελληνοαμερικανίδα πρώτης γενιάς Eva Basilion (Εύα Βασιλειάδη), ξεκάθαρα χτύπησε μια ευαίσθητη φλέβα. Όχι μόνο αποτύπωσε ένα συναίσθημα που μπορεί να είναι οικείο σε πολλά παιδιά και εγγόνια μεταναστών, αλλά επίσης άγγιξε μια συλλογική λαχτάρα που υπερβαίνει τις κοινότητες της διασποράς. Η έντονη επιθυμία να επιστρέψει κανείς στην πατρίδα του – αυτό που αποκαλείται «νοσταλγία» –  δεν είναι κάτι καινούργιο, υπάρχει όμως κάτι πολύ καίριο σ’ αυτό το κάλεσμα για έναν απλούστερο, πιο κοινοτικό τρόπο ζωής.

Στην εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας, όπου κανείς μπορεί να κερδίσει χρήματα παρακάμπτοντας την αστάθεια της ελληνικής οικονομίας ενώ κάθεται σε ένα ελληνικό νησί, είναι πολλοί πλέον οι  Έλληνες της διασποράς που επιλέγουν να μετοικήσουν στην Ελλάδα, και η νέα βίζα των ψηφιακών νομάδων που θέσπισε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτή την τάση. Μπορεί οι γονείς ή οι παππούδες μας να αναγκάστηκαν να φύγουν, μήπως όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε εμείς;

Η Eva Basilion μεγάλωσε στην Ουάσινγκτον. Προϊόν ενός τυπικού ελληνοαμερικανικού success story, οι γονείς της εγκατέλειψαν τα χωριά τους στην Ελλάδα επιδιώκοντας την  τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις ευκαιρίες της Αμερικής. Η Basilion σπούδασε επιδημιολόγος και εργάστηκε στον τομέα της παγκόσμιας υγείας μέχρι τη γέννηση της δεύτερης κόρης της. Έκτοτε, η εργασία της επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η οικογένειά της διατηρεί ζωντανές τις ελληνικές παραδόσεις, όπως το ψήσιμο αρνιού στη σούβλα για το Πάσχα. Τώρα ζει στο Shaker Heights του Οχάιο με τις δύο κόρες της και γράφει βιβλία για τις οικογένειες, τον φεμινισμό, το φύλο και την ενσυναίσθηση.

H Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Eva Vasiliades Basilion
H Ελληνοαμερικανίδα συγγραφέας Eva Vasiliades Basilion

«Υπάρχει η αίσθηση ότι χάθηκε κάτι σπουδαίο όταν οι γονείς/παππούδες μας μετακόμισαν», λέει στο ελληνοαμερικάνικο site Pappas Post. «Η εποχή της παγκοσμιοποίησης κάνει πολλούς από εμάς να νοσταλγούν απλούστερους καιρούς και την αίσθηση της κοινότητας που έχουμε συνδέσει με τη ζωή στο χωριό. Οι αξίες των παππούδων και των γιαγιάδων μας εξακολουθούν να είναι σημαντικές για εμάς, η διατήρησή τους όμως είναι μια δύσκολη μάχη. Το παγκόσμιο χωριό δεν είναι το ίδιο με το πραγματικό χωριό όπου οι άνθρωποι μοιράζονται τον φυσικό χώρο σε πραγματικό χρόνο και αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Το χωριό επιτρέπει μια αυθεντική σύνδεση, όπου αυτό που σου συμβαίνει έχει σημασία για μένα και αυτό που μου συμβαίνει έχει σημασία για σένα».  

«Γράφω για την ενσυναίσθηση και ένα από τα αγαπημένα μου ρητά είναι ότι η ενσυναίσθηση είναι ένα άθλημα επαφής - όσο περισσότερη επαφή, τόσο περισσότερη ενσυναίσθηση. Το χωριό το ενσαρκώνει αυτό, και πιστεύω ότι αυτό είναι που αναζητούν οι άνθρωποι. Ένα παράδειγμα. Όταν ο πατέρας του φίλου μου εμφάνισε άνοια και η φροντίδα του από την άμεση οικογένειά του εδώ έγινε δύσκολη, αντί να τον βάλουν σε οίκο ευγηρίας, τον έστειλαν πίσω στο χωριό του, όπου θείες και γείτονες τον φρόντισαν μέχρι το τέλος της ζωής του.

«Έχω περάσει πολλά καλοκαίρια στο χωριό του γαμπρού μου Σκινές, στα Χανιά της Κρήτης, στο σπίτι που γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατέρας του. Οι Σκινές είναι ένα μέρος όπου όλοι ξέρουν το όνομά σου. Η εκκλησία και ο φούρνος είναι ακριβώς στο τέλος του δρόμου, η ζωή διεξάγεται με χαλαρούς ρυθμούς, συχνά στο καφενείο, ο αέρας είναι καθαρός, ο ήλιος είναι φωτεινός, το φαγητό είναι φρέσκο και νόστιμο και τα γεύματα μπορούν να κρατήσουν ώρες. Τούτου λεχθέντος, είναι βέβαιο πως εμείς οι ομογενείς ρομαντικοποιούμε τη ζωή στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ανθρώπινη φύση. Θυμήθηκα ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της σειράς The White Lotus, που ο παππούς επιστρέφει στο χωριό των προγόνων του στη Σικελία, περιμένοντας να τον υποδεχτούν με ανοιχτές αγκάλες. Αντ' αυτού, τον διώχνουν με τις κλωτσιές σχεδόν, αδυνατώντας να κατανοήσουν τα κίνητρά του. Είναι αδύνατο να συγκρίνουμε τη ζωή μας εδώ με το πώς θα ήταν αν δεν είχαμε φύγει ποτέ. Υπήρχε λόγος που οι άνθρωποι έφυγαν, και όσοι από εμάς έχουν φτιάξει την ζωή τους εδώ, θα επέστρεφαν σε πολύ διαφορετική θέση».

«Θέλω να ζήσω σ’ ένα ελληνικό χωριό»: Η ιστορία του tweet που έγινε viral στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και πέρα από αυτή Facebook Twitter

Πηγή: The Pappas Post

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τον Στράτο Διονυσίου

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την συναρπαστική, κινηματογραφική ζωή του αμφιλεγόμενου τραγουδιστή και την προσπάθειά του, μέσα από συνεχείς περιπέτειες, να παραμείνει στην κορυφή
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Αθήνα / Μπορεί η Αθήνα να λύσει το κυκλοφοριακό;

Ποιοι είναι οι μύθοι και οι αλήθειες γύρω από το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας και πόσο σωτήριο μπορεί να είναι το όριο των 30 χιλιομέτρων; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον συγκοινωνιολόγο, καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιώργο Γιαννή για ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Αθηναίοι.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Ζούμε, ρε! / Παίζουν video games τα τυφλά άτομα;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συνομιλούν με τον τυφλό gamer Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος μοιράζεται την εμπειρία του και ρίχνει φως στις προκλήσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια κοινότητα παικτών που μέχρι πρόσφατα έμενε στο περιθώριο.
THE LIFO TEAM
«Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Lifo Videos / «Αν έχω αληθινούς φίλους; Ρώτα με ένα λεπτό πριν πεθάνω»

Ο Monozim, κατά κόσμον Ορέστης Μπαρσάκης, μιλά για τους δύο άξονες της δημιουργίας του –τη μουσική και το animation– και τη μοναχική πορεία που ακολουθεί, για τη δυσπιστία του απέναντι στις δισκογραφικές, καθώς και για τη δυσκολία βαθιάς σύνδεσης με τους ανθρώπους γύρω του.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε στο σκοτάδι

Αληθινά εγκλήματα / Ο «δράκος της Θράκης»: Mια υπόθεση που έμεινε για πάντα στο σκοτάδι

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία του ανθρώπου που για τουλάχιστον δύο χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και αρχές του ’90, σκόρπιζε τον τρόμο και τον θάνατο στη βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος του οδικού άξονα Καβάλα–Έβρος. Του ψυχρού δολοφόνου που, παρά το ανθρωποκυνηγητό από όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, παρέμεινε ασύλληπτος.
«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM