5 tips για σωστή αποταμίευση

5 tips για σωστή αποταμίευση Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

 

Όταν σκεφτόμαστε την αποταμίευση, τις περισσότερες φορές είναι γιατί έχουμε βάλει έναν μεγάλο στόχο στη ζωή μας, όπως την απόκτηση ενός σπιτιού, ένα μακροπρόθεσμο πλάνο (π.χ. την εξασφάλιση μιας άνετης ζωής στην τρίτη ηλικία) ή και ένα πιο βραχυπρόθεσμο όνειρο, όπως ένα ταξίδι.

Κι ενώ η οργάνωση των βημάτων που πρέπει να γίνουν γι' αυτό τον στόχο είναι απαραίτητη, η αποταμίευση εξακολουθεί να παραμένει η πιο σημαντική. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα η πιο δύσκολη! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (31 Οκτωβρίου), δες πώς μπορείς να τα καταφέρεις, ακολουθώντας μερικές δοκιμασμένες μεθόδους.

Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να αγοράζεις το οτιδήποτε – αρκεί να περιορίσεις κατά πολύ τις αγορές που γίνονται βιαστικά και συχνά μετανιώνεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι ακολουθώντας τον κανόνα των 30 ημερών.

Το θέλεις; Περίμενε!

Ο νούμερο ένα εχθρός των αποταμιευτικών μας πλάνων είναι οι παρορμητικές αγορές. Δεν χρειάζεται να σταματήσεις να αγοράζεις το οτιδήποτε – αρκεί να περιορίσεις κατά πολύ τις αγορές που γίνονται βιαστικά και συχνά μετανιώνεις. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι ακολουθώντας τον κανόνα των 30 ημερών. Λειτουργεί πολύ απλά: για μια αγορά που θέλεις να κάνεις, θα πρέπει να περιμένεις έναν μήνα. Αν στο τέλος αυτού του μήνα εξακολουθείς ακόμη να θες να κάνεις την αγορά, τότε μπορείς να προχωρήσεις.

Αυτό έχει εφαρμογή σε μεγάλες αγορές, όπως ένα αυτοκίνητο. Στο τέλος του μήνα, μπορεί να έχεις αποφασίσει ότι μπορείς να συμβιβαστείς και με ένα πιο οικονομικό μοντέλο κι έτσι να εξοικονομήσεις το επιπλέον ποσό που θα έδινες για κάτι πιο εντυπωσιακό. Για μικρότερης αξίας αγορές, όπως ένα ζευγάρι παπούτσια, ο ίδιος κανόνας προσαρμόζεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα: θα πρέπει να αναβάλλεις την απόφαση τουλάχιστον για την επόμενη μέρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι τελικά δεν το χρειάζεσαι και τόσο πολύ.

5 tips για σωστή αποταμίευση Facebook Twitter

Ο κανόνας του 50/30/20

Άνοιξε την αριθμομηχανή στο κινητό σου και ξεκίνα τους υπολογισμούς. Η μέθοδος του 50/30/20 μπορεί να αποδειχτεί πολύ βοηθητική. Έγινε γνωστή χάρη στην Αμερικανίδα οικονομολόγο και γερουσιαστή Ελίζαμπεθ Γουόρεν, που βρίσκεται ανάμεσα στα 100 άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Είναι πολύ απλό: αφαιρείς από τον μηνιαίο μισθό ή τα έσοδά σου όλες τις κρατήσεις και τη φορολογία, και στη συνέχεια διαιρείς αυτό το καθαρό ποσό στα δύο.

Το πρώτο 50% είναι αυτό που μπορείς να ξοδέψεις για να καλύψεις τις ανάγκες σου και τις απαραίτητες αγορές σου (π.χ. λογαριασμοί, σουπερμάρκετ, μετακινήσεις). Το υπόλοιπο 50% θα το σπάσεις στα δύο: 30% θα μπορεί να ξοδευτεί για τις επιθυμίες σου (ρουχισμός, σινεμά, διασκέδαση κ.λπ.). Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει και οτιδήποτε δεν αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα είναι η συνδρομητική τηλεόραση, παρότι αποτελεί πάγιο έξοδό σου. Το 20% που μένει είναι αυτό που θα αποταμιεύεις κάθε μήνα. Έχοντας κατά νου συγκεκριμένο ποσό, θα σου είναι εύκολο να κρατάς τον λογαριασμό. Προσοχή όμως: μην μπεις στη λογική να αποκλίνεις από το πρόγραμμα κάποιον μήνα, γιατί μετά είναι πολύ εύκολο να επαναλάβεις το λάθος και να πάει πίσω η αποταμίευση.

Πολλές τράπεζες πλέον προσφέρουν εργαλεία ελέγχου εξόδων μέσω του web banking ή των εφαρμογών τους για smartphones, που καταχωρούν τα έξοδά σου αυτόματα σε αντίστοιχες κατηγορίες και μπορούν να σε βοηθήσουν να μην το κάνεις χειροκίνητα.

5 tips για σωστή αποταμίευση Facebook Twitter

Δεν έχεις χρόνο; Υπάρχει το 80/20!

Η παραπάνω μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποδοτική, αλλά απαιτεί αρκετή συνέπεια στην καταγραφή των εξόδων και ακόμη περισσότερη προσπάθεια στον διαχωρισμό των αναγκών από τα «θέλω». Αν νομίζεις ότι κάτι τέτοιο θα σε αποθαρρύνει, μπορείς να ακολουθήσεις μια παραλλαγή αυτής της μεθόδου: το 80/20. Αυτό δεν απαιτεί καμία καταγραφή και ανάλυση εξόδων, καθώς τόσο οι ανάγκες όσο και οι επιθυμίες σου καλύπτονται από το 80% των εσόδων σου. Ωστόσο, λειτουργεί καλύτερα όταν ρυθμίζεις το 20% που θες να εξοικονομείς να μπαίνει αυτόματα σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, και μάλιστα τις πρώτες μέρες που ακολουθούν μετά τη μισθοδοσία (αν είσαι μισθωτός) ή μετά από κάποια είσπραξη (αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας). Έτσι, θα ξέρεις από την αρχή του μήνα πόσα έχεις για να περάσεις, χωρίς σύνθετους υπολογισμούς.

5 tips για σωστή αποταμίευση Facebook Twitter

Το κατάλληλο αποταμιευτικό πρόγραμμα

Καλοί οι κουμπαράδες και τα «γουρουνάκια» όταν μαζεύεις χρήματα για κάποιο μικρό στόχο, αλλά για σημαντικότερα ποσά και πιο μεγαλεπήβολα σχέδια, η τράπεζά σου είναι το πιο κατάλληλο μέρος. Για να μην υποκύψεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις το 20% που αποταμιεύεις για κάποια άλλη ανάγκη έστω και άθελά σου, αναζήτησε το αποταμιευτικό πρόγραμμα που ταιριάζει για εσένα, όπως αυτά που προσφέρει η Eurobank, η οποία έχει βραβευθεί ως η πιο «Καινοτόμα Αποταμιευτική Τράπεζα στην Ελλάδα 2019» από το έγκυρο περιοδικό World Finance.

Ο λογαριασμός «Αποταμιεύω» σου δίνει υψηλό επιτόκιο (0,60%) εφόσον καταθέτεις ορισμένο ποσό κάθε μήνα (το οποίο ορίζεις εσύ, από €20 έως €300). Παράλληλα, ο λογαριασμός «Μεγαλώνω» είναι ιδανικός για να μάθει ένα παιδί την αξία της αποταμίευσης, καθώς κάθε έξι μήνες του δίνει την ευκαιρία να συμμετέχει σε κληρώσεις για να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις αποταμιεύσεις του, ενώ αλλάζει όσο το παιδί μεγαλώνει (π.χ. μπορεί να κάνει αναλήψεις μετά τα 18). Τέλος, με το άνοιγμα κάθε αποταμιευτικού λογαριασμού από τις 31 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, 31 τυχεροί θα κερδίσουν 31 δώρα τεχνολογίας!

5 tips για σωστή αποταμίευση Facebook Twitter
Αγορά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πράγματα που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι»: Γιατί το TikTok μας οδηγεί σε τόσες πολλές αγορές;

Αγορά / Πώς το TikTok σε κάνει να ψωνίζεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι

Γιατί οι δημιουργοί περιεχομένου του TikTok είναι τόσο καλοί ώστε να μας «πουλάνε» πράγματα; Σε τι διαφέρουν από τους αστραφτερούς influencers του Instagram; Ποιους εμπιστευόμαστε πιο εύκολα και πώς η εικονική μας σχέση μαζί τους επηρεάζει τις αγορές μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ