Η ιστορία του διασημότερου συντριβανιού της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία του διασημότερου συντριβανιού της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Από carte postale των εκδόσεων "Δέλτα".
0

Το διασημότερο συντριβάνι της Θεσσαλονίκης στη συμβολή Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης, φωτογραφημένο εκτιμώ τη δεκαετία του '30 και πάντως πριν το 1936, που ο Δήμος το αφαίρεσε για διευκόλυνση της κυκλοφορίας την εποχή που έγινε η διάνοιξη της Εγνατίας, Μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στο παλιό γήπεδο της ΧΑΝΘ και αργότερα στο εργοτάξιο του Δήμου στην Τούμπα, όπου και παρέμεινε μισοκατεστραμμένο μέχρι το 1977, που αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με ακριβή αντίγραφα των τμημάτων, που είχαν αφαιρεθεί ή καταστραφεί και τοποθετήθηκε περίπου στην αρχική του θέση, στην πλατεία Σιντριβανιού.


Κατασκευασμένο το 1889-1890 ήταν δώρο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στην πόλη, σηματοδοτώντας το τέλος της νέας τότε λεωφόρου Hamidye (μετέπειτα Εθνικής Αμύνης), με τα μέγαρα και τις επαύλεις, λεγόμενα "βασιλικά" γιατί σχεδόν όλα ήταν ιδιοκτησίας του σουλτάνου.


Ευθεία πίσω από το Σιντριβάνι, η δενδροφυτευμένη τότε Εθνικής Αμύνης. Στο βάθος διακρίνεται η θάλασσα και ο Λευκός Πύργος.

― Σταυρ. Μπαλοπ.

 

Retronaut
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Φωτογραφία / Η μυστική ιστορία της Ελλάδας σε μια φωτογραφική σελίδα στο Facebook

Liza's Photographic Archive of Greece: Εδώ και έντεκα χρόνια, η Λίζα Κοτσαπλή αναζητεί, εντοπίζει, μελετά, συγκρίνει και ταυτοποιεί χιλιάδες φωτογραφίες ιδιωτικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ερευνώντας τις ιστορίες που μπορεί να αφηγούνται.
M. HULOT