Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Η προσωπικότητά μας διαμορφώνεται πριν ακόμη αρθρώσουμε την πρώτη μας λέξη

Σύνδεση της ιδιοσυγκρασίας κατά τη βρεφική ηλικία με την ενήλικη προσωπικότητά μας αποκαλύπτει νέα έρευνα, η οποία θεωρείται τεράστιο βήμα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία
THE LIFO TEAM

Την προσωπικότητά μας την οφείλουμε σε πολλούς παράγοντες: στα γονίδια, στον τρόπο που ανατραφήκαμε, στο είδος της παιδείας που λάβαμε, στις συναναστροφές μας και σε πολλά ακόμη. Όλα παίζουν τον ρόλο τους στη διαμόρφωσή μας. Όμως, ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση πότε ακριβώς άρχισε να παίρνει σχήμα και μορφή ο πραγματικός μας χαρακτήρας; Αν, για παράδειγμα, είμαστε ντροπαλοί ως ενήλικες, είναι αυτό σημάδι ότι υπήρξαμε και ντροπαλοί ως παιδιά;

 

Η επιστήμη λέει ναι και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία φαίνεται να απορρίπτει την οικεία φράση «μην τον βλέπεις έτσι, ως παιδί ήταν πολύ τολμηρό και ζωηρό». Για την ακρίβεια, και σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Φυσιολογίας του Νοβοσιμπίρσκ στη Ρωσία, υπάρχουν σημαντικοί συσχετισμοί ανάμεσα στις τάσεις της συμπεριφοράς που είχαμε όταν ήμασταν μόλις λίγων μηνών και στην προσωπικότητα που έχουμε σήμερα.  

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η προσωπικότητά μας είχε διαμορφωθεί πλήρως τόσο νωρίς, αλλά ότι οι ρίζες αυτού που είμαστε μπορούν να ανιχνευθούν στις πρώτες κιόλας μέρες της ζωής μας.

 

Μωρά που ήταν χαμογελαστά και με καλή διάθεση σε γενικές γραμμές και με ελάχιστες αποκλίσεις συνέχιζαν να είναι χαρούμενα, αισιόδοξα και δραστήρια παιδιά. Όχι ότι δεν υπήρχαν και εξαιρέσεις, που έδειχναν ότι η βρεφική ιδιοσυγκρασία δεν είναι πάντα και... πεπρωμένο

 

Ομάδα ψυχολόγων που μελετούσε τη συμπεριφορά μωρών ήδη από τη δεκαετία του ’50 προτιμούσε να αναφέρεται σε όλο αυτό με τον γνωστό όρο «ιδιοσυγκρασία» παρά «προσωπικότητα». Πρόκειται για εκείνη την ομάδα επιστημόνων της Νέας Υόρκης που συμμετείχε στη φημισμένη Διαχρονική Μελέτη της Ανθρώπινης Συμπεριφοράς. Επικεφαλής της ομάδας ήταν τότε ένα ζευγάρι γιατρών, η Stella Chess και ο Alexander Thomas, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει να μελετούν τη συμπεριφορά 133 παιδιών από τη μέρα της γέννησής τους μέχρι τη μέρα που έγιναν 30 ετών, κρατώντας παράλληλα αρχεία συνεντεύξεων με τους γονείς. Βάσει των ευρημάτων της πολυετούς έρευνάς τους είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν εννέα διαφορετικές πτυχές βρεφικού ταμπεραμέντου, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το επίπεδο δραστηριότητας, τη διάθεση και τον βαθμό απόσπασης της προσοχής. Όσο τα παιδιά μεγάλωναν, οι ειδικοί περιόριζαν τις κατηγορίες σε μόλις τρεις: εύκολο παιδί, δύσκολο παιδί, κυκλοθυμικό παιδί.

 

 

Μπορούσε, όμως, αυτή η κατηγοριοποίηση να είναι προάγγελος της προσωπικότητας που θα διαμορφωνόταν αργότερα; Η περίφημη μελέτη της Νέας Υόρκης πρόσφερε κάποια ευρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς παιδιά που είχαν κατηγοριοποιηθεί ως δύσκολοι χαρακτήρες στην ηλικία των 3 ετών εμφάνιζαν την τάση να ανήκουν στην ίδια κατηγορία ανθρώπων και ως ενήλικες. Για πολύ καιρό οι ψυχολόγοι πάσχιζαν να ανακαλύψουν έναν αξιόπιστο συσχετισμό ανάμεσα στη βρεφική ιδιοσυγκρασία και στην ενήλικη προσωπικότητα, χωρίς, ωστόσο, επιτυχία. Αυτό άρχισε να αλλάζει κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπου παρά το ότι η βρεφική ιδιοσυγκρασία εξακολουθεί να μην αποτελεί γνώμονα για τον ενήλικο χαρακτήρα, παρ’ όλα αυτά τα ευρήματα των ερευνών πλέον συνδέουν αυτά τα δύο.

 

 

Ας σημειωθεί ότι σήμερα οι μέθοδοι αξιολόγησης της βρεφικής ιδιοσυγκρασίας έχουν αλλάξει και ότι οι παλιοί εννέα τύποι ιδιοσυγκρασίας έχουν αντικατασταθεί με τρεις. Με βρέφη/παιδάκια που διατηρούν τον αυτοέλεγχό τους και την ικανότητα συγκέντρωσής τους σε ένα παιχνίδι/δραστηριότητα, με εκείνα που επηρεάζονται αρνητικά από τα εξωτερικά ερεθίσματα και φοβούνται ή ταράζονται σχετικά εύκολα και με εκείνα που είναι πιο εξωστρεφή, με υψηλά επίπεδα ενθουσιασμού και κοινωνικοποίησης.

 

 

Σύμφωνα με τη ρωσική μελέτη που προαναφέρθηκε και δημοσιεύθηκε πριν από λίγους μήνες από την Helena Slobodskaya, η σύνδεση των δύο –βρεφικής ιδιοσυγκρασίας και ενήλικης προσωπικότητας– έγινε πιο εύκολη όταν η Slobodskaya ζήτησε από 45 γονείς να αξιολογήσουν το… ταμπεραμέντο των παιδιών τους σε δύο χρονικές φάσεις: στις πρώτες στιγμές της ζωής τους και στην ηλικία των 8 ετών.

 

 

Συγκρίνοντας τις δύο μετρήσεις, αποκαλύφθηκε ένα σεβαστό ποσοστό συγκλίσεων συμπεριφοράς την οποία τα βρέφη διατήρησαν μεγαλώνοντας. Μωρά που ήταν χαμογελαστά και με καλή διάθεση, σε γενικές γραμμές και με ελάχιστες αποκλίσεις, συνέχιζαν να είναι χαρούμενα, αισιόδοξα και δραστήρια παιδιά. Όχι ότι δεν υπήρχαν και εξαιρέσεις, που έδειχναν ότι η βρεφική ιδιοσυγκρασία δεν είναι πάντα και… πεπρωμένο. Αλλά στο σύνολό τους τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που οι ερευνητές ισχυρίζονται εδώ και χρόνια: τα χαρακτηριστικά της ιδιοσυγκρασίας που εμφανίζουμε τους πρώτους μήνες της ζωής μας γίνονται η βάση για την κατοπινή μας προσωπικότητα.   

 

Ναι, αλλά ποιο το όφελος από τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας; Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας στον ξένο τύπο, είναι ένα σοβαρό βήμα προς τον εντοπισμό σοβαρών ψυχολογικών προβλημάτων τα οποία κρύβονται πίσω από συγκεκριμένες συμπεριφορές, ήδη από την παιδική μας ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωσή τους μπορεί να αλλάξει για πάντα το πεδίο της ψυχικής υγείας, εφόσον σοβαρές ψυχικές νόσοι και διαταραχές μπορούν να προλαμβάνονται…

 

Με στοιχεία από το BBC

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Να γιατί δεν έχουμε αναμνήσεις από την εποχή που ήμασταν μωρά
Γιατί κάποιοι θυμούνται, έστω και θολά, περιστατικά από τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής τους και κάποιοι μόνο μετά τα 5 ή 6 τους;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζώντας αρμονικά με τον διαβήτη: 9+1 βήματα για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας
Η Sanofi προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις φροντίδας για όλους όσους ζουν με διαβήτη.
Στο πλευρό των νησιωτών με την Ομάδα Αιγαίου η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το»
Η Ομάδα Αιγαίου ταξίδεψε σε 13 νησιά για να προσφέρει ισότιμη πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στους κατοίκους τους.
Υπάρχουν και καλά νέα. Του Στέφανου Ξενάκη
Το μεγαλύτερο θέμα της σημερινής εποχής είναι ο υπερβολικός αρνητισμός, όχι ως πραγματικότητα, αλλά ως νοοτροπία.
Σεξ ή Φαγητό; Η απάντηση στο αιώνιο δίλημμα
Μια συζήτηση για την μόδα του food porn, την οργασμική μπουκιά, την σύγκρουση των δυο απολαύσεων και την ηδονή που σου προσφέρει το λιωμένο τυρί πάνω στο κανελόνι.
Ένας vegan μάγειρας λέει
Ο vegan μάγειρας Αντρέας Τζουανόπουλος μιλάει για το τελευταίο του γεύμα και τις δονήσεις της τροφής.
Απόβαση ανθρωπιάς της Ομάδας Αιγαίου
Η ομάδα βρέθηκε σε 13 νησιά για ιατρικές εξετάσεις και Covid-19 τεστ.
Έτσι ζούμε τώρα
9 Αθηναίοι εξηγούν τις αλλαγές στην καθημερινότητα και το ψυχολογικό αποτύπωμα που τους έχει αφήσει η πανδημία.
Boehringer Ingelheim: Η καινοτόμα εταιρεία υποστηρίζει τον αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό
Η εταιρεία, µε γνώµονα την έρευνα, ξεκίνησε από τον Ιανουάριο τις ενέργειες στήριξης, προκειµένου να συµβάλει σηµαντικά στη µάχη έναντι του Covid-19.
Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να σώσει παραπάνω από μία ζωή μέσα σε μερικά λεπτά
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) μας καλεί να γίνουμε μέλη μίας «αλυσίδας» ζωής.
Αυτοϊκανοποίηση: Η 27χρονη Βίλμα μιλάει χωρίς αναστολές
Η 27χρονη Βίλμα μιλάει ανοιχτά για ένα θέμα που εξακολουθεί να είναι ταμπού.
Πώς αλλάζει η γονιμότητά μας καθώς μεγαλώνουμε: Τι συμβαίνει με τις γυναίκες και τι με τους άνδρες
Ποιες είναι οι αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετία της ζωής και ποια η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα;
Στον καρκίνο του μαστού έχει συντελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories της ιατρικής
Μία συνέντευξη του Αλέξανδρου Αρδαβάνη, Παθολόγου-Ογκολόγου, που στέλνει το μήνυμα πως τα ογκολογικά νοσήματα δεν είναι πλέον αήττητα.
Ρώτα Με Ό,τι Θες: Ο Ηλίας Μόσιαλος απαντά σε 10 ερωτήσεις σας για τον κορωνοϊό
Ο καθηγητής δίνει χρήσιμες, πρακτικές απαντήσεις στις απορίες σας: Τι να κάνουμε όταν συνωστιζόμαστε στα ΜΜΜ, τι είναι η «ηλικία covid» και πώς τη μετράμε, ποια θεωρούνται «υποκείμενα νοσήματα», ποιοι είναι στα αλήθεια οι ευάλωτοι, τι συμβαίνει με τα φάρμακα, κ.α.
Το στόμα λέει πολλά για την υγεία
Πώς να μην παραμελούμε τη στοματική μας υγιεινή.
6 σημάδια απo τον μαστό που προειδοποιούν
Τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν μια γυναίκα σε χειρουργό μαστού.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή