This is Sparta (no parta)

This is Sparta (no parta) Facebook Twitter
2

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

This is Sparta (no parta) Facebook Twitter

Οι πρόγονοί τους δεν φοβόντουσαν τον μεγάλο εχθρό και φύλασσαν Θερμοπύλες. Οι σύγχρονοι Σπαρτιάτες δεν ξέρουμε αν θα έκαναν το ίδιο, αλλά αν μη τί άλλο υπάρχει ένα πεδίο στο οποίο αποδεικνύεται και στις μέρες μας ότι είναι οι πιο "ατρόμητοι" από τους υπόλοιπους Έλληνες: δεν φοβήθηκαν ούτε τον Σύριζα, ούτε το κούρεμα, ούτε την έξοδο από το ευρώ και φύλαξαν άφοβα τις καταθέσεις τους στις τράπεζες!

Το LIFO.gr επεξεργάστηκε τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τις τραπεζικές καταθέσεις ανά νομό και κατά πόσο μειώθηκαν στο διάστημα Ιουνίου 2014 - Ιουνίου 2015.

Να θυμίσουμε ότι κατά την περίοδο αυτή μεσολάβησε η προεκλογική περίοδος του Ιανουαρίου του 2015, καθώς και η μετέπειτα κόντρα της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, οι αμφίβολες διαπραγματεύσεις κ.ο.κ. Έτσι, είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας στους πολίτες και ιδιαίτερα στους καταθέτες που ανησυχούσαν μήπως συμβεί κάποιο "ατύχημα" και χάσουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν τόσο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου, όσο και μετά να "σηκώσουν" τα χρήματά τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Πειραιώτες, Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αποδείχθηκαν οι μεγάλοι "λαγοί" στη φυγή των καταθέσεων με ποσοστά που ανέρχονται στο -31,69%, -27,83% και -27,71% αντίστοιχα.

Από την επεξεργασία, λοιπόν, των στοιχείων προκύπτει ότι ποσοστιαία οι μικρότερες εκροές καταθέσεων σημειώθηκαν στο νομό Λακωνίας, όπου στο επίμαχο διάστημα οι καταθέσεις μειώθηκαν μόλις κατά 12,4%, όταν η αντίστοιχη μεταβολή στο σύνολο της χώρας ήταν της τάξης του -25%. "Γενναίοι", όμως, αποδείχθηκαν και οι Κεφαλλονίτες αλλά και οι Κυκλαδίτες που οι καταθέσεις τους μειώθηκαν μόλις κατά 12,6% και 12,62% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τη Λακωνία υπάρχει ακόμη ένα ποιοτικό στοιχείο που επί της ουσίας δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη στάση που τήρησαν οι καταθέτες της... Μιλάμε για ένα νομό στον οποίο η Νέα Δημοκρατία πήρε στις εκλογές του Ιανουαρίου ένα από τα καλύτερα ποσοστά της με 35,79%. Που σημαίνει ότι ο προεκλογικός λόγος των υποψηφίων της όχι μόνο δεν επηρέασε τους πολυάριθμους ψηφοφόρους της αλλά αντίθετα που έδειξαν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια "εφιαλτικές" δηλώσεις όπως αυτή που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Άδωνις Γεωργιάδης λέγοντας τότε ότι "δεν έχω καμία αμφιβολία ότι άμα βγει ο Σύριζα θα αδειάσουν οι τράπεζες".

Στον αντίποδα, Πειραιώτες, Αθηναίοι και Θεσσαλονικείς αποδείχθηκαν οι μεγάλοι "λαγοί" στη φυγή των καταθέσεων με ποσοστά που ανέρχονται στο -31,69%, -27,83% και -27,71% αντίστοιχα. Ίσως τελικά να έχει βάση η θεωρία ότι ο φόβος, είτε έχει βάση, είτε είναι προϊόν της τηλεδημοσιογραφίας, έχει μεγαλύτερη επιρροή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αξιοσημείωτο, πάντως, και το γεγονός ότι άλλοι δύο νομοί όπου οι εκροές καταθέσεων ξεπέρασαν το μέσο όρο της χώρας είναι στην Θράκη, της Ξάνθης και της Ροδόπης.  

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ