Απεργία την Πρωτομαγιά

Αυτό το νέο Gucci πουλόβερ μόλις αποσύρθηκε λόγω ρατσιστικών συνειρμών

Αυτό το νέο Gucci πουλόβερ μόλις αποσύρθηκε λόγω ρατσιστικών συνειρμών Facebook Twitter
Το ζήτημα προκλήθηκε από το κόκκινο περίγραμμα στο κόψιμο που σε συνδυασμό με το μαύρο φόντο θυμίζει τα «ενισχυμένα» χείλη και τα βαμμένα μαύρα πρόσωπα λευκών στις παλιές "blackface" ρατσιστικές καρικατούρες.
0

Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα η Gucci ένα νέο γυναικείο πουλόβερ και αμέσως σχεδόν αναγκάστηκε να το αποσύρει μετά από τις έντονες αντιδράσεις.

Πρόκειται για ένα μαύρο μάλλινο "balaclava jumper" με κόψιμο για το στόμα που ακριβώς μετατρέπεται σε ζιβάγκο – μπαλακλάβα αν το αναβάσεις πάνω από το πηγούνι. Μέχρι εκεί εντάξει. Το ζήτημα προκλήθηκε από το κόκκινο περίγραμμα στο κόψιμο που σε συνδυασμό με το υπόλοιπο θυμίζει τα «ενισχυμένα» χείλη και τα βαμμένα μαύρα πρόσωπα λευκών στις παλιές "blackface" ρατσιστικές καρικατούρες.

Κι όλα αυτά κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου «Μήνα της Ιστορίας των Μαύρων» (Black History Month) στις ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις στα social media υπήρξαν εκκωφαντικές.

Η Gucci αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία απολογείται βαθιά για το προσβλητικό πουλόβερ – η τιμή του οποίου ήταν $890 - επιβεβαιώνοντας ότι το απέσυρε από το αγορά. «Θεωρούμε την ποικιλότητα [diversity] βασική μας αξία η οποία υπαγορεύει κάθε απόφαση που παίρνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παρότι δεν είναι ξεκάθαροι οι δημιουργικοί μηχανισμοί που οδήγησαν σ' αυτό το ατυχές περιστατικό, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν υπογραμμίστηκε για άλλη μια φορά το τελευταίο διάστημα ένα έλλειμα ευαισθησίας που παρατηρείται στον χώρο της μόδας σε σχέση με ζητήματα φυλετικής αντιπροσώπευσης.
Πριν λίγο καιρό εξάλλου, είχε βρεθεί και η Prada σε μια παρόμοια θέση καθώς είχε επίσης αναγκαστεί να απολογηθεί με επίσημη ανακοίνωση για το ότι πουλούσε αξεσουάρ που θύμιζαν έντονα την ρατσιστική κουλτούρα του "blackface".

Αυτό το νέο Gucci πουλόβερ μόλις αποσύρθηκε λόγω ρατσιστικών συνειρμών Facebook Twitter
Ένα μπρελόκ από τη σειρά αξεσουάρ της Prada με τίτλο Pradamalia, η οποία αποσύρθηκε ολόκληρη

Και η Adidas όμως βρέθηκε άσχημα μπλεγμένη προ ημερών εξαιτίας ενός ζευγαριού αθλητικών παπουτσιών τα οποία λάνσαρε μάλιστα θέλοντας να τιμήσει τον «Μήνα της Μαύρης Ιστορίας». Πρόκειται για μια ολόλευκη βερσιόν της σειράς sneakers που φέρει τον γενικό τίτλο Ultra Boost Uncaged.

Ο συνδυασμός του απόλυτου λευκού με την τρίτη λέξη (uncaged) της ονομασίας της σειράς απεδείχθη εμπρηστικός αν αναλογιστεί τους σκοτεινούς συνειρμούς που έχει για την Αφρο – Αμερικανική ιστορία και τις μνήμες της σκλαβιάς, η αναφορά σε κλουβιά.

Οι αντιδράσεις και σ΄ αυτή την περίπτωση υπήρξαν άμεσες και έντονες στα social media τονίζοντας πόσο ανάρμοστο μοιάζει το προϊόν ειδικά στο πλαίσιο το οποίο τοποθετήθηκε από την φίρμα, αναγκάζοντας την Adidas να αποσύρει τα παπούτσια από την "Black History Month" κολεξιόν της. Το ερώτημα πάντως είναι: ποιος το σκέφτηκε και κυρίως ποιος το ενέκρινε αυτό το μοντέλο; Δεν συνειδητοποιούσαν ότι θα προκύψει ζήτημα ευαισθησίας;

Αυτό το νέο Gucci πουλόβερ μόλις αποσύρθηκε λόγω ρατσιστικών συνειρμών Facebook Twitter
Τα ολολευκα sneakers της Adidas από τη σειρά Ultra Boost 'Uncaged'.τα οποία σχεδιάστηκαν ειδικά (!) για το "Black History Month'

Η Adidas έβγαλε κι αυτή με τη σειρά της ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τα προϊόντα της σειράς "Ultraboost Uncaged" σχεδιάστηκαν για να τιμήσουν τον ετήσιο εορτασμό της μαύρης ιστορίας και κουλτούρας, με πηγή έμπνευσης την αισθητική της Αναγέννησης του Χάρλεμ: «Στα τελευταία στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού προσθέσαμε και ένα αθλητικό παπούτσι το οποίο εκ των υστέρων νιώθουμε ότι δεν αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της Adidas σχετικά με τον τρόπο που οφείλουμε να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε τον Μήνα της Μαύρης Ιστορίας. Μετά από προσεκτική εξέταση του θέματος, αποφασίσαμε να αποσύρουμε το προϊόν από τη συλλογή μας»

Το βαθύτερο ζήτημα όμως είναι εν προκειμένω το εξής: Ποιο είναι καταρχήν το νόημα μιας 'Black History Month' κολεξιόν; Αν επιθυμείς να τιμήσεις την προσφορά και την επίδραση της αφρο-αμερικανικής κουλτούρας στην τέχνη, το ντιζάιν και το 'streetwear', μπορείς να το κάνεις όλο το χρόνο. Αλλιώς, φαίνεσαι απλά να εκμεταλλεύεσαι την περίσταση για να πουλήσει πιο πολλά παπούτσια.

Με στοιχεία από το Fast Company και το Esquire 

Μόδα & Στυλ
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Μόδα & Στυλ / Roberto Cavalli (1940-2024): Ο σχεδιαστής που ταύτισε την υπερβολή με την επιτυχία

Πλασαρίστηκε σαν ροκ σταρ και αγάπησε όσοι λίγοι designers τις γυναίκες. Ο Ιταλός δημιουργός έφυγε από τη ζωή στα 83 του, αφήνοντας πίσω του ένα εξεζητημένο σύννεφο από aninal prints, σέξι εμπριμέ και ένα «εγχειρίδιο» για το πώς ένας σχεδιαστής μπορεί να είναι πιο αναγνωρίσιμος από τη μόδα που παράγει.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Μόδα & Στυλ / Μνους: Ένα ανεξάρτητο αθηναϊκό brand επαναλανσάρει τη σωβρακοφανέλα

Λαμβάνοντας υπόψη τους τη μοναδικότητα του κάθε σωματότυπου και επηρεασμένες από την προσωπική τους ανάγκη για άνεση, δύο νέες γυναίκες δημιουργούν ποιοτικά εσώρουχα που δεν προορίζονται μόνο για να κρύβονται κάτω από τα ρούχα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Μόδα & Στυλ / Μισέλ Λαμί: Ένα ατόφια εκκεντρικό πρόσωπο της μόδας και της τέχνης

Επιχειρηματίας, οραματίστρια, style icon, αρχηγός συγκροτήματος, επιμελήτρια εκθέσεων. Μια γυναίκα ασταμάτητη στα 80 της χρόνια που ο τίτλος της «μούσας του Ρικ Όουενς» την αδικεί.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ριάνα Κούνου

Οι Αθηναίοι / Ριάννα Κούνου: «Τους βλέπεις όλους να φοράνε μαύρα γιατί φοβούνται να ξεχωρίσουν»

Η σχεδιάστρια πίσω από το πολυτελές και ανερχόμενο brand Rianna+Nina, που έμαθε κάποτε στην Αθήνα τι πάει να πει «designer vintage», έχει μια περιπετειώδη ζωή να αφηγηθεί. Και όσο της αρέσει να είναι ανώνυμη στο Βερολίνο όπου ζει, τόσο απολαμβάνει το να κάθεται στην Ηροδότου στο Κολωνάκι και να τους χαιρετάει όλους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Μόδα & Στυλ / O ροζ πλανήτης των Karavan στη Σκούφου μεγάλωσε

Το φυσικό κατάστημα του πιο πετυχημένου αθηναϊκού brand με ρούχα επεκτάθηκε, έχει συγκεντρώσει μέσα του όλες εκείνες τις αναφορές που το έφεραν μέχρι το σήμερα, ενώ θα είναι και το μοναδικό μέρος όπου θα μπορούμε να δοκιμάζουμε και να ψωνίζουμε όσα bold κομμάτια έχουν να μας προτείνουν. Karavan girls, έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι όλο χρώμα και patterns.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Μόδα & Στυλ / Ο Pierpaolo Piccioli δεν μένει πια στον Valentino

Με μια παρακαταθήκη που μοιάζει με κινηματογραφικό ρομάντζο, τυλιγμένη σε απρόσμενες παλέτες, τρεμάμενα μποά και πληθωρικούς όγκους, ο επί 25 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Valentino αποχώρησε από τη θέση του, μιλώντας για όνειρα υφασμένα με αγάπη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Μόδα & Στυλ / Τι πήγε λάθος με τις ενδυμασίες της Μαίρης Κατράντζου; Όλα.

Aυτές οι ενδυμασίες, που δεν είναι στολές ούτε κοστούμια θεάτρου, ήταν διακριτικές και «έκαναν τη δουλειά», υπηρετούσαν μια τελετή που συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια για μία ώρα και τέλος, την ξεχνάμε. Δεν είχαν απασχολήσει κανέναν μας, μέχρι τώρα τουλάχιστον.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ